Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea operatiilor privind infiintarea unei societati pe actiuni

Cuprins

lucrare-licenta-contabilitatea-operatiilor-privind-infiintarea-unei-societati-pe-actiuni
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-operatiilor-privind-infiintarea-unei-societati-pe-actiuni


Extras din document

CUPRINS
CAP.I. ARGUMENTARE
CAP.II. PREZENTAREA OPERATIUNILOR PRIVIND
INFIINTAREA UNEI SOCIETATI PE ACTIUNI
1. NOTIUNI GENERALE DESPRE CAPITALUL SOCIAL
2. NOTIUNI GENERALE PRIVIND CONSTITUIREA
CAPITALULUI SOCIAL LA SOCIETATILE PE ACTIUNI ( S.A. )
3. NOTIUNI GENERALE PRIVIND CRESTEREA CAPITALULUI SOCIAL
* Cresterea prin aporturi noi in natura si/sau in numerar
* Cresterea prin operatii interne de capital
* Cresterea prin dubla marire
* Cresterea prin conversia obligatiunilor in actiuni
4. NOTIUNI GENERALE PRIVIND MICSORAREA CAPITALULUI SOCIAL
* Micsorarea prin rambursarea unei parti catre asociati
* Micsorarea prin acoperirea pierderilor
* Micsorarea-cresterea capitalului
* Micsorarea prin rascumpararea propriilor actiuni
* Micsorarea prin amortizarea capitalului
5. NOTIUNI GENERALE PRIVIND PRIMELE DE CAPITAL
CAP.III. PREZENTAREA CONTURILOR
CAP.IV. STUDIU DE CAZ
1. PREZENTAREA SOCIETATII COMERCIALE
2. MONOGRAFIA ( OPERATII PRIVIND ACTIVITATEA SOCIETATII )
3. REGISTRU JURNAL
4. FISE DE CONT
*** BIBLIOGRAFIE
*** ANEXE
- 0 -

Alte date

?

CAP.I. ARGUMENTARE

Trecerea la economia de piata a adus importante reforme in viata economica dintre care o importanta deosebita a avut-o privatizarea, proces in care incep sa apara in mod curent in contabilitate operatiuni economice legate de capitaluri proprii, permanente, capitaluri imprumutate, capital financiar, actiuni, titluri de plasament, efecte comerciale, etc.

Fara proprietatea privata ca element de baza, nu ar functiona dreptul de proprietate si de utilizare a capitalului, fiind esentiala libertatea individuala de a detine, a utiliza si a dispune de factorii de productie.

M-a atras alegerea acestei teme deoarece viitoarea meserie pe care vreau sa mi-o aleg este in domeniul economic si as vrea sa cunosc cat mai bine cum si prin ce cai poate un agent economic sa fie rentabil si sa faca fata cerintelor tot mai diversificate impuse de economia de piata.

Infiintarea unor societati private, are un rol dinamic in crearea de noi locuri de munca, pentru realizarea de noi produse si servicii, ducand la scaderea ratei somajului si crearea de noi piete, ceea ce reflecta o crestere economica.

Parerea mea este ca principala forta in gestiunea agentilor economici este capitalul de care acestia dispun, capitalul reprezentand totalitatea surselor de finantare stabile, aflate la dispozitia unitatilor patrimoniale, pe care se cladeste, se dezvolta si se rentabilizeaza orice agent economic. Tot mai pregnant se observa ca relatiile financiare de capital flotant se amplifica, se diversifica si se accelereaza.

CAP.II. PREZENTAREA OPERATIUNILOR

PRIVIND INFIINTAREA UNEI SOCIETATI PE

ACTIUNI

1.CAPITALUL SOCIAL

In societatea pe actiuni,capitalul social este reprezentat prin actiuni emise de societate, care pot fi nominative sau la purtator.

In structura capitalurilor proprii, capitalul social are un caracter avansabil fiind constituit la infiintarea intreprinderii societare, prin aportul in natura si/sau in numerar al proprietarilor sau asociatiilor.

Capitalul social se imparte in capital subscris nevarsat si capital subscris varsat.

Capitalul social subscris nevarsat este capitalul pe care proprietarii sau asociatii s-au angajat sa-l puna la dispozitia intreprinderii societare.In masura in care capitalul este eliberat sau capitalizat efectiv in bani si/sau in natura, el devine capital social subscris varsat.

In cadrul societatii comerciale pe actiuni (S.A.), pentru aporturile in numerar, constituirea capitalului social in raport de stabilirea conditiilor pentru realizarea aportului se delimiteaza in trei pasi succesivi:subscrierea fara apelare (adica fara nominalizare la plata); subscrierea cu apelare fara varsare; subscrierea cu apelare si varsare. Deci capitalul social se diferentiaza in: capital social subscris neapelat; capital social subscris apelat si nevarsat; capital social subscris apelat si varsat.

In modelul de contabilitate anglo-saxon, capitalul la SA se numeste capitalul actionarilor.

Capitalul actionarilor se imparte in capital comun aferent actiunilor ordinare si capital preferential.

Capitalul comun reprezinta acea categorie de capital social care confera posesorilor drepturile de baza ale actionarilor, inclusiv drepturile de vot.

Capitalul preferential reprezinta categoria de capital social care pe langa drepturile de baza ale actionarilor, exclusiv dreptul de vot, confera in plus dobanzi in locul dividendelor si prioritate fata de posesorii capitalului comun in cazul lichidarii companiei.

Spre deosebire de actiunile comune, care confera un dividend flucturant ca marime, actiunile preferentiale ofera adesea un venit fix, deci un castig sigur, determinat inainte ca profitul sa fie distribuit actionarilor comuni.

Capitalul social este divizat in actiuni.

Actiunea reprezinta o fractiune a capitalului societatii pe actiuni, fractiune care este in mod necesar un titlu de valoare, de valoare egala.

Felul actiunilor va fi determinat prin contractul de societate si statut; in caz contrar, ele vor fi la purtator.

Actiunile nu vor putea fi emise pentru o suma mai mica decat valoarea lor nominala.Valoarea nominala a unei actiuni nu va putea fi mai mica de 1000 lei.

Conform Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, actiunile vor cuprinde:

? denumirea si durata societatii;

? data contractului de societate, numarul din Registrul Comertului sub care se afla inmatriculata societatea si numarul Monitorului Oficial in care s-a facut publicarea;

? capitalul social, numarul actiunilor si numarul de ordine, valoarea nominala a actiunilor si varsamintele efectuate;

? avantajele acordate fondatorilor.

Asa cum se statuteaza in Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, actiunile se impart in actiuni la purtator si actiuni nominative.

Actiunile la purtator se caracterizeaza prin aceea ca sunt dotate cu posibilitatea de a circula.

Actiunile nominative, chiar daca capitalul a fost varsat in intregime, circulatia lor este supusa unor formalitati de inregistrare in registrul actionarilor tinut la sediul societatii.

Societatile pe actiuni pot emite, pe langa actiunile ordinare, si actiuni preferentiale cu dividend prioritar fara drept de vot. Actiunile preferentiale nu pot depasi o patrime din capitalul social si au aceeasi valoare nominala ca si actiunile ordinare.

2. CONSTITUIREA CAPITALULUI LA

SOCIETATILE PE ACTIUNI ( S.A. )

Societatea pe actiuni poate fi constituita de catre membrii fondatori, care semneaza si documentatia de constituire a societatii si subscriu in totalitate capitalul social sau prin prospecte de subscriptie publica, numite si “ prospecte de emisiune ”, in baza carora cei care iau cunostinta de caracterul activitatii, limitele participarii la capitalul social si de renumerare a capitalului isi anunta in scris acceptul de a subscrie.