Pagina documente » Stiinte Economice » Influenta mediului cultural asupra intentiei de achizitionare a serviciilor 3G

Cuprins

lucrare-licenta-influenta-mediului-cultural-asupra-intentiei-de-achizitionare-a-serviciilor-3g
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-influenta-mediului-cultural-asupra-intentiei-de-achizitionare-a-serviciilor-3g


Extras din document

CUPRINS
Introducere.............6
Capitolul I. Mediul Cultural......6
1. Mediul de marketing..6
1.1. Mediul extern............6
1.1.1. Micromediul intreprinderii...........7
1.1.2. Macromediul intreprinderii..........7
1.2. Mediul intern...........16
1.2.1. Continutul mediului intern.........16
1.2.2. Structura mediului intern...........17
1.2.3. Potentialul firmei......17
1.3. Relatiile firmei cu mediul extern.18
1.3.1. Relatiile de piata ale intreprinderii..............18
1.3.2. Relatiile de concurenta.............19
1.3.3. Relatii de parteneriat si cooperare.............20
1.3.4. Relatii preferentiale ..20
2. Continutul mediului cultural......20
3. Metode de studiere a mediului cultural......23
3.1. Interviul de profunzime............24
3.2. Discutia de grup......25
3.3. Interviul semi-structurat si interviurile scurte26
3.4. Interviul protocolului de decizie..27
3.5. Interviul grilei repertoriu (Grila Kelly)..........27
3.6. Mystery Shopping....28
3.7. Instrumente fundamentale ale cercetarii calitative........29
3.7.1. Chestionarul de selectie............29
3.7.2. Ghidul de conversatie31
3.8. Analiza si interpretarea informatiilor cercetarii calitative33
Capitolul II. Dezvoltarea retelelor mobile 3G...........34
1. Caracteristici tehnice..............34
2. Caracteristici financiare...........45
2.1. Costuri tehnice........45
2.2. Costuri legate de dezvoltarea unui nou pachet de servicii............48
3. Caracteristici comerciale si de marketing...50
Capitolul III. Cercetarea influentei mediului cultural asupra intentiei de achizitionare a serviciilor 3G... ....56
1. Metodologia de proiectare a cercetarii.......56
2. Rezultatele cercetarii62
2.1. Influenta familiei si prietenilor.....62
2.2. Determinarea mediilor de informare..........62
2.3. Determinarea importantei clasei sociale......63
2.4. Atitudinea fata de tehnologie in general si fata de noile tehnologii in special...63
2.5. Atitudinea fata de publicitate.....63
3. Concluzii64
3.1. Influenta familiei si prietenilor....64
3.2. Determinarea mediilor de informare..........64
3.3. Determinarea importantei clasei sociale......64
3.4. Atitudinea fata de tehnologie in general si fata de noile tehnologii in special...65
3.5. Atitudinea fata de publicitate.....65
Capitolul IV. Recomandari privind strategia de marketing a unui furnizor de servicii 3G..........67
1. Recomandari privind serviciul...68
2. Recomandari privind tarifele.....70
3. Recomandari privind distributia.71
4. Recomandari privind comunicarea............74
5. Recomandari privind procesele.77
6. Recomandari privind personalul77
Concluzii80
Lista acronimelor utilizate in text...........82
Bibliografie...........83

Alte date

?Introducere

Piata telefoniei mobile din Romania este o piata ce a cunoscut de la aparitie si pana in prezent o dezvoltare exploziva, intrecand orice previziune a specialistilor in domeniu. Dezvoltarea s-a manifestat atat din punct de vedere al numarului de abonati, cat si a ariei de acoperire, a calitatii serviciilor si a diversificarii ofertei.

Piata autohtona este considerata atractiva pentru marii operatori de telefonie mobila. Tranzactia prin care Vodafone a cumparat Connex este considerata a fi un argument in acest sens. Mai mult, recent, Mobifon a mai primit de la ANRC inca un milion de numere de telefon. Si ofertele primite pentru preluarea Cosmorom sunt considerate incurajatoare pentru viitorul telefoniei mobile in Romania. Oficialii considera ca pe segmentul de telefonie mobila piata autohtona are potential, in conditiile in care rata de penetrare este 46%. Operatorii de telefonie mobila au aproximativ zece milioane de clienti.

Concurenta pe piata telefoniei mobile va fi mai mare dupa ce se vor adjudeca toate licentele pentru serviciile 3G. Ministrul Comunicatiilor estimeaza ca pe piata va mai intra un operator. Deja telefonia mobila este disputata de Connex, Orange, Zapp si Cosmorom.

Licitatia pentru acordarea ultimelor doua licente 3G disponibile pentru Romania s-ar putea solda cu o surpriza: intrarea unui nou operator pe piata de telefonie mobila. Acestea vor fi disponibile in orasele mari si se asteapta ca cererea sa fie mare din partea oamenilor de afaceri. Extinderea acestor servicii va depinde insa de succesul de care se va bucura. Oficialitatile spera ca in paralel sa se dezvolte si alte firme care vor livra produse necesare operatorilor 3G.

Licitatia pentru acordarea celor doua licente de telefonie de generatia a treia va fi organizata in scurt timp. Oficialii sunt optimisti in ceea ce priveste interesul operatorilor de telefonie mobila pentru acestea. Cum Connex si Orange au achizitionat deja licente, cei de la Zapp nu si-au exprimat niciodata explicit interesul pentru o astfel de licenta si nici nu au participat la prima licitatie, iar viitorul Cosmorom nu este clar, multi s-au intrebat daca se vor mai gasi cumparatori pentru cele doua licente ramase fara stapan. Se considera ca una va fi adjudecata de viitorul proprietar al Cosmorom. In conditiile in care vor exista ofertanti pentru toate licentele, devine clar ca o sa mai apara un nou operator pe piata de telefonie mobila.

În prima faza serviciile 3G nu au cunoscut un real succes in Europa, spre deosebire de Asia unde sistemul UMTS a fost foarte bine primit. Printre multi alti factori care influenteaza intentia de achizitie a unui produs sau serviciu, am considerat in acest caz ca fiind foarte important mediul cultural. Pornind de la premiza ca in mare parte succesul serviciilor 3G in Asia spre deosebire de Europa provine din diferenta culturala, am decis sa identific componentele mediului cultural, ce pot manifesta o influenta reala in intentia de achizitionare a serviciilor 3G si sa studiez modul in care realizeaza aceasta influenta.

I. Mediul cultural

1. Mediul de marketing

În cadrul conceptului de marketing mediul in care actioneaza intreprinderile, organizatiile ori institutiile ocupa o pozitie centrala. Marketingul presupune desfasurarea activitatilor intreprinderii in concordanta cu evolutia mediului economico-social. O astfel de abordare necesita cunoasterea mediului extern si adaptarea activitatii la mediu. Capacitatea firmei de adaptare la mediul extern depinde de mediul intern al intreprinderii.

Într-o astfel de acceptiune, studierea interactiunii mediului intern cu cel extern si formularea celor mai potrivite cai de maximizare a efectelor pozitive si de minimizare a celor negative, reprezinta obiectul marketingului ca stiinta. De aceea, aplicarea marketingului in practica presupune cunoasterea conceptelor de mediu extern, mediu intern si a relatiilor dintre acestea.

1.1. Mediul extern

Mediul extern este mediul in cadrul caruia intreprinderile isi desfasoara activitatea, ce cuprinde un ansamblu de factori alcatuind o structura complexa, eterogena; factori de natura economica, sociala, culturala, juridica, politica, demografica, ecologica, etc.

Mediul extern este un mediu dinamic, componentele acestuia cunoscand o modificare permanenta. Dupa modul cum fluctueaza acestea, dupa natura raporturilor intre ele si a efectelor declansate, mediul extern cunoaste mai multe forme, intre care:

? mediul stabil, specific perioadelor calme, cand evolutia fenomenelor este lenta si usor previzibila. Un astfel de mediu este rar intalnit in economia contemporana.

? mediu instabil, caracterizat prin frecvente modificari in majoritatea componentelor sale reprezinta in perioada actuala tipul obisnuit de mediu cu care se confrunta intreprinderile din aproape toate sectoarele de activitate.