Pagina documente » Stiinte Economice » Managementul firmei turistice ca proces performant (S.C. XYZ S.A., Brasov)

Cuprins

lucrare-licenta-managementul-firmei-turistice-ca-proces-performant-s.c.-xyz-s.a.-brasov-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-managementul-firmei-turistice-ca-proces-performant-s.c.-xyz-s.a.-brasov-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE
CAPITOLUL 1: ORGANIZAREA FIRMEI DE TURISM
1.1.Turismul, ca activitate economico-sociala
1.2.1.Tipologia firmei de turism
1.2.2.Concepte si tipologii
1.2.3.Retele de agentii si de distributie si structuri de
primire
1.2.4.Infiintarea firmei de turism in Romania
1.2.5.Rolul Uniunii Europene in dezvoltarea turismului
1.3.Operatiuni tehnice si organizarea firmei de turism
1.3.1.Operatiuni tehnice
1.3.2.Organizarea firmei de turism
CAPITOLUL 2: PROCESUL MANAGERIAL IN FIRMA DE
TURISM
2.1.Procesul managerial:-concept, esenta si continut
Trasaturi
2.2.Interrelatia dintre proces si structura managementului firmei de turism
2.3.Organizarea procesului managerial
2.4.Influentarea si procesul managerial
2.5.Functiile managementului turistic.
CAPITOLUL 3: PERFORMANTA IN STRUCTURA SI STRATEGIA FIRMEI DE TURISM CU APLICATII LA
S.C. ARO PALACE S.A. BRASOV
3.1. Abordari neoclasice si moderne ale performantei
firmei
3.2.Mediul firmei turistice si influenta acestuia asupra
performantei
3.3.Modele comportamentale performante ale firmei de
turism
3.4.Studiu de caz:
S.C. ARO PALACE S.A. si performantele
sale in procesul managerial
CONSIDERATII FINALE
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

Alte date

?

INTRODUCERE

Turismul reprezinta prin continutul sau un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii economice si sociale ce polarizeaza interesul unui numar tot mai mare de tari. Receptiv la prefacerile lumii contemporane, turismul evolueaza sub incidenta acestora, dinamica sa integrandu-se procesului general de dezvoltare. La randul sau, prin vastul potential uman si material pe care il antreneaza in dezvoltarea sa, ca si prin efectele benefice asupra domeniilor ca care se interfereaza, turismul actioneaza cu un factor stimulator al progresului.

In lumea turismului forta concurentiala a firmei izvoraste din creearea unui proces managerial adecvat pentru realizarea unei performante ridicate.

Ipotezele si premizele care genereaza redactarea prezentului referat sunt in esenta cunoscute:

-sunt distincte concepte teoretice referitoare la notiunile de turism, firma, si performanta;

-sunt prezentate aspecte definitorii ale modelului actual de operare din domeniile abordate;

-sunt prezentate si analizate particularitatile ce apar in domeniul turismului in aplicarea conceptelor teoretice legate de organizarea activitatilor sau de functiile organizatiilor in contextul actualei tranzitii la economia de piata prin care trece tara noastra;

-sunt abordate succint tendintele ce se manifesta in domeniu;

-sunt prezentate, atunci cand este cazul, abordarile pe care diferiti autori le afirma in legatura cu aspectele supuse analizei precum si punctul de vedere al autorului prezentului referat .

Referatul este conceput ca o analiza antologica a categoriilor si structurilor fundamentate ale procesului managerial .

Pentru realizarea scopului firmei turistice, managerul este dator sa se preocupe in premanenta de valorificarea resurselor pe care le are la dispozitie .

Referatul este preocupat de determinarea cailor si mijloacelor de realizare a performantei scopului de baza – managementul firmei turistice .

Metoda principala de abordare a problematicii din fiecare capitol sau subcapitol se conformeaza conceptului – “de la general la particular”.

Elementele de noutate continute de referat sunt in mare masura un rezultat al observatiilor si analizelor pe care autorul le-a efectuat pe parcursul perioadei de 26 ani cat a activat in functii de conducere in hotelaria din Romania , precum si concluzii desprinse din contactele avute cu specialisti din tara si strainatate care opereaza sau au studiat turismul romanesc.

In legatura cu bibliografia consultata si care este specificata in anexa la referat , trebuie mentionat faptul ca , daca abordarile teoretice sunt prezentate destul de dezvoltat , aspectele practice referitoare la firma de turism , la managementul acesteia si la procesul performant a carui realizare terbuie urmarita , sunt mult mai sumar prezentate si de multe ori imbraca o abordare superficiala .

In acest context referatul poate constitui o valoroasa baza de plecare pentru o lucrare stiintifica cu o tematica similara .

Ca metodologie de cercetare a temeticii referatului de catre autor sunt de subliniat urmatoarele :

- in primul rand a fost studiata amanuntit bibliografia mentionata in referat retinandu-se in mod deosebit acele lucrari in care erau dezvoltate aspecte care abordau tematicii similare celor ce urmau a fi atinse si de referat;

-in al doilea rand autorul a purtat discutii cu numerosi manageri ai unor firme de turism , practicieni recunoscuti in domeniul , “ colectand “ puncte de vedere si opinii asupra probelemelor ce urmau a fi dezvoltate in referat . De mentionat ca in desprinderea concluziilor au fost utilizate elemente .

In continuare s-a trecut la elaborarea referatului urmarindu-se o logica statistica psiho-socio-economica , o respectare a tematicii indicate de indrumator .

In referat a fost prezentat studiul de caz asupra performantelor S.C.”ARO PALACE “ S.A. bazat pe o analiza financiara a rezultatelor economice pe anii 1998, 1999 si 2000.

CAPITOLUL 1

ORGANIZAREA FIRMEI DE TURISM

1.1. TURISMUL, CA ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALA

Asa cum sugereaza si titlul, referatul isi propune ca obiectiv principal demonstrarea faptului ca managementul firmei turistice este cel care, prin modul sau de operare, poate genera performanta respectiv o superioara gestionare a resurselor aflate la dispozitia organizatiei.

Pentru a putea aborda tematica prezentului referat se impune o prezentare a trasaturilor definitorii ale domeniului de operare al firmei si anume – TURISMUL.

Turismul este in prezent perceput la nivel mondial ca unul din cele mai dinamice domenii de activitate economico-sociala. Pentru a ilustra aceasta, in Tabelul 1.1. sunt redate cifre care reflecta anvergura turismului in anul 2000 si ponderea acestuia in Produsul Intern Brut al unora dintre tarile cu activitate turistica semnificativa. Este de remarcat dinamica cresterii care la nivel mondial indica un ritm de 3,1% (unul dintre cele mai ridicate, daca se iau in vedere tendintele recesioniste manifestate in economia mondiala).

Tabelul 1.1. PIB pentru industria turismului, export de vizitatori si angajarea in tarile selectate, 2000