Pagina documente » Stiinte Economice » Asigurari de viata. Analiza economico-financiara privind eficienta activitatii (S.C. XYZ S.A., Sibiu)

Cuprins

lucrare-licenta-asigurari-de-viata.-analiza-economico-financiara-privind-eficienta-activitatii-s.c.-xyz-s.a.-sibiu-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-asigurari-de-viata.-analiza-economico-financiara-privind-eficienta-activitatii-s.c.-xyz-s.a.-sibiu-


Extras din document

CUPRINS
Capitolul I Asigurarea - ipostaze si evolutii
1.1 Evolutia in timp a asigurarilor in Rominia ..............
1.2 Conceptul de asigurare ............
1.3 Elementele tehnice ale asigurarilor .............
1.3.1 Asiguratorul ..
1.3.2 Asiguratul ....
1.3.3 Beneficiarul asigurari ......
1.3.4 Contractul de asigurare ...
1.3.5 Riscul asigurari ............
1.3.6 Evaluarea in vederea asigurari ..........
1.3.7 Suma asigurata .............
1.3.8 Norma de asigurare ........
1.3.9 Prima de asigurare .........
1.3.10 Durata asigurari ...........
1.3.11 Paguba sau dauna .........
1.3.12 Despagubirea de asigurare .............
4
10
12
12
12
13
13
13
14
15
15
15
15
15
16





Capitolul II Elemente tehnice privind principalele asigurari de viata
2.1 Continutul si semnificatia asigurarilor de viata ...17
2.2 Mecanismul asigurarilor de viata......18
1
2.3 Calculul primelor de asigurare in asigurarile de viata ...........21
2.3.1 Factori determinanti ..........21
2.3.2 Prima de risc si prima nivelata .............22
2.3.3 Prima neta si prima bruta ....22
2.3.4 Rezerva matematica ..........24
2.3.5 Valoarea de rascumparare ...24
2.3.6 Rata tehnica a dobinzii .......25
2.4 Principalele tipuri de asigurari ....27
2.4.1 Asigurarea de viata pe termen limitat .....27
2.4.2 Asigurarea de viata pe termen nelimitat ..28
2.4.3 Asigurarea mixta de viata ....28
2.4.4 Asigurarea mixta redusa ......29
2.4.5 Asigurarea de tip student .....29
2.4.6 Asigurarea de tip zestre ......30
2.4.7 Asigurarea de tip unit - linked ............30
2.4.8 Asigurarea pentru ipoteca ...33
2.4.9 Asigurarea de renta ...........35
2.4.10 Optiuni si clauze aditionale 38
2.4.11 Clauze aditionale ale contractului de asigurare de viata .............39
2.5. Asigurari de viata cu acumulare de capital.......42
2.5.1 Asigurarea de viata cu protectie pe termen limitat (conditii generale) ...........42
2
2.5.2 Asigurarea suplimentara pentru deces din accident (conditii de
asigurare) .............47
2.5.3 Asigurarea suplimentara pentru deces din accident (conditii speciale) ...........51
2.5.4 Asigurarea suplimentara pentru boli grave ..............52
2.5.5 Conditii specifice de asigurare .............59
Capitolul III Analiza economico-financiara privind eficienta activitatii la S.C. ARDAF S.A. Sibiu
3.1 Prezentarea generala a societatii ARDAF S.A ...60
3.2 Oferta de asigurari a societatii ARDAF S.A .....64
3.3 Analiza indicatorilor de volum ai activitatii la nivelul societatii ARDAF S.A ......67
3.4 Analiza indicatorilor financiari ai activitatii la nivelul societatii ARDAF S.A .... 71
3.5 Pozitia pe piata romineasca a societatii ARDAF S.A ..........74
3.6 Concluzii si propuneri privind cresterea eficientei activitatii la S.C. Ardaf S.A. .....77
Bibliografie .......79

Alte date

? CAPITOLUL I Asigurarea – ipostaze si evolutii

Din vremuri imemoriale, vietile si bunurile oamenilor au fost amenintate de cele mai variate si distrugatoare forte ale naturii. Trasnetele, incendii, furtunile si uraganele, ploile excesive si grindina, inundatiile, seceta, seismele si erupti vulcanice si bolile etc. au prefacut in mormane de scrum sau moloz, au sters de pe lata pamantului, au distrus sau avariat case, bunuri gospodaresti, culturi agricole si alte valori materiale ori au provocat moartea, accidentarea sau imbolnavirea oamenilor si animalelor.

În contextul unei asemenea nevoi s-au infiintat si progresat societatile de asigurari. Aceasta idee se regaseste si in mintea altor carturari ai vremii dintre care il amintim pe Albert Einstein spunand "'Tot ce este facut si nascocit de oameni serveste satisfacerii nevoilor pe care le resimt si alinarii durerilor." [1 Albert Einstein-Cum vad eu lumea. Teoria relativitatii pe intelesul tuturor, Editura Humanitas, 1999, Bucuresti, pag.241] si continuand mai apoi cu o sugestie pentru cei ce vor a fi protejati, cuprinsi in bratele linistii si a sigurantei pentru un viitor mai linistit: " Viitorul este pentru ei nu mai putin necesar si determinat decat trecutul" [2 Idem 1 4].

1.1 Evolutia in timp a asigurarilor in Romania

Istoria asigurarilor in Romania, a inceput sa fie scrisa anterior anului 1871, prin manifestari ale protectiei pe baze mutuale, ce au aparut in Transilvania inca din secolul al XIV-lea. in anul 1744 a aparut la Brasov, Casa de Incendiu, organizata prin fuzionarea a mai multe asociatii mutuale. În anul 1848 ia Minta Institutul General de Pensii, organizatie ce isi face aparitia tot la Brasov, ca asociatie mutuala care asigura membrilor o pensie anuala.

Dupa tratatul de la Adrianopole din anul 1829, au aparut in Bucuresti, la lasi si in porturile dunarene, reprezentante ale unor companii straine din Austria, Italia, Anglia si Ungaria. Aceste reprezentante practicau asigurari de transport, de incendiu si asigurari de viata.

Anul 1871 este un an de referinta pentru asigurarile din Romania, prin faptul ca in luna martie, printr-un inalt Decret Domnesc s-a infiintat prima societate de asigurari romaneasca, DACIA, cu un capital social de 3 milioane lei. in anul 1873, a fost creata a doua societate romaneasca de asigurari, ROMÂNIA, cu un capital social de 2 milioane lei. Aceste societati romanesti de asigurari, aveau ca membri fondatori si ca membri in consiliile lor de administratie, personalitati marcante ale scenei politice, economice si sociale din acea vreme.

În anul 1881, cele doua societati romanesti de asigurari au fuzionat si au creat o singura societate, DACIA - ROMÂNIA, care a devenit o societate puternica.

Un an mat tarziu, s-a infiintat, tot de catre mari personalitati ale vietii socio-politice si economice, societatea NATIONALA, care avea un capital social de 3 milioane lei. Urmare a crearii acestor societati de asigurari si a dezvoltarii pietei locale a asigurarilor, rand pe rand reprezentantele companiilor straine de asigurari au inceput sa se retraga, cedandu-si portofoliile societatilor romanesti.

În anul 1897, prin colaborarea cu Banca Marmorosch, a fost intemeiata la Braila, societatea GENERAL?, care era specializata in asigurarile pentru transporturi maritime. Compania italiana "Assicurazioni Generali" din Trieste a participat la subscrierea capitalului societatii GENERAL?, ajutand-o pe aceasta sa obtina recunoasterea politelor si cedarea in reasigurare pe pietele internationale de asigurari. Ulterior societatea GENERAL? si-a mutat sediul la Bucuresti si si-a diversificat portofoliul, inclusiv in domeniul asigurarilor de viata, in anul 1935, luand in considerare volumul de prime incasate, societatea de asigurari GENERAL? se situa in fruntea societatilor de asigurare din Romania.

În anul 1906, s-a infiintat societatea AGRICOLA, care practica in principal asigurari agricole dar si alte tipuri asigurari si care a fuzionat in anul 1930 cu societatea FONCIER? din Cluj, formand societatea AGRICOLA -FONCIER?.

În anul 1911 s-a infiintat societatea PRIMA ARDELEAN?, iar in anul 1920 s-a creat societatea STEAUA ROMÂNIEI care, in anul 1932 a fuzionat cu societatea ANCORA. Compania formata in urma acestei fuziuni, a preluat in anul 1936 portofoliul corespunzator participatiei romanesti la societatea PHOENIX din Viena, care era in lichidare.

În anul 1923, s-a infiintat la Chisinau societatea Vulturul, creata de fostii membri ai sectiunii de asigurari a Centralei Cooperativelor din Basarabia, cu un capital de numai 740 mii lei. În acelasi an (1923) a luat fiinta societatea ASIGURAREA ROMÂNEASC?, cu un capital de 4 milioane lei si care era specializata in asigurari de viata fara examinare medicala. Rezultatele din primele de asigurare obtinute de societate, au plasat-o in anul 1937 pe locul sase in cadrul societatilor din acea perioada.

Asigurarile practicate de societatile de asigurare pana la inceputul primului razboi mondial, erau asigurari de incendiu si asigurari de viata, asigurarile de transport limitandu-se numai la transporturile, fluviale, iar asigurarile impotriva grindinei s-au practicat foarte putin timp si la o scara foarte restransa.

Dupa primul razboi mondial, au aparut inca 22 de societati de asigurare, dintre care unele erau succesoare ale societatilor straine de asigurare. STEAUA ROMÂNIEI care a preluat portofoliu lui M?NCHENER, PRIMA ARDELEAN? care a preluat portofoliul lui ERSTE UNGARISCHE si ADRIATICA (societate italiana). Dupa anul 1927, Guvernul a autorizat infiintarea societatilor straine in Romania, printre care si NORWICH, PHQENIX, TANDARD, SUN.

În anii '30 activitatea economica si activitatea de asigurari, au cunoscut cea mai mare dezvoltare, dezvoltandu-se toate ramurile de asigurari care se practicau pe plan international, numarul societatilor de asigurare variind intre 20 si 24.

5

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial si integrarea Romaniei in razboi, a condus la declinul activitatii de asigurari, astfel societatile engleze CALEDONIAN - ROMANA, NORWICH UNION F.D. si SUN INSURANCE LTD si-au predat portofoliul societatii VATRA DORNEI si si-au incetat activitatea.

Dupa terminarea razboiului, in anul 1945, mai functionau in Romania numai 13 societati romanesti si 5 reprezentante straine. Printre societatile-romanesti se numarau si GENERALA, DACIA - ROMÂNIA, ASIGURAREA ROMANEASC?, STEAUA ROMANEASC?. Societatile romanesti colaborau cu societatile cu capital strain, cu filialele sau reprezentantele pentru Romania ale societatilor straine din Italia, Anglia, Germania.

În anul 1942, odata cu aparitia legii care reorganiza activitatea de asigurare, Casa de Asigurari a Ministerului de Interne (aparuta in anul 1915 si reorganizata in anul 1936) s-a transformat in REGIA AUTONOM? A ASIGUR?RILOR DE STAT (R.A.A.S.), practica toate categoriile de asigurari si detinea monopolul asupra asigurarii bunurilor de stat si comunale. Avand in vedere faptul ca R.A.A.S. era in proprietatea statului, regia presta numai servicii publice si nu obtinea profit, astfel primele de asigurare erau sub nivelul primelor practicate de societatile private de asigurari. R.A.A.S. suporta cheltuielile de regie si despagubirile din primele de asigurare incasate.

În aceiasi perioada au existat si alte institutii care primeau bunuri publice in asigurare: EFORIA BISERICII ORTODOXE (asigura bisericile care erau in proprietatea parohiei), CASA ARMATEI (asigura caii pe care ii folosea armata si care erau in proprietatea statului) si REGIA MONOPOLURILOR STATULUI – R.M.S. (asigura culturile de tutun pentru riscul de grindina).

În anul 1949 REGIA AUTONOM? A ASIGUR?RILOR DE STAT s-a transformat in societate comerciala de stat si asigurari.

În urma nationalizarii, in anul 1948, societatile de asigurare au trecut in proprietatea statului cu toate activele si pasivele lor, iar institutiile publice de asigurari au intrat de asemenea in noile structuri ale economiei planificate. În aceeasi perioada, capitalul sovietic si-a facut aparitia in diverse ramuri ale economiei, in domeniul asigurarilor creandu-se societatea SOVROM -ASIGURARE.

În anul 1952 s-a creat cu capital integral romanesc, ADMINISTRATIA ASIGUR?RILOR DE STAT - ADAS, institutie specializata in activitatea de asigurare, de reasigurare si de comisariat de avarie. ADAS si-a desfasurat activitatea sub conducerea generala a Ministerului Finantelor, pe baza unor decrete emise special pentru aceasta. Ministerul Finantelor aproba regulamentele de functionare si conditiile generale si speciale de asigurare, inclusiv tarifele de prime si sumele asigurate la asigurarile facultative. Numai riscurile care erau cedate in reasigurare, limitele retinerilor proprii si conditiile reasigurarilor, erau stabilite de ADAS.

Odata cu aparitia ADAS, asigurarile au devenit monopol de stat, aceasta fiind singura institutie din Romania care a practicat activitatea de asigurare/reasigurare.

6

ADAS avea in obiectul de activitate asigurari obligatorii (prin efectul legii) si asigurari facultative.

Asigurarile prin efectul legii, practicate de ADAS era asigurari pentru bunurile care apartineau cooperativelor agricole de productie si asociatiilor intercooperatiste, asigurari pentru bunurile care apartineau persoanelor fizice, asigurari de calatorie pentru cazurile de accidente, asigurari de raspundere civila centru pagube produse prin accidente de autovehicule.

Asigurarile facultative incheiate de ADAS (in lei sau in valuta), in completarea celor prin efectul legii, erau asigurari de bunuri pentru riscurile de avarie, distrugere, furt sau altele; asigurarile de persoane pentru riscurile de invaliditate, deces, supravietuire sau altele; asigurari de raspundere civila, pentru riscurile de vatamare corporala sau deces de persoane, avarierea sau distrugerea unor bunuri si alte pagube pentru care exista raspundere potrivit legilor in vigoare la acea data.

Veniturile ADAS obtinute din primele de asigurare, pana in anii '60, au fost preponderent din asigurari prin efectul legii, iar in anii '70 si '80. portofoliul ADAS s-a modificat, incasarile fiind obtinute in majoritate din asigurari facultative, in perioada 1955 - 1989, volumul primelor de asigurare incasate de ADAS, a crescut de 14,4 ori, in timp ce venitul national a crescut numai de 10,2 ori.

Dupa anul 1990, au aparut importante schimbari legislative care au condus la inlaturarea monopolului de stat, la aparitia mai multor societati de asigurare si la stabilirea climatului concurentul pe piata asigurarilor din Romania.

Prin Hotararea de Guvern nr. 1279 din 8 decembrie 1990 [3 Hotararea de Guvern nr. 1279 din 8 decembrie 1990 7] privind infiintarea unor societati comerciale pe actiuni in domeniul asigurarilor, care prevedea ca incepand cu data de l ianuarie 1991, se pot crea societati de asigurare ca societati comerciale pe actiuni, ADAS si-a incetat activitatea. Activul si pasivul ADAS a fost preluat de catre societatile ASIGURAREA ROMÂNEASCA S.A., ASTRA S.A., si agentia CAROM S.A., infiintate prin prevederile aceleiasi Hotarari.

Societatea ASIGURAREA ROMÂNEASC? S.A. a preluat activele si pasivele aferente: asigurarilor facultative de viata, asigurarilor obligatorii, asigurarilor facultative de autovehicule si altor asigurari. ASIGURAREA ROMÂNEASCA S.A. a preluat de la ADAS si bunurile imobile care au fost incluse in capital.

Societatea ASTRA S.A. a preluat activele si pasivele corespunzatoare: societatilor mixte (cu participarea ADAS) din strainatate, asigurarilor si operatiunilor de reasigurare in relatiile cu strainatatea.

Agentia CAROM S.A. a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea si plata despagubirilor in cazul pagubelor produse in Romania, atunci cand raspunderea revenea unor asigurati la societatile de asigurare din strainatate si in cazurile de pagube produse in strainatate de automobilisti romani asigurati la societatile de asigurare din Romania.

Aceste trei companii au fost create prin participarea starului de 100%, aceasta situatie schimbandu-se in anul 1991 cand prin Legea nr. 58 din data de 14 august

1991 [4 Legea nr. 58 din data de 14 august 1991 ] privind privatizarea societatilor comerciale, 30 % din capitalul social al entitatilor economice a fost privatizat si a trecut in administrarea Fondurilor

Proprietatii Private (infiintate prin aceiasi Lege). Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1356 din 28 decembrie 1990 a fost infiintata BANCA DE EXPORT IMPORT A ROMÂNIEI S.A. - EXIMBANK [5 Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1356 din 28 decembrie 1990], banca cu capital integral de stat, dar care si-a inceput efectiv activitatea in aprilie 1992. Prin departamentul de asigurari - reasigurari, EXIMBANK practica asigurari pentru credite de export impotriva riscului de neplata la extern.

În anul 1991, apare Legea nr. 47 din data de 16 iulie 1991 privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor. Prevederile Legii stipulau faptul ca in Romania, activitatea de asigurare se desfasoara prin intermediul societatilor de asigurare, societatilor de asigurare-reasigurare si societatilor de reasigurare si de asemenea prin intermediul societatilor de intermediere (agentii de intermediere) [6 Legea nr. 47 din data de 16 iulie 1991 8]. Legea reglementa faptul ca societatile comerciale din domeniul asigurarilor, trebuie sa se constituie cu avizul prealabil al Oficiului de supraveghere a activitatii de asigurare si reasigurare din Ministerul Economiei si Finantelor. Conform Legii, companiile care activau in domeniul asigurarilor, se puteau constitui ca societati pe actiuni sau societati cu raspundere limitata.

Prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 574 din data de 23 august 1991 privind atributiile OFICIULUI DE SUPRAVEGHERE A ACTIVIT?TII DE ASIGURARE sl REASIGURARE - OSAAR, se infiinteaza organismul de supraveghere al pietei asigurarilor, ca directie in cadrul Ministerului Finantelor. Astfel in luna septembrie 1990 a fost infiintata prima societate de asigurari cu capital integral privat din Romania, S.C. UNITA SRL, cu sediul la Timisoara. Activitatea societatii UNITA a debutat in luna ianuarie 1991, prin practicarea asigurarilor mixte de viata cu acumulare de capital. În anul 2000 pachetul majoritar al societatii a fost cumparat de compania Wienner Staedtische din Austria, iar in portofoliul societatii se regasesc in prezent toate tipurile de asigurari.