Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea relatiilor comerciale cu furnizorii si clientii (S.C. XYZ S.A., Timisoara)

Cuprins

lucrare-licenta-contabilitatea-relatiilor-comerciale-cu-furnizorii-si-clientii-s.c.-xyz-s.a.-timisoara-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-relatiilor-comerciale-cu-furnizorii-si-clientii-s.c.-xyz-s.a.-timisoara-


Extras din document

Cuprins
Introducere 1
Capitolul 1. Prezentarea generala a S.C. AZUR S.A. 2
1.1. Istoricul evolutiei S.C. AZUR S.A. 2
1.2. Prezentarea sistemului informatic existent 3
Capitolul 2. Privire generala asupra relatiilor economice ale unitatilor patrimoniale 4
2.1. Continutul si structura relatiilor economice 4
2.2. Relatiile comerciale - rolul si importanta lor in cadrul relatiilor economice 8
2.3. Arhitectura relatiilor comerciale si cea a faptelor de comert. 9
2.4. Cumpararile si vinzarile - operatiile ciclului de exploatare 11
2.5. Evaluarea relatiilor de tip comercial 13
Capitolul 3. Conducerea contabilitatii relatiilor cu furnizorii la S.C. AZUR S.A. 15
3.1. Principalii furnizori de materii prime si materiale 15
3.2. Documente utilizate pentru reflectarea decontarilor cu furnizorii 17
3.3. Contabilitatea sintetica si analitica a furnizorilor 19
3.3.1. Structura datoriilor din cumparari pe credit 19
3.3.2. Contabilitatea datoriilor din cumparari pe credit comercial 20
3.3.3. Contabilitatea datoriilor din cumparari pe credit cambial 32
3.3.4. Contabilitatea datoriilor neexigibile din cumparari pe credit 35
3.3.5. Contabilitatea avansurilor acordate si a ambalajelor de restituit 36
3.4. Exemplificari privind relatii cu furnizorii 38
Capitolul 4. Conducerea contabilitatii relatiilor cu clientii la S.C. AZUR S.A. 40
4.1. Principalii clienti ai societatii 40
4.2. Documente utilizate pentru reflectarea decontarilor cu clientii 42
4.3. Contabilitatea sintetica si analitica a clientilor 43
4.3.1. Structura creantelor din vinzari de bunuri si servicii pe credit 43
4.3.2. Contabilitatea creantelor din vinzari de bunuri si servicii pe
credit comercial 45
4.3.3. Contabilitatea creantelor din vinzari de bunuri si servicii pe
credit cambial 49
4.3.4. Contabilitatea creantelor neincasate la termen 50
4.3.5. Contabilitatea creantelor neexigibile 52
4.3.6. Contabilitatea avansurilor primite si a ambalajelor consignate 53
4.4. Exemplificari privind relatiile cu clientii 54
Capitolul 5. Analiza gestiunii clientilor si furnizorilor 56
5.1. Obiectivele gestiunii clientilor si furnizorilor 56
5.2. Analiza creditelor - clienti 58
5.3. Analiza creditelor - furnizori 61
Concluzii 63
Bibliografie

Alte date

?INTRODUCERE

Tranzactiile comerciale sunt plasate in centrul universului economic. Prin tranzactii exista si se dezvolta economia unei tari, se realizeaza conexiunile dintre sectoarele economiei nationale, cat si dintre activitatile economice. Tranzactia comerciala are loc, de fapt, la nivelul agentului economic constituit sub forma unei societati comerciale sau de regie autonoma. Activitatile pe care le desfasoara agentii economici in domeniul tranzactiilor sunt de natura:

- activitatilor de productie

- activitatilor de comercializare

Activitatile de comercializare se regasesc, la randul lor, sub forma de achizitii si de vanzari.

Reforma economica desfasurata in Romania cu destul de multe intreruperi si ezitari, are ca obiectiv creearea si dezvoltarea economiei de piata, analizata pe principiul concurential. Într-o economie de piata, raportul dintre cerere si oferta, determina principiile de prioritate in realizarea bunurilor, metodelor de producere si de organizare a productiei.

Pentru a supravietui, intreprinderea trebuie ghidata de manageri, intr-o maniera eficienta, ceea ce presupune ca acestia dispun de informatii necesare luarii deciziilor.

Informatia contabila constituie sursa cea mai relevanta de date, intrucat se bazeaza:

- pe fapte reale, consumate (colectarea cheltuielilor, a veniturilor);

- pe fapte reale prezentate (situatia unui element patrimonial la o anumita data);

- pe fapte previzibile (bugetarea cheltuielilor si a veniturilor).

Pe baza datelor furnizate de contabilitate se poate analiza mersul afacerilor cu partenerii, clientii si furnizorii, riscul pietei valutare in cadrul relatiilor cu partenerii straini, se pot lua masuri de incasare a creantelor si de stingere a datoriilor, etc.

Preocuparile privind modernizarea contabilitatii in Romania, s-au concretizat in:

- elaborarea unui nou plan contabil general, de inspiratie franceza;

- emiterea unor acte normative care sa creeze un cadru general unitar de aplicare a acestui plan de conturi.

S-a creeat astfel un cadru contabil, bazat pe normele contabile internationale, ce au fost adoptate cerintelor si experientei practice romanesti si care reprezinta o realizare a programului national de reforma.

Odata creeat acest cadru, este randul contabililor ca normele sa fie aplicate corect in spiritul si rationamentul bunului simt economic, fara a uita, nici o clipa, ca inainte de toate, contabilitatea inseamna ordine, foarte multa ordine, iar ordinea manageriala este prima conditie a eficientei si succesului in afaceri.

Avand in vedere importanta deosebita a consemnarii in contabilitate a decontarilor implicate de derularea relatiilor comerciale ale agentilor economici, in lucrarea de fata ne-am preocupat de urmatoarele aspecte:

- definirea si caracterizarea relatiilor comerciale;

- evaluarea datoriilor si creantelor comerciale;

- documentele utilizate si circuitul acestora;

- contabilitatea sintetica si analitica a furnizorilor si clientilor;

Problemele abordate sunt tratate intr-un cadru general si in mod particular cu referire la contabilitatea relatiilor de tip comercial ale S.C. AZUR S.A. Timisoara.

Capitolul 1. PREZENTAREA GENERAL? A S. C. AZUR.S.A.

1.1. ISTORICUL EVOLUTIEI S.C.AZUR S.A

S.C. AZUR S.A., cu sediul in Timisoara, in partea de vest a Romaniei, este unul din cei mai mari producatori de lacuri si vopsele din Romania.

Primele activitati industriale au inceput in 1844. Productia de vopsele pe baza de ulei a fost inceputa in 1923 de catre Eugen Farber, numele companiei devenind “Fabrica Unita de Lacuri si Vopsele” pentru uleiuri vegetale.

În 1933, compania isi diversifica gama de productie prin punerea in functiune a unei instalatii pentru uleiuri vegetale. Din 1942 incep sa se produca rasini sintetice. În 1948 compania a fost nationalizata.

În 1952 s-a construit o sectie mai mare pentru lacuri si vopsele, precum si laboratoarele aferente. Între 1965 – 1967 a fost construita o noua sectie, pentru lacuri nitro, pe Calea Buziasului. Tot pe acest amplasament s-a dat in functiune in 1980 o sectie moderna de lacuri si vopsele, cu o capacitate de 25 000 tone rasini sintetice, rezultand o capacitate totala de 40 000 tone lacuri si vopsele pe an.

În 1991, prin Hotararea de Guvern nr. 1200 / '90, compania a fost inregistrata in Registrul Comertului sub numele de “AZUR” S.A. Între 1990 – 1998, compania a fost restructurata, principalele sale activitati fiind modernizate. În 1999, compania a fost privatizata.

Actionarul majoritar al AZUR, detinand 63% din actiuni, este ICC INDUSTRIES INC., o companie din New YORK, SUA, aflata in proprietatea domnului Dr. John Jr. Farber, fiul lui Eugen Farber. Procentul de 37% din actiuni sunt detinute de persoane fizice romane, fosti angajati sau colaboratori. ICC are o bogata experienta in domeniul fabricarii substantelor chimice, a rasinilor, lacurilor, si vopselelor. Din 1974, companiile asociate ale ICC fabrica chimicale utilizand o tehnologie similara celei utilizate de AZUR. Astazi ICC are fabrici de productie in 32 de tari din 4 continente. ICC vinde de asemenea materii prime prin intermediul unei retele mondiale, cu 36 de birouri in toata lumea.

Aproximativ 90% din totalul productiei AZUR il reprezinta produsele peliculogene pentru protectie si decorative (rasini, lacuri, emailuri, grunduri si chituri). Alte produse fabricate sunt: sapun, poliester armat cu fibra de sticla, SMC.

Principalele obiective ale AZUR sunt dezvoltarea din punct de vedere tehnologic si imbunatatirea calitatii, AZUR desfasurandu-si activitatea conform sistemului de calitate ISO 9001. Compania dispune pe propriile servicii de cercetare si dezvoltare, colaborand si cu alte firme pentru dezvoltarea de noi produse.

Politica de marketing a AZUR este orientata spre consolidarea propriei retele de distributie, extinderea pe segmentul de piata reprezentat de micii consumatori si spre patrunderea pe piete straine. Compania si-a structurat productia pentru a satisface atat cerintele consumatorilor industriali, cat si pe cele ale micilor consumatori.

Azur isi continua drumul spre excelenta in domeniul sau, prin inovatii tehnologice si satisfacerea cerintelor clientilor.

1.2. Prezentarea sistemului informatic existent

Puternicul impact al informaticii in economie face ca in multe unitati economice sa se poata vorbi de sistem informatic, ca si componenta tehnica a sistemului informational in care se asigura automatizarea proceselor si lucrarilor informationale. Acesta constituie un ansamblu tehnico-organizatoric de metode, procedee, echipamente si personal de specialitate, prin care se asigura culegerea, verificarea, transmiterea, stocarea si prelucrarea informatiilor destinate subsistemului conducator in procesul de fundamentare si elaborare a deciziilor privind realizarea obiectivelor unitatii economice in conditii de eficienta.