Pagina documente » Stiinte Economice » Controlul financiar.Auditul public intern

Cuprins

lucrare-licenta-controlul-financiar.auditul-public-intern
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-controlul-financiar.auditul-public-intern


Extras din document

Alte date

?

Introducere

Controlul, privit ca atribut principal al managementului, se poate manifesta sub diferite forme .reflectand realitatea, atat sub aspect general cat si sub aspect particular, contribuind astfel la realizarea functiei sale de reglare a situatiei patrimoniale.

În acest context, raportat numai la sfera de cuprindere, controlul activitatii economice este cunoscut sub urmatoarele forme: control economic, control juridic, control fiananciar, control tehnic, control contabil precum si multe alte forme de control.

Principalele forme de control prezentate, se deosebesc intre ele atat prin functiile lor sociale dar si prin continutul lor, avand un rol deosebit in orientarea activitatii agentilor economici, in dezvoltarea acestor activitati, dar si in protejarea patrimoniului si a cresterii profitului.

Formele de control nu trebuie privite izolat ca actionand fiecare intr-un sistem inchis, ci in interactiunea lor, in conditionarea si completarea lor reciproca, alcatuind impreuna un sistem complex si integrat care actioneaza ca un tot unitar asupra domeniilor economico-sociale.

Controlul este o necesitate atat obiectiva cat si subiectiva fara a deveni insa un scop, ci un mijloc de perfectionare a activitatii executive, inclusiv a procesului de conducere. Controlul are ca directii principale organizarea mai buna a muncii, intarirea disciplinei si ordinii si gospodarirea mai eficienta a mijloacelor de munca, materiale si financiare.

Conceptul de control financiar este strans legat de cel al economiei de piata. Sintagma „economie de piata” poate desemna atat egalitatea agentilor economici cat si concurenta dintre acestia in cursa lor pentru obtinerea unui profit cat mai mare. În concurenta castiga cei care se impun prin calitate, competitivitate si eficienta. Orice agent economic doreste profit dar in cadrul economiei de piata acestia sunt supusi examenului exigent al pietei astfel in acest sens, o conditie esentiala in obtinerea profitului este informatia operativa si reala cu privire la situatia patrimoniului si a rezultatelor obtinute.

Cunoasterea situatiei patrimoniului, a capacitatii lui de a produce profit este asigurata atat cu ajutorul contabilitatii reale, operativ si stiintific organizata, cat si al controlului financiar organizat si exercitat exigent si competent.

Controlul se realizeaza atat la nivel macro cat si micro, fiind o functie necesara in procesul conducerii. Prin aceasta functie controlul asigura cunoasterea si perfectionarea modului de gestionare a patrimoniului si a modului de orientare, organizarea activitatii de producere, distribuire si desfacere.

Asigurarea corectitudinii, exactitatii si realitatii informatiilor constituie o mare problema a controlului financiar-contabil, prin control conducerea iti asigura informarea reala, dinamica, preventiva ce ridica valoarea concluziilor si calitatea deciziilor luate.

Activitatea de control patrunde in esenta fenomenului si contribuie efectiv la conducerea stiintifica si eficienta, de asemenea sesizeaza aspectele negative si intervine preventiv pentru prevenirea si lichidarea abaterilor.

CAPITOLUL I.

RAPORTURILE JURIDICE FINANCIARE

În ansamblul raporturilor juridice, raporturile din domeniul finantelor publice se recunosc si astfel se caracterizeaza prin finalitatea lor financiar-publica, in acest sens, distingandu-se si elementele acestui tip de raport si anume:

- subiectele participante;

- continutul raporturilor juridice;

- obiectul raporturilor juridice.

1.1 Subiectele raporturilor juridice financiare