Pagina documente » Politehnica » Eficienta economica a realizarii masinii de rectificat filete. Fisa tehnologica a unei piese

Despre lucrare

lucrare-licenta-eficienta-economica-a-realizarii-masinii-de-rectificat-filete.-fisa-tehnologica-a-unei-piese
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-eficienta-economica-a-realizarii-masinii-de-rectificat-filete.-fisa-tehnologica-a-unei-piese


Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL I - Studiul temei de proiectare
CAPITOLUL II - Determinarea caracteristicilor functionale. Automatizarea
Masinii. Scule utilizate
CAPITOLUL III - Elemente de proiectare. Scheme cinematice ale masinilor
Asemanatoare
CAPITOLUL IV - Calcule de proiectare. Determinarea fortei de aschiere.
Calculul lanturilor cinematice. Calculul transmisiei cu curele.
Calculul de dimensionare al arborelui port piatra
CAPITOLUL V - Documentatia de exploatare a masinii de rectificat filete.
Functionarea. Elemente de comanda si reglaje. intretinerea
si ungerea
CAPITOLUL VI - Eficienta economica a realizarii masinii de rectificat filete
CAPITOLUL VII - Fisa tehnologica a unei piese
CAPITOLUL VIII - Bibliografie

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

CAPITOLUL I

Studiul temei de proiectare

1.1. Elaborarea suprafetelor de revolutie pe masinile de rectificat filete

Filetul, ca si canalele elicoidale, poate fi generat prin procedeul de aschiere pe baza unei directoare elicoidale materializata direct pe scula sau printr-o piesa de conducere.

Pentru faza de finisare a suprafetei elicoidale a filetului la piesele de tip surub conducator, s-au proiectat si executat masini de rectificat filete.

La acest tip de masina – unealta materializarea directoarei elicoidale se realizeaza pe suprafata pietrei abrazive, prin profilarea acesteia cu ajutorul unei scule speciale (moleta diamantata, moleta metalica sau bolt diamantat).

În cazul in care profilarea pietrei, astfel incat forma generatoarei ei care trebuie sa asigure obtinerea formei generatoarei elicoidale a surubului conducator, se face cu moleta metalica sau diamantata, forma generatoarei moletei trebuie sa fie identica cu forma generatoarei surubului – conducator.

La profilarea pietrei abrazive cu ajutorul unui bolt diamantat se impune ca miscarea de avans transversal si longitudinal a acesteia sa se faca dupa o lege de miscare care sa permita obtinerea unei curbe identice cu generatoarea elicoidala a surubului conducator. Aceasta lege de miscare este materializata prin profilul unui sablon pe care se deplaseaza un palpator. Între boltul diamantat si palpator se impune realizarea unei legaturi cat mai rigide pentru a nu se introduce erori in profilarea pietrei abrazive.

Avansurile boltului diamantat se pot realiza mecanic (prin mecanism simplu), hidraulic sau electric.

La prelucrarea suprafetelor de revolutie dupa o directoare elicoidala se impune folosirea unor sisteme mecanice, electrice, hidraulice de compensare atat pentru uzura pietrei cat si pentru pas, pentru influenta termica a regimului de functionare al masinii asupra preciziei de prelucrare a surubului conducator.

1.2. Compararea masinii de rectificat filete tip MRFD 250 x 5000 cu masini similare

Din gama masinilor de rectificat filete fac parte si urmatoarele tipuri de masini:

- masina de rectificat Mitsui – Ex – Cell – o model 120 de la firma MITSUI – SEIKI (Japonia)

- masina de rectificat filete tip GL4 a firmei LINDNER (Germania)

- masina de rectificat filete tip RE a firmei REISHAUER (Elvetia)

- masina de rectificat filete de mare capacitate tip 70 – 2MK2 a firmei MATRIX (Anglia)

Conform tabelului comparativ nr. 1 se poate observa asemanarea intre solutia romaneasca a masinii de rectificat cu masina de rectificat a firmei MATRIX.

1.2.1.Masina de rectificat Mitsui Ex–Cell–o model 120

Acest tip de masina face parte din masinile de rectificat cu masa deplasabila, deci procesul de aschiere se realizeaza cu avansul transversal al pietrei de rectificat obtinut prin deplasarea mesei cu ajutorul unui surub conducator.

Masina poate lucra atat in ciclu de reglaj manual cat si in ciclu automat.

La acest tip de masina actionarea arborelui pietrei de rectificat se face cu ajutorul unui motor hidraulic care transmite miscarea de rotatie printr-o curea trapezoidala la un angrenaj melc – roata melcata.

Pe acest tip de masina se pot executa atat operatii de degrosare cat si operatii de finisare.

Preselectarea vitezei de lucru si avansul (de lucru) rapid si incremental al pietrei abrazive se face cu ajutorul a patru supape hidraulice montate pe suprafata frontala a masinii.

Rigiditatea statica si dinamica necesara la prelucrarea de precizie a suruburilor conducatoare este conferita masinii de forma constructiva a batiului, puternic nervurat, care nu permite modificarea bazei tehnologice de prelucrare in timpul functionarii masinii.

Acest batiu este prevazut cu ghidaje de rostogolire, plane si in „V”, pe care se deplaseaza masa masinii prin intermediul unor colivii cu role de mare precizie.

Pe masa masinii se monteaza papusa piesei si papusa mobila precum si accesoriile masinii folosite la reglarea, centrarea si sustinerea surubului conducator care se prelucreaza.

Papusa pietrei se monteaza pe suprafata corespunzatoare a batiului in zona lui posterioara. Ea cuprinde arborele pietrei de rectificat cu sistemul lui de lagaruire si actionare. Pentru a asigura o maxima rigiditate, arborele pietrei de rectificat este lagaruit cu rulmenti cu bile cu contact unghiular.

Tot pe papusa pietrei se prinde si dispozitivul de profilare al pietrei.

Papusa pietrei este prevazuta cu posibilitatea rotirii fata de piesa care se prelucreaza in vederea obtinerii unghiului de inclinare al elicei.