Pagina documente » Stiinte Economice » Estimatii privind volumul posibil al resurselor si plasamentelor (B.A. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-estimatii-privind-volumul-posibil-al-resurselor-si-plasamentelor-b.a.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-estimatii-privind-volumul-posibil-al-resurselor-si-plasamentelor-b.a.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS:
CAPITOLUL 1
BANCA AGRICOLA SISTEMUL BANCAR DIN
ROMiNIA......... pg.3
1.1 Sistemul bancar din Romania si evolutia acestuia in
perioada1996-2001............ pg.3
1.2 Banca Agricola-Raiffeisen:
1.2.1 Scurt istoric.............pg.7
1.2.2 Structura organizatorica.........pg.9
1.2.3 Structura functionala..............pg.15
1.3 Privatizarea Bancii Agricole........pg.18
CAPITOLUL 2
CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND
RESURSELE SI PLASAMENTELEpg.20
2.1 Resursele........pg.20
2.2 Plasamentele...pg.23
2.3 Problemele gestionarii resurselor si plasamentelor in
sistemul bancar rominesc ...pg.25
CAPITOLUL 3
EVOLUTIA RESURSELOR SI PLASAMENTELOR
BANCII AGRICOLE-RAIFFEISEN S.A.,SUCURSALA MEHEDINTI
iN ANII 2000 SI 2001......... pg.28
CAPITOLUL 4
ESTIMATII PRIVIND VOLUMUL POSIBIL AL
RESURSELOR SI PLASAMENTELOR PENTRU ANII 2002
SI 2003 LA BANCA AGRICOLA-RAIFFEISEN S.A.,
SUCURSALA MEHEDINTI..............pg.35
CONCLUZII........pg.51
BIBLIOGRAFIE.........pg.53

Alte date

?

Capitolul 1

BANCA AGRICOL? ÎN SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA

1.1 Sistemul bancar din Romania si evolutia acestuia in perioada

1996-2001

Istoria sistemului bancar isi gaseste originile in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi ce atesta practica unor activitati care, intr-o forma mai mult sau mai putin evoluata, se pot constitui ca primii pasi pe taramul practicii bancare.

Exista diferite pareri cu privire la originea bancilor. Unii cercetatori apreciaza ca primii bancheri au fost cei ce efectuau schimbul de bani, moment asociat aparitiei si circulatiei monedei metalice. Dupa alti cercetatori, notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane a avut ideea sa primeasca disponibilitati banesti sub forma depunerilor de la cei ce doreau sa faca economii si, in baza acestor depozite, sa ofere imprumuturi celor care aveau nevoie de fonduri suplimentare.

Prima banca de transfer a fost banca Venetiei, creata in anul 1171 si recunoscuta oficial in 1587 ca Banca din Rialto. În secolele urmatoare au aparut banci similare si in alte centre comerciale cum ar fi: Geneva(1407), Amsterdam(1609), Hamburg(1619), Roterdham(1635).

Dezvoltarea comertului si a bancilor a condus la necesitatea existentei unor centre permanente de afaceri. Astfel, s-a deschis la Anvers prima piata financiara (Belgia) cunoscuta ca bursa de valori si imediat dupa aceasta s-a deschis bursa din Londra. În secolul XVII si XVIII activitatea bancara se dezvolta in toate formatiunile statale din Europa. Banca din Amsterdam si Banca Angliei (1694) au devenit modelele pe care s-au bazat structurile bancare create ulterior.

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei dateaza din perioada Daciei Traiane, fiind descoperite intre anii 1786-1855.

În perioada moderna au existat incercari, totusi de abia in 1857 a fost creata Banca Nationala a Moldovei cu sediul la Iasi. În 1864 a fost infiintata Casa de Economii si Consemnatiuni care pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880 a avut un rol foarte important fiind principala Banca de Emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.

În aceeasi perioada au mai aparut si alte banci cum ar fi:

- Banca Romania in 1865, la Bucuresti;

- Banca Albina in 1872 la Sibiu care a fost prima banca cu capital integral romanesc;

- Creditul financiar rural (1873);

- Banca Aurora cu sediul la Nasaud.

Banca Nationala a Romaniei (1880) a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei care la randul ei a folosit modelul Bancii Angliei. Acesta a fost inceputul unui sistem bancar nou si modern fiind create premisele pentru aparitia si a altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc.

BNR s-a constituit cu capital majoritar romanesc, avand ca principal scop emisiunea de moneda, precum si creditarea activitatii economice si sociale, scontarea cambiei si operatiuni cu alte instrumente financiare.

Pana la primul razboi mondial, in Romania s-au infiintat peste 200 de banci dintre care unele si cu participare de capital strain. Criza economica din 1929-1933 a determinat falimentul unor banci sau fuzionarea pentru a supravietui.

Pentru a contracara efectele acestei depresiuni si a revigorarii sistemului bancar, in 1934 a fost infiintat Consiliul Superior Bancar care a adoptat mai multe legi:”Legea pentru lichidarea datoriilor agricole si urbane”, „Legea pentru inlesnire si refacerea creditului” etc.

Aceste legi au contribuit la salvarea bancilor, totusi, din peste 1200 banci existente in 1934, in 1940 mai erau operationale doar 446. Pana in 1947, sistemul bancar romanesc cunoscuse o dezvoltare remarcabila, bancile detineau resurse importante si functionau conform standardelor internationale, insa dupa acest an, sistemul bancar a fost restrans datorita trecerii la “economia de comanda’’(planificata).

Începand cu 1948, Banca de Stat a efectuat toate operatiunile bancare, aceasta functionand ca centru de incasari si control al numerarului. Acesta metoda de distribuire planificata a banilor a permis Guvernului sa instituie propriul sau sistem de conducere centralizata, supraveghere si control a economiei nationale.

Sistemul a functionat astfel pana in 1967 cand au aparut banci noi:

- Banca pentru agricultura si industrie alimentara (BAIA);

- Banca Romana de Comert Extern (BRCE);

- iar Banca Nationala a fost reorganizata.

Bancile functionau in principal ca unitati administrative treebuind sa respecte anumite reglementari stricte, sistemul centralizat diminuand orice forma de concurenta intre banci.

Trecerea Romaniei la economia de piata a determinat cresterea continua a numarului de agenti economici privati, aspect care a impus nevoia dezvoltarii unui sistem bancar care sa corespunda solicitarilor pietei.

Reforma sistemului bancar a inceput in anii 1990-1991 prin elaborarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea Bancii Centrale si a Bancilor Comerciale :”Legea nr. 33/1991” privind activitatea bancara si “Legea nr. 34/1991” privind statutul BNR.

În acelasi timp au inceput sa apara noi banci finantate fie de stat, fie prin aport de capital privat. Aceste banci ofera servicii atat statului, cat si agentilor economici privati, bancile private preferand sa incurajeze si sa sustina procesul de privatizare.

Aceste reglementari au fost concepute pentru a acorda flexibilitate economiei de piata si pentru a incuraja initiativa privata. În vederea sustinerii bancilor in realizarea obiectivelor mentionate si asigurarea realizarii standardelor internationale bancare, Romania a primit sprijinul tarilor cu sistem bancar dezvoltat.

Bancile comerciale joaca un rol activ in luarea deciziilor privind activitatea lor, insa, si in noul context, autonomia este limitata, potrivit anumitor cerinte pe care bancile trebuie sa le respecte.

Astfel se stabilesc anumite reglementari cu scopul de a asigura concurenta corecta in sectorul bancar si pentru a limita pozitiile de monopol. Bancile nu au voie sa incheie contracte, intelegeri sau acorduri care le-ar putea conferi o pozitie dominanta pe piata monetara sau posibilitatea de a dicta politicile comerciale in sectorul bancar. Bancile nu trebuie sa se angajeze intr-o concurenta neloiala.

Un alt set de limitari are in vedere asigurarea eficientei activitatilor de supraveghere realizata de BNR. Bancile comerciale trebuie sa aiba conturi cu un nivel minim stabilit (“Rezervele minime obligatorii”). Totodata ele trebuie sa intocmeasca anumite situatii, sa aiba evidentele la zi si sa puna la indemana inspectorilor Bancii Centrale aceste evidente. O alta cerinta este si asigurarea confidentialitatii bancare.

În alte privinte, bancile au autonomie considerabila. Acestea pot sa ofere si sa efectueze o gama larga de operatii ce pot fi ilustrate cu ajutorul posturilor bilantiere.

Posturile de activ cuprind :

- rezerve de acoperire;

- titluri de stat pe termen scurt;

- credite acordate pe termen scurt fie prin creditare, fie prin scontarea efectelor;