Pagina documente » Medicina » Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara. Aplicatii in studiul sclerozei multiple si a valvulopat

Cuprins

lucrare-licenta-imagistica-prin-rezonanta-magnetica-nucleara.-aplicatii-in-studiul-sclerozei-multiple-si-a-valvulopat
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-imagistica-prin-rezonanta-magnetica-nucleara.-aplicatii-in-studiul-sclerozei-multiple-si-a-valvulopat


Extras din document

Introducere.
3
1. Geneza semnalului RMN ...........
4

1.1. Nucleii
8

1.2. Cimpul magnetic ..
9

1.3. Precesia nucleilor
9

1.4. Timpii fizici de relaxare (T, si T2)............
11

1.5. Substratul biologic al timpilor de relaxare...
12

1.6. Semnalul RMN. Trasaturi, semnificatie......
15
2. Producerea imaginii.......
16

2.1. Gradientii magnetici ............
16

2.2. Excitatia selectiva
17

2.3. Codificarea spatiala a informatiei .....
17
3. Echipamentul IRM........
19

3.1. Magnetul.
19

3.2. Bobinele de radiofrecventa .
19

3.3. Gradientii de cimp magnetic.............
19

3.4. Calculatorul (computerul)....
4. Notiuni elementare de semiologie......
20

4.1. Investigarea creierului si structurilor nervoase. Scleroza multipla......
21

4.2. Investigarea cordului si circulatiei. Valvulopatiile colagenice .....
33

4.3. Investigarea altor regiuni anatomice...........
47
Bibliografie..........
47
CUPRINS

Alte date

?

IMAGISTICA PRIN REZONANT? MAGNETIC? NUCLEAR?

APLICATII ÎN STUDIUL SCLEROZEI MULTIPLE SI A VALVULOPATIILOR COLAGENOZICE

INTRODUCERE

Imagistica medicala a prezentat un real progres odata cu introducerea RMN-ului ca tehnica imagistica de diagnostic. Neinvazivitatea si calitatea mare a imaginii sunt doua din principalele caracteristice ale acestei tehnici.

Lucrarea de fata prezinta succint pentru inceput principalele cunostinte fizice si tehnice ce stau la baza obtinerii imaginii RMN. Apoi sunt redate principalele aplicatii ale RMN-ului in medicina, particularizand pentru domeniul neurologiei si al cardiologiei.

Scleroza multipla, boala neurologica demielinizanta, este un exemplu relevator de aplicatie a RMN-ului in studiul sistemului nervos central.

În ceea ce priveste cordul, aplicarea RMN-ului a fost limitata de imposibilitatea „inghetarii” imaginii obtinute prin RMN. Sincronizarea cu ECK-ul a facut posibil studiul RMN al cordului, in aceasta lucrare fiind prezentat aportul RMN-ului in valvulopatiile colagenozice.

1. GENEZA SEMNALULUI RMN

Metoda imagistica bazata pe fenomenul fizic al rezonantei magnetice nucleare se inscrie printre procedurile de investigare relativ recent introduse in practica medicala. In esenta, o imagine obtinuta pe aceasta cale traduce in semnale optice intensitatea semnalelor de radiofrecventa (RF) emise in anumite conditii de nucleii atomici ce apartin structurilor anatomice examinate.

În principiu, metoda exploateaza proprietatea anumitor nuclei atomici, in mod particular a celor de hidrogen (respectiv protonilor) de a fi animati de o miscare de rotatie in jurul propriului ax, adica de a poseda un moment cinetic propriu, spinul nuclear. Asa cum am mai aratat, rotatia unei particule incarcate electric, cum este protonul, determina si aparitia unui camp magnetic propriu, orientat in sens contrar campului electric; aceasta transforma fiecare nucleu intr-un veritabil dipol magnetic, un magnet microscopic (fig.1).

În conditii obisnuite, orientarea micromagnetilor reprezentati de nucleii ce apartin structurilor anatomice este intamplatoare (fig.2,a); campurile magnetice individuale se neutralizeaza reciproc, astfel ca manifestarile lor nu sint decelabile.

Etapele obtinerii imaginii prin rezonanta magnetica (IRM)

Obtinerea imaginii prin utilizarea fenomenului de rezonanta magnetica este un proces deosebit de complex, care cuprinde cateva momente sau trepte distincte.