Pagina documente » Stiinte Economice » Metode de imbunatatire a activitatii societatii comerciale (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-metode-de-imbunatatire-a-activitatii-societatii-comerciale-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-metode-de-imbunatatire-a-activitatii-societatii-comerciale-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

CUPRINS
1. Notiuni generale despre intreprinderile mici si mijlocii
1.1. Notiunea de intreprindere mica si mijlocie
1.2. Probleme cu care se confrunta orice intreprindere mica si mijlocie in Rominia
1.3. intreprinderile mici si mijlocii si economia bazata pe cunostinte
2. Prezentarea activitatii societatii comerciale Volan Total Service Auto - S.R.L.
2.1. Scurt istoric
2.2. Prezentarea situatiei financiare, economice si manageriale a societatii
3. Analiza si diagnosticarea activitatii societatii comerciale Volan Total Service Auto - S.R.L.
3.1. Analiza economico-financiara
3.2. Analiza viabilitatii manageriale
3.3. Identificarea punctelor forte si punctelor slabe
4. Concluzii si propuneri privind imbunatatirea activitatii societatii comerciale
5. Planul de afaceri privind Deschiderea unei pensiuni agroturistice
5.1. Sumarul planului de afaceri
5.2. Obiectul studiului
5.3. Descrierea afacerii propuse
5.3.1.Terenul pentru constructie
5.3.2.Constructia
5.3.3.Personal
5.3.4.Costuri investitionale
5.4. Definirea starii de spirit marketing
5.4.1.Piata turismului rominesc
5.4.2..Piata specifica
5.5. Costul investitiei
5.6. Analiza economico-financiara in perspectiva
5.6.1.Analiza costurilor
5.6.2.Planul de rambursare al creditului
5.7. Proiectiile financiare pentru urmatorii 3 ani
5.8. Indicatori economico-financiari preconizati
5.9. Concluzii

Alte date

? Lucrare de diploma?

Capitolul I

Notiuni generale despre intreprinderile mici si mijlocii

1.1 Notiunea de intreprindere mica si mijlocie

Romania, la ora actuala, trece la un nou mod de organizare socio-politica. Practic, se incearca, prin intermediul a numeroase si complexe programe, dezvoltarea activitatii intreprinzatorilor. În Romania, datorita mentalitatii conservatoare a populatiei, datorita lipsei de experienta in domeniul afacerilor, datorita neintelegerii pe deplin a ceea ce este o economie de piata, aceste programe intampina numeroase greutati.

Unul dintre subiectele cele mai dezbatute si controversate la ora actuala este daca si modul in care o tara este apta sa se dezvolte prin intermediul intreprinderilor mici si mijlocii. Romania aspira sa fie membra a Uniunii Europene. Se doreste o dezvoltare rapida, sigura si la nivelul unor tari precum: Germania, Anglia, SUA, sau alte „tari dezvoltate”. Încercam si ne zbatem sa-i ajungem din urma, si in, timpul acestui zbucium, uitam unul dintre elementele importante ale economiei de piata: proprietatea privata, intreprinzatorul. Societatea comerciala, pe care o voi analiza in capitolele urmatoare, este de marime mica. Ea este un IMM la fel ca majoritatea societatilor cu proprietate privata din Romania si din intreaga lume.

La ora actuala, circa 99% din totalitatea societatilor comerciale intr-o tara cu economie de piata sunt cele mici si mijlocii. Ele reprezinta o componenta de baza a oricarei economii si asta deoarece:

? este principala generatoare de substanta economica;

? deoarece, reprezentand un procent extrem de mare din totalitatea firmelor din economia unei tari, IMM-urile ofera majoritatea locurilor de munca;

? ele alimenteaza bugetul statului.

? ele reprezinta principalul mod in care se reflecta intreprinderile, in general. Astfel, reamintesc faptul ca 99% dintre societatile comerciale dintr-o economie sunt IMM-uri. Probabil ca se nasc si intrebari cu privire la cauza acestui fapt. Raspunsul este usor, daca avem in vedere faptul ca un IMM presupune o demarare usoara, un dinamism si o flexibilitate ridicate, datorita dimensiunilor sale, precum si o creativitate considerabila.

Nu trebuie uitat nici faptul ca, o intreprindere de aceste dimensiuni are si foarte multe slabiciuni, datorita faptului ca:

? are o mica masa de resurse,

? are rezerve reduse,

? depinde foarte mult de o singura persoana sau de un numar redus de persoane, pe cand, intr-o intreprindere mare, exista un consiliu de administratie, o adunare generala a actionarilor, deci, un numar mai mare de factori de decizie.

Un alt element important, ce trebuie amintit despre IMM-uri, este faptul ca, intreprinzatorul sau persoana in jurul careia graviteaza firma de marime mica si mijlocie este principalul factor ce induce crearea clasei de mijloc, ce confera stabilitate oricarei societati umane.

Managementul intreprinderilor mici si mijlocii

Daca tot am amintit despre domeniul managerial si intreprinderile mici si mijlocii, atunci, trebuie mentionat ca, in cazul acestora, putem vorbi despre un management intreprenorial.

Pentru a vedea modul de functionare a unui astfel de management, trebuie, in primul rand, sa vedem care sunt principalii factori specifici, care il influenteaza. Acesti factori au fost denumiti determinanti manageriali-intreprenoriali. Dintre acesti determinanti, enumeram:

1. Situatia de proprietar-manager a intreprinzatorului. În peste 98% din firmele existente in Romania putem sa intalnim aceasta situatie. De altfel, la firma „Volan Total Service Auto SRL” este exact aceeasi situatie. Exercitarea de catre aceeasi persoana a prerogativelor aferente ambelor ipostaze ii poate conferi acestuia multe avantaje, printre care amintim doar existenta unei motivatii ridicate pentru ca firma respectiva sa aiba performante ridicate; de asemenea, trebuie mentionat si faptul ca intreaga putere decizionala se regaseste in mainile unei singure persoane, care poate lua deciziile intr-un timp mult mai scurt. În alta ordine de idei, insusi acest ultim avantaj se poate cu usurinta transforma intr-un dezavantaj de mari proportii, daca avem in vedere faptul ca, intreaga firma functioneaza pornind de la gandirea unei singure persoane si, in acest sens, voi reaminti sloganul romanesc „doua capete sunt mai bune decat unul”.

2. Numarul si caracteristicile intreprinzatorilor din firma. Acest prim element este strans legat de determinantul anterior. Daca intr-o firma exista mai multi intreprinzatori, situatia manageriala devine mai complexa, in general. Acum, exista avantajul existentei mai multor capete, dar si dezavantajul posibilitatii existentei unei tensiuni intre acestia, sau a unor opinii divergente.

3. Caracteristicile intreprinzatorului. Un intreprinzator poate fi caracterizat prin detinerea unor calitati native in domeniul conducerii. Desi teoria leaderului karismatic a fost deseori combatuta, psihologia demonstreaza ca o parte din genele cu care ne nastem sunt proprii si determina trasaturi de personalitate proprii, ce pot influenta existenta unor astfel de persoane, ce au calitati si abilitati dobandite nativ. Pe langa existenta acestor calitati native, exista si acele calitati, aptitudini, abilitati, caracteristici dobandite atat prin scoala, cat si prin experienta in munca. Toate aceste caracteristici, indiferent de provenienta lor, influenteaza, in mod indiscutabil, orice activitate intreprenoriala.

4. Marimea si puterea economica a firmei. Acesta este un aspect ce influenteaza managementul intreprinzatorului prin prisma sferei si amploarei problemelor de abordat si a resurselor disponibile. O firma mai mare inseamna o mai mare complexitate in procesul managerial. Cu cat o firma este mai mare, ea, in general, este si mai puternica. Cand o firma este mai puternica din punct de vedere economic, intreprinzatorul dispune de resurse si mijloace superioare pentru a asigura desfasurarea activitatilor implicate.

5. Faza ciclului de viata. Datorita impactului sau foarte mare si adesea putin luat in consideratie, acest aspect trebuie abordat cu o foarte mare atentie. Astfel ca, pentru fiecare faza a ciclului de viata al produselor sau al industriei, trebuie sa tinem cont de faptul ca, exista mai multe strategii posibile, aplicabile de catre firma. Astfel, daca avem de a face cu o firma ce se gaseste in faza initiala a ciclului de viata, atunci ea are ca principala optiune strategica sa investeasca mai mult in inovatie. În faza de crestere, posibilitatile sunt de a continua sa investeasca, concomitent cu grija fata de cerintele clientului; apoi, in faza de maturitate, are posibilitatea sa devina leader in acel domeniu, reducand preturile si producand mai mult, deci, la costuri mai reduse, astfel incat sa-si pastreze profitul initial. Ultima faza, anume cea de declin, ne duce la doua mari optiuni: ori dezinvestire, retragere, ori mentinere in continuare pe acele segmente de piata, pe care exista, deja, clientii sai fidelizati.

6. Mediul intreprenorial. Acest factor are un impact substantial asupra managementului firmei. Trebuie mentionat, insa, ca atunci cand ne referim la mediul intreprenorial si influenta sa, ne referim, in primul rand, la mediul intreprenorial real si nu la cel perceput. Trebuie sa mentionez, ca mediul intreprenorial real se refera la:”ansamblul elementelor contextuale ce influenteaza demersurile intreprinzatorului in toate fazele sale, inducand modificari in deciziile, actiunile si comportamentele sale.” ( „Managementul intreprinderilor mici si mijlocii”-Ovidiu Nicolescu, Editura Economica,2001).

7. Tipul firmei. Acest determinant reflecta sintetic caracteristicile firmei din punct de vedere al obiectului de activitate, al dinamicii activitatilor implicate si al comportamentului organizational global. Conform specialistilor Filey si Aldag, exista trei tipuri de firme si anume:

? Firma mestesugareasca: de obicei, aceasta firma realizeaza activitati, produse, servicii clasice, care nu difera sau variaza in timp si are ca principala trasatura comportamentala dorinta de supravietuire a firmei.

? Firma axata pe dezvoltare: este cea care ia in consideratie progresul tehnic, ale carei produse, servicii, activitati variaza mult in timp si sunt intr-o continua evolutie, este flexibila, dinamica, se axeaza foarte mult pe inovatie, pe schimbare.

? Firma stabila, este cea, care, prin obiectul de activitate, se inscrie in acele ramuri, ce au un progres notabil, dar care nu-si modifica sensibil dimensiunile, structura, procesele incorporate, iar comportamentul sau managerial si organizational se caracterizeaza cu precadere prin abordari echilibrate , lente chiar, in care exista foarte putina noutate sau flexibilitate.

Mangementul intreprenorial, de fapt, este doar o particularitate a managementului general, particularitate indusa de acesti determinanti prezentati mai sus. Managementul intreprenorial se poate caracteriza si el prin existenta celor cinci functii ale managementului, doar ca fiecare dintre ele prezinta niste particularitati, astfel incat vom putea vorbi de:

1. Particularitati ale previziunii in managementul intreprinderilor mici si mijlocii

2. Particularitati ale organizarii in managementul intreprinderilor mici si mijlocii

3. Particularitati ale antrenarii in managementul intreprinderilor mici si mijlocii

4. Particularitati ale coordonarii in managementul intreprinderilor mici si mijlocii

5. Particularitati ale control-evaluarii in managementul intreprinderilor mici si mijlocii

Pentru fiecare dintre aceste functii, dupa cum am putut specifica si in titlu, se vor prezenta aceste particularitati.

1.Particularitati ale previziunii in managementul intreprinderilor mici si mijlocii

Precum celelalte functii, aceasta functie este si ea mai putin intensa comparativ cu firmele mari. În principal aceste particularitati sunt urmatoarele:

? Previziunea in intreprinderile mici si mijlocii este centrata pe oportunitatea economica.

? În previziune, in intreprinderile mici si mijlocii predomina abordarile pe termen scurt. Adica, tot ceea ce inseamna decizii pe termen lung nu sunt luate in considerare. Acest fapt rezulta cu precadere, atat din dimensiunea firmei, cat si din faptul ca intreprinderile mici si mijlocii sunt focalizate pe oportunitatea economica in sine.

? Previziunea in intreprinderile mici si mijlocii prezinta un grad de informalitate foarte ridicat, derivat din gradul de informalitate in general regasit la nivelul acestor firme, grad de informalitate ce rezulta din existenta unui numar mic de angajati, iar, de multe ori, din faptul ca aceste firme au o forma familiala.

? Previziunea in intreprinderile mici si mijlocii se bazeaza pe o rapida viteza de reactie fata de elementele noi. Acest lucru este posibil datorita dimensiunilor reduse ale firmei, precum si datorita flexibilitatii mari, care caracterizeaza orice IMM.