Pagina documente » Stiinte Economice » Utilizarea instrumentelor de plata in tranzactiile internationale (S.N.P. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-utilizarea-instrumentelor-de-plata-in-tranzactiile-internationale-s.n.p.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-utilizarea-instrumentelor-de-plata-in-tranzactiile-internationale-s.n.p.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
Introducere
CAPITOLUL.I.SECTORUL BANCAR ROMiNESC COMPARATIV CU CEL INTERNATIONAL ......pag.1
1.1.Continutul sectorului bancar rominesc..........pag.2
1.2.Structura sistemului bancar international.......pag.7
CAPITOLUL II. BCR - VERIGA DE BAZA A SECTORULUI BANCAR ROMiNESC ....pag.9
2.1.Constituirepag.10
2.2.Principalele produse si servicii oferite de BCR.............pag.11
2.3.Structura organizatorica a BCRpag.13
2.3.Activitatea BCR in 2001........pag.14
CAPITOLUL III. MODALITATILE DE PLATA UTILIZATE iN ROMiNIA..pag.17
3.1.Platile in numerar.......pag.18
3.2. Disciplina de casa ..pag.19
3.3. Platile prin virament.............pag.21
3.3.1.Ordinul de platapag.22
3.3.2.Cecul.........pag.25
3.3.3.Cardul.............pag.28
3.3.4.Cambia (trata)pag.33
3.3.5.Biletul la ordin............. .............pag.35
3.3.6. Acreditivul documentar..............pag.36
3.3.7.Incasso-ul documentar....pag.63
3.4.Studiu de caz privind utilizarea cardului.......pag.66
CAPITOLUL IV. STUDIU DE CAZ PRIVIND UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DE PLATA iN TRANZACTIILE INTERNATIONALE PE EXEMPLUL SNP PETROM SA...pag..75
4.1.Prezentarea generala a SNP PETROM SA........pag.76
4.1.1..Momente importante in viata petrolului rominescpag.76
4.1.2..Organizarea SNP PETROM SA.............pag.80
4.1.3..Produse si servicii oferite.............pag.82
4.1.4..Activitatea internationala...........pag.85
4.1.5.Obiectul de activitate........ ..pag.85
4.2.Indicatorii economico-financiari ai SNP PETROM SA.............pag.87
4.3. Tipuri de operatiuni specifice activitatii de comert exterior desfasurate de SNP PETROM SA.......pag.105
4.3.1.Operatiuni de import.....pag.106
4.3.1.1. Operatiuni de import pe cont propriu........pag.107
4.3.1.2. Operatiuni de import in comision....pag.114
4.3.2. Operatiuni de export.pag.115
4.3.2.1.Operatiuni de export pe cont propriu.pag.116
4.3.2.2.Operatiuni de export in comision.....pag.132
CAPITOLUL V. CONCLUZII SI PROPUNERI............ ............pag.135
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?{p}

?

INTRODUCERE

Lucrarea de fata isi propune abordarea principalelor instrumente de plata utilizate in cadrul tranzactiilor internationale si surprinderea elementelor caracteristice ale acestora. Totodata, se are in vedere modul de folosire al acestora de catre agentii economici in cadrul operatiunilor de import-export.

Fara a avea pretentia de a fi epuizat subiectul, lucrarea de fata surprinde in amanunt, modul de derulare al unei operatiuni de import-export cu accent asupra obligatiei de plata, a modalitatii alese pentru realizarea platii si a documentelor vehiculate in vederea stingerii acestei obligatii.

Bazele teoretice ale temei sunt constituite in primele trei capitole. Astfel, in primul capitol am luat in discutiesectorul bancar romanesc comparativ cu cel international, cu surprinderea in primul subcapitol a principalelor caracteristici ale sectorului bancar autohton, iar in cel de-al doilea subcapitol a primcipalelor caracteristici ale setorului bancar international.

Capitolul al doilea – BCR – veriga de baza a sectorului bancar romanesc.

Prima parte a capitolului se constituie dintr-o prezentare a Bancii Comerciale RomaneCapitolul continua cu prezentarea produselor si serviciilor oferite de BCR, structura organizatorica a acesteia si in sfarsit capitolul se incheie du prezentarea performantelor BCR in anul 2001.

Capitolul al teilea trateaza sintetic principalele modalitati de plata utilizate in Romania. În primele trei subcapitole am analizat modalitatile internationale de plata in cele doua forme: in numerar si prin virament inclusive cu tratarea disciplinei de casa. Capitolul se incheie cu prezentarea ampla a principalelor instrumente de plata si cu un exemplu practice privind utilizarea cardului.

În sfarsit capitolul patru reprezinta un studiu de caz asupra SNP PETROM, mai precis asupra instrumentelor de plata utilizate de aceasta in tranzactiile internationale. Partea practica se compune din treistudii de caz date prin: un import direct, un export direct si unul in comision.

Concluziile si propunerile acestei lucrari sunt prezentate in capitolul cinci si se doresc a fi o idee in directia eficientizarii activitatii firmei analizate.

Capitolul I

SECTORUL BANCAR ROMÂNESC COMPARATIV CU CEL INTERNATIONAL

1.1.Continutul sectorului bancar romanesc

1.2.Structura sistemului bancar international

„Rolul sistemului bancar este similar

cu acela al sistemului sanguin

pentru corpul omenesc”

1.1.CONTINUTUL SECTORULUI BANCAR ROMÂNESC

Bancile au aparut in Romania inca din a doua jumatate a secolului XIX. Ele au fost ajutate, atat prin contributia capitalului roman cat si a celui strain. Imediat dupa unire (incercari au fost si mai devreme) au aparut: Casa de Depuneri si Consemnatiuni, Creditul Funciar Rural, Banca Romaniei, Casa de Economii, cat si un sistem monetar national. Banca Nationala a Romaniei a luat fiinta in 1881, avand capital de stat si privat. Sectorul bancar romanesc s-a dezvoltat foarte mult intre cele doua razboaie mondiale. A aparut bursa, au fost create mii de banci, iar moneda nationala avea acoperire in aur.

Cele mai multe din aceste institutii financiar-monetar-bancare au fost constituite pentru a fi un sprijin in modernizarea economiei romanesti. Astfel, bancile si alte institutii de credit au capatat cea mai mare dezvoltare in sectorul agricol, aceasta ramura fiind predominanta in economia romaneasca. O data cu dezvoltarea industriei si comertului, au fost infiintate banci si pentru aceste sectoare, ori alte institutii financiare si-au dezvoltat departamente pe aceste ramuri. Mica productie ( agricola, industriala, mestesugareasca si comerciala) era sustinuta in mod deosebit, mai ales prin credite preferentiale, dar si prin alte produse, servicii si facilitati bancare si fiscale.

În economia de piata, sectorul bancar are un rol major, el actionand in promovarea reformei si manifestarea concreta a mecanismului autoreglarii economice. În manifestarea lui permanenta, sectorul bancar este o componenta de baza a sistemului financiar-monetar. Avand in vedere rolul pe care il au bancile pentru buna functionare a unitatilor economice si a economiei in ansamblu, s-a impus ca in perioada tranzitiei la economia de piata sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior, care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici din economia de piata.

În acest context, imediat dupa 1989, la inceputul perioadei de tranzitie, in activitatea bancara din Romania s-au produs urmatoarele schimbari esentiale:

a) Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata si a intrat, astfel, in sarcinile sale firesti de Banca Centrala, cu urmatoarele functii: emisiunea monetara, asigurarea stabilitatii monetare, administrarea rezervelor valutare ale tarii, urmarirea executarii balantei de plati externe, supravegherea activitatii bancare pentru activitatile comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei, a fost creata Banca Comerciala Romana S.A.

Pentru mentinerea circulatiei banesti la nivelul corespunzator, B.N.R. asigura legatura dintre dimensiunile creditului si volumul masei monetare in circulatie.

Supravegherea activitatii bancare de catre B.N.R. , in conditiile economiei de piata, nu a avut in vedere masuri de comanda, ci de reglementari-cadru, de orientare profesionala in activitatile bancare: creditul bancar, decontarile, …

Restructurarea sectorului bancar a avut in vedere urmatoarele aspecte:

? Desfiintarea monopolului statului asupra sectorului bancar;

? Reorganizarea bancilor de stat ca societati pe actiuni;

? Capitalizarea bancilor;

? Privatizarea bancilor de stat cu capital majoritar de stat;

? Înfiintarea unui numar mare de banci;

? Diversificarea tipurilor de banci;