Pagina documente » Stiinte Economice » Abordari ale marketingului in retea. Gradul de aplicabilitate la structurile logistice ale armatei

Cuprins

abordari-ale-marketingului-in-retea.-gradul-de-aplicabilitate-la-structurile-logistice-ale-armatei
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
descarca-abordari-ale-marketingului


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE 5
Capitolul 1 8
FUNDAMENTE TEORETICE ALE MARKETINGULUI ?N RETEA 8
1.1.Evolutia sistemelor de marketing ?n retea 8
1.1.1.Tendintele globalizarii 8
1.1.2.Aparitia sistemelor de marketing ?n retea 9
1.1.3.Situatia din Rom?nia 11
1.2.Definirea si esenta marketingului ?n retea 13
1.2.1.Definirea sistemelor de marketing ?n retea 13
1.2.2.Functionarea sistemelor mlm 14
1.2.3.Dezvoltarea unei retele 21
1.3.Planul de marketing 25
1.3.1.Reguli de baza 25
1.3.2.Metode de marketing 27
1.3.3.Clasificarea sistemelor mlm 29
Capitolul al 2-lea 38
CONSIDERATII CU PRIVIRE LA MARKETINGUL ?N STRUCTURILE LOGISTICE ALE ARMATEI 38
2.1.Conceptul de marketing ?n structurile logistice ale armatei 38
2.2.Achizitiile publice. Cadru de desfasurare a activitatilor de marketing ?n structurile logistice ale armatei 39
2.2.1.Planificarea achizitiilor publice. Elaborarea programului anual al achizitiilor publice 40
2.2.2.Atribuirea contractelor de achizitii 43
Capitolul al 3-lea 60
GRADUL DE APLICABILITATE AL MARKETINGULUI ?N RETEA LA STRUCTURILE LOGISTICE ALE ARMATEI 60
3.1.Delimitari conceptuale 60
3.2.Caracteristici 67
3.3.Stabilirea gradului de aplicabilitate 69
Capitolul al 4-lea 71
APLICATIE PRACTICA PRIVIND CONSTITUIREA UNEI COMPANII MLM 71
4.1.Formarea identitatii companiei 71
4.2. Organizarea activitatilor 74
CONCLUZII SI PROPUNERI 76
BIBLIOGRAFIE 80


Alte date

?INTRODUCERE

Ne propunem in lucrarea de fata sa abordam un subiect sau mai bine spus un adevarat fenomen data fiind amploarea capatata in ultima perioada, fenomen al carui caracter de noutate este cat se poate de ridicat si care poate fi tratat din mai multe puncte de vedere deoarece interfereaza cu doua mari domenii si anume: management si marketing. Acest fenomen este marketingul in retea.

Motivatia alegerii acestei teme o reprezinta tocmai amploarea fenomenului, caz si caracterul de noutate al subiectului.

Cu toate ca interfereaza cu domeniul vast al managementului, domeniu aplicat la nivelul oricarei organizatii, deci si in cadrul structurilor armate, acest tip al marketingului, desi imbratisat de multe companii din intreaga lume, nu poate fi aplicat la orice sistem cu atat mai mult la sistemul militar. Acest lucru vom incerca sa-l demonstram pe parcursul lucrarii alaturi de obiectivul de a prezenta fundamentele teoretice ale marketingului in retea.

Faptul ca in lucrare facem referire si la structurile logistice ale armatei ca parte a sistemului centralizat al Ministerului Apararii rezulta din necesitatea eficientizarii activitatilor specifice procurarii bunurilor materiale si prestarilor de servicii avand in vedere misiunile si obiectivele pe care le are de indeplinit organizatia militara in timp de pace.

Elementele specifice de management si marketing aplicate in domeniul aprovizionarii cu bunuri materiale si al prestarilor de servicii in structurile militare, in timp de pace, vizeaza concepte, notiuni si proceduri complexe, structurate si subordonate functiilor manageriale specifice de previziune, decizie, organizare, comanda, coordonare, control, analiza si evaluare.

Pentru siguranta conducerii sistemului logistic al unitatii militare in timp de pace, managementul si marketingul aplicate in sfera aprovizionarii cu produse, tehnica si materiale ca domeniu al managementului logistic, asigura echilibrul dintre necesitatile si disponibilul de resurse care poate fi realizat la un moment dat.

Pentru indeplinirea obiectivelor institutiei militare in materie de procurari de bunuri si prestari de servicii trebuie aplicate domeniile management si marketing specifice achizitiilor, fiind determinate de interferenta beneficiarilor militari cu factorii de micromediu (furnizori de marfuri, prestatori de servicii, clienti, concurenti, organisme publice), dar si cu cei de macromediu (economic, tehnologic, politic, institutional, cultural, natural).

Punerea in miscare a mecanismului functional al unitatilor si marilor unitati, in vederea indeplinirii misiunilor pe care acestea le au stabilite in timp de pace, dar si in situatii de criza si la razboi presupune declansarea actiunilor specifice pentru planificarea(programarea) aprovizionarii(achizitiilor), investigarea pietei, organizarea procedurilor de achizitie si derularea contractelor de vanzare-cumparare si de prestari servicii.

Programarea achizitiilor este axata pe cerintele viitoare ale structurii militare, legate de resursele materiale si financiar necesare functionarii ei eficiente. Concretizarea programarii cumpararilor de produse este data de proiectarea si aplicarea planului anual de aprovizionare, pe de o parte, iar pe de alta parte, a programului anual al achizitiilor.

Asadar, obiectivele de achizitie vizeaza previzionarea corespunzatoare a consumului (utilizarii) de produse si continua cu programarea activitatilor necesare desfasurarii fiecarei proceduri de achizitie in parte, care necesita desfasurarea achizitiei propriu-zise, contractarea, executia graficelor de livrare si intocmirea actelor aditionale la contract pe parcursul livrarii-primirii sau prestarii serviciilor.

Ca manageri in domeniul logistic si implicit in segmentul aprovizionarii tehnico-materiale, este evident ca ofiterii de logistica au obligatia de a realiza asigurarea completa si complexa a unitatii (structurii) militare cu resursele materiale si tehnice corespunzatoare calitativ, la locul si la termenele solicitate, cu un cost minim.

Toate aceste activitati se desfasoara intr-o optica economica specifica, ceea ce determina o corelatie permanenta de profil management-marketing in procesul de achizitie si dupa desfasurarea acestui proces.

Cu toate acestea vom vedea ca legislatia in vigoare reglementeaza foarte strict toate aceste activitati fiind organizate intr-un sistem centralizat care nu lasa loc liberei initiative si creativitatii specifice marketingului in retea.

Pentru realizarea acestui demers am structurat lucrarea dupa cum urmeaza:

În capitolul 1 se doreste o fundamentare teoretica a marketingului in retea in vederea crearii unei imagini cat mai clare asupra acestui fenomen intalnit atat de des in toate mediile. Pentru aceasta si pentru cunoasterea istoriei si a tendintelor de crestere a industriei vanzarilor directe, in subcapitolul 1 sunt date cateva repere, inclusiv o prezentare a situatiei din Romania, urmand ca in subcapitolul 2 sa fie analizate principalele teme care pot caracteriza sistemele MLM: structura, functionarea, dezvoltarea unei retele. Subcapitolul 3 trateaza planul de marketing al sistemelor MLM, pentru cunoasterea nucleului activitatii de marketing din industria vanzarilor directe.

În capitolul al 2-lea se doreste identificarea la nivelul structurilor logistice ale armatei locul si modul de implementare al activitatilor care privesc marketingul intr-o organizatie care isi desfasoara activitatea in mod centralizat bazandu-se pe principiile managementului. În acest sens se prezinta sistemul de achizitii publice ca loc de desfasurare a activitatilor de marketing asa cum este reglementat de legislatia in vigoare aplicabila si structurilor logistice ale armatei.

Dat fiind scopul acestei lucrari, in capitolul al 3-lea se urmareste stabilirea incompatibilitatii marketingului in retea la structurile logistice ale armatei prin identificarea acelor elemente care ar putea conduce la indeplinirea unui asemenea demers.