Pagina documente » Psihologie, Sociologie » Aspecte ale educarii prescolarilor pentru cunoasterea mediului

Cuprins

lucrare-licenta-aspecte-ale-educarii-prescolarilor-pentru-cunoasterea-mediului
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-aspecte-ale-educarii-prescolarilor-pentru-cunoasterea-mediului


Extras din document

Cuprins
I. IMPORTANTA CUNOASTERII MEDIULUI INCONJURATOR IN GRADINITA DE COPII
II. DEZVOLTAREA PSIHOPEDAGOGICA A COPIILOR DE VARSTA PRESCOLARA
III. MOTIVATIA ALEGERII TEMEI
IV. OBIECTIVELE LUCRARII
V. METODE DE CERCETARE
VI. METODA ANALIZEI PRODUSELOR ACTIVITATII
VII. ADAPTAREA METODOLOGIEI DIDACTICE LA CONTINUTURILE ACTIVITATILOR DE CUNOASTEREA MEDIULUI INCONJURATOR - PENTRU REALIZAREA OBIECTIVELOR LUCRARII
VII.1 CONVERSATIA
VII.2 DEMONSTRATIA
VII.3 EXERCITIUL
VII.4 EXPERIMENTUL
VII.5 JOCUL DIDACTIC
VII.6 MODELAREA
VIII. STRATEGII DIDACTICE ADECVATE DEPRINDERILOR PRACTIC-APLICATIVE DE CUNOASTERE A MEDIULUI IN IDEEA CRISTALIZARII UNUI COMPORTAMENT POZITIV IN MEDIU
VIII.1 CUNOASTEREA NIVELULUI INITIAL DE CUNOSTINTE, PRICEPERI SI DEPRINDERI AL PRESCOLARILOR IN MEDIUL INCONJURATOR, LA INCEPUTUL EXPERIMENTULUI
VIII.2 EVALUAREA REZULTATELOR
IX. CONCLUZII SI PROPUNERI
X. BIBLIOGRAFIE

Alte date

?

"ASPECTE ALE EDUCARII PRESCOLARILOR PENTRU CUNOASTEREA MEDIULUI"

1.Importanta cunoasterii mediului inconjurator in gradinita de copii

Mediul inconjurator in care copiii isi desfasoara activitatea, prin variatele lui aspecte, constituie un prilej permanent de influentare asupra personalitatii acestora.

Mai intai de toate, mediul ambiant ofera copilului posibilitatea de a veni mereu in contact cu ceva nou pentru el, care ii starneste curiozitatea, dorinta de a-l cunoaste, Astfel, din contactul cu obiectele si jucariile sale, cu lucrurile personale si cele ale adultilor, apar diferite intrebari din care rezulta ca prescolarul se intereseaza de denumirea, calitatile sau provenienta lor. Adultii in familie, cat si educatoarele la gradinita, trebuie sa satisfaca aceste interese. Prin raspunsul dat se transmit atat cunostintele solicitate de copil cat si cuvintele cu privire la atitudinea pe care trebuie sa o aiba copilul fata de fiecare lucru sau fiinta. Cu alte cuvinte, concomitent cu transmiterea de cunostinte, se formeaza copilului o atitudine corespunzatoare, un anumit mod de comportare.

Astfel, se inlesneste cunoasterea treptata a mediului inconjurator, ca si integrarea din ce in ce mai corecta a copilului in acest mediu. Totodata, noile cunostinte dobandite devin un indreptar pretios al actiunilor intreprinse ulterior.

Curiozitatea pe care copiii o manifesta fata de fenomenele naturii trebuie mentinuta si transformata intr-o puternica dorinta de a o cunoaste si intelege din ce in ce mai bine. Observarea sistematica a dezvoltarii si schimbarii in timp a plantelor, a cresterii si ingrijirii animalelor, educa atentia, spiritul de observatie deprinderea de a sesiza schimbarile din natura si dorinta de a cunoaste cauzele acestora. Noile cunostinte transmise copiilor cu prilejul observarii diferitelor fenomene ale naturii sunt intelese si memorate cu multa usurinta.

Raspunzand la intrebarile prescolarilor, educatoarea trebuie sa le explice fenomenele respective in raport cu capacitatea lor de intelegere.

Astfel, orizontul de cunoastere al copiilor se imbogateste treptat, ceea ce permite sa inteleaga ca plantele si animalele au nevoie de anumite conditii de dezvoltare ( hrana, caldura, lumina, adapost ),ca trebuie ingrijite de om; sau ca fiecare fenomen este rezultatul unei cauze, ca fenomenele sunt legate intre ele si depind unele de altele.

Intelegerea treptata, pe baza cunostintelor transmise de educatoare, a fenomenelor naturii, a interdependentei dintre ele ,a cauzelor care le-au provocat contribuie din plin la insusirea de catre copii a unor elemente stiintifice despre natura.

Observarea sistematica a naturii de catre copii, sub indrumarea educatoarei contribuie la imbogatirea cunostintelor lor, la intelegerea adecvata a fenomenelor naturii, la dezvoltarea spiritului de observatie, a gandirii si limbajului. Observand natura, copiii pot, de asemenea, sub indrumarea adultului sa sesizeze frumusetile ei si sa o indrageasca. In felul acesta li se educa simtul estetic, sentimentul de admiratie, de dragoste si mandrie pentru bogatiile si frumusetile naturii patriei noastre.

De asemenea, mediul inconjurator ofera copiilor si alte posibilitati de cunoastere. Este vorba de cunoasterea muncii oamenilor, a diferitelor meserii, a rezultatelor activitatii umane in diferite domenii. Prin insusirea de noi cunostinte despre aceste aspecte ale vietii sociale, copiii isi largesc orizontul, isi dezvolta interesul pentru cunoasterea activitatii omului, li se educa dragostea si respectul fata de om si de rezultatele muncii lui.

Un alt aspect al vietii sociale care place mult copiilor si care le da posibilitatea sa traiasca sentimente puternice contribuind din plin la educarea dragostei fata de poporul nostru, fata de datinile si obiceiurile romanilor, fata de sarbatorile nationale.

Pe fondul acelor trairi intense, educatoarea transmite copiilor cunostinte despre ceea ce reprezinta fiecare eveniment, motivele pentru care este sarbatorit.