Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea relatiilor de decontare cu partenerii comerciali (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-contabilitatea-relatiilor-de-decontare-cu-partenerii-comerciali-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-relatiilor-de-decontare-cu-partenerii-comerciali-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Alte date

?CAPITOLUL I.

PREZENTAREA GENERAL? A SOCIET?TII

S.C. EUROPEAN DRINKS S.A SI A RELATIILOR

COMERCIALE DIN CADRUL ACESTEIA

1.1 PREZENTAREA GENERAL? A SOCIET?TII

S.C. „EUROPEAN DRINKS” SA Rieni-Bihor este o firma romano-suedeza, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J OS/2371 din 25.06.1993. Unitatea este amplasata in localitatea Rieni, judetul Bihor. Sediul unitatii se afla in municipiul Oradea, Strada Teatrului nr. 1-2. Principalii actionari sunt d-l Micula Ioan, d-l Micula Viorel si S.C. „Transilvania General Import Export” SRL.

Obiectul de activitate al societatii il reprezinta producerea si comercializarea de produse alimentare lichide (bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, ulei, lapte si alte produse alimentare ). Acestea pot fi grupate in trei mari categorii:

-bauturi racoritoare carbogazoase ambalate in butelii P.E.T. de 0,5 si 2l;

-bauturi racoritoare plate (fara bioxid de carbon) ambalate in cunoscutele ambalaje aseptice „European Drinks”;

-bauturi alcoolice in butelii P.E.T. de 0,5 l plate si in ambalaje aseptice „European Drinks”;

-produse alimentare lichide (ulei, lapte, bulion) ambalate in ambalajele aseptice „European Drinks”.

Amplasarea liniei de productie in localitatea Rieni, judetul Bihor, garanteaza obtinerea unei calitati conform normelor Comunitatii Europene, datorate in primul rand calitatilor deosebite ale apei din zona cat si mediului nepoluat.

Societatea a achizitionat linii complete pentru producerea si ambalarea acestor produse alimentare lichide. Tehnologiile utilizate in acest scop sunt dintre cele mai performante pe plan mondial, cu fluxuri de productie complet robotizate si computerizate. Producerea bauturilor racoritoare se realizeaza fara conservanti chimici, utilizandu-se procedee de pasteurizare in medii aseptice.

Ambalajul este realizat din role de hartie stratificata prin tehnologii speciale, acest tip de ambalaj fiind recunoscut ca unul dintre cele mai moderne din lume.

Instalatia de productie a bauturilor carbogazoase are posibilitatea ambalarii in trei tipuri de butelii P.E.T.: 0,5 l cilindric, 0,5 l plat, 2 l cilindric. Aceasta instalatie este compusa din utilaje de cea mai inalta tehnicitate provenind, toate din tarile Comunitatii Europene, fiind cele mai noi tipuri de fabricatie din domeniile respective.

Calitatea sucurilor carbogazoase este garantata de urmatorii factori:

-apa din izvoare de mare adancime din cadrul Complexului Rieni;

-calitatea CO2 alimentar folosit;

-controlul calitativ al prepararii siropului si al pasteurizarii produsului de

catre laboratorul propriu;

- tratarea produselor in instalatii de cel mai ridicat nivel tehnologic.

Întreaga instalatie este conceputa ca un bloc functional independent in care sunt incluse atat producerea ambalajelor cat si ambalarea produsului finit cu toate unitatile necesare.

Bauturile racoritoare neacidulate si alcoolice imbuteliate in ambalaje „European

Drinks” sunt produse cu cel mai avansat nivel tehnologic european.

Evidenta contabila si financiara se realizeaza cu tehnica de calcul moderna, calculatoare din generatia celor mai performante, inclusiv la depozitele din toate judetele tarii.

Procesul de productie este in permanenta supravegheat de cadre de specialitate si aparatura de laborator ultramoderna, existand in prezent sapte laboratoare care isi desfasoara activitatea in cadrul halelor de productie pentru a supraveghea respectarea normelor de calitate si igiena.

În ceea ce priveste organizarea societatii, legaturile dintre compartimente, acestea sunt prezentate in organigrama societatii prezentata in aceasta lucrare la anexa (anexa 1 ).

Proprietarii, domnii Ioan si Viorel Micula, oameni ai acestor locuri, care au reusit sa creeze o adevarata industrie locala, au ca obiectiv principal mentinerea calitatii deosebite recunoscute de catre consumatorii produselor „European Drinks”.

1.2.ORGANIZAREA STRUCTURALA A CONTABILIT?TII

RELATIILOR CU TERTII

Pentru a da o imagine fidela patrimoniului si rezultatelor financiare, reglementarile si legislatia contabila prevad ca la baza organizari contabilitati financiare sa stea urmatoarele principii de baza:

-principiul continuitatii activitatii presupune ca unitatea patrimoniala sa-si continue in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil fara a-si reduce substantial activitatea, neexistand

nici un eveniment care ar impiedica activitatea in viitor, deci ar impune starea de lichiditate sau restrangere substantiala a activitatii. Acest principiu este unul dintre cele mai importante, intrucat sta la baza abordarii globale a evaluarii elementelor patrimoniale la inventarierea de la sfarsitul exercitiului si la inchiderea conturilor pentru intocmirea bilantului anual.

-principiul prudentei necesita aprecierea corecta a faptelor pentru a evita riscul in viitor, a incertitudinilor prevazute, ce ar putea afecta patrimoniul si situatia financiara in viitor. Ca urmare, nu este admisa supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor, respectiv subevaluarea cheltuielilor si a elementelor de pasiv, tinand seama de deprecierile, riscurile si pierderile posibile generate de desfasurarea activitatilor exercitiului curent sau anterior. Acest principiu presupune stabilirea la finele anului a unui patrimoniu real, indiferent de preturile cu care figureaza in contabilitate, care sa se poata valorifica la pretul zilei. Valoarea contabila si valoarea de inventar sunt cele doua marimi intre care se misca evaluarea elementelor patrimoniale in contabilitate.

Pentru elementele de activ, diferentele constatate in plus intre valoarea de inventar si valoarea contabila nu se inregistreaza in contabilitate, acestea mentinandu-se la valoare de intrare. Diferentele constate in minus, se inregistreaza pe seama cheltuielilor prin intermediul amortizarilor, in cazul activelor amortizabile, si pe calea provizioanelor pentru deprecieri.

Pentru elementele de pasiv, diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar si valoarea contabila nu se inregistreaza in contabilitate, aceste elemente se mentin la valoarea de intrare. Diferentele constatate in plus se inregistreaza pe seama cheltuielilor prin constituirea de provizioane pentru cresteri reversibile.

-principiul necompensarii potrivit caruia elementele de activ si de pasiv trebuie sa fie evaluate si inregistrate in contabilitate separat, nefiind admisa compensarea intre posturi de activ si cele de pasiv ale bilantului ( avere si datorii, drepturi si angajamente ), precum si intre cheltuielile si veniturile din contul de rezultate. Deci, in principiu, nu se poate opera compensarea intre datoriile si creantele referitoare la acelasi tert, cu exceptia cazurilor in care a fost perfectat un acord scris de compensare.

-principiul valorii de intrare sau al valorii contabile potrivit caruia creantele si datoriile se evalueaza la valoarea nominala, egala cu suma de lichiditati ce se vor incasa sau plati in schimbul lor. Valoarea de utilitate a creantelor si datoriilor se stabileste in functie de valoarea lor probabila de incasat, respectiv de plata.

-principiul independentei exercitiilor. Pentru determinarea corecta a rezultatelor financiare si a drepturilor si a datoriilor patrimoniale, acest principiu cere determinarea in timp, in cadrul unui exercitiu, a cheltuielilor si veniturilor aferente perioadei de gestiune pe masura ce acestea sunt angajate, si trecerea lor la rezultatul exercitiului la care se refera. Tot la fel sunt delimitate drepturile de creanta si obligatiile ( datoriile) pe baza generarii si angajarii lor in exercitiul in care sunt perfectate relatiile juridico­-patrimoniale, indiferent cand se fac incasarile si platile.

-principiul continuitatii activitatii intreprinderii, poate fi asigurat numai in situatia realizarii echilibrului financiar dintre venituri si cheltuieli, dintre incasari si plati.

Urmarirea continua a realizarii acestui echilibru presupune, printre altele, controlarea permanenta a capacitatii de plata a unitatii, a ratei economiei financiare etc. Pentru a se putea organiza un control eficient in acest sens contabilitatea tertilor are ca obiective: