Pagina documente » Stiinte Economice » Finante publice. Coeficientul de devansare a acresterii PIB de catre cresterea cheltuielilor publice

Despre lucrare

lucrare-licenta-finante-publice.-coeficientul-de-devansare-a-acresterii-pib-de-catre-cresterea-cheltuielilor-publice
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-finante-publice.-coeficientul-de-devansare-a-acresterii-pib-de-catre-cresterea-cheltuielilor-publice


Cuprins

CUPRINS
1. CONTINUTUL, FUNCTIILE SI ROLUL FINANTELOR PUBLICE
2. POLITICA FINANCIARA
3. CHELTUIELILE PUBLICE
4. RESURSELE PUBLICE
5. TEORIA BUGETULUI DE STAT

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

1. Continutul, Functiile si rolul finantelor publice.

1.1. Conceptul de finante

1.2. Functiile finantelor publice

1.3. Rolul finantelor publice

1.1. Conceptul de finante

În literatura de specialitate se utilizeaza mai multe expresii care fac parte din familia cuvantului finante cu sensuri apropiate sau diferite dupa caz: finante, finante publice, finante private, finantele intreprinderii.

Cuvantul finante isi are originea in limba latina. În secolele XIII – XIV, se utilizau expresiile finantia, financias, financia pecuniaria, toate avand sensul de plata in bani. Se presupune ca aceste expresii deriva de la cuvantul finis utilizat adesea cu sensul de termen de plata.

În Franta, in secolul al XV–lea se foloseau expresiile homes de finances si financiers expresii care desemnau arendasii de impozite si persoanele care incasau impozitele regelui, finance care desemna o suma de bani, un venit al statului, finances care desemna intregul patrimoniu al statului.

În limba germana, in secolele XV – XVII se intalneau expresiile finanz insemnand plata in bani si finanzer care desemna camatarul.

În Romania, inca din secolul al XIX–lea sa utiliza notiunea de fisc care desemna autoritatea finaciara (fiscala) ce incasa impozitele, taxele, amenzile.

În sens larg finantele reprezinta relatiile, operatiile banesti care se desfasoara intr-o economie, sau si mai simplu tot ceea ce inseamna bani, tot ceea ce poate fi cuantificat in bani.

Ex: viata nu poate fi cuantificata in bani, prietenia, o relatie sociala, respectul etc.

Practic, pornind de la notiunea de finante exista in prezent doua expresii care cumulate reprezinta totalitatea finantelor si anume:

? finantele publice si

? finantele private.

Oamenii traind intr-o comunitate manifesta o serie de nevoi iar constientizarea nevoilor genereaza interese. Interesele conduc la o serie de actiuni (activitati) menite sa satisfaca nevoile respective. Subiectii nevoilor sunt oamenii si colectivitatile in care traiesc iar obiectul nevoilor sunt utilitatile adica bunurile si serviciile necesare acoperirii acestora. În economia moderna nevoile oamenilor (colectivitatilor) sunt numeroase si variate si au o dimensiune intotdeauna mai mare decat cea a utilitatilor:

NEVOI > UTILIT?TI (cheltuieli mai mari decat resurse).

Forma utilitatilor se realizeaza pe de o parte prin actiuni private si pe de alta parte prin actiuni publice.

În literatura de specialitate exista mai multe opinii in ceea ce priveste definirea finantelor publice. O definitie generala a finantelor publice este ca ele reprezinta totalitatea mijloacelor banesti prelevate la dispozitia statului si autoritatilor locale, necesare acoperirii cheltuielilor publice.

În ceea ce priveste finantele private ele cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale persoanelor juridice private (agenti economici, societati comerciale, bancile, societatile de asigurari etc.) si a persoanelor fizice care nu pot sa fie decat private.

Sfera finantelor publice este in concluzie mai restransa decat aceea a relatiilor banesti din economie, in care sunt cuprinse.

De precizat ca existenta finantelor publice inseamna indeplinirea a doua conditii esentiale:

1. existenta staului (indiferent daca vorbim de guvern, de parlament sau de colectivitati locale)

2. existenta banilor.

Derularea finantelor publice presupune:

a. lipsa contraprestatiei directe si imediate;

b. efectuarea prelevarii prin constrangere.

Relatiile financiare se nasc prin transferal de valoare care se deruleaza in dublu sens:

a) de la contribuabili (persoane fizice si juridice) la autoritatile statului;

b) de la autoritatea statului catre contribuabil.