Pagina documente » Stiinte Economice » Metode de control optimal in economie

Cuprins

lucrare-licenta-metode-de-control-optimal-in-economie
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-metode-de-control-optimal-in-economie


Extras din document

CUPRINS:
Introducere.1
1.Notiuni preliminare privind teoria controlului in economie.........2
1.1.Comentarii privind teoria controlului in economie.........2
1.2.Elemente de control optimal si analiza macroeconomica..............2
2.Sisteme dinamice....5
2.1.Proprietati generale............5
2.2.Controlabilitatea si observabilitatea sistemelor dinamice...........10
2.2.1.Notiunea de controlabilitate.....10
2.2.2.Notiunea de observabilitate......13
2.3.Stabilitatea si stabilizabilitatea sistemelor dinamice....14
3.Analiza economica si teoria sistemelor...........18
3.1.Elemente de politica economica.....18
3.2.Politica de stabilizare .Modelul Philips.........20
3.2.1.Descrierea modelului Philips....20
3.2.2.Studiul proprietatilor sistemului dinamic Philips...21
3.2.3.Legea retroactiva de stabilizare23
3.3.Elemente de politica economica optimala.....24
3.3.1.Metode de optimizare dinamica..............24
3.3.1.1.Principiul maximului lui Pontryagain..............24
3.3.1.2.Principiul de optimalitate al lui Bellman.........28
3.3.2.Problema de control optimal liniar-patratica.........30
3.3.3.Modelul Philips........32
4.Analiza de sistem in marketing.........35
4.1.Componentele sistemului - prezentare generala...........35
4.2.Maximizarea profitului.....38
4.2.1.Venitul in functie de cantitati si preturi....39
4.2.2.Functiile costurilor......41
4.2.3.Identificarea marimilor optime - cantitati, preturi, profit.......43
4.3.Optimizarea alocarii resurselor in marketing.48
4.3.1.Masurarea eficientei alocarii resurselor....48
4.3.2.Metode de optimizare a alocarii resurselor..............52
4.3.2.1.Ilustrarea alocarii resurselor intre activitatile promotionale............54
4.3.2.2.Optimizarea prin programarea matematica........57
Bibliografie..............60

Alte date

?Introducere

Conceptul de optimizare joaca un rol central in analiza economica.

Obiectul acestei lucrari consta intr-o prezentare detaliata a unor metode de analiza si optimizare intertemporala insotite de fundamentele matematice care stau la baza acestora. Aplicabilitatea lor este verificata pe un model macroeconomic concret, modelul Phillips inchis.

Interesul acestor metode este de a da raspuns la intrebari de tipul:

«Date fiind anumite obiective economice si tinandu-se cont de cunostintele noastre asupra starii mediului inconjurator, care sunt deciziile de politica ce convin?»

Într-un capitol preliminat am prezentat originile teoriei controlului optimal si am definit notiunile de baza ale acesteia si problema standard de control optimal.

Capitolul 2 trateaza teoria sistemelor in vederea aplicarii sale la modelarea macoeconometrica. Are ca obiect studii unor proprietati importante ale sistemelor dinamice, in particular pentru sisteme dinamice ce modeleaza procese economice. Se introduc patru notiuni esentiale ce intervin in caracterizarea proprietatilor sistemelor dinamice „controlabilitatea”, „observabilitatea”, „stabilitatea”, „stabilizabilitatea”, insotite de cateva criterii pentru stabilirea lor.

Capitolul 3 este destinat studiului detaliat al unui model de reglare economica, modelul Phillps inchis. Dupa o prezentare sintetica a unor elemente fundamentale de politica macroeconomica, intr-un paragraf urmator, 3.2., se trece la studiul controlabilitatii , observabilitatii si stabilitatii sistemului dinamic Phllips, conform criteriilor definite in capitolul 2.

Modelul Phillips are ca scop stabilirea unei politice economice care sa conduca la atingerea unor nivele dorite ale anumitor indicatori economici. În ultimul paragraf al capitolului, 3.3, sunt expuse doua metode de optimizare dinamica proprii teoriei controlului optimal „standard” in vederea gasirii conditiilor pentru calculul unei politici economice optimale si anume metodele bazate pe „principiul maximului al lui Pontryagin” si „principiul de optimalitate al lui Bellman”. În finalul capitolului, aceste metode sunt aplicate la determinarea legii de control optimale in cazul modelului Philips.

În ultimul capitol al lucrarii, Capitolul 4, au fost abordate cateva probleme, de optimizare care apar in cadrul sistemului de marketing, cum ar fi: maximizarea profitului si optimizarea alocarii resurselor in marketing. În fiecare din cele doua cazuri sunt descrise si exemplificate metodele abordabile de optimizare, intr-o prezenta insa mai succinta.

1.NOTIUNI PRELIMINARE PRIVIND TEORIA CONTROLULUI ÎN ECONOMIE

Obiectul acestui capitol este de a introduce notiunile de baza ale teoriei controlului optimal; definirea unei probleme standard de control optimal si cateva comentarii privind implicarea teoriei controlului optimal in rezolvarea unor probleme economice.

1.1. Comentarii privind teoria controlului in economie

Elementele principale ale teoriei moderne a controlului sunt conceptele introduse de Kalman (1960): „contralibilitate” si „observabilitate”.

Metodele de control au fost utilizate in economie incepand din 1940. În 1953, profesorul universitar Arnold Tustin este printre primii care remarca o analogie intre controlul unui proces mecanic si problemele cu care se confrunta puterile publice in a determina o politica macroeconomica. Utilizarea tehnicilor de control optimal pentru analiza politici economice se lovea in anii ’50 de limitele modelarii macroeconometrice.

Primul pas a fost facut o data cu dezvoltarea metodelor econometrice si a tehnologiei informatice, fiind posibila simularea. Teoria cresterii optimale este una din primele tentative de utilizare acestor tehnici. În anii ’70 analiza politicii economice incepe sa utilizeze modelarea sochastica multivariata si metodele de optimizare dinamica.

Chow (1987) distingea trei perioade in dezvoltarea teoriei controlului aplicata analizei politice economice. Într-o prima perioada, inainte de anii ’70 apar principalele idei de analiza politica. O a doua perioada, in anii ’70, marcheaza trecerea la o teorie formalizata numita „teoria moderna a controlului”. La sfarsitul anilor 70, incepe a treia perioada de dezvoltare larg stimulata prin notiunea de „anticipatii rationale.” Luarea in considerare a acestora a pus cateva intrebari printre care „problemele de contradictie dinamica” si anume:

? considerarea unei ipoteze contradictorii:

«comportamentul agentilor economici este independent de actiunea politica»

? paradoxul dinamic de „incoerenta” temporala:

«daca politica economica este pusa in aplicare in primul an si va fi urmarita in continuare, atunci se poate constata ca ar fi optim sa se conceapa o alta politica, mai buna»

1.2. Elemente de control optimal si analiza macroeconomica

Teoria controlului optimal s-a dezvoltat atat pe baza unor necesitati impuse de economie, stiinta si tehnica, cat si intrinsec prin punerea si rezolvarea unor probleme de matematica ce izvorasc din tendinta obtinerii unor rezultate riguroase. Economia reprezinta probabil cadrul cel mai potrivit de aplicare a controlului optimal. Majoritatea modelelor dinamice ale economiei se formuleaza in termenii problemelor de comanda optimala.

Problemele de control optimal modeleaza miscarea unor sisteme care se pot deplasa dintr-o pozitie printr-o infinitate de moduri. Alegerea unor anumite miscari din multimea tuturor miscarilor posibile, care sa fie cea mai convenabila in raport cu un anume tel propus dinainte, defineste intr-un mod foarte simplificat ceea ce se intelege „control optimal”.

«Date fiind anumite obiective economice si sociale si tinand cont de cunostintele noastre din starea mediului inconjurator, care sunt deciziile de politica economica, care convin?»

O problema de control optimal obisnuita este cea in care se cere maximizarea (sau minimizarea) unei functionale