Pagina documente » Drept » Natura juridica a condamnarii conditionate

Cuprins

lucrare-licenta-natura-juridica-a-condamnarii-conditionate
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-natura-juridica-a-condamnarii-conditionate


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND NATURA JURIDICA A CONDAMNARII CONDITIONATE.
1.1 Notiunea si esenta condamnarii conditionate .________________________________________________
1.2 Temeiurile si conditiile de aplicare a condamnarii conditionate.__________________________________
1.3 Delimitarea condamnarii conditionate de alte categorii de sanctiuni.______________________________
1.4 Unele aspecte de drept comparat.__________________________________________________________
CAPITOLUL II. EFECTELE JURIDICO SOCIALE A CONDAMNARII CONDITIONATE.________________________________________________________________________
2.1 Caracteristici juridico-sociale.______________________________________________________________
2.2 Semnificatia educativa a condamnarii conditionate._____________________________________________
2.3Formele si caracterul participarii colectivitatilor sociale la aplicarea condamnarii conditionate.________
CAPITOLUL III.REGIMUL JURIDIC PRIVIND CONTROLUL ASUPRA PERSOANELOR CONDANATE CONDITIONAT_____________________________________________________________
3.1 Conceptul si locul controlului condamnarii conditionate in sistemul juridico-penale de prevenire a
infractiunilor.
3.2 Masurile de control aplicate persoanelor condamnate conditionat
3.3 Modul de organizare a controlului asupra persoanelor condamnate conditionat .Rolul instantelor judiciare.
INCHEIERE

Alte date

?

introducere

Diversificarea sistemului de sanctiuni si a altor masuri de raspundere penala constituie o legitate a politicii penale. Ca masuri alternative privatiunii de libertate se considera a fi aminarea executarii sentintei penale si condamnarea conditionata.

Condamnarea conditionata are la baza ca scop prioritar realizarea raspunderii penale in raport cu anumite categorii de infractori mai putin periculosi fara izolarea acestora de societate. Aceasta trasatura distincta apropie institultia nominalizata cu sanctiunile ce nu sunt legate de privatiune de libertate. Insa nu putem se negam particularitatile specifice care constau in faptul ca atingerea scopului raspunderii penale se realizeaza in conditiile unor inccercari ,sub pericolul aplicarii reale a sanctiunii. Asemenea particularitate permite ca aceste masuri sa fie mult mai flexibile si individualizate. Astfel nu intimplator anume prin intermediul condamnarii conditionate s-a inceput formarea unui regim al activitatii educative si de profilaxie ,care nu este specific majoritatii sanctiunilor.

Condamnarea conditionata ocupa un loc insemnat in practica judiciara .In prezent in legatura cu elaborarea unei legislatii penale noi, savantii au ca sarcina aprecierea critica a rezultatelor atinse , elaborarea unor recomandari si confirmarea acestora prim intermediul normelor juridice ,tinindu - se cont de anumite elemente si forme de activitate justificate in practica. Realizarea in practica a condamnarii conditionate a evidentiat o serie de lacune, legate de --neglijenta a unor chestiuni corespunzatoare si respectiv din cauza unor reglementari legislative imperfecte.

Aceste probleme nu au putut sa nu atraga atentia savantilor si practicienilor. Intr-o oarecare masura ele au fost reflectate intr-o serie de publicatii consacrete condamnarii conditionate, care insa se reflecta doar la anumite aspecte ale acestei categorii fiind cercetate in contextul unor diferite institutii juridico-penale.

In cadrul examinarii problemelor juridice legate de condamnarea conditionata se recurge la contrapunerea particularitatilor reglementarii juridice a acestor masuri, ele urmaresc realizarea lor, incepind cu faza stabilirii de catre instanta de judecata si finalizind cu anularea acesteea in cazul ezistentei temeiurilor prevazute de legislatie. Obiectul acestor chestiuni este nu numai activitatea organelor judiciare, dar si a organelor afacerilor interne, activitatea educativa si profilactorie prestata de catre societate si divrse sociogrupari. Volumul si caracterul studiului permite efectuarea unor conceptii complexe.

In capitolul I se examineaza natura juridica a condamnarii conditionate ca masura a raspunderii penale ,sint reflectate temeiurile de aplicare si anulare.

Capitolul II este consacrat expunerii chestiunilor legate de controlul asupra condamnatilor, realizat de catre organele a facerilor interne. Se studiaza continutul si sarcinele unui asemenea control, rolul acestuia in cadrul realizarii functiilor de profilaxie a dreptului penal. O atentie deosebita se acorda obligatiunilor si restrictiilor cu caracter profilactoriu recomandarile existente si cele de perspectiva sunt selectate unele recomandari concrete legate de perfectionarea atributiilor organelor afacerilor interne, aferente asigurarii unei corespunderi riguroase intre legi si alte acte normative.

In capitolul III se examineaza in mod consecutiv chestiunile organizatorico-juridice legate de influenta societatii in aplicarea condamnarii conditionate , se reflecta necesitatea unificarii si consolidarii bazei normative, adoptarea practicii existente si analiza perspectivelor a intregului sistem de masuri care nu sunt legate de izolarea de societate.

In general lucrarea este orientata spre sistematizarea studiilor juridice si legate de chestiunile teoretice si practice privind condamnarea conditionata. Se expune baza juridico-penala de realizare a acestei institutii, chestiunile legate de controlul social asupra condamnatului conditionat. Un rol deosebit se acorda unitatii si specificului reglementarii legislative institutiei juridico-penale a condamnarii conditionate si reesind din faptul ca aceasta nu este reflectata pe deplin in literatura juridica de specialitate autohtona.

Capitolul I. Consideratii generale privind natura juridica a condamnarii conditionate

1.1 Notiunea si esenta condamnarii conditionate

Odata cu aparitia statului contemporan politica de preintampinare a infractiunilor, perfectionarea formei si metodelor de lupta cu acestea prevad posibilitatea de rand cu aplicarea masurilor de sanctionare fata e persoanele care au savarsit anumite infractiuni, sa reactioneze concomitent la cazurile de savarsire a infractiunilor de persoane, gradul de pericol social al carora permite atingerea scopurilor legate de raspunderea penala prin alte mijloace evitand aplicarea reala a pedepsei . Ca masura de influenta juridico-penala asupra condamnatilor esenta ei consta in urmatoarele :

- prevad condamnarea vinovatului

- se intrepratrunde cu stabilirea pedepsei

- genereaza stabilirea antecedentelor penale

-Condamnarea poate fi considerata doar amanarea, executarii sanctiunii stabilite, intrucat ea poate avea loc in conditiile in care condamnatul nu v-a savarsi in termenul stabilit de instanta de judecata a infractiunilor si a altor cerinte stabilite de lege, se are in vedere inclusiv si respectare ordinii publice, disciplina muncii, indeplinirea altor obligatiuni asumate.

Împrejurarile remarcate ofera posibiliatea de a face concluzia precum ca institutia condamnarii conditionate constituie un mijloc de condamnatilor. Punand la baza incercarii increderea fata de condamnat, legislatorul in acelasi timp orienteaza vinovatul nu numai spre retinere in timpul termenului de incercare de la savarsirea unor fapte ilegale, dar il orienteaza si spre adoptarea la un mod de viata activ si util pentru societate. Împuternicirile instantei de judecata de a transmite condamnatul unui regim special care are ca scop nu numai asigurarea unei activitati de profilaxie si educativa, dar sa si la aceasta tendinta de a dovedi si cuceri prin actiunile sale increderea fata de sine. In literatura de specialitate rusa condamnarea conditionata este considerata ca un regim special de executare a sentintei.(1) Altii considera condamnarea ca un mod de amanare a executarii sentintei.(2)