Pagina documente » Stiinte Economice » Performantele bancilor comerciale din Romania. Realizari si perspective

Cuprins

lucrare-licenta-performantele-bancilor-comerciale-din-romania.-realizari-si-perspective
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-performantele-bancilor-comerciale-din-romania.-realizari-si-perspective


Extras din document

Performantele bancilor comerciale din Romania.
Realizari si perspective
CUPRINS
Introducere .........1
Capitolul 1
Gestiunea pasivelor si activelor bancare .....4
1.1.Prezentarea generala a activitati bancii .........4
1.2.Gestiunea pasivelor bancare .....12
1.3.Gestiunea activelor bancare ......12
1.4.Gestiunea corelata a activelor si pasivelor bancare .........30
Capitolul 2
Profitul bancar , componenta a performantelor bancare 34
2.1.Analiza in dinamica a veniturilor si cheltuielilor bancare 34
2.2.Determinarea si repartizarea profitului bancar39
2.3.Indicatori de dimensionare si analiza a profitului bancar ...45
Capitolul 3
Riscurile bancare-componenta a performantelor bancare 51
3.1.Tipuri de riscuri bancare . Evaluare si gestionare ............51
3.2.Analiza riscului de creditare......56
3.3.Analiza riscului de lichiditate.....68
3.4.Calitatea portofoliului de credite . Constituirea de provizioane ..........77
3.5.Creditele neperformante si impactul acestora asupra rezultatelor
financiare ale bancilor..............87
Concluzii............92
Bibliografie.........94

Alte date

?

INTRODUCERE

În epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie sunt strans legate de calitatea lor de intermediar principal in relatia economii-investitii , relatie hotaratoare in cresterea economica .

Conceptele moderne privind dezvoltarea economica considera ca un rezultat necesar al evolutiei societatii , obtinerea de economii ale agentilor economici sau persoanelor , reprezentand venituri neconsumate in perioada curenta si destinate unei utilizari viitoare . In cadrul acelorasi concepte investitiile , reprezentand achizitia de instalatii si echipament , structuri , masini si inventar , destinate dezvoltarii productiei reprezinta o alta realitate a economiei si expansiunii ce afecteaza pe agentii economici .

Agentii economici isi gasesc resursele necesare realizarii investitilor fie prin propriile economii , fie recurgand la credite ce le sunt acordate prin banci , in procesul de reciclare si valorificare a capitalurilor monetare in economie .

Locul si rolul bancilor in economie sunt determinate si de creatia monetara factor specific al functionalitatii bancilor in economie .

Bancile s-au afirmat esential ca institutii monetare , ca intermediari monetari , a caror caracteristica esentiala este posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insesi care sporesc masa mijloacelor de plata , volumul circulatiei monetare .

Emisiunea de bancnote , functie initial deschisa tuturor bancilor comerciale si restransa ulterior numai la banca de emisiune , reprezinta forma principala a creatiei monetare si cadrul primordial prin care are loc expansiunea masei monetare .

Bancile comerciale tipice au si ele un aport de pondere in creatia monetara transformand activele nemonetare ( cambia , obligatii ) , fara putere liberatorie , in instrumente de plata . Inscrierea in conturile de la banca a creditelor acordate constituie momentul creatiei unei monede aditionale specifice , moneda scripturala.

In cadrul sistemului bancar s-au inclus in timp si intermediarii nemonetari care au functii principale : colectarea de economii sau acrdarea de cerdite pe termen mijlociu sau lung , direct catre beneficiari sau prin angajarea de capitaluri pentru recreditare .

Desi statutul acestor intermediari este adesea foarte apreciat de cel al bancilor , acestea nu creeaza moneda si utilizeaza capitalurile pe care le colecteaza , sau care le sunt puse la dispozitie .

In momente istorice diferite , in functie de conditiile proprii , toate tarile dezvoltate au trebuit sa delimiteze net functiile bancii de emisiune , acestea concentrandu-se de regula la o singura banca , banca centrala .

Specializarea bancilor a fost o tendinta care s-a manifestat in sanul bancilor o intreaga epoca , si , desi in descrestere continua sa caracterizeze lumea bancilor . Separarea si independenta bancilor specializate este si momentul delimitarii sferei de competenta si activitate a bancilor de deposit .

Criza economica din anii 1929-1933 , care a bantuit in toate tarile dezvoltate , dar a facut ravagii in SUA pri crahul bancar de proportii ( 36% din banci fiind declarate in stare de faliment ) a impus o reglementare severa a regimului bancilor , care sa actioneze in scopul protejarii deponentilor . Astfel ca , in mod necesar , statutul bancii de depozit a trebuit sa fie bine conturat , instituindu-se un regim limitativ de control asupra institutiilor de credit ce primesc depunei si asupra modului de folosire a acestor resurse in procesul creditarii .

In acest cadru s-a delimitat , mai exact , acceptiunea de banca commercial , sau de depozit , spre deosebire de celelalte banci .

Desi structurile nationale ale sistemelor bancare sunt foarte diferite , purtand amprenta unor evolutii anterioare , sau a unor traditii ce se perpetueaza , totusi pretutindeni in lume s-au delimitat cu claritate la un moment dat :

- banci de depozit

- banci specializate

Bancile comerciale sau bancile de depozit sunt caracterizate prin accea ca efectueaza toate tipurile de operatiuni bancare . Deci au o activitate diversificata care se poate modifica liber in functie de cerinte , posibilitati si propria orientare . Operatiile de baza sunt constituirea de depozite si utilizarea lor in scopul acordarii de credite agentilor economici . Ele sunt organizate ca societati comerciale si urmaresc obtinerea unui profit .

Bancile specializate include o sfera larga de institutii de credit , cu o gama larga de diferentieri si implicit cu statute deosebite de la tara la tara .

Bancile specializate efectueaza , in ansamblul lor , totalitatea operatiilor bancare . Fiecare din ele este supusa , fie unor limitari privind functionalitatea lor , fie ca isi asuma in exclusivitate anumite operatiuni .

Intre bancile specializate un loc important il ocupa institutiile de credit specializate carora le-a fost incredintata o misiune de interes public ; creditarea pe termen mijlociu si lung a unor ramuri ( mai ales agricultura ) , sprijinirea actiunilor de credit ipotecar imobiliar , creditarea colectivitatilor locale etc.

Societatile financiare , in fapt societatile de credit , sunt prezente importante in activitatea economica in toate tarile dezvoltate . Sunt institutii de credit care , pe de o parte , nu sunt autorizate sa primeasca depozite , iar pe de alta parte , nu pot efectua decat operatiunile pentru care au fost abilitate prin lege sau prin conventie.

Principalele lor orientari sunt : leasing-ul , factoring-ul , acordarea si garantarea de credite pe termen mijlociu si lung pentru intreprinderi , creditarea marfurilor cu plata in rate , creditarea locuintelor cu garantii ipotecare , etc .

Unele din bancile specializate actioneaza ca intermediari in anumite ramuri sau dome-nii de activitate , desfasurand activitati de mobilizare a resurselor , cat si de distribuire a creditelor in sfera lor specifica , in cadrul unui echilibru relativ intre operatiunile passive si activele proprii .

O mare parte din bancile specializate sunt insa unitati profilate unilateral , fie primordial pentru mobilizarea de resurse , fie prepnderent pentru acordarea creditelor din resurse ce-i sunt puse la dispozitie .

In acest caz unele institutii , de regula bancile comerciale , in special , joaca rolul de intermediar . Astfel bancile comerciale isi exercita rolul de intermediar nu numai intre agentii din afara sistemului bancar , ci au un rol major in reciclarea si valorificarea capitalului , in mobilizarea de resurse si distribuirea de credite in insusi sistemul bancar , deci intermediaza intre verigile bancare .

In acest proces se afirma si se detaseaza ca principale functii ale bancilor comerciale cele doua laturi ale intermedierii :

- mobilizarea resurselor

- distribuirea creditelor

Legatura directa cu mii si milioane de agenti economici , titulari de cont , in legatura cu constituirea si utilizarea depozitelor , confera bancilor in general , bancilor comerciale in special , o alta principala functie in economia moderna , aceea de centru de efectuare a platilor intre titularii de cont , si prin acesta bancile determina si controleaza fluxurile circulatiei monetare scripturale .

In indeplinirea functiilor lor bancile comerciale indeplinesc anumite operatiuni specifice considerate si reunite , dupa sensul lor , in pasive si active .

CAPITOLUL 1

GESTIUNEA PASIVELOR SI ACTIVELOR

BANCARE