Pagina documente » Stiinte Economice » Rolul leasing-ului in finantarea societatilor comerciale (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-rolul-leasing-ului-in-finantarea-societatilor-comerciale-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-rolul-leasing-ului-in-finantarea-societatilor-comerciale-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Cuprins
CAPITOLUL NR. 1. Aspecte generale privind operatiunile de leasing...... 3
1. Scurt istoric... 3
2. Notiunea de leasing. Definitie. Aspecte generale privind operatiunile de leasing. Avantaje si dezavantaje ale utilizarii leasing-ului.............. 6
3. Formele operatiunilor de leasing....11
4. Natura juridica a operatiunilor de leasing. Aspecte fiscale si legale ale operatiunilor de leasing...........18
CAPITOLUL NR. 2. Leasing-ul in Romania.............21
1. Piata romaneasca de leasing in cifre..............21
2. Cadrul legal al operatiunilor de leasing...........28
3. Contractele de leasing in contextul armonizarii continutului cu Standardele Internationale de Contabilitate....30
4. Industria leasing-ului in Romania si dezvoltarea acesteia in viitor............32
CAPITOLUL NR. 3. Leasing-ul ca metoda de finantare si capitalizare a activelor imobilizate. Contractul de leasing...........37
1. Leasing-ul ca metoda de finantare si capitalizare a activelor imobilizate....37
2. Principalele diferente dintre leasing-ul financiar si leasing-ul operational...39
3. Contractul de leasing. Forma. Continut..........41
CAPITOLUL NR. 4. Studiu de caz............48
1. Studiu de caz.....48
Concluzii..68
Dictionar de leasing73
Anexe......75
Bibliografie.............86

Alte date

?

CAPITOLUL NR. 1

Aspecte generale privind operatiunile de leasing.

1. Scurt istoric

Inca din antichitate, Aristotel afirma: „bogatia nu se masoara prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor lucruri, chiar daca sunt proprietatea altora" [1 Clark Tom – „Leasing Finance”, a II-a editie, 1990, pag. 14].

Leasing-ul isi afla radacinile in forma arhaica a creditului pe care o constituia in dreptul roman „fiducia": imprumutatorul isi rezerva pentru garantia creantei sale, proprietatea unui lucru. Exista o mare asemanare a leasing-ului si in special a modalitatii „sale and lease-back" cu forma arhaica a gajului din dreptul roman „fiducia cum creditare".

Prima companie care a folosit leasing-ul a fost „Bell Telephone Co.”, in 1877, care a propus abonatilor sai inchirierea aparatelor telefonice, in locul vanzarii lor, iar acest contract avea sa fie denumit „lease". Abia in anii ’30 a aparut leasing-ul imobiliar, prin exploatarea unor imobile pe o perioada indelungata. In 1936, „Safeway Stores Inc." a cumparat un teren pe care ulterior a ridicat super-magazinul „Safeway Stores"; avand nevoie de capital mobil, acesta l-a vandut imediat unui grup de investitori care, la randul lor, l-au lasat spre exploatare fostului proprietar, in regim de „lease", pe o perioada indelungata.

In S.U.A., in anii '30, „lease financing” s-a folosit pentru finantarea bunurilor imobile iar la inceputul anilor '50, s-a folosit si pentru finantarea echipamentelor mobiliare, marcand nasterea leasing-ului ca operatiune de credit.

Dupa al II-lea razboi mondial, operatiunile de „lease financing" au fost incurajate in S.U.A. de facilitati fiscale.

In 1952 apare leasing-ul echipamentelor (finance equipment leasing), odata cu primele societati specializate de leasing, iar leasing-ul financiar este strans legat de numele omului de afaceri californian Schoenfeld. Directorul unei fabrici de alimente primise o comanda consistenta pe care nu o putea onora din cauza lipsei fondurilor pentru achizitionarea echipamentelor necesare. Atunci, el a propus unei institutii financiare urmatoarea operatiune: achizitionarea echipamentelor de catre aceasta institutie urmata de inchirierea lor catre firma sa. Incurajat de bunul mers al operatiunii si de avantajele acestei noi forme de creditare, directorul respectiv a infiintat prima societate de leasing, numita „United States Leasing Corporation”.

In 1963, „National Banks” si apoi in 1970, „Bank Holding Companies” primesc autorizatia sa desfasoare asemenea operatiuni de leasing pentru echipamente industriale.

Prin raspandirea mondiala a contractelor de leasing s-a creat necesitatea reglementarii civile a acestora. Regulile diferite, aplicate de unele tari au adus la nesiguranta pe piata internationala a leasing-ului.

In S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin „United States Uniform Consumer Credit Code” [2 Cartea a-IX-a] si prin „Uniform Commercial Code”.

Leasing-ul a fost determinat, in aparitia sa de cauze obiective. Astfel, in S.U.A., in Marea Britanie si in alte tari erau intampinate greutati in finantarea afacerilor, ca urmare a rigiditatii formelor si procedeelor existente. Oamenii de afaceri simteau nevoia dotarii societatilor lor comerciale cu echipamente moderne, in conditiile in care utilajele din dotare se invecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpararii unor bunuri de la vanzator in scopul inchirierii lor acelor clienti care aveau nevoie de ele, a aparut ca o formula salvatoare si eficienta.

In urmatorii ani, leasing-ul a cunoscut o ampla dezvoltare in toate tarile dezvoltate ale lumii, devenind o trasatura caracteristica a economiei de piata. In Marea Britanie [3 sub forma “United Kingdom Consumer Credit Act 1974”], Franta [4 Legea din 2 iulie 1966; Ordonanta de Guvern din 28 septembrie 1967] si Belgia [5 Decretul nr. 55 din 10 ianuarie 1967. Decizia ministeriala din 23 februarie 1968] s-au elaborat reglementari care definesc relatiile contractuale pe baza de leasing si precizeaza operatiunile pe care le include.

In anul 1972, s-a infiintat „Federatia Europeana a Societatilor de Leasing”, denumita „LEASEUROPE”, care controleaza circa 80% din industria leasing-ului european.

Pe plan mondial, in 1989, S.U.A. ocupa primul loc pe piata leasing-ului cu circa 115 miliarde USD sau doua treimi din operatiuni. Statele europene dezvoltate ocupau si ele circa un sfert din totalul operatiunilor din lume, atingand 61 miliarde ECU in 1988.

Ponderea investitiilor finantate prin leasing in totalul investitiilor derulate de tarile membre „LEASEUROPE” este de circa 21%, fiind inferioara celei din S.U.A., unde este de 33%. Exista tari europene in care leasing-ul detine o pondere de 32% in totalul investitiilor din tara respectiva (exemplu Marea Britanie) in timp ce in Grecia este de 5%.

Principala concurenta provine din sectorul bancar, societatile de leasing fiind obligate sa reduca costurile operatiunilor, sa dezvolte noi facilitati sau sa se specializeze pe domenii.

In Romania, prima societate de leasing a fost infiintata in anul 1994, iar primele referiri legislative la operatiunile de leasing s-au facut in OG 12/1995, in legatura cu regimul vamal al produselor importate in baza contractelor de leasing.

Dezvoltarea continua si accentuata a acestui sistem de finantare a impus aparitia in 1997 a Ordonantei nr. 51, ca o prima forma a unei legi specifice in privinta operatiunilor de leasing.

In februarie 1996, se infiinteaza „Uniunea Nationala a Societatilor de Leasing din Romania" (UNSLR), sub actuala denumire „Asociatia Societatilor de Leasing din Romania" (ASLR).

ASLR [6 www.aslr.ro] este o organizatie profesionala, nonguvernamentala, nonprofit, apolitica si independenta, supusa legislatiei romane in vigoare si a fost infiintata in februarie 1996, in conformitate cu prevederile Legii nr. 21/1924.

Scopul si obiectivele ASLR:

- apara si reprezinta interesele societatilor de leasing din Romania;

- promovarea colaborarii intre aceste societati;

- analizarea cadrului legislativ privind operatiunile de leasing in Romania si formularea unei pozitii comune in elaborarea si aplicarea oricaror reglementari;

- colaborarea in acest sens cu organismele interne si internationale din acest domeniu;

- popularizarea si promovarea conceptelor, tehnicilor si metodelor avansate din domeniul leasing-ului;

- organizarea de simpozioane si mese rotunde pe teme de leasing pentru a sprijini realizarea acestor obiective (INTERFINANCE 97, 98 si 99, seminarul pe teme de leasing organizat impreuna cu „LEASEUROPE”, „Conferinta Nationala de Leasing”);

- implicarea mai activa a membrilor ASLR in dezvoltarea industriei leasing-ului in Romania.

2. Notiunea de leasing. Definitie. Aspecte generale privind operatiunile de leasing. Avantaje si dezavantaje ale utilizarii leasing-ului.

Cuvintul „leasing" vine din limba engleza, de la substantivul „leasing" si verbul „to lease" care s-ar traduce, intr-o prima acceptiune, prin „a inchiria".

Dezvoltarea din ultimele decenii a acestui produs a confirmat insa o forma specifica de finantare, a carei denumire s-a departat de intelegerea initiala, reprezentata astazi mai bine de verbele „to rent" sau „to hire".

Ca si in cazul chiriei, in prim planul operatiei economice sta utilizarea obiectelor inchiriate (echipamente industriale, vehicule, cladiri, etc.) si nu proprietatea asupra acestora, astfel incit utilizatorul (cel care „primeste" finantarea in leasing) dobandeste dreptul de folosinta asupra obiectelor care raman insa in proprietatea locatorului (cel care „ofera" finantarea in leasing).

In Romania, operatia de leasing este definita si tratata in conformitate cu prevederile Ordonantei nr. 51/1997 publicata in Monitorul Oficial nr. 9 din 12 Ianuarie 2000 [7 „Totul despre Leasing. Culegere de Acte Normative”, Editura Meteor Press, 2005, pag. 5], amendate si adaugite prin diferite acte de-a lungul timpului. In conformitate cu prevederile legale, leasing-ul ca operatie economica este definit astfel: „... operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.”

. Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este acela care sintetizeaza de fapt „filozofia" leasing-ului: Nu proprietatea asupra mijloacelor fixe ci utilizarea lor efectiva este aceea care aduce profit. Aspectul cheie este folosirea judicioasa a resurselor de capital: investirea banilor in activitati ce aduc profit, cum ar fi publicitatea, pregatirea superioara a personalului, stocuri, explorarea de noi piete, cercetare, dezvoltare, in locul blocarii lor prin cumpararea de mijloace fixe.

Resursele financiare limitate, modalitatea greoaie de acces la creditele de investitii, bugetele impuse de compania mama, sunt numai cateva din motivele care restrictioneaza politica investitionala a celor mai multe firme, obligandu-le sa renunte la o serie de proiecte de investitii pe care ar dori sa le realizeze.

Leasing-ul este solutia care permite depasirea acestor neajunsuri si obtinerea in folosinta, cu un minim de capital investit, a unor echipamente moderne, performante, care maresc eficienta si atrag marirea volumului afacerii si al activitatii, ceea ce inseamna in final mai mult profit.

In contextul economic actual din Romania avantajele utilizarii leasing-ului ca instrument de finantare sunt legate in primul rand de necesitatile de dezvoltare rapida a firmelor, in special a celor din sectorul privat.

Urmatoarele aspecte specifice pietei de leasing din Romania inclina net balanta deciziei investitorilor in favoarea alegerii leasing-ului:

- folosirea eficienta a resurselor;

- reducerea efortului financiar datorita facilitatilor privind importurile;

- managementul taxelor;

- posibilitate de finantare pe termen mediu si lung;