Pagina documente » Stiinte Economice » Studiu privind activitatea de marketing (S.C. XYZ S.A., Deva)

Cuprins

lucrare-licenta-studiu-privind-activitatea-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-deva-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-studiu-privind-activitatea-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-deva-


Extras din document

CUPRINS
Introducere pag. 1
Cap1. Marketingul-metoda de conducere si organizare moderna pag. 2
1.1 Functiile marketingului si domeniile sale de aplicatie pag. 3
1.1.1 Functiile marketingului pag. 3
1.1.2 Domeniile de aplicatie a marketingului pag. 4
1.2 Coordonatele politicii de marketing pag. 4
1.2.1 Elementele definitorii ale strategiei pag. 5
1.2.2 Strategia de piata componenta esentiala a politicii de
marketing pag. 6
1.2.3 Rolul strategiilor de piata si locul lor in cadrul
politicilor de marketing pag. 6
1.2.4 Factorii interni si externi de influenta asupra
strategiei de piata pag. 7
1.2.5 Tipologia strategiilor de piata pag. 8
1.3 Marketingul - mix - concept si continut pag. 9
1.3.1 Politica de produs pag. 10
1.3.2 Politica de pret pag. 11
1.3.3 Politica de distributie pag. 12
1.3.4 Politica promotionala pag. 13
1.4 Marketingul energiei electrice pag. 16
1.4.1 Marketingul furnizorului de energie electrica pag. 18
1.4.2 Planul de marketing pag. 21
Cap. 2 Organizarea si analiza activitatilor desfasurate in cadrul
exploatarii de distributie Deva pag. 23
2.1 Prezentarea societatii pag. 23
2.2 Analiza situatiei actuale. Indicatori de bilant pag. 27
2.2.1 Analiza SWOT pag. 28
2.2.2 Analiza si prognoza veniturilor pag. 29
2.2.3 Analiza si prognoza cheltuielilor pag. 29
2.2.4 Analiza si prognoza rezultatelor financiare pag. 30
2.2.5 Indicatori economico-financiari pag. 31
2.3 Prezentarea activitatii de marketing pag. 37
Cap. 3 Studiul de caz la S.C. ELECTRICA S.A. - S.D.F.E.E. Deva pag. 39
3.1 Continutul si specificul pietei in care isi desfasoara
activitatea exploatarea de distributie Hunedoara pag. 40
3.2 Produsele si seviciile firmei pag. 41
3.3 Preturi si politici tarifare pentru energie electrica pag. 41
3.3.1 Principiile tarifarii pag. 41
3.3.2 Clasificarea tarifelor pag. 42
3.3.3 Utilizarea costurilor de producere, transport
si distributie a energiei electrice la proiectarea tarifelor pag. 43
3.4 Distributia energiei electrice pag. 44
3.5 Tehnici de promovare utilizate la S.D.F.E.E. Deva pag. 46
3.6 Planul de marketing strategic al S.D.F.E.E. Deva pag. 48
3.6.1 Elementele planului de marketing strategic pag. 48
Cap. 4 Concluzii si perspective pag. 50
Bibliografie

Alte date

?„Studiu privind activitatea de marketing din cadrul S.C. Electrica S.A.

– Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Deva”?

INTRODUCERE

În contextul transformarii economiei romanesti intr-o economie de piata, este necesar ca si sectorul energetic sa se restructureze prin introducerea concurentei bazate pe rentabilitate si eficienta.

S.C. Electrica S.A. prin specificul activitatii sale de distributie si furnizarea energiei electrice este parte integranta si importanta a sectorului energetic.

Esenta reformei in sectorul energetic consta in schimbarea relatiilor comerciale dintre entitatiile rezultate din structura RENEL si ulterior din restructurarea CONEL.

Constituirea pietei de energie electrica in Romania reprezinta un obiectiv strategic in contextul eforturilor de aderare a Romaniei la structurileUniunii Europene si implicit de respectare a directivelor Uniunii europene.

Prin adoptarea „ Directivei 96/1992 E.C.” a Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene privind reglementarile comune pentru piata interna de electricitate, s-au stabilit clar obiectivele si regulile pentru constituirea unei piete europene unice de electricitate.

Deoarece piata energiei electrice trebuie sa faca parte in final din sistemul economic national, cat si din cel european si international, problema integrarii din punct de vedere conceptual, dar si din punct de vedere al implementarii practice, va fi una foarte dificila si lasa fiecarui stat posibilitatea de a-si organiza sectorul in functie de obiectivele nationale si de prioritatile sale. Integrarea este necesara deoarece permite eliminrea inconsistente, ambiguitati, paralelisme, precum si optimizarea utilizarii componentelor

Energia electrica este o marfa fungibila, cu particularitati care o iferentiaza fata de celelalte marfuri tranzactionate pe piata. Particularitatea cea mai importanta este data de faptul ca ea nu poate fi depozitata.

Procesul de tranzactionare nu poate fi abordat fara sa existeo standardizare a intregului drum parcurs de marfa respectiva, de la producator la cumparator. Piata trebuie sa reglementeze relatiile intre toti participantii, incepand cu producatorii, continuand cu transportatorii, prestatorii de servicii si incheind cu cumparatorii finali.

Pentru a realiza aceasta este necesara separarea activitatilor de producere transport/dispecerizare, distributie/furnizare, precum si accesul liber la retelele de transport si distributie si aparitia consumatorilor eligibili.

Piata de energie trebuie sa functioneze astfel incat:

- sa stimuleze un comportament de piata al agentilor economici;

- sa asigure stabilirea unor relatii de piata corecte si transparente intre agentii economici;

- sa asigure formarea unor preturi cat mai scazute ale energiei electrice la consumatorii finali.

Supervizarea functionarii pietei de energie electrica este asigurata de catre Ministerul Industriei si Resurselor si de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Aceste autoritati au competente in stabilireacadrului legislativ necesar transformarii sistemului energetic romanesc din monopol intr-un liber concurential si emit in domeniu, care au drept scop asigurarea climatului necesar dezvoltarii pietei energiei.

Piata de energie electrica in Romania a inceput sa functioneze in 1 ianuarie 2002.

Debutul a fost pregatit inca din 1998 prin crearea cadrului legislativ necesar desfasurarii acestei reforme. În prima faza, S.C. Electrica S.A. a fost singurul furnizor de energie electrica si a realizat achizitia de energie in baza conractelor de vanzare cumparare a energiei si contractelor pentru transportul acesteia. Din semestrul II a anului 2000, ANRE a inceput sa emita licente de furnizare a energiei electrice pentru agentii economici care doresc acest lucru, deci S.C. Electrica S.A. nu mai este in acest moment singurul furnizor din tara.

A fost realizata trecerea de la structura de piata de monopol determinata de existenta unui singur ofertant de energie electrica, detinatori de licenta, avand acces liber si garantat la retelele de transport.

Reformele preconizate induc o era noua in sectorul energetic din Romania.

Operatiunile fizice nu pot fi separate de aspectele comerciale, ci armonizate intr-un sistem care sa reglementezerelatiile intre toti participantii la piata.

1. MARKETINGUL – METOD? DE CONDUCERE SI

ORGANIZARE MODERN?

Dezvoltarea societatii contemporane este caracterizata printr-o evolutie extrem de dinamica, ritmurile fara precedent ale productiei industriale, revolutia in domeniul tehnologiei, progresul mijloacelor de comunicare si al mijloacelor de recoltare si prelucrare a informatiilor constituind principalele sale atribute.

Cercetarile tehnice si stiintifice si dezvoltarea lor pana la realizarea ideilor in productia industriala pot crea numeroase produse si sortimente de marfuri, insa nu toate pot fi adecvate cererii consumatorilor si nu toate pot fi absorbite de piata.

Cercetarea pietei dobandeste o importanta tot mai mare.Pentru orice intreprindere, piata inseamna un ansamblu de oportunitati dar si de constrangeri, de restrictii.Piata trebuie sa fie cunoscuta, procesele ce se desfasoara aici trebuie sa fie clarificate, piata devenind transparenta prin efectul cercetarii stiintifice adecvate.Numai in felul acesta se va putea produce numai ceea ce se poate vinde si se va evita constituirea de stocuri exedentare si nevandabile.Numai astfel productia se poate adapta la schimbarile intervenite in gusturile, preferintele, dorintele si nevoile care il caracterizeaza pe consumatorul modern.

S-a conturat astfel, in mod treptat, o noua conceptie despre cercetarea pietei, despre orientarea productiei ti circulatiei marfurilor, aceasta noua conceptie, precum si tehnicile pe care le implica aplicarea ei, a primit denumirea de marketing.

Incorporarea marketingului in intreaga activitate a intreprinderilor, incepand cu nivelul elaborarii strategiilor, s-a dovedit a fi cea mai realista optiune in conditiile actualului dinamism economico-social.

Complexul de tehnici si activitati ce caracterizeaza conceptul de marketing este specific de piata din actuala etapa cand elaborarea si planificarea oricarei strategii ce vizeaza produsul, pretul, promovarea si distributia, sunt de neconceput in afara datelor furnizate de studiaerea permanenta, sistematica a cerintelor pietei.Marketingul include suita de operatiuni ce se impun pentru realizarea si tranferul masei de produse si servicii la consumatorii finali.

Departamentul de marketing este vazut ca responsabil pentru lansarea de noi produse, atragerea unor articole de presa favorabile, realizarea de studii de piata si oferirea suportului pentru cei ce se ocupa de vanzari.O astfel de descriere implica faptul ca principala functie a marketingului este de a prezenta o companie si produsele potentialilor sai clienti.

Continutul conceptului de marketing, trasaturile lui sunt foarte diferit infatisate in literatura de specialitate; exista insa o apropiere de fond evidenta in privinta caracterizarii scopului urmarit prin marketing, precum si a mijloacelor de investigare si tehnicilor folosite.Deosebirile vizeaza atat continutul concret acoperit de termenul in discutie, cat si de unghiul de abordare a acestuia.Astfel, prin termenul de „marketing” sunt desemnate, deopotriva un domeniu al stiintei, un demers, o disciplina, o cativitate practica, o functie a intreprinderii, etc.

Marketingul plaseaza consumatorul in centrul afacerii, rezultand conceptul de marketing. Aceasta subliniaza importanta a trei trasaturi cheie care ar trebui sa fie la baza oricarei organizatiicare se pretinde orientata spre piata:

? Orientarea spre client este demonstrata atunci cand o organizatie face eforturi pentru a afla care sunt nevoile clientilor sai inainte de a decide ce sa produca si sa vanda ;

? Efortul integrat. Diferite compartimente din cadrul aceleasi organizatii trebuie sa conlucreze in scopul satisfacerii clientului : marketingul trebuie sa fie orientarea intregii companii, nu numai a unui departament specific. Una dintre solutiile cheie ale marketingului consta in stabilirea de punti intre nevoile consumatorilor cu posibilitatile organizatiei;

? Focalizarea scopurilor. Organizatia trebuie sa dea o deosebita importanta schimburilor cu clientii care o ajuta sa-si atinga propriile obiective. Acestea au in comun realizarea profilului, desi unele organizatii(caritate, sanatate, autoritati locale, educatie, arta) pot avea o varietate de alte obiective. Una dintre capcanele in care cad cele mai des companiile este aceea a cautarii cu orice pret a vanzarii incat se scapa din vedere profitabilitatea. A doua capcana este concentrarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor pe termen lung.

Trebuie facuta distinctia dintre conceptul de marketing si cel de vanzare. Acesta delimitare a fost facuta de Theodor Levitt si anume: vis-a-vis de nevoi, marketingul se axeaza pe nevoile cumparatorului iar vanzarea pe cele ale vanzatorului. Vanzarea se ocupa cu nevoia unui vanzator de a-si transforma produsul in bani lichizi, marketingul da ideea de a satisface nevoile consumatorului cu ajutorul produsului si a lantului de activitati asociate crearii, furnizarii si consumului acesteia.

1.1. FUNCTIILE MARKETINGULUI SI DOMENIILE

SALE DE APLICATII

1.1.1. FUNCTIILE MARKETINGULUI

Varietatea modalitatilor de tratare si libertatea de specialitate a continutului marketingului, se reflecta si in legatura cu functiile acestuia.

Cei mai multi autori considera drept functii ale marketingului activitati economice legate de ajungerea produselor si serviciilor la consumatori, cum ar fi transportul, depozitarea, vanzarea, cumpararea, etc. Ei numesc aceste activitati drept functii universale ale marketingului intalnite in orice economie. Ele mai sunt denumite “servicii de marketing” fiind grupate dupa elementul vizat de aceste functii: marfa, titlul de proprietate asupra ei. Astfel se deosebesc functii implicand transferul dreptului de proprietate, functii implicand distributia fizica, functii care faciliteaza realizarea celor mai de sus. Însa rolul ce revine marketingului, izolat din esenta sa, ia forma unor functii generale, comune - functii ce vor fi formulate astfel:

? Investigarea pietei si a nevoilor de consum;

? Adoptarea firmei la mediul economico-social;

? Satisfacerea in conditii superioare a nevoilor de consum;