Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea relatiilor cu bugetul statului (S.C. XYZ S.A)

Cuprins

lucrare-licenta-contabilitatea-relatiilor-cu-bugetul-statului-s.c.-xyz-s.a-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-relatiilor-cu-bugetul-statului-s.c.-xyz-s.a-


Extras din document

Cuprins
CAPITOLUL I. CADRUL ORGANIZATORIC DE DESFASURARE A ACTIVITATII LA S.C. SEVERNAV S.A.
1.1 Scurt istoric
1.2. Profilul si obiectul de activitate
1.3. Structura organizatorica
1.4. Obiectivele S.C. SEVERNAV S.A.
1.5. Organizarea compartimentului de contabilitate si atributiile acestuia
1.6. Organizarea sistemului informational in cadrul S.C. SEVERNAV S.A.
CAPITOLUL II. PROBLEME GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA EVIDENTEI RELATIILOR CU BUGETUL STATULUI
2.1. Sistemul de impozite, taxe si varsaminte asimilate datorate de intreprindere
2.2. Continutul impozitelor
2.3. Documentatia primara
2.4. Contabilitatea relatiilor cu bugetul statului
2.4.1.Contabilitatea impozitului pe profit
2.4.2. Contabilitatea taxei pe valoare adaugata
2.4.3. Contabilitatea impozitului pe salarii
2.4.4. Contabilitatea fondurilor speciale
2.4.5. Contabilitatea subventiilor
2.4.6. Contabilitatea altor impozite, taxe si varsaminte asimilate
2.4.7. Contabilitatea altor datorii si creante cu bugetul statului
CAPITOLUL III. CONTABILITATEA RELATIILOR CU BUGETUL STATULUI LA S.C. SEVERNAV S.A.
3.1. Definirea, continutul si caracteristicile generale ale impozitului pe profit
3.1.1. Contabilitatea impozitului pe profit la S.C. SEVERNAV S.A.
3.2. Definirea, continutul si caracteristicile generale ale taxei pe valoarea adaugata
3.2.1. Contabilitatea taxei pe valoarea adaugata la
S.C. SEVERNAV S.A.
3.3. Definirea, continutul si caracteristicile impozitului pe salarii
3.3.1. Contabilitatea impozitului pe salarii la S.C. SEVERNAV S.A.
3.4. Fondurile speciale
3.5. Impozite si taxe locale
3.6. Accizele
3.7. Taxele vamale
3.7.1. Contabilitatea taxelor vamale la S.C. SEVERNAV S.A.
3.8. Impozitul pe dividende
3.8.1. Contabilitatea impozitului pe dividende la S.C. SEVERNAV S.A.
3.9. Alte datorii si creante cu bugetul statului
CAPITOLUL IV. CONCLUZII SI PROPUNERI
ANEXE

Alte date

?

CAPITOLUL I. CADRUL ORGANIZATORIC DE DESF?SURARE A ACTIVIT?TII LA S.C. SEVERNAV S.A.

1.1 Scurt istoric

Societatea comerciala SEVERNAV S.A. este una dintre cele mai mari uzine constructoare de nave maritime si fluviale din Romania, cu o activitate de peste 100 de ani.

Pe locul unde se afla astazi santierul naval SEVERNAV S.A., compania de navigatie austriaca DDSG a construit incepand din 1851 si pana in 1858 primul santier naval pentru reparatia navelor fluviale de pe Dunare, acesta fiind primul santier naval construit in Romania.

În 1893 statul roman a preluat santierul de la DDSG cu toate datoriile si facilitatile sale.

Perioada care a urmat a fost buna, santierul dezvoltandu-si activitatea si diversificandu-si profilul si catre constructii de nave, asa incat organizarea santierului a fost impartita in doua activitati distincte:

? Santierul principal, reconstruit si modernizat, specializat in constructia si armarea navelor noi maritime si fluviale;

? Santierul secundar, profilat pe reparatii de nave, cu posibilitatea andocarii navelor cu greutate pana la 1000 tone, precum si diverse echipamente navale si barci (cum ar fi:scari de bord din aluminiu, barci din PAFS, barci din aluminiu si otel,si mai nou diferite tipuri de yachturi di otel).

Între anii1965 – 1996 au fost construite si modernizate majoritatea atelierelor si sectiilor care compun in prezent santierul. Suprafata ocupata de S.C. SVERNAV S.A. este de aproximativ 33 ha., din care 22 ha. Numai santierul principal restul fiind ocupat de santierul secundar si anexe.

Pozitia geografica deosebita de care beneficiaza S.C. SEVERNAV S.A.,fiind situata pe Dunare imediat dupa iesire acesteia de la Cazane, precum si sporirea traficului de navigatie ca urmare a deschideri canalului RIN – MAIN – DUN?RE, au condus la cresterea cifrei de afaceri in ultima perioada.

În prezent SEVERNAV este o societate prospera cunoscuta in lumea constructorilor de nave in Europa.

În ceea ce priveste tipurile de nave construite de SEVERNAV, acestea acopera o arie tipodimensionala foarte larga.

Înainte de 1990 SEVERNAV a construit nave, in principal pentru URSS, CHINA, POLONIA , CEHOSLOVACIA, CUBA. Dupa anul 1990 SEVERNAV si-a orientat productia spre export in tarile vest europene, parteneri pentru care se executa inca o parte din aceste nave, sunt in principal din OLANDA, GERMANIA, MAREA BRITANIE si NORVEGIA.

În cadrul santierului secundar sau creat mai multe linii de productie axate pe executia navelor de agrement, cum sunt yachturile din seria COTRE si CHATAN. În prezent se pune accent pe dezvoltarea si modernizarea si a acestor linii de productie, intrucat piata de desfacere a acestor tipuri de produse este in continua crestere, iar santierele romanesti sunt la inceputul afirmarii in acest domeniu.

1.2. Profilul si obiectul de activitate

S.C. SEVERNAV S.A.Dr. Tr. Severin, are ca principal obiect de activitate construirea si repararea navelor maritime si fluviale. Productia obtinuta este destinata in proportie de 90% exportului.

Graficul nr.1.1

.

În cadrul acestei activitati ponderea cea mai mare o detine construirea de nave maritime(75% din totalul productiei), iar navele fluviale au pondere de 25% din totalul productiei asa cum este prezentat si in graficul 1.2.

Graficul nr. 1.2.

Calitatea navelor construite de SEVERNAV este recunoscuta si apreciata de partenerii de contracte, fiind certificata prin obtinerea de catre societate, in anul 1996, a „Certificarii Sistemului de Management al Calitatii” conform standardului ISO 9001 si in concordanta cu regulile registrului naval german Germanischer loyd.

Navele construite de S.C. SEVERNAV S.A. au capacitati maxime de 9000 tdw. Urmare a complexitatii acestor nave, perioada de edificare a lor este de peste 6 luni(concret intre 6 si 15 luni) si cu valori peste 500000 USD. Avand in vedere aceste criterii, caracteristica principala a constructiei de nave destinate exportului este ciclu lung de fabricatie, care determina conditii specifice, caracteristice privind obiectivele de buget si derivate, precum si criteriile de performanta.

S.C. SEVERNAV S.A. Dr.Tr.Severin este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni. Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu statutul societatii. Durata societatii este nelimitata, cu incepere de la data inregistrarii la Camera de Comert si Industrie.

Sediul societatii este in Romania localitatea Drobeta Turnu Severin, Calea Timisoarei numarul 204. Sediul societatii poate fi schimbat in alta localitate din Romania, pe baza hotararii Adunarii Generale a Actionarilor potrivit legii.

În toate actele, facturile, publicatiile, anunturile si alte acte emanand de la societate, denumire societatii va fi precedata sau urmata de cuvintele „societate pe actiuni” sau initialele „S.A.”, de capitalul social si numarul de inregistrare.

Societatea poate avea sucursale, filiale, reprezentante, agentii, situate si in alte localitati dintara si strainatate.

Scopul societatii este producerea si comercializarea navelor maritime si fluviale, echipamentelor navale si ambarcatiunilor din aluminiu si poliester, promovarea si punerea in aplicare a initiativelor de interes national in constructia de nave maritime si fluviale, si realizarea de beneficii.

Obiectul de activitate al S.C. SEVERNAV S.A. este:

? Proiectare, construirea si reparare navelor maritime si fluviale, corpurilor plutitoare, echipamentelor navale, ambarcatiunilor din aluminiu si poliesteri armati cu fibra de sticla, dezmembrarilor de nave, constructiilor metalice, diverselor produse pentru populatie, inclusiv servicii si asistenta tehnica;

? Efectuarea operatiunilor de comert exterior, engineering, colaborarea directa cu banci de comert exterior, efectuarea operatiunilor de fond valutar, putand participa si conveni la operatiuni de credit;

? Desfasurarea de activitati cu caracter social in favoarea salariatilor.

S.C. SEVERNAV S.A. are un capital majoritar de stat a carei structura este urmatoarea: F:P:S: - 70%, S:I:F: - 16%, alti actionari - 14%, aceasta structura fiind prezentata si in graficul 1.3.

Graficul 1.3.