Pagina documente » Politehnica » Cuptor cu microunde. Ghiduri de unda uniforma

Cuprins

lucrare-licenta-cuptor-cu-microunde.-ghiduri-de-unda-uniforma
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-cuptor-cu-microunde.-ghiduri-de-unda-uniforma


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE 1
Definitia si obiectul tehnicii microundelor 1
Caracteristici ale domeniului microundelor 2
Circuite pentru microunde 3
Proprietati generale 6
Tehnologia circuitelor pentru microunde in
diverse benzi de frecventa 7
Domenii de aplicatie a microundelor 8
CAP.I iNCALZIREA MATERIALELOR
DIELECTRICE 11
I.1. Principiul incalzirii dielectrice 11
I.2. Elemente caracteristice prin histerezis dielectric 12
I.3. incalzirea dielectricilor stratificati 18
I.4. Echipament de incalzire dielectrica
de inalta si hiperfrecventa 31
CAP. II GENERATOARE DE MICROUNDE 38
II.1. Clistronul reflex 38
II.2. Magnetronul 50
CAP. III GHIDURI DE UNDA UNIFORME 58
III.1. Ghidul de unda 58
III.2. Ghidurile de unda in hiperfrecventa 64
III.3. Modul de constituire a unui ghid de unda 65
III.4. Aplicatori 67
III.5. Adaptarea 70
III.6. Aplicatiile industriale ale incalzirii
de inalta si hiperfrecventa 72
III.7. Efecte biologice ale undelor de IF si UIF 78
CAP. IV GHIDURI SI CAVITATI REZONANTE 80
IV.1. Moduri de propagare 81
IV.2. Cavitati rezonante 83
CAP.V APLICATIE 86
V.1. Determinarea puterii
disipate intr-un material dielectric omogen 86
V.2. Determinarea timpului de incalzire 87
CONCLUZII 89
BIBLIOGRAFIE 90

Alte date

?

{p}

?INTRODUCERE

Definitia si obiectul tehnicii microundelor

Tehnica microundelor este un domeniu al radiotehnicii.

Obiectul tehnicii microundelor consta in studiul si aplicarea metodelor de generare, transmisie, prelucrare si masurare a campului elctromagnetic de microunde.

Gama microundelor este cuprinsa intre lungimile de unda ?=1 mm si ?=1 mm, adica intre frecventele f=300 MHz si f=300 GHz, fara ca aceste limite sa fie rigide.

Indicativ

Banda de frecventa GHz

Lungimea de unda cm

L

0,4 – 1,6

75 – 18,75

S

2,7 – 4

11,11 – 7,5

C

4 – 5,6

7,5 – 5,36

X

8,5 – 12,5

3,53 – 2,4

K

18 – 26,5

1,67 – 1,13

Ku

26,5 – 40

1,13 – 0,75

O clasificare a benzilor cuprinse in domeniul microundelor este data de tabelul de mai sus cu indicativul corespunzator.

Tabelul include undele decimetrice (0,1m –1m), centimetrice (0,01m – 0,1m) si milimetrice (0,001m – 0,01m). Benzile S, C, X , adica undele centimetrice se considera a fi caracteristice tehnicii microundelor. În unele cazuri, in domeniul undelor decimetrice este considerat drept un capitol specila al tehnicii microundelor (tehnica undelor decimetrice).

Limita superioara a lungimilor de unda (inferioara a frecvetelor) din domeniul tehnicii microundelor, se gaseste in subgama undelor decametrice. În zona de lungimi de unda mici (frecvente mari), gama microundelor nu se limiteaza la unde milimetrice, intrucat prin aparitia optoelectronicii (a comunicatiilor prin fibra optica, domeniu nou al tehnicii microundelor), se ajunge in spectru vizibil sau adiacent (de exemplu, in regiunea 470 THz (1 THz = 1012 Hz), adica in infrarosu).

Criteriu de baza pentru a aprecia daca unui circuit i se aplica metodele de calcul specifice microundelor e dat de raportul intre lungimea de unda ? si dimensiunile circuitului D. Cand aceste marimi sunt de valori apropiate, D?? circuitele sunt cu parametri distribuiti si fenomenul de propagare este pregnant. Acest caz e caracteristic tehnicii microundelor. Daca ?>>D, circuitele sunt cu parametri concentrati, iar fenomenul de propagare nu este sesizabil, adica intensitatea tensiunii sau circuitului nu variaza in lungul conductoarelor. Domeniul D>>? apartine opticii geometrice.

Caracteristici ale domeniului microundelor

1. Capacitatea de transmisie

Utilizarea intensa a microundelor, in radiocomunicatiile moderne, a fost determinata, in buna masura, de nevoia de a mari necontenit numarul legaturilor radio, numarul benzilor de frecventa necesare posturilor de radiodifuziune si televiziune, cat si numarul benzilor de frecventa necesare altor servicii radio.

Cu toata grija pentru amplasarea corecta a statiilor, astfel incat influenta lor reciproca (suparatoare) sa fie nula sau minima, gamele de unde medii, lungi, scurte si ultrascurte sunt cu totul insuficiente pentru a a a asigura numarul legaturilor radio necesare in prezent.

În domeniul microundelor exista posibilitatea utilizarii unui mare numar de legaturi radio, datorita valorii foarte mari a frecventei purtatoare, in raport cu benzile de frecventa necesare. Aceasta posibilitate reprezinta unul din factorii ce au determinat dezvoltarea tehnicii microundelor.

Introducerea modulatiei de frecventa in radiodifuziune (ultrascurte) si dezvoltarea televiziunii au contribuit la cresterea interesului pentru tehnica microundelor.

În cazul televiziunii, datorita analizei punct cu punct a imaginii si transmisiei a 25 de imagini pe secunda, banda de frecventa necesara transmisiei este de 6 MHz. Frecventele purtatoare trebuie sa fie mari, de ordinul zecilor sau sutelor de megaherti, adica sunt necesare unde metrice sau chiar mai scurte.

Utilizarea modulatiei in impulsuri si a sistemelor care transmit simultan mai multe canale, impun, de asemenea, benzi de frecventa foarte largi.

Sistemele de comunicatie in microunde pot asigura benzi de frecventa foarte mari.