Pagina documente » Stiinte Economice » Marfa in traficul rutier (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-marfa-in-traficul-rutier-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-marfa-in-traficul-rutier-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAP. 1. TRANSPORTURILE AUTO-PREZENTARE GENERALA....1
1.1. Caracteristicile generale ale transporturilor..........1
1.1.1. Importanta si rolul transporturilor auto.........1
1.1.2. Evolutia transporturilor rutiere.......3
1.2. Elemente de baza ale transporturilor auto.............6
1.2.1. Drumul.............6
1.2.2. Parcul de vehicule...........8
1.3. Clasificarea transportului de marfuri cu autovehiculul.....10
CAP. 2 ORGANIZAREA TRANSPORTULUI DE MARFURI LA
S.C. TRANSCONDOR S.A....12
2.1. Structura organizatorica a S.C. Transcondor S.A............12
2.2. Parcul de vehicule14
2.3. Principalii clienti..17
2.4. Procesul de transport auto...19
2.4.1. Circuitele de transport..22
2.4.2. Organizarea expedierii si manipularii marfurilor......25
2.5. Notiuni privind costurile in transporturile auto de marfuri............26
2.6. Tarifele pentru transporturile rutiere de marfuri.............26
2.7. Reglementari internationale privind transporturile rutiere.............30
2.8. Documentatia folosita in exploatarea autovehiculelor....33
2.9. Analiza activitatii unitatilor de transport auto..35
2.10. Conceptul de eficienta economica si de rentabilitate in transporturi...42
CAP. 2 OPTIMIZAREA DISTANTEI DE TRANSPORT......44
CAP. 4 CONCLUZII SI PROPUNERI........48
BIBLIOGRAFIE..............51
ANEXE

Alte date

?CAPITOLUL 1. TRANSPORTURILE AUTO – PREZENTARE GENERAL?

1.1.Caracteristici generale ale transporturilor auto

Transporturile reprezinta „sistemul circulator” al intregii planete, si, in acelasi timp, al fiecarei tari in parte, constituind o importanta ramura a productiei materiale fara de care existenta unei societati moderne ar fi de neconceput.

Avand in vedere necesitatea realizarii legaturii intre productie si consum, transporturile sunt acelea care deplaseaza produsele obtinute in celelalte ramuri ale productiei materiale, din locul in care au fost obtinute in cel in care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si al celei internationale.

O indelungata perioada transporturile rutiere detineau pe uscat un adevarat monopol, in timp ce pe apa intampinau concurenta navigatiei maritime sau fluviale.

Prin transport rutier se intelege, in sensul cel mai cuprinzator al notiuni „orice deplasare efectuata pe rute deschise pentru public, cu incarcatura sau fara incarcatura , a unui vehicul destinat transportului de calatori sau marfuri”. Definitia este preluata din art.1 al acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaza transporturi rutiere internationale, incheiat la Geneva la 1 iulie 1970 si la care Romania a aderat prin legea nr. 101 din 22 noiembrie 1994 (Octavian Capatina, 1997).

1.1.1. Importanta si rolul transporturilor auto

Transportul rutier (auto) efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si a oamenilor cu ajutorul mijloacelor de transport autopropulsate (sistemul de propulsie si cutia pentru incarcarea marfurilor au asezarea calatorilor sunt fixate cel mai adesea pe acelasi cadru).

Transporturile rutiere de marfuri prezinta unele avantaje care le fac sa fie preferate in anumite situatii celorlalte modalitati de transport deoarece :

a) asigura transportul marfurilor din poarta in poarta (door to door), respectiv transportul direct al acestora de la locul de productie si pana la destinatie, eliminand in acest fel atat transbordarile costisitoare cat si posibila deteriorare, pierdere sau sustragere a marfurilor in timpul acestora ;

b) realizeaza viteze comerciale ridicate comparativ cu alte modalitati de transport (maritim, fluvial, feroviar) accelerand circulatia marfurilor si procesul de reproductie al acestora;

c) permit o adaptare rapida a comertului la cerintele in continua schimbare ale pietei interne si internationale datorita mobilitatii lor deosebite ;

d) necesita investitii mai reduse in comparatie cu alte modalitati de transport. Astfel transporturile rutiere nu necesita existenta unor constructii speciale la locurile de incarcare si descarcare (porturi, aeroporturi); formarea personalului de conducere a mijloacelor de transport se poate realiza intr-un termen mai scurt si cu cheltuieli mai reduse decat la calea ferata, in transporturile maritime sau cele aeriene ; marfurile pot fi prezentate la transport in ambalaje mai usoare si mai putin costisitoare decat la calea ferata sau la transporturile pe mare.

e) permit transportul unei game foarte largi de produse, pentru unele dintre acestea (de exemplu produsele perisabile) ele fiind de neinlocuit. Astfel transporturile rutiere asigura un regim de temperatura controlata pentru marfurile perisabile intre +20?C—- 20?C , regim care nu poate fi realizat decat partial si mai costisitor in cazul celorlalte modalitati de transport;

f) sunt prezente aproape intotdeauna in sistemul transporturilor multimodale, asigurand legatura centrelor de productie cu cele de consum, precum si a statiilor de cale ferata cu porturile maritime, etc.

g) necesita cheltuieli in valuta mai reduse comparativ cu celelalte modalitati de transport;

h) autovehiculele pot fi usor redirijate in parcurs, functie de conjunctura pietei externe.(C. Alexa, R. Pencea, 1980)

Transporturile rutiere prezinta si unele dezavantaje, comparativ cu alte modalitati de transport :

1-capacitatea de transport relativ redusa (comparativ cu mijloacele de transport maritime, fluviale sau feroviare) de aici rezultand cheltuielile de transport mai mari pe tona-kilometru ;

2-asupra activitatilor transporturilor auto, fenomenele naturii si in deosebi succesiunea anotimpurilor exercita o dubla influenta :

a) in primul rand o influenta directa asupra desfasurarii traficului rutier. Astfel in sezonul de iarna, conditiile meteorologice (ceata, poleiul, zapada) ingreuneaza circulatia rutiera, afecteaza viteza de deplasare si uneori chiar siguranta transporturilor. În unele situatii se pot produce imobilizari ale mijloacelor de transport, care paralizeaza intregul trafic rutier. De asemenea durata zilei de lucru in acest sezon scade considerabil, ceea ce influenteaza parcursul mediu zilnic al autovehiculelor.

b) in al doilea rand o serie de factori legati de anotimp influenteaza activitatea unitatilor beneficiare (se produc variatii in ceea ce priveste cererile de transport influentand indirect transportul rutier). Este vorba mai ales de activitatea din constructii, agricultura, silvicultura, ramuri mari consumatoare de transporturi, care depind in mare masura de conditiile meteorologice.

Modernizarea retelei de drumuri si a mijloacelor de transport rutier, au drept rezultat diminuarea dependentei traficului auto de conditiile climatice, fara sa dispara insa oscilatiile provocate de factorii naturali.

3-transportul auto consuma combustibili costisitori, greu de procurat si mult poluanti.

Avantajele transportului auto intrec cu mult cele cateva dezavantaje. Mutatiile produse in structura transportului de marfuri si calatori, in favoarea transportului auto au fost determinate de sporirea capacitatii de trafic, si dezvoltarea industriei nationale de autovehicule, de reteaua de drumuri si mai ales de parametrii superiori de exploatare a parcului auto in raport cu celelalte mijloace de transport (Ecaterina Putz ,1996).

Importanta transporturilor consta nu numai in functia pe care il au in dezvoltarea complexului economic-social national, ci si in rolul important asupra dezvoltarii relatiilor internationale dintre diferite state. Transporturile internationale reprezinta instrumentul material al legaturilor cu strainatatea; prin intermediul lor se realizeaza circulatia marfurilor in comertul exterior, ele mijlocesc contractul cu diferite regiuni ale lumii si, prin acesta, legaturile economice, politice, stiintifice si culturale dintre diferite tari. Istoria dezvoltarii societatii dovedeste ca viata economica, politica si culturala s-a dezvoltat si amplificat in mare parte in masura in care dezvoltarea si perfectionarea mijloacelor de transport au permis contactul dintre diferite tari si popoare.

1.1.2. Evolutia transporturilor rutiere

Transportul a aparut odata cu societatea omeneasca si s-a dezvoltat in decursul diferitelor oranduiri sociale, avand un rol tot mai important de la o treapta de dezvoltare a societatii la alta.

În oranduirile precapitaliste transporturile de marfuri erau strans legate de activitatea de comert.. Caracterul limitat al productiei si circulatiei marfurilor permitea ca proprietarul marfurilor sa efectueze totodata transportul si comercializarea lor (Gh. Anton, Gh. Rositoru;1979).

Aparitia capitalismului, marcata de dezvoltarea puternica a fortelor de productie si de adancimea diviziunii sociale a muncii; a determinat si o dezvoltare corespunzatoare a transporturilor, fara de care nu era posibila crearea marilor industrii specifice acestui mod de productie. Un rol important l-a avut prima mare revolutie tehnica din secolul al XVII-lea, inventarea masinii cu abur, care a facut ca in locul caravanelor de marfuri trase de animale sa apara caile ferate, pe cere circula locomotive puternice cu abur, iar in locul navelor cu panza sa se dezvolte nave maritime si oceanice, puse in miscare de asemenea prin forta aburului. În 1855 are loc constructia primului automobil actionat de un motor cu ardere interna, in 1889 inventare motorului cu ardere interna cu aprindere prin scanteie si in 1906 inventarea primului avion.

În prezent transportul cu tractiune animala si-a pierdut total importanta economica in deplasarile interne si internationale. Poate fi socotit ca declasat. Nu mai figureaza in statistici, decat marginal, cu titlu de exceptie..

În lumea contemporana traficul rutier se desfasoara, aproape in exclusivitate, cu vehicule cu moto, fie autobuze sau autocare pentru transportul de calatori, fie autocamioane si remorci pentru stramutarea de marfuri, la care se mai adauga, in circulatia urbana tramvaiele si metroul.

În istoria economica moderna, transportul feroviar a detinut initial o pozitie minora in ansamblul deplasarilor de persoane si de marfuri. Aceasta pondere a inregistrat apoi o curba ascendenta, devenind repede preponderenta in secolul al XIX-lea. Se poate spune ca “modul prin esenta caracteristic al transporturilor in secolul al XIX-lea a fost calea ferata“.

Situatia evocata mai inainte trebuie sa se schimbe inca din primele decenii ale secolului al XX-lea, pe masura ce vehiculele rutiere dotate cu motor devin fiabile si se inmultesc. Segmentul de piata pierdut va fi treptat recuperat de la caile ferate.(Octavian Capatina; 1997) (tabelul nr. 1.1;1.2; figura nr. 1.1;1.2 )

Tabelul nr. 1.1

Transportul de marfuri pe moduri de transport