Pagina documente » Stiinte Economice » Marketingul intr-o lume dinamica (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-marketingul-intr-o-lume-dinamica-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-marketingul-intr-o-lume-dinamica-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

Cuprins:
ARGUMENT
CAPITOLUL I
CONCEPTUL DE MARKETING SI ROLUL SAU iN ECONOMIE
1.1.Definitia marketingului,nevoi,dorinte,cereri
1.2.Managementul activitatii de marketing
1.3.Marketingul social si relational
1.4.Obiectivele sistemului de marketing la nivelul intreprinderilor
1.5.Impactul marketingului asupra consumatorilor si asupra societatii in ansamblu
1.6.Etica activitati de marketing
CAPITOLUL II
PIATA-CiMPUL DE ACTIUNE AL MARKETINGULUI
2.1.Definirea pietei a componentelor sale: cererea si oferta
2.2.Estimarea cererii totale a pietei si a volumului vinzarilor
2.3.Estimarea cererii totale fata de pret si venit
2.4.Oferta de bunuri si servici de piata
CAPITOLUL III
CADRUL ACTIVITATII DE MARKETING A iNTREPRINDERII
3.1.Mediul de marketing al intreprinderi
3.1.1.Micromediul firmei
3.1.2.Macromediul firmei
3.2.Reactiile firmei fata de evolutia mediului de marketing
3.3.Provocari la adresa marketingului in prezent
CAPITOLUL IV STUDIU DE CAZ
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?ARGUMENT

Marketingul este o activitate extrem de importanta la nivel de firma, fiind acea functie a organizatiei care identifica nevoile si dorintele clientilor, determina pietele care pot fi deservite cel mai bine si concepe produse, servicii si programe adecvate deservirii acestor piete. Marketingul influenteaza viata fiecaruia, fiind mijlocul prin care se creeaza si se ofera oamenilor nivelul de trai.

Scopul activitatii de marketing este de a-i satisface pe clienti intr-un mod profitabil, prin realizarea unor legaturi avantajoase cu acestia.

Multi considera ca marketingul este sinonim cu publicitatea sau cu vanzarea. Acestia se inseala. În realitate, activitatea de marketing nu se refera atat la vanzare, cat mai ales la cunoasterea a ceea ce trebuie produs. Întaietatea pe piata este rezultatul cunoasterii nevoilor consumatorului si al gasirii acelor solutii care, prin valoare, calitate si servire superioara, sa-i incante pe clienti.

Nici publicitatea, nici vanzarea nu pot compensa o eventuala insatisfactie a clientului.

Marketingul este pretutindeni in jurul nostru. În prezent, fiecare din noi este un client implicat in relatii de toate genurile cu alti clienti, incepand cu piata serviciilor de invatamant si de asistenta medicala si sfarsind cu coada de la posta si cu mersul intr-un tren intercity, precum si in fiecare tranzactie financiara, de la cumpararea unor biscuiti si pana la achizitionarea unui autoturism.

Toate organizatiile, profit (firme producatoare, angrosisti, detailisti, etc) sau nonprofit (spitale, muzee, politicieni, organizatii artistice, scoli, biserici), trebuie sa stie cum sa defineasca pietele, cum sa le segmenteze si cum sa se pozitioneze pe acestea, prin crearea unor produse si servicii care sa satisfaca nevoile segmentelor de piata alese.

Ele trebuie sa stie cum sa stabileasca preturile la un nivel atractiv, si cum sa aleaga si sa administreze canalele de distributie a produselor catre clienti. Trebuie sa stie cum sa faca publicitate si sa promoveze produsele in asa fel incat clientii sa afle de existenta lor si sa doreasca sa le cumpere. Toate acestea presupun o gama larga de aptitudini in vederea cunoasterii, servirii si satisfacerii consumatorilor.

Angajatii trebuie sa cunoasca marketingul din punct de vedere al consumatorului si al nevoilor acestora. Pentru organizatiile care au capacitatea de a se adapta la schimbarile survenite pe piata, prin adoptarea conceptului de marketing (studierea pietei si satisfacerea la nivel superior a nevoilor consumatorilor), viitorul va fi intotdeauna luminos. Pentru a avea succes, ele vor trebui sa se concentreze intens asupra pietei.

CAPITOLUL I

CONCEPTUL DE MARKETING SI ROLUL S?U ÎN ECONOMIE

Economia moderna se caracterizeaza printr-un schimb permanent intre persoane, intreprinderi si organizatii. Acest proces de schimb prin care fiecare din actorii mentionati urmareste sa obtina tot ceea ce ii este necesar se realizeaza pe piata. Piata este cea care decide in ce masura ceea ce se ofera este necesar, dorit si preferat.

Marketingul reprezinta tocmai demersul menit sa permita cunoasterea pietei, a clientilor si consumatorilor si intreaga activitate prin care se urmareste sadisfacerea nevoilor, dorintelor si preferintelor acestora. Marketingul este un „produs” specific al economiei de piata. Succesul sau insuccesul marketingului depinde de modul in care sunt intelese si utilizate mecanismele economiei de piata.

Chiar cuvantul „marketing”, care este participiul prezent al verbului din limba engleza „to market” si inseamna a desfasura in permanenta tranzactii pe piata, a cumpara si a vinde, arata acest lucru.Folosit ca substantiv, el a capatat o larga recunoastere si utilizare internationala, fiind preluat atat in literatura de specialitate, cat si in limbajul practicienilor.Întelesul si continutul sau pot fi diferite insa, fapt reflectat de numeroasele definitii date marketingului.

Aceste definitii sunt completate si innoite periodic, pe masura ce teoria si practicile de marketing se amplifica si se imbogatesc.

Definirea marketingului trebuie sa aiba in vedere faptul ca acesta este foarte complex. O definitie complecta trebuie sa tina seama ca el este deopotriva o problema de conceptie, atitudine si actiune. Privit astfel, marketingul reprezinta, in primul rand, sistemul de idei cu privire la satisfacerea necesitatilor, dorintelor si preferintelor cumparatorilor si consumatorilor existenti si viitori. Acest sistem de idei reprezinta CONCEPTIA sau VIZIUNEA DE MARKETING.

În al treilea rand, marketingul include metodele, mijloacele utilizate si activitatile desfasurate pentru satisfacerea necesitatilor, dorintelor si preferintelor cumparatorilor si consumatorilor. Toate acestea impreuna reprezinta ACTIUNEA sau SOLUTIILE DE MARKETING.

Definit ca mai sus, marketingul sugeraza deopotriva un mod de gandire, o atitudine si un mod de actiune practica.

Prin urmare, o intreprindere trebuie sa se orienteze mai intai catre marketing, adoptand conceptia de marketing. Apoi, ea trebuie sa-si formeze mentalitatea de marketing si sa-si defineasca atitudinea sa de marketing fata de piata, fata de satisfacerea cumparatorilor si consumatorilor. Atitudinea se refera la comportamentul de marketing al intreprinderii. Ea poate avea o atitudine ofensiva cand are initiativa in raporturile cu piata.În acest caz, intreprinderea are un comportament activ, investigheaza piata, anticipeaza modificarile in nevoile, dorintele si preferintele consumatorilor si vine in intampinarea dorintelor si exigentelor acestora.

Întreprinderea poate adopta si o atitudine pasiva cand sta in expectativa, asteptand sa se produca modificari ale pietei, sa fie eventual solicitata de diversi clienti si sa se adapteze la aceste modificari prin actiunele sale de marketing.

Potrivit conceptiei de marketing, atingerea obiectivelor organizatiei depinde de identificarea nevoilor si dorintelor consumatorilor vizati si de satisfacerea acestora intr-o masura mai mare si intr-un mod mai eficient decat concurenta.Surprinzator este faptul ca aceasta conceptie a aparut relativ recent fiind prezentata in imagini cat mai colorate de genul „Gasim o nevoie si o satisfacem”(Kaiser Sand & Gravel), “ A zbura, a servi “(British Airways) si “Nu suntem satisfacuti pana nu sunteti dumneavoastra satisfacut”(GE).

Ca termen, marketingul a fost folosit pentru prima data in S.U.A., intre 1906 si 1911.De aceea, multi autori sustin ca marketingul a aparut la inceputul secolului XX.Ca activitate practica insa, marketingul a existat cu mult inainte ca aceasta sa fie recunoscuta utilizand un cuvant special.

Activitati pe care astazi le consideram ca fiind de marketing, precum distributia(vanzarea) sau promovarea, sunt intalnite inca din secolul al XVII-lea in Japonia.

1.1.Definitia marketingului. Nevoi, dorinte, cerere

Conceptul care sta la baza activitati de marketing este acela de nevoie umana.O nevoie umana este constientizarea unui sentiment de lipsa.Oamenii au multe nevoi.Au nevoi fizice,de baza (pentru hrana,imbracaminte,caldura , siguranta), nevoi sociale, de apartenenta si afectiune, si nevoi personale, de cunoastere si autoexprimare.

Ele nu sunt inventate de operatorii de marketing, ci sunt o componenta esentiala a persoanei umane. Cand o nevoie nu este satisfacuta, persoana respectiva va face unul din urmatoarele doua lucruri:

1. va cauta un obiect care s-o satisfaca, sau

2. va incerca sa diminueze nevoia.

Membrii societatilor industrializate vor incerca sa gaseasca sau sa creeze lucruri care sa le satisfaca dorintele.Membrii societatilor mai putin dezvoltate vor incerca sa-si reduca dorintele si sa le satisfaca cu ceea ce au la dispozitie.

Dorintele umane reprezinta forma de manifestare a nevoilor umane pe masura modelarii acestora de catre cultura si personalitatea individului. O persoana infometata din Bahrain va dori o mancare pe baza de legume si fructe locale.

O persoana infometata din Eindhoven va dori un hamburger, o bucatica de branza, salata si o bere.O persoana infometata din Hong Kong va dori un castron de fidea, o friptura de porc si un ceai de iasomie.