Pagina documente » Stiinte Economice » Perfectionarea managementului. Analiza posturilor (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-perfectionarea-managementului.-analiza-posturilor-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-perfectionarea-managementului.-analiza-posturilor-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
CAPITOLUL I. Importanta perfectionarii managementului resurselor umane....3
1.1 Planificarea resurselor umane.............6
1.2 Selectia si incadrarea personalului......10
1.3 Perfectionarea personalului16
CAPITOLUL II. Prezentarea generala a S.C Victoria S.A..........21
2.1 Evolutia societatii comerciale Victoria S.A ..........21
2.2 Diagnosticul societatii comerciale Victoria S.A......23
2.2.1 Diagnosticul juridic.23
2.2.2 Diagnosticul tehnic..26
2.2.3 Diagnosticul comercial............39
2.2.4 Diagnosticul resurselor umane...44
2.2.5 Diagnosticul economico-financiar..............52
A Diagnosticul patrimoniului net53
B Diagnosticul corelatiei dintre fondul de rulment si
necesarul de fond de rulment.....54
C Diagnosticul rentabilitatii......56
D Analiza corelatiei creante-obligatii.........59
CAPITOLUL III. Analiza activitatilor din domeniul resurselor umane..........65
3.1 Strategii si politici din domeniul resurselor umane..65
3.2 Analiza posturilor..........81
3.3 Planificarea personalului...98
3.4 Selectia si incadrarea personalului.....105
3.5 Formarea si perfectionarea personalului.............113
3.6 Abordari de perspectiva privind managementul resurselor umane
in cadrul societatii comerciale Victoria S.A.............116
3.7 Masuri de perfectionare a managementului resurselor umane...119
Concluzii generale.............122
BIBLIOGRAFIE

Alte date

?

Managementul resurselor umane joaca rolul primordial datorita determinarii rezultatelor ulterioare ale organizatiei.

Din acest motiv perfectionarii managementului resurselor umane I se acorda o mare atentie. Dar, inainte de toate, nu trebuie sa uitam ca in deciziile manageriale pe care le luam “…sa tratam oamenii in modul in care dorim si ne place sa fim noi insine tratati, intrucat va fi bine atat pentru individ, cat si pentru organizatie. [1 Personnel Management:HRM in Action Prentice-Hall International]”

Thomas Murphy

CAPITOLUL I

importanta PERFECtION?Rii MANAGEMENTULUI

RESURSELOR UMANE

“Perfectionarea managementului resurselor umane este un lucru firesc, perfect justificat, deoarece trebuie sa stii pe cine sa te bazezi, in cine sa ai incredere.

Exista mai multe modalitati de a afla acest lucru: printr-o cuantificare a profesionalismului pe baza rezultatelor obtinute, avand ca tinta obiectivele strategice ale Tofan Grup sau printr-o testare periodica…

Convingerea mea este ca evolutia indicatorilor care certifica experiente pozitive si un trend ascendent constituie un punct de reper solid in analiza capacitatii managerilor.

Este evident faptul ca acolo unde sunt puse in pericol obiectivele firmei se impune o analiza de detaliu, indiferent de mijloacele pe care le alegi.

În conditiile economiei de piata, un bun manager trebuie sa aiba in vedere permanent organizarea intreprinderii si sa o regandeasca in conditiile in care factori obiectivi impun acest lucru. Competitie si calitate, acestea sunt elementele care stau la baza unui produs uman sau material”, subliniaza Ilie Grigore, director general executiv.

Managementul resurselor umane reprezinta managementul diferitelor activitati, proiectate pentru a creste eficienta fortei de munca a unei organizatii, in vederea indeplinirii obiectivelor acesteia. Într-un numar tot mai mare de organizatii, managerii resurselor umane participa direct la formularea si implementarea strategiilor. Aceasta demonstreaza tendinta conform careia resursele umane devin un element strategic pentru succesul organizatiei.

O activitate importanta a managementului resurselor umane o reprezinta planificarea resurselor umane. Aceasta implica evaluarea nevoilor de resurse umane asociate unui plan strategic al organizatiei si elaborarea planurilor care sa onoreze aceste necesitati.

Recrutarea presupune atragerea si selectarea persoanelor pentru diferite posturi. Dupa angajare, sunt perfectionate aptitudinile personalului pentru a contribui eficient la activitatile desfasurate de organizatie, prin programe de formare profesionala si evaluare periodica a performantelor.

Compensarea angajatilor este un alt factor important in procesul de management al resurselor umane, deoarece o remunerare atractiva si adecvata nu numai ca atrage, dar si motiveaza si pastreaza forta de munca in cadrul organizatiei. De asemenea, managerii trebuie sa solutioneze diferitele probleme care vizeaza perceptiile fortei de munca asupra organizatiei si tratamentul angajatilor.

Specialistii in resurse umane care lucreaza in cadrul departamentelor de personal joaca un rol important in proiectarea elementelor procesului de management al resurselor umane si in sustinerea folosirii lor de catre conducatorii directi ai departamentelor. Acestia sunt responsabili de utilizarea eficienta a resurselor umane, motiv pentru care supravegheaza indeaproape implementarea planurilor strategice.

Întelegerea rolului strategic al managementului resurselor umane in cadrul organizatiei este un fenomen relativ recent, care a parcurs trei etape de baza.

De la inceputul acestui secol, pana la jumatatea anilor ’60, activitatile de management al resurselor umane erau in etapa “dosarelor”. În aceasta perioada, accentul se punea pe testarea celor care solicitau un post, formarea noilor angajati, inregistrarea datelor despre angajati si planificarea evenimentelor sociale ale companiei.

Perfectionarea managementului resurselor umane a determinat trecerea la cea de-a doua etapa: ”raspunderea guvernamentala”, care a inceput in SUA odata cu votarea Codului civil din anul 1964(capitolul VIII al legii interzice discriminarea angajatilor in functie de rasa, religie, sex sau nationalitate). Au urmat apoi legi, hotarari judecatoresti si regulamente, care au influentat anumite aspecte ale managementului resurselor umane, cum ar fi deciziile de angajare si promovare, sistemele de pensii, asigurari sociale si sanatate. Desigur o parte dintre acestea existau si inainte de 1964, dar mijlocul anilor ’60 a deschis o noua era in domeniul reglementarilor guvernamentale, in ceea ce priveste problema angajatilor, proces care continu­a si astazi intr-o anumita masura.

A treia etapa, care a inceput la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80 este etapa “avantajului concurential”. În aceasta etapa managementul resurselor umane joaca un rol tot mai important in formularea si implementarea strategiilor organizatiei. Astfel, in anumite conditii, resursele umane pot fi o sursa de competenta care poate sprijini formularea strategiei. În alte circumstante, activitatile de management al resurselor umane pot fi folosite pentru a sustine aplicarea strategiei.

În aceasta etapa, resursele umane sunt strans legate de managementul strategic, mai ales prin mecanismul de planificare a resurselor umane.

1. 1. Planificarea resurselor umane

Planificarea resurselor umane consta in procesul de determinare a nevoilor viitoare de resurse umane pentru planurile strategice ale organizatiei si in parcurgerea etapelor necesare pentru acoperirea acestor nevoi.