Pagina documente » Stiinte Economice » Utilizarea sistemelor informatice in contabilitate. Evidenta contabila informatizata (S.I.S.E. XYZ)

Cuprins

lucrare-licenta-utilizarea-sistemelor-informatice-in-contabilitate.-evidenta-contabila-informatizata-s.i.s.e.-xyz-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-utilizarea-sistemelor-informatice-in-contabilitate.-evidenta-contabila-informatizata-s.i.s.e.-xyz-


Extras din document

CUPRINS
CAP.1 INTRODUCERE...........3
CAP.2 CONTABILITATEA PRIMARA.4
CAP.3 SISTEME INFORMATICE.........13
3.1 CONCEPT.ASPECTE GENERALE......14
3.2 SISTEME INFORMATICE INTEGRATE...........21
CAP.4 UTILIZAREA SISTEMELOR INFORMATICE iN CONTABILITATE..............37
CAP.5 STUDIU DE CAZ S.I.S.E.MUNTENIA NORD PLOIESTI.... 59
5.1.DENUMIREA SOCIETATII.. 59
5.2.FORMA JURIDICA, SEDIUL SI DURATA SOCIETATII60
5.3.OBIECTUL DE ACTIVITATE AL SOCIETATII62
5.4.STRUCTURA ORGANIZATORIE PE NIVELURI IERARHICE....66
5.5.ORGANIGRAMA S.I.S.E. MUNTENIA NORD.67
5.6.ATRIBUTIILE DIRECTORULUI S.I.S.E.MUNTENIA NORD.......68
5.7. ACTIVITATEA BIROURILOR SI SERVICIILOR DIN S.I.S.E.... 70
5.8.SISTEMUL INFORMATIC DE MANAGEMENT DIN S.I.S.E .......75
CAP.6 CONCLUZII..124
BIBLIOGRAFIE........127

Alte date

?

Capitolul 1

Introducere

A construi o economie bazata pe cunoastere a devenit un scop rational pentru orice stat.Acesta reprezinta drumul catre competitivitate, crestere si prosperitate economica. Însa una este sa se tinteasca un astfel de obiectiv indraznet si cu totul alta sa se realizeze.

Stiinta economica arata ca o crestere substantiala nu poate fi realizata doar prin investitii si asigurarea stabilitatii mediului macroeconomic daca acestea nu sunt dublate de progresul tehnic, progres care amplifica valoarea capitalului si a fortei de munca. De aceea, schimbarea de la exploatarea resurselor la exploatarea cunoasterii reprezinta piatra de incercare a saltului de la competitivitatea bazata pe cost la cea bazata pe valoarea finala.

La nivelul decidentilor politici, ca si la cel al comunitatii de afaceri, exista o nevoie de constientizare a faptului ca abordarea sistemica a inovarii presupune ca relatia dintre activitatea de cercetare – dezvoltare si institutii, universitati nu este una liniara, fiecare parte jucand un rol cheie in intreg procesul de inovare, de la productia de cunoastere la realizarea produselor finale.Nivelul de dezvoltare al unei societati este determinat de performanta sistemului sau de invatamant si cercetare, de nivelul de educatie al cetatenilor, de calitatea produselor activitatii de cercetare si accesul echitabil al tuturor potentialilor utilizatori la serviciile si produsele acestui sistem. Învatamantul si cercetarea stiintifica reprezinta in societatea contemporana factori determinanti ai progresului si dezvoltarii. Universitatile au un rol deosebit prin contributia adusa la producerea, transmiterea si utilizarea de cunoastere. Cercetarea stiintifica din universitati este parte inseparabila a unui sistem de invatamant performant si este esentiala pentru dezvoltarea insasi a invatamantului superior.

Cercetarea stiintifica de calitate este un vector al progresului si dezvoltarii si de aceea este necesara necesitatea unei strategii nationale pe termen mediu si lung in domeniul cercetarii stiintifice, evaluarea riguroasa a starii reale a cercetarii stiintifice dar si a potentialului uman din cercetare.Integrarea invatamantului superior si a cercetarii stiintifice in spatiul European impune accelerarea procesului de reforma a invatamantului superior si cercetarii romanesti in raport cu obiectivele Uniunii Europene in privinta asigurarii calitatii si vizibilitatii sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare din Romania.

Stiinta inseamna cunoasterea sistematizata, iar in sens larg include si cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica, transferul de tehnologie si inovare, etc.

Cercetarea stiintifica trebuie sa imbogateasca cunoasterea si sa ofere o baza pentru dezvoltarea tehnologica in aceasta era postindustriala in care se afla acum omenirea.

Bogatia este creata acolo unde actioneaza in forta noile tehnologii,iar cea mai semnificativa dintre acestea este cea care asigura suportul societatii informationale: tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

Aceasta tehnologie permite prelucrarea si vehicularea informatiei intr-o maniera revolutionara, capabila sa produca schimbari profunde in societate, in general si in economie, in particular.

Conceptul de informatie este esential pentru societatea informationala, insa, mergand in profunzime in noua economie bazata pe internet, se constata ca schimbul de informatie, comunicarea, sunt piese de baza atat in definirea pietei cat si a produsului (fabrica virtuala, comertul electronic, etc.).Tehnologia societatii informationale evolueaza in continuare, cunoasterea este informatie iar era tehnologica evolueaza spre o era a cunoasterii, dar trecerea de la o epoca la alta nu duce la disparitii ci la transformari profunde care determina dezvoltarea economica.

În prezent , informatica isi gaseste aplicatii in toate domeniile vietii. Computerele pot administra, proteja , transmite si prelucra o mare cantitate de date intr-un timp scurt.

Pentru efectuarea unor astfel de operatii este necesara o interactiune complexa intre sistemele Hardware si Software, care reprezinta domeniile fundamentale de cercetare in informatica.Din punct de vedere stiintific, informatica ca si matematica are consecinte fundamentale pentru multe alte domenii ale stiintei, doar ca informatica se concentreaza pe ceea ce din punctul de vedere al masinii este realizabil.

Capitolul 2

Contabilitatea primara

În literatura de specialitate, contabilitatea este definita ca fiind arta de a inregistra si

sistematiza,in mod semnificativ, valoarea monetara a tranzactiilor comerciale si a evenimentelor cu caracter financiar, de a intocmi situatiile financiare de sinteza si de a interpreta in mod just rezultatele obtinute la sfarsitul fiecarui an sau ciclu de exploatare.În

felul acesta , contabilitatea se dovedeste de a fi un instrument util la indemana conducerii manageriale a unitatii, atat pentru aprecierea eficientei activitatii trecute, cat si pentru orientarea activitatii in viitor.În cadrul economiei nationale isi desfasoara activitatea o multitudine de intreprinderi care au drept obiectiv principal, obtinerea de produse, executarea de lucrari, prestarea de servicii, comert, care sunt destinate consumului, satisfacerii nevoilor umane, in conditii si standarde superioare cu maxim de profit.

Avand in vedere obiectivul tinta vizat de fiecare entitate economica, anume, obtinerea de rezultate pozitive, de maximizarea profitului, responsabilitatea celor care organizeaza si tin contabilitatea, capata valente deosebite. Odata cu deschiderea drumului spre economia de piata si in special cu integrarea in Uniunea Europeana, contabilitatea cunoaste o crestere a importantei sale, deoarece autonomia intreprinderilor, constituirea unitatilor mixte cu parteneri occidentali, cere o informare fiabila si o cunoastere a costurilor mult mai precisa. În aceasta perioada de tranzitie se asteapta de la contabilitate, sa nu fie atat un ghid, cat si un motor al dezvoltarii economice.În acest context , contabilitatea este un instrument de baza pentru cunoasterea, gestiunea si controlul patrimoniului, precum si pentru evidentierea rezultatelor obtinute, prin prisma activitatilor consumatoare de resurse si generatoare de venituri.De aceea este necesara cunoasterea obiectivelor de baza ale contabilitatii, sintetizand astfel: : -inregistrarea cronologica si sistematica a miscarilor care au loc in masa patrimoniala;

-controlul operatiunilor efectuate in vederea asigurarii integritatii patrimoniului si evitarii risipei. Informatiile confidentiale, sistematizate in documente si situatii sunt folosite de conducerea manageriala la diferite nivele organizatorice, cu ajutorul carora, este posibil luarea in timp oportun a celor mai potrivite decizii , care sa orienteze activitatea ;

-punerea la dispozitia celor interesati (manageri,actionari,terti, investitori,clienti ) a tuturor informatiilor utile, atunci cand acestia, iau anumite decizii economice, legate de activitatile intreprinderii ;

-furnizarea de informatii necesare, intocmirea documentelor de sinteza , raportare contabila. Privita ca disciplina stiintifica , dar si ca activitate practica , contabilitatea asigura celor interesati doua categorii de informatii : informatii publice si informatii confidentiale. Informatiile publice sintetizate in documente de sinteza si raportare contabila , reprezentate de bilantul contabil , contul de profit si pierdere , rapoarte explicative , alte situatii financiare , destinate utilizatorilor din afara unitatii , asociati, actionari, clienti , furnizori, stat, institutii finantatoare . Aceste informatii sunt asigurate de contabilitatea financiara , conform schemei din figura 1

Fig. nr 1 : Contabilitatea financiara. 1)

personal salariat

flux real flux monetar [1 Victoria Stancu, Sisteme informatice de gestiune, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1999 pag.12 ]

furnizori

flux real

Asociati, actionari, administratia publica

flux real

flux flux

monetar monetar

flux real flux monetar