Pagina documente » Drept » Violul. Formele si modalitatile infractiunii

Cuprins

lucrare-licenta-violul.-formele-si-modalitatile-infractiunii
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-violul.-formele-si-modalitatile-infractiunii


Extras din document

CUPRINS
Capitolul I Notiuni generale introductive
Sectiunea I Viata sexuala ca obiect al protectiei penale
Sectiunea II Principalele infractiuni contra libertatii sexuale
Sectiunea III Incriminarea violului de-a lungul timpului. Elemente de drept comparat
1.Incriminarea violului de-a lungul timpului.
2.Elemente de drept comparat
Capitolul II Continutul incriminarii.Obiectul juridic si subiectii infractiunii.
Sectiunea I Continutul incriminarii.Caracterizare.
Sectiunea II Obiectul juridic al infractiunii.
Sectiunea III Subiectii infractiunii.
1.Subiectul activ al infractiunii.Participatia.
1.1.Subiectul activ al infractiunii-Autorul
1.2.Participatia
Capitolul III Continutul constitutiv al infractiunii
Sectiunea I Latura obiectiva
1.Elementul material
2.Urmarea imediata si legatura de cauzalitate
Sectiunea II Latura subiectiva
1.Forma de vinovatie
2.Mobilul si scopul
Capitolul IV Formele si modalitatile infractiunii
Sectiunea I Formele infractiunii
1.Actele pregatitoare si tentativa
2.Momentul consumativ al infractiunii
Sectiunea II Modalitatile normative agravate
1.Comiterea faptei de doua sau mai multe persoane impreuna art.197. alin.2,lit.a
2.Violul savirsit asupra unei persoane care se afla in ingrijirea, educarea, ocrotirea, paza sau in tratamentul faptuitorului-alin.2, lit.b
3.Violul savirsit asupra unui membru de familie-alin.2, lit.b
4.Violul care a cauzat o vatamare corporala grava victimei-art.197, alin.2, lit. c
5.Violul savirsit asupra unei persoane ce nu a implinit virsta de 14 ani -alin.3, teza I
Capitolul V Sanctiuni.Aspecte procesuale
1.Sanctiuni
2.Cauza speciala de nepedepsire
3.Analiza criminologica a infractiunii de viol
4.Analiza medico-legala a infractiunii de viol
Capitolul VI Concluzii si propuneri de lege faerenda

Alte date

? ?CAPITOLUL I

NOTIUNI GENERALE INTRODUCTIVE

SECTIUNEA I

VIATA SEXUAL? CA OBIECT AL PROTECTIEI PENALE

Societatea a avut intotdeauna grija fata de om,chiar daca in decursul vremurilor personalitatea umana nu a fost respectata,iar persoana fizica a fost adesea batjocorita prin existenta exploatarii si asupririi omului de catre om..Legile scrise si nescrise din toate timpurile au ocrotit persoana incriminand pe cei care atentau la viata, integritatea corporala, sanatatea si demnitatea omului, in acest din urma aspect fiind preponderent si viata sexuala a individului.

Daca pe scara evolutiei umane, primele trepte au confirmat regula "dinte pentru dinte", iar mai apoi pedepsele de natura corporala au fost cel mai adesea aplicate, istoria moderna dreptului roman a asigurat o ampla preocupare pentru reglementarea vietii intime a libertatii sexuale a individului in perioada postbelica.

Astfel,la 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat "Declaratia Universala a drepturilor omului", in cuprinsul careia sunt stipulate drepturi fundamentale aratandu-se,printre altele,ca toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si drepturi;orice fiinta umana are dreptul la viata,la libertate si securitatea sa;nimeni nu poate aduce atingeri onoarei si reputatiei sale.

Drepturile omului au devenit o sursa majora de dinamizare a evolutiei istorice ca urmare a impletirii si potentarii reciproce a catorva tendinte.Afirmarea crescanda a individului si constientizarea faptului ca recunoasterea si protectia drepturilor si libertatilor omului este benefica,nu numai afirmarii personalitatii individului ca atare,ci si societatii intr-un sens mai larg, umanitatii in ansamblul sau,reprezinta unul din marile adevaruri ale vremurilor noastre.

Impunand reguli stricte privind viata intima si adaptand prevederile din Codul Penal la interesele societatii in perioada de dinainte de anul 1989,infractiunile la viata sexuala au fost aspru sanctionate,totul fiind insa subordonat intereselor privind evolutia demografica a societatii.

Noile realitati sociale din Romania dupa 1989 au determinat alinierea legislatiei tarii noastre la standardele internationale si in ce priveste apararea drepturilor omului.

În aceasta perioada, dupa iesirea Romaniei din cosmarul totalitarismului s-au deschis noi orizonturi, idealul drepturilor omului devenind o realitate a vietii noastre libere. [1 Irina, Zlatescu – „Drepturile omului”, Ed. Andre, Bucuresti, 1993, pag. 5]

Constitutia Romaniei adoptata in decembrie 1991, fiind legea suprema a statului,acorda o mare insemnatate ocrotirii drepturilor si libertatilor fundamentale cum ar fi:garantarea dreptului la viata,precum si a dreptului la integritatea fizica si psihica a persoanei (art.22); garantarea vietii intime familiei si private (art.26).

O contributie importanta la asigurarea protectiei drepturilor si libertatilor omului consacrate de Constitutie o aduce si legea penala.

Cadrul juridic menit sa dea eficienta acestor drepturi si libertati il formeaza Titlul II din partea speciala a Codului Penal roman.

Apararea persoanei umane prin dispozitiile cuprinse in acest titlu priveste pe om, in ansamblul atributiilor care caracterizeaza fiinta umana:integritatea corporala, libertatea, inviolabilitatea sexuala, demnitatea persoanei .

Infractiunile privitoare la viata sexuala sunt cuprinse in al III- lea capitol din Tilul II din Codul Penal cu modificarile ulterioare. . [2 V.Dongoroz,S.Kahane S.Oancea,C.Bulai si altii-Explicatii teoretice ale Codului Penal roman,vol.III,Ed.Academiei Romane,Bucuresti 1971,pag.171]

Obiectul juridic special al protectiei penale in infractiunea de viol il constituie relatiile sociale care se refera la libertatea sexuala, mai precis la libertatea individului de a intretine relatii sexuale dupa vointa sa.

Viata sexuala ca obiect al protectiei penale trebuie privita in primul rand sub aspectul libertatii si inviolabilitatii intimitatii omului.

Viata sexuala trebuie sa se desfasoare in mod liber, dar fara a se vatama sentimentul de pudoare, trebuie sa se desfasoare in conditii de moralitate si decenta.

Pe langa lezarea unor valori importante, cum ar fi liberatea si inviolabilitatea sexuala a femeii, pot sa aduca atingere si altor valori sociale, cum ar fi viata, integritatea corporala sau sanatatea victimei. [3 G. Antoniu, T. Vasiliu si altii – Codul Penal comentat si adnotat, partea speciala, vol.I, Ed. Stiintifica si

Enciclopedica, Bucuresti, 1975, pag.207]

Libertatea sexuala este deci un atribut important al personalitatii umane si o importanta valoare sociala.Pericolul social pe care il genereaza infractiunile privitoare la viata sexuala consta in primul rand, in raul pe care il provoaca victimei,de regula o femeie,considerata individual.Dar in afara de raul provocat direct persoanei, ele pot avea consecinte profund daunatoare pe care le antreneaza pe plan social, contra desfasurarii normale a vietii sexuale a oamenilor ca baza a existentei societatii.

De aceea, reprimarea infractiunilor privitoare la viata sexuala este o necesitate, societatea fiind interesata in crearea cadrului de desfasurare normala a raporturilor sexuale.

Nimeni nu contesta ca instinctul sexual exista ca o conditie inseparabila vietii, dar constiinta care este proprie oamenilor, face ca acest instinct sa nu se poata manifesta in forma sa animalica, pur naturala. Instinctul controlat a reprezentat unul din modurile de detasare a omului de regnul animal. [4 C. Bulai – Explicatii …teoretice… , vol.III, op. cit., pag. 348-349]

Actele sexuale trebuie satisfacute astfel incat sa nu lezeze demnitatea umana si simtul estetic.

Manifestarile violente, actele de inversiune sexuala sau de coruptie sexuala nu tin de natura umana ci sunt rezultatul lipsei de educatie pentru ca omul nu poate fi privit numai sub raport biologic, ci si ca fiinta sociala.

Premiza iubirii, ca sentiment moral-estetic constituie la oameni dovada sentimentului onoarei, cinstei, propriei demnitati, a capacitatii de a intelege si de a pretui frumosul.

Dezvoltarea si imbogatirea acestei atributii este strans legata de succesul luptei pentru inlaturarea conceptiei privind inferioritatea femeii. [5 Fr. Engels – Originea familiei, a proprietatii private si a statului, Ed. P.M.R., Bucuresti, 1950, pag. 86]

Prin incriminarea infractiunilor privind viata sexuala se ocrotesc si alte valori sociale legate de persoanele care pot fi lezate prin savasirea unor agresiuni sexuale.

Inviolabilitatea sexuala fiind inseparabil legata de inviolabilitatea fizica, aceste fapte pot avea drept consecinta si vatamarea integritatii corporale, a sanatatii sau chiar moartea. [6 C. Barbu – Ocrotirea persoanei in Dreptul Penal al R.S.R, Ed. Scrisul Romanesc, Craiova, 1977, pag.215]

Prin incriminarea unor fapte privitoare la viata sexuala se ocroteste deci si sanatatea fiziologica fara de care viata sexuala nu isi poate realiza finalitatea sa fireasca, iar reproducerea fondului biologic al societatii nu ar fi posibila.

SECTIUNEA A II- A

PRINCIPALELE INFRACTIUNI CONTRA LIBERT?TII SEXUALE

Infractiunile privitoare la viata sexuala sunt incriminate in Titlul II-Capitolul al III-lea din Codul penal roman, astfel cum au fost modificate prin completarea unor dispozitii din Codul Penal, modificari aduse prin Legea 197 din 13 noiembrie 2000, publicata in Monitorul Oficial nr.568 din 15 noiembrie 2000, precum si modicarile aduse limitelor pedepselor prin legea publicata in Monitorul Oficial nr.804 din 15 noiembrie 2002.

In art.197-Cod Penal , violul este incriminat ca fiind "actul sexual,de orice natura,cu o alta persoana, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea acesteia de a se apara ori de a-si exprima vointa .”

În continuare sunt definite formele agravante ale infractiunii de viol.

"Infractiunea de viol este forma cea mai brutala de incalcare a libertatii sexuale a femeii", sau cum ar spune Racine"sunt felurimi de trepte si in cinste si in pacat".

In cazul infractiunii de raport sexual cu o minora, prevazut in art .198"actul sexual, de orice natura, cu o persoana care nu a implinit varsta de 15 ani",iar pericolul social al infractiunii rezulta din urmarile nefaste pe care aceasta fapta le poate avea asupra dezvoltarii fizice si morale a fiintei aflata la o varsta frageda a carei lipsa de experienta sunt exploatate de elemente validand o descompunere morala.

In art.199-Cod Penal incrimineaza seductia, ca fiind “fapta barbatului care prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex feminin mai mica de 18 ani de a avea raport sexual cu el. ‘’

In cadrul acestei infractiuni pericolul social al faptei decurge din mijlocul fraudulos-promisiunea mincinoasa de casatorie-ceea ce explica usurinta cu care consimtamantul minorei este surprins,data fiind lipsa de experienta a victimei si impulsul ei explicabil de a ceda unei asemenea promisiuni.

Articolul 200 si 201, Cod Penal, incrimineza raporturile sexuale intre persoane de acelasi sex si respectiv actele de perversiune sexuala.

Daca pana nu demult raporturile sexuale intre persoane de acelasi sex erau aspru incriminate si urmarile de forta coercitiva a statului, pe motiv ca acestea duc la atingerea grava moralei crestine si pot leza celula de baza a societatii, in prezent, prevederile articolului 200 Cod Penal fac obiectul unai largi dezbateri legislative si publice.

Desi modificat, articolul 200 Cod Penal, nu raspunde inca exigentelor impuse de Uniunea Europeana.

Punand libertatea individuala si dreptul prelimitat de a dispune de corpul sau, structurile europene pretind inlaturarea incriminarii raporturilor sexuale de orice fel care se desfasoara sub liberul consimtamant al partenerilor.

Legea penala incrimineaza si "actele sexuale de orice natura intre persoane de acelasi sex" precum si alte acte sexuale nefiresti savarsite in public care denatureaza instinctul sexual, fiind acte contra naturii (art.200-201).