Pagina documente » Stiinte Economice » Activitatea de marketing (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-activitatea-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-activitatea-de-marketing-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Cuprins:
Capitolul I
Introducere in activitatea de marketing specifica unei societati comerciale
Capitolul II
Diagnoza activitatii societatii comerciale SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
Scurt istoric al SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
Analiza diagnostica a organizarii structurale
Analiza diagnostic a potentialului tehnico-productiv
Analiza diagnostic a managementului si a utilizarii resurselor umane
Analiza diagnostic a rezultatelor de productie
Analiza diagnostic a potentialului financiar
Indicatorii financiari
Puncte forte si puncte slabe ale analizei diagnostic
Capitolul III
Piata societatii comerciale SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
PIATA INTERNA
PIATA EXTERNA
PIATA DE APROVIZIONARE
STUDIEREA CERERII
STUDIEREA OFERTEI
CERCETAREA RETELEI DE DISTRIBUTIE
STUDIEREA PRETURILOR SI CONCURENTEI
Capitolul IV
Perfectionarea activitatii de marketing la SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
1)Studierea satisfactiei consumatorului:
2) implinirea marketingului calitatii totale
CUPRINS

Capitolul I
Introducere în activitatea de marketing specifică unei societăţi comerciale
Capitolul II
Diagnoza activităţii societăţii comerciale SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
Scurt istoric al SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
Analiza diagnostică a organizării structurale
Analiza diagnostic a potenţialului tehnico-productiv
Analiza diagnostic a managementului şi a utilizării resurselor umane
Analiza diagnostic a rezultatelor de producţie
Analiza diagnostic a potenţialului financiar
Indicatorii financiari
Puncte forte şi puncte slabe ale analizei diagnostic
Capitolul III
Piaţa societăţii comerciale SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
PIATA INTERNA
PIAŢA EXTERNĂ
PIAŢA DE APROVIZIONARE
STUDIEREA CERERII
STUDIEREA OFERTEI
CERCETAREA REŢELEI DE DISTRIBUŢIE
STUDIEREA PRETURILOR SI CONCURENTEI
Capitolul IV
Perfecţionarea activităţii de marketing la SORTIMEX PROD SERVCOM S.R.L.
1)Studierea satisfacţiei consumatorului:
2) Împlinirea marketingului calităţii totale

Alte date

?Capitolul I

Introducere in activitatea de marketing

specifica unei societati comerciale

Firmele sunt tot mai mult obligate sa-si restructureze radical obiectivele si strategiile de piata. De unde anterior ele operau in conditiile unei concurente si clientele stabile, cunoscute, in prezent firmele activeaza in conditiile unui adevarat razboi, in care au loc schimbari rapide ale concurentei, progrese tehnologice, aparitii de noi legi si politici comerciale si o scadere continua a fidelitatii clientelei.

În zilele de glorie ale “afacerilor normale“, firmele puteau rezista concurentei prin aplicarea unei politici agresive de vanzari si reclama a produselor. Este ceea ce s-a numit “marketing”. Aceasta viziune a omului obisnuit asupra conceptului de marketing ramane valabil si astazi. Din nefericire, exista insa si destui directori de firme care cred ca “marketing” inseamna sa-si “prelucreze” agentii de vanzari si apoi sa le faca vant in strada ca sa vanda produse; aceasta este cea mai buna “reteta“ pentru dezastru.

Trebuie avut in vedere faptul ca, astazi, cumparatorii sunt pusi in fata unei game uriase de produse de tot felul. Nu trebuie, de asemenea, uitat ca ei au reactii si cerinte diferite fata de pretul unui produs sau de raportul produs/servicii oferite. Nu in ultimul rand, cerintele lor in ceea ce priveste calitatea sunt in continua crestere. Avand posibilitati nelimitate de a alege, ei se vor orienta catre acele oferte care corespund cel mai bine asteptarilor si nevoilor lor; decizia de a cumpara se va baza pe capacitatea de perceptie a valorii.

Asadar nu este de mirare ca firmele cele mai prospere sunt cele care reusesc sa ofere clientilor satisfactia scontata, intelegand marketingul nu ca pe o functie separata, ci ca pe o filosofie de insusiri la nivelul intregii organizatii. Ceea ce se cere compartimentului de marketing este identificarea categoriilor de consumatori si a nevoilor pe care le satisface in mod profitabil, precum si a modalitatilor prin care acest obiectiv poate fi atins cu o eficienta sporita in comparatie cu alti concurenti. Acest tip de firme isi canalizeaza eforturile in directia satisfacerii la maximum a cerintelor pietei-tinta. Intentia lor nu este de a ocupa pozitia a treia sau a patra pe piata; daca nu reusesc sa aduca ceva special pe piata-tinta, ele nu vor rezista prea mult. Acestea sunt genul de firme orientate in principal catre piata si client si nu catre produs sau costuri. Ele acorda o atentie deosebita calitatii si serviciilor, infrunta concurenta si stiu cum sa coopereze cu partenerii strategici din cadrul retelelor de aprovizionare si distributie. Telul lor este eficienta activitatii, dar fara a actiona in detrimentul flexibilitatii.

Oare cum se desfasoara activitatea de marketing in acest tip de firme? În primul rand, marketingul inseamna mult mai mult decat un simplu compartiment. Persoanele cu atributii in acest domeniu participa la procesul decizional inainte chiar de proiectarea unui produs, iar munca lor continua mult timp dupa ce produsul a fost pus in vanzare. Ele identifica acele nevoi ale clientelei care pot fi cele mai profitabile pentru firma, participa la proiectarea produsului si elaborarea gamei de servicii, au o influenta decisiva asupra ofertelor de pret, isi concentreaza eforturile in directia promovarii produselor, serviciilor si imaginii firmei, analizeaza gradul de satisfacere a clientului si pe baza reactiei pietei, incearca sa contribuie la imbunatatirea ofertei si a performantelor.

Firma de succes de astazi nu se mai considera ca un ansamblu de compartimente, ci ca un sistem menit sa asigure derularea proceselor interne ale afacerii. Firmele sunt obligate sa stapaneasca procese de baza, precum si elaborarea de noi produse, obtinerea si executarea unor comenzi. Fiecare proces presupune parcurgerea mai multor etape si necesita o analiza din partea mai multor subdiviziuni ale firmei. Deseori se apeleaza la echipe interdepartamentale pentru parcurgerea nestingherita a fiecarui proces, fara sincope, personalul de marketing intrand in legatura cu cel din compartimentele de cercetare, aprovizionare, productie, desfacere si financiar.

Firmele de succes creaza o cultura in care toti membrii organizatiei au “constiinta pietei si a produsului”. Fiecare angajat este in masura sa influenteze pozitiv sau negativ perceptiile si preferintele clientului.

Conceptul de marketing trece in prezent printr-un proces de reevaluare in raport cu noile cerinte globale, tehnologice, economice si sociale cu care se confrunta firmele. Marile piete sunt inlocuite de micropiete; apar retelele de distributie multiple; clientii cumpara prin intermediul cataloagelor, telefonului si ofertelor TV; frenezia si activitatea promovarii produselor si reducerilor de pret erodeaza treptat fidelitatea clientilor fata de o anume marca; modalitatile convetionale de reclama sunt din ce in ce mai ineficiente si costa din ce in ce mai mult. Toate acestea la un loc, impreuna cu alte “seisme” cauzate de evolutia pietelor, conduc la o singura concluzie, aceea ca firmele trebuie sa-si revizuiasca conceptele fundamentale si sa rastoarne premizele care au stat inainte la baza succesului lor in afaceri.

Ca disciplina, marketingul isi revizuieste premizele, conceptele, metodologia si sistemele, in scopul luarii celor mai potrivite decizii in sfera afacerilor. Cei care lucreaza in acest domeniu trebuie sa stie cand sa opteze pentru o piata mare si cand pentru un segment al acesteia, cand sa lanseze sortimente noi sau doar sa extinda gama celor existente, cand sa incurajeze si cand sa opreasca distribuirea unui produs, cand sa protejeze piata interna si cand sa patrunda agresiv pe cea externa, cand sa diversifice avantajele ofertei si cand sa reduca pretul, cand sa mareasca si cand sa reduca bugetul afectat vanzarilor, publicitatii, altor elemente specifice activitatii de marketing.

Probabil ca schimbarea majora de mentalitate in domeniul marketingului a reprezentat-o trecerea de la incheierea unei tranzactii, la castigarea unui client. În trecut, marketingul era orientat in principal catre finalizarea unei tranzactii; acum accentul cade mai mult pe partea relativa a acestuia. Pe langa aspectele legate de “inchiderea unei tranzactii”, se insista din ce in ce mai mult asupra tehnicilor optime de atragere si mentinere a clientelei.

Clientii buni reprezinta un element-cheie: atunci cand sunt bine serviti si tratati, ei devin o sursa de profit pe termen lung pentru firma. În conditiile unei concurente din ce in ce mai acerbe, primul obiectiv al unei firme trebuie sa fie acela de a castiga fidelitatea clientului si de a-i satisface acestuia cerintele la un nivel superior.

Marketingul de relatie nu reprezinta insa numai incercarea unei firme de a stabili relatii mai bune cu cumparatorii. Firmele de succes au in vedere si stabilirea unor relatii reciproc avantajoase cu furnizorii si distribuitorii lor. O firma care reduce marja de profit a furnizorului sau distribuitorului, care castiga in timp ce partenerii sai pierd, nu va rezista pe piata. Cei inteligenti fac echipa cu furnizorii, in dorinta de a oferi servicii mai bune utilizatorului final.

În esenta marketingul inseamna mult mai mult decat a veni in intampinarea cerintelor clientilor. Firmele bune raspund cerintelor clientilor lor; firmele cu adevarat mari creaza piete. Rolul de lider pe o anumita piata se castiga prin descoperirea si crearea unor noi produse, servicii, stiluri de viata si modalitati de a ridica standardul de viata al consumatorilor. Este o diferenta imensa intre firmele care concureaza oferind produse similare si cele care ofera noi intrebuintari ale produselor si serviciilor, fiind un pas inaintea cerintelor pietei. În ultima instanta, marketingul inseamna oferta de valoare si ridicarea standardului de viata.

La nivelul pietelor de consum si al celor de afaceri, au avut loc si alte schimburi semnificative. Pietele de consum se caracterizeaza in prezent prin imbatranirea populatiei, cresterea numarului de femei angajate, casatorii tarzii, cresterea numarului de divorturi, familii mai mici, aparitia unor grupuri etnice de consumatori cu necesitati distincte, precum si prin diversificarea stilurilor de viata. Pietele de afaceri se afla de asemenea in plina evolutie. Firmele solicita furnizorilor produse mai bune din punct de vedere calitativ, livrarea mai rapida, servicii mai bune si preturi mai mici. Ele sunt obligate sa micsoreze durata de creare a noilor produse, datorita reducerii ciclului de viata al acestora. În plus, firmele trebuie sa identifice modalitati mai bune de distribuire si promovare a produselor, cu costuri mai scazute.

Ultimii ani au reprezentat o lectie amara pentru societatile din intreaga tara. Firmele autohtone nu-si mai pot permite sa ignore existenta concurentilor straini (cei din Ungaria si Turcia, in domeniul alimentar) a pietelor externe de aprovizionare. De asemenea, costurile materiale si salariale trebuie aliniate la nivelul celor de pe plan mondial. În plus firmele trebuie sa tina cont de aparitia unor noi tehnologii materiale si echipamente, precum si de noile tehnici de organizare si comercializare.

În urmatorul deceniu, probabil ca firmele vor fi in sfarsit pregatite sa-si insuseasca conceptul de “orientare catre client”. Exista inca multe firme care realizeaza produse fara a sti ce vor consumatorii, pentru a descoperi ulterior ca piata le respinge. Si nu putine sunt firmele care isi uita clientii dupa ce acestia le-au cumparat produsele; o asemenea neglijenta este suficienta ca sa alunge consumatorii in bratele concurentei. Ca o concluzie, putem spune ca asistam la impunera unei noi viziuni asupra firmei de succes a anilor ?90, bazata in mare masura pe imaginea succesului din punct de vedere al pietei. Definitia noii viziuni a marketingului spune ca prin marketing se intelege “crearea si oferirea unui standard de viata”.