Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza echilibrului financiar al intreprinderii (S.C. XYZ S.R.L.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-analiza-echilibrului-financiar-al-intreprinderii-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-echilibrului-financiar-al-intreprinderii-s.c.-xyz-s.r.l.-


Cuprins

CUPRINS
CAPITOLUL I
1
ECHILIBRUL FINANCIAR AL iNTREPRINDERII
1
1.1 CONCEPTUL DE ECHILIBRU FINANCIAR SI ECUATIILE SALE DE EXPRIMARE
1
1.2 FORMELE DE MANIFESTARE ALE ECHILIBRULUI FINANACIAR
4
1.2.1 SOLVABILITATEA
5
1.2.2 LICHIDITATEA
6
1.2.3 CAPACITATEA DE PLATA
9
CAPITOLUL II
11
ANALIZA ECHILIBRULUI FINANACIAR
11
2.1 SCURT ISTORIC AL ANALIZEI FINANCIARE
11
2.2 DEFINIREA SI SCOPUL ANALIZEI FINANCIARE
12
2.3 ANALIZA STATICA
14
2.3.1 INSTRUMENTELE ANALIZEI
15
2.3.1.1 BILANTUL FINANCIAR
16
2.3.1.2 BILANTUL FUNCTIONAL
22
2.3.2 ACTIVUL NET CONTABIL (SITUATIA NETA)
28
2.3.3 ANALIZA FONDULUI DE RULMENT NET
30
2.3.4 ANALIZA NECESARULUI DE FOND DE RULMENT
38
2.3.5 ANALIZA TREZORERIEI NETE
43
2.4 ANALIZA DINAMICA
45
2.4.1 TABLOUL DE FINANTARE
46
2.4.1.1 CONSTRUCTIA TABOULUI DE FINANTARE
46
2.4.2.2 INTERPRETAREA TABLOULUI DE FINANTARE
51
CAPITOLUL III
53
ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR - STUDIU DE CAZ LA S.C. ROSU IMPEX S.R.L.
53
3.1 PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII
S.C. ROSU IMPEX S.R.L.
53
3.2 ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR LA
S.C. ROSU IMPEX S.R.L.
54
1. ANALIZA ACTIVULUI NET CONTABIL
54
2. ANALIZA FONDULUI DE RULMENT
56
3. ANALIZA NEVOII DE FOND DE RULMENT
59
4. ANALIZA TREZORERIEI NETE
63
5. ANALIZA PRIN RATELE DE FINANTARE
64
6. ANALIZA LICHIDITATII SI SOLVABILITATII
67
7. REALIZAREA SI INTERPRETAREA TABLOULUI DE FINANTARE
72
3.3 CONCLUZII SI PROPUNERI
75
BIBLIOGRAFIE
79
ANEXE
81

EXTRAS DIN DOCUMENT

?Capitolul I

ECHILIBRUL FINANCIAR AL ĪNTREPRINDERII

1.1 CONCEPTUL DE ECHILIBRU FINANCIAR

SI

ECUATIILE SALE DE EXPRIMARE

Notiunea de echilibru financiar este una dintre cele mai greu de definit din domeniul financiar, datorita ipotezelor pe care se bazeaza si a formelor de exprimare pe care le are. Ipotezele in functie de care se poate defini si analiza echilibrul financiar se refera la modul de functionare a pietei financiare si la comportamentul celor interesati in cunoasterea situatiei financiare a agentului economic. Este vorba de actionari si creditori.

Īn acest context, economistul G. Charreaux arata ca, echilibrul financiar este satisfacut daca reabilitatea investitiilor permite satisfacerea exigentelor in termeni de reabilitate a actionarilor si creditorilor, tinand cont de riscurile pe care acestia le suporta. Riscurile pot aparea in conditiile in care piata financiara nu functioneaza perfect. Īn acest caz se modifica si comportamentul tertilor agentului economic: actionarii, in cazul in care acesta este cotat la bursa, opereaza cu actiunile lor, iar creditorii reduc imprumuturile acordate acestuia.

Din punct de vedere al agentului economic, aprecierea echilibrului financiar este legata de obiectivele sale, care sunt supravietuirea, asigurarea unei rentabilitati satisfacatoare pentru cei care au adus resursele necesare activitatii economice, cresterea economica, diversificarea si dezvoltarea in functie de oportunitati. Toate acestea se subordoneaza obiectivului major al intreprinderii: maximizarea valorii intreprinderii.

De asemenea, echilibrul financiar depinde de flexibilitatea financiara cu care uneori se confunda. Flexibilitatea financiara reprezinta capacitatea pe care intreprinderea o manifesta in materie de mobilizare rapida de lichiditati. Ea inseamna o structura financiara adecvata, un arbitraj intre marimea capitalurilor proprii, a datoriilor si a costului acestora, care sa asigure finantarea unor oportunitati de investitii, strategice sau de natura comerciala. Altfel spus se urmareste modul de utilizare a resurselor proprii si imprumutate ale agentului economic.

Se poate spune ca pentru un agent economic, un echilibru financiar apare ca o stare sau ca un sistem de stari partiale care se intinde asupra tuturor elementelor patrimoniale si a rezultatelor financiare ale acestuia. Pentru a-l aprecia trebuie analizate toate starile partiale, proportionalitatea si relatiile dintre acestea.

Ca parte componenta a echilibrului economic, echilibrul financiar este dat de egalitatea intre capitalul economic si resursele sale de constituire, intre incasari si plati, intre fonduri si resurse.

O modalitate prin care se poate exprima echilibrul financiar este egalitatea dintre resursele financiare si folosintele acestora, adica: