Pagina documente » Stiinte Economice » Analiza gestiunii impozitelor directe si indirecte (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-analiza-gestiunii-impozitelor-directe-si-indirecte-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-analiza-gestiunii-impozitelor-directe-si-indirecte-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Alte date

?

CAPITOLUL I

SISTEMUL BUGETAR BENEFICIAR

AL IMPOZITELOR PERCEPUTE ÎN ROMÂNIA

CONTEMPORAN?

1.1. Structura sistemului bugetar din Romania

Sistemul bugetar al fiecarei tari cuprinde ansamblul relatiilor si al formelor organizatorice prin care se asigura formarea, reprezentarea si utilizarea fondurilor bugetare.

Problema esentiala a structurii oricarui sistem bugetar deriva din ierarhizarea dreptului de decizie asupra folosirii resurselor bugetare, care impune instituirea unui anumit sistem de venituri cuvenite fiecarei verigi, precum si modalitati specifice de incasare a veniturilor si de alocare pe destinatii a resurselor bugetare. Aceasta ierarhizare se face in raport cu competentele stabilite prin lege pentru organele centrale si locale ale puterii si administratiei de stat.

Sistemul bugetar al Romaniei are la baza structura organizatorica a statului, care cuprinde organele centrale si locale ale puterii si administratiei de stat si este alcatuita din punct de vedere teritorial, din judete, municipii, orase, comune, municipiul Bucuresti si sectoarele acestuia. Prin noua Lege a finantelor publice care reprezinta o adevarata „constitutie financiara” a Romaniei moderne a fost instituit conceptul general de „buget public national” inlocuind pe cel de „buget de stat” . În acest fel, bugetul in discutie se delimiteaza de bugetele intocmite de agentii economici prin notiunea „public”, iar expresia „national” are semnificatia includerii tuturor veniturilor si cheltuielilor de natura publica ale tarii.

Corespunzator structurii organizatorice a statului, bugetul public national al Romaniei cuprinde bugetele publice constituite si utilizate la nivel national precum si bugetele locale, potrivit reprezentarii grafice din figura numarul 1. La nivel national, asa cum se observa din reprezentarea grafica, se constituie 12 bugete distincte si anume:

1) Bugetul administratiei centrale de stat

2) Bugetul Parlamentului

3) Bugetul Presedintiei Republicii

4) Bugetul Guvernului

5) Bugetul Autoritatii Judecatoresti

6) Bugetul Curtii de Conturi

7) Bugetul Curtii Constitutionale