Pagina documente » Informatica, Matematica » Arhitectura sistemelor de calcul. Aplicatii dezvoltate de utilizator

Despre lucrare

lucrare-licenta-arhitectura-sistemelor-de-calcul.-aplicatii-dezvoltate-de-utilizator
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-arhitectura-sistemelor-de-calcul.-aplicatii-dezvoltate-de-utilizator


Cuprins

CUPRINS
I.ARHITECTURA SISTEMELOR DE CALCUL 1
I.1.Microcalculatoare 2
I.2.Microprocesorul 4
I.3.Memoria intern( 11
I.3.1.Memoria ROM 13
I.3.2.Memoria RAM 13
I.4.Memoria cache 15
II.SITEMUL DE INTRARE-IE(IRE (I DISPOZITIVELE PERIFERICE 17
II.1.Memoria externa 19
II.2.Echipamente periferice 35
II.2.1.Echipamentele periferice de intrare 35
II.2.2.Alte mijloace de intrare 42
II.2.3.Alte echipamente periferice: 49
II.3. Interfete pentru cuplarea echipamentelor periferice 52
III. SOFTWARE 53
III.1. SOFTWARE-UL SI COMPONENTELE SALE 53
III.1.1.SISTEME DE OPERARE 53
III.1.2.SISTEMUL DE UTILIZARE 56
III.2.SOFTWARE APLICATIV 59
III.2.1.PACHETELE DE PROGRAME 59
III.2.2.APLICA(II DEZVOLTATE DE UTILIZATOR 60
IV.MINICALCULATOARE 60
IV.1.Calculatoare centrale 62
IV.2.Supercalculatoare 62
LISTA TABELURILOR
Tabelul nr. I.1.Modificarea mediilor fizice 12
Tabelul nr.1I.1.1. Tehnologii de stocare a datelor pe casete magnetice 26
Tabelul nr. II.1.2. Tehnologia LS-120 fata in fata cu cea clasica: 33
Tabelul nr. II.1.3. Vinzarile de discuri magneto-optice pe piata mondiala 34
Tabelul nr. II.1.4.Comparatie intre tehnologiile actuale: 34
Tabelul nr. II.1.5. Rata de transfer a datelor 34
1

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

I.Arhitectura sistemelor de calcul

Calculatorul sau sistemul de calcul este un dispozitiv care lucreaza automat, sub controlul unui program memorat, acceptand si prelucrand date in vederea producerii de informatii ca rezultat al prelucrarii.

Orice calculator are in esenta trei parti:

* hardware, adica partea de echipament a calculatorului;

* software, partea de programe;

* firmware, partea de microprograme.

Unele lucrari de specialitete privesc arhitectura din doua puncte de vedere:

* din punctul de vedere al utilizatorului, arhitectura include in esenta setul de instructiuni, interfetele cu utilizatorii, modul de operare si control al intrarilor-iesirilor etc. Implementarea unei arhitecturi, din acest punct de veder, duce la o familie de calculatoare;

* din punct de vedere tehnic sau al proiectantilor de echipamente, termenul de arhitectura se utilizeaza pentru descrierea maturii, configurarii si interconectarii dispozitivelor SC. Aceasta este acceptiunea generala a arhitecturii SC.

Orice arhitectura trebuie sa indeplineasca urmatoarele functii:

* functia de memorare (care asigura pastrarea datelor si a programelor);

* functia de prelucrare (care realizeaza operatii aritmetice si/sau logice asupra datelor din memoria interna);

* functia de comanda si control (care supervizeaza procesul de prelucrare automata a datelor);

* functia de intrare/iesire (care are rolul de a introduce datele si programele de aplicatii de pe suporturi externe in memoria interna si de a extrage rezultatele prelucrarii din memorie pe un suport extern).

Pentru realizarea acestor functii, SEC reuneste urmatoarele unitati functionale:

* unitatea centrala de prelucrare (CPU);

* unitati periferice conectate la CPU;

* unitati de interfata si linii de comunicatie (magistrale).

Unitatea centrala de prelucrare este componenta de baza care asigura prelucrarea efectiva a datelor prin operatii aritmetice, operatii logice etc, memorarea datelor si programelor, comanda si controlul intregului sistem de echipamente.

Ea este alcatuita din memoria interna, unitatea de comanda si control, unitatea artimetico-logica (unitatea de prelucrare).

Memoria interna (memorie operativa sau principala) pastreaza datele, instructiunile si rezultatele prelucrarii.

Unitatea de comanda si control (CU - Control Unit) supravegheaza activitatea intregului SC. Ea asigura stabilirea ordinii de executie a instructiunilor, controlul memoriei principale in timpul memorarii datelor si instructiunilor, activarea tuturor unitatilor si subunitatilor sistemului de calcul. Aceste functii le realizeaza citind succesiv instructiunile in unitati de memorare ultrarapide, numite registri, unde le interpreteaza. În urma acestor interpretari, emite semnale, care reprezinta comenzi, diferitelor dispozitive hard.

Unitatea de prelucrare realizeaza in esenta doua categorii de operatii: aritmetice, adica adunari, scaderi, inmultiri si impartiri si logice, adica operatii booleene. Instructiunile sunt aduse in ordinea dictata de CU in registri unde se interpreteaza, se aduc operanzii din memorie, se executa operatiile, rezultatul se depune iar in memorie.

Unitatile periferice conectate la CPU realizeaza legatura cu mediul exterior avand urmatoarele functii: schimbul de informatii intre utilizatori si calculator, memorarea datelor pe suporturi externe, atunci cand memoria interna este insuficienta, asigurarea dialogului om-calculator.

Unitati de interfata si linii de comunicatie (magistrale) sunt dispozitive sau circuite care au sarcina de a facilita legaturile si controlul comunicarii intre diferite echipamente periferice sau intre acestea si CPU.

Multimea de componente ce pot fi conectate pentru a realiza un sistem de calcul definesc configuratia sistemului respectiv. Pentru ca un sistem sa fie operational trebuie sa existe o configuratie minima (de baza) in care sunt conectate un numar minim necesar de componente. Plecand de la aceasta configuratie minima, in functie de complexitatea lucrarilor de executat si de posibilitatile financiare, utilizatorul isi poate adauga noi componente, tinand totusi cont de limita maxima admisa de unitatea centrala de prelucrare - configuratia maxima.

Indiferent de configuratia adoptata, la executarea unui program de aplicatii, intre componentele unui SEC se realizeaza urmatoarele fluxuri informationale:

* fluxul instructiunilor care apare odata cu incarcarea in memoria interna a programului in format executabil, instructiunile acestuia fiind preluate de unitatea de comanda si control pentru decodificare si transformare in comenzi.

* fluxul comenzilor care se realizeaza intre unitatea de comanda si control si celelalte componente ale sistemului, prin transmiterea comenzilor, pentru efectuarea operatiunilor de intrare-iesire, de calcul etc.

* fluxul datelor care se realizeaza pe parcursul executiei comenzilor pentru operatiuni de intrare-iesire.

I.1.Microcalculatoare

(Prezenare generala p. 64-65)

Componentele unui microcalculator IBM-PC si compatibile

În prezent, cel mai importante microcalculatoare sunt PC-urile si cele din familia PC-compatibile.

Unitatea centrala (procesorul)

Este componenta cea mai importanta a unui calculator, coordonand intreaga activitate a acestuia, fiind in acelasi timp si cea mai costisitoare. Toate datele si instructiunile de program trec pe aici in drumul lor catre alte parti ale calculatorului. De aici se solicita informatii pe care utilizatorul le va introduce de la tastatura sau de la alte mijloace de introducere sau se afiseaza rezultatele pe monitor. Tot in unitatea centrala sunt realizate prelucrarile de date prin executarea unui program memorat.

Dupa forma unitatii centrale, PC-urile se pot clasifica in:

- PC-uri DeskTop care au cutia centrala de forma paralelipipedica cu baza mare jos, acesta fiind si modelul de baza;

- modelele tower si minitower (turn) in care baza mica este jos, avand forma unui turn. Acest model se utilizeaza in general la sistemele mari (de exemlu, la serverele de retea IBM PS/2);

- laptop, denumit de unii producatori powerbook (Apple) sau notebook are unitatea centrala sub forma de geanta diplomat, cu un ecran ultraplat, destinat calatoriilor.

Firma Compaq a fost cea care a fabricat pentru prima data un calculator compatibil IBM care putea fi plimbat ca orice alt bagaj. A fost botezat portabil. Termenul laptop a inlocuit termenul de portabil cand respectivul calculator ca urmare a imbunatatirilor aduse a inceput sa scada in greutate, ajungand sa cantareasca doar vreo 4-5 kg.

Extinderea ariei de cuprindere a microcalculatoarelor la laptop-uri, notebook-uri, palmtop-uri si tablet (pen based) s-a facut datorita tendintei din tarile dezvoltate de a utiliza calculatoarele in afara biroului, prin apelarea la baterii speciale de alimentare, cuplate la linia telefonica pentru a servi drept sursa de alimentare a bazelor de date din birou. Cea mai mare utilizare a lor este in domeniul desfacerii, prin plasarea lor in punctele de vanzare.