Pagina documente » Stiinte Economice » Asigurari obligatorii si facultative de raspundere civila (S.C. XYZ S.A., Focsani)

Despre lucrare

lucrare-licenta-asigurari-obligatorii-si-facultative-de-raspundere-civila-s.c.-xyz-s.a.-focsani-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-asigurari-obligatorii-si-facultative-de-raspundere-civila-s.c.-xyz-s.a.-focsani-


Cuprins

CUPRINS
1. Necesitatea, trasaturile, evolutia si importanta asigurarilor in viata
economico-sociala 5
1.1 Necesitatea asigurarilor 5
1.2 Notiunea de asigurare 6
1.2.1 Definitia conceptului de asigurare . 6
1.2.2 Aspectul economic al asigurarii 7
1.2.3 Asifgurarea din punct de vedere juridic 9
1.2.4 Asigurarea din punct de vedere financiar 10
1.2.5 Alte aspecte economice si financiare ale asigurarii 12
1.3 Criterii de clasificare a asigurarilor 13
1.4 Aparitia si evolutia asigurarilor in Rominia 15
1.4.1 Aparitia si evolutia asigurarilor pina in 1990 15
1.4.2 Asigurarile in procesul tranzitiei la economia de piata 16
1.5 Impactul asigurarilor asupra economiei 18
2. Prezentarea activitatii S.C. ASIROM S.A si a Sucursalei judetene ASIROM Focsani 19
2.1 Prezentarea activitatii S.C. ASIROM S.A. 19
2.2 Locul S.C. ASIROM S.A. pe piata asigurarilor 24
2.3 Activitatea si organizarea Sucursalei judetene S.C. ASIROM S.A. Focsani 25
3. Forme de asigurare de raspundere civila practicate la Sucursala judeteana
S.C. ASIROM S.A Focsani 28
3.1 Caracterizarea generala a asigurarilor de raspundere civila 28
3.2 Locul asigurarilor de raspundere civila in activitatea Sucursalei ASIROM Focsani 31
3.3 Tipul de contracte de asigurari de raspundere civila 34
3.3.1 Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto 34
3.3.2 Asigurarea facultativa de raspundere civila legala 39
3.3.3 Asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente 41
de autovehicule cu valabilitate numai in afara teritoriului Rominiei
3.3.4 Asigurarea de raspundere civila profesionala pentru experti contabili
si contabili autorizati 42
3.3.5 Asigurarea de raspundere civila cu urmare a vatamarii corporale sau a
decesului tertilor persoane in legatura cu activitatea de vinatoare 44
3.3.6 Asigurarea facultativa de raspundere civila profesionala a medicilor si
farmacistilor 47
4. Analiza veniturilor din prime, a cheltuielilor privind despagubirile si a eficientei economico-sociale a asigurarilor de raspundere civila practicate la Sucursala
S.C. ASIROM S.A. Focsani 55
4.1 Stabilirea primelor de asigurare si analiza veniturilor din prime la asigurarile de
raspundere civila 55
4.1.1 Stabilirea primelor de asigurare la asigurarile de raspundere civila 55
4.1.2 Analiza veniturilor din prime la S.C. ASIROM S.A. si la Sucursala
Focsani 58
4.2 Analiza platilor privind indemnizatiile datorate asiguratilor la asigurarile de
raspundere civila ale Sucursalei judetene ASIROM Focsani 64
4.2.1 Constatarea producerii evenimentelor asigurate, stabilirea
indemnizatiilor datorate asiguratilor si plata acestora la asigurarile de raspundere civila 64
4.2.2 Analiza cheltuielilor privind despagubirile la S.C. ASIROM S.A. si la
Sucursala din Focsani a acesteia 67
4.3 Analiza eficientei economico-sociala a asigurarilor de raspundere civila practicate
la Sucursala judeteana ASIROM Focsani 72
4.3.1 Criterii si indicatori de exprimare a eficientei asigurarilor de raspundere
civila 72
4.3.2 Analiza principalilor indicatori de eficienta a asigurarilor de raspundere
civila practicata la Sucursala ASIROM Focsani 74
5. Posibilitati de amplificare si diversificare a asigurarilor de raspundere civila 78
5.1 Situatia asigurarilor de raspundere civila pe plan mondial 78
5.2 Cai de crestere a eficientei, de amplificare si diversificare a asigurarilor de
raspundere civila la S.C. ASIROM S.A. 84
6. Concluzii si propuneri 87
BIBLIOGRAFIE 92

EXTRAS DIN DOCUMENT

?{p}

{p}

?

1. NECESITATEA, TR?S?TURILE, EVOLUTIA SI IMPORTANTA ASIGUR?RILOR ÎN VIATA ECONOMICO-SOCIAL?

1.1. NECESITATEA ASIGUR?RILOR

Productia de bunuri materiale reprezinta conditia existentei si dezvoltarii societatii omenesti. Fiind un proces permanent si neintrerupt, productia de bunuri determina raporturi de interconditionare intre om si natura prin intermediul carora, anumite obiecte sunt desprinse din mediul lor natural si sunt prelucrate si adaptate nevoilor vietii oamenilor.

De-a lungul timpului, omul a reusit sa cunoasca natura, sa descopere legile care o guverneaza, insa, pe masura dezvoltarii stiintei si tehnicii, activitatea sa economoca, existenta sa ca persoana, continua sa fie amenintata de o multitudine de fenomene. Astfel de evenimente pot provoca pagube importante oamenilor, societatii in general si ca urmare, acestia trebuie sa le cunoasca pentru a se putea proteja impotriva lor.

Fortele naturii pot declansa calamitati cu efecte grave asupra societatii omenesti cum ar fi: seceta, ploile torentiale, inghetul, inundatiile, cutremurele de pamant, trasnetul, incendiile, etc. Multe cauze naturale pot genera decese, boli si imbatranirea oamenilor, pot afecta evolutia plantelor sau animalelor.

Dezvoltarea stiintei si tehnicii determina cresterea productiei, usurarea muncii si progresul social, insa uneori poate genera accidente care sa afecteze mijloacele de protectie, bunurile de consum sau viata oamenilor.

Omul, prin modul necorespunzator in care isi indeplineste atributiile ce-i revin in activitatea economica sau prin comportamentul necorespunzator in societate, poate provoca pierderi importante semenilor sai (nepriceperea in folosirea tehnicii, savarsirea unor delicte, etc.) .

Unii factori social-economici pot de asemenea sa genereze pagube. Se au in vedere aici crizele economice, inflatia, somajul, conjunctura economica nejavorabila, etc.

Aceste cauze generatoare de pagube pot fi grupate in doua categorii:

- independente de vointa omului, avand caracter obiectiv, in aceasta categorie incluzandu-se fortele distructive ale naturii care nu pot fi controlate si evitate de om (furtuna, grindina, cutremure, seceta, etc.) ;

- legate de comportamentul omului, avand caracter subiectiv, din aceasta categorie facand parte acele comportamente care pot genera accidente cu efecte grave umane si materiale (imprudenta, neatentie, etc.) .

În practica internationala a asigurarilor, unele dintre evenimentele care provoaca pagube materiale sau afecteaza viata si integritatea corporala a oamenilor, sunt denumite generic “catastrofe naturale”, in timp ce altele sunt considerate “catastrofe tehnice”.

În categoria catastrofelor naturale se include: inundatiile, furtunile, seismele, seceta si incendiile provocate de temperaturi caniculare si care transorma vegetatia forestiera in serum, frigul si inghetul, alte catastrofe naturale. Marimea pagubelor provocate de catastrofele naturale depinde de puterea de distrugere a fortelor naturii, de actiunea factorului uman, ca si de elementele aleatorii.

În categoria catastrofelor tehnice sunt incluse sinistrele care au o legatura nemijlocita cu activitatea omului. Este vorba de incendii si explozii, accidente de aviatie, accidente maritime, lacustre si fluviale, accidente rutiere si feroviare, accidente produse in mine si cariere, prabusiri de cladiri si lucrari de arta, etc.

Daunele produse de catastrofele naturale ori de cele tehnice se mai grupeaza in functie de marimea acestora in: mici, mijlocii si mari. Se mai face distinctie intre daunele totale inregistrate in urma unei catastrofe si cele protejate prin masuri speciale. (5. p. 23)

În concluzie, pericolele la care sunt supusi oamenii si bunurile sunt multiple si variate. De-a lungul anilor, oamenii, insa, nu au stat pasivi in fata vitregiei naturii, ei au cautat sa se apere impotriva catastrofelor naturale si a accidentelor de tot felul, sa le prevada, sa le previna sau sa le micsoreze efectele devastatoare, ori de cate ori acest lucru a fost posibil. Alaturi de aceste masuri luate de oameni, ideea de asigurare a bunurilor, persoanelor si a raspunderii civile la diferite societati de asigurari si reasigurarea a fost salvatoare pentru omenire. Activitatea de asigurare apare in societate ca un proces economico-social necesar si abiectiv care vizeaza in principal asigurarea continuitatii procesului de productie. (20. p. 48)

1.2 NOTIUNEA DE ASIGURARE

1.2.1 DEFINITIA CONCEPTULUI DE ASIGURARE

De-a lungul timpului, viata si bunurile oamenilor au fost amenintate de nenumarate pericole. Existenta diferitelor generatoare de pagube potentiale la care erau expuse activitatile sau insasi persoana lor. Asemenea mijloace au la baza prevenirea, asistenta si prevederea.

Prevenirea constituie cel mai bun mijloc de protectie, dar nu este intotdeauna posibila, mai ales daca riscurile sunt generate de fortele dezlantuite ale naturii.

Asistenta reprezinta o actiune ce vizeaza repararea daunelor. Ea este incerta si nu intotdeauna suficienta, neputand repara decat partial si momentan pagubele suferite.

Prevederea implica constituirea anticipata a unor resurse pentru nevoi viitoare. Cea mai reusita si mai eficienta forma a prevederii este asigurare. (15. p. 11)

De-a lungul timpului in literatura de specialitate, s-au conturat multiple pareri in legatura cu notiunea de asigurare.

Florian Bercea este de parere ca asigurarea actioneaza in stransa legatura cu existenta in activitatea economica a unor riscuri comune a caror producere poate provoca pagube importante economiei nationale si populatiei. Existenta riscurilor comune determina la randul ei formarea comunitatii de risc, compusa din persoane fizice si juridice, care accepta achitarea primelor de asigurare unei institutii specializate in vederea constituirii fondului de asigurare. (21. p. 22)

Ghe.D.Bistriceanu, Florian Bercea si I.E.Acovei, considera ca asigurarea reprezinta un sistem de relatii economico-sociale, proces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale, izvorat din actiunea legilor economice obiective care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice si juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac si alte cerinte economico-financiare, probabile, imprevizibile. (7. p. 35)

Marinica Dobrin defineste asigurarea ca fiind un acord de vointa intre asigurator si asigurat, prin care asiguratorul ofera asiguratului protectia pentru riscurile ce si le-a asumat, obligandu-se sa acorde asiguratului contravaloarea daunelor in limita sumei asigurate in cazul producerii riscurilor, in schimbul platii de catre asigurat a primei de asigurare. (15. p. 11)

Dupa alti autori, ca Dumitru Popescu si Ioan Macovei, caracteristicile exclusive ale asigurarii, si, deci esenta acesteia sunt scopul si metoda: - compensarea pagubelor produse de calamitati ale naturii si accidente, prevenirea pagubelor (cu consecinta susidiana, finantarea si creditarea economiei nationale); metoda – acoperirea unor riscuri, crearea unei comunitati de risc, toate acestea materializate prin formarea si utilizarea fondului de asigurare. (24. p. 25)

Ion Galiceanu si Stefan Bratu, in “Economia asigurarilor”, subliniaza faptul ca alti autori definesc asigurarea ca o operatie prin care unei parti, asiguratorul, I se permite in schimbul unei remuneratii (prima sau cotizatie) o prestatie furnizata de catre o alta parte, asiguratorul, in cazul aparitiei unui sinistru. (20. p. 56)

Iulian Vacarel si Florian Bercea considera ca asigurarea exprima relatii de distribuire si redistribuire a valorii adaugate brute, relatii care apar in procesul constituirii si utilizarii fondului de asigurare in vederea desfasurarii neintrerupte a activitatii economice, pastrarii integritatii bunurilor asigurate, protejarii persoanelor fizice, impotriva anumitor evenimente care le-ar putea afecta viata ori integritatea corporala, precum si onorarii obligatiilor de raspundere civila ce revin persoanelor fizice si juridice fata de terti. (29. p. 60)

Cu toate ca au existat multe dificultati de natura economica, sociala si juridica, cum ar fi: sfera larga de actiune a asigurarii, practicile complexe folosite in asigurari, neaprobarea de catre unii teoreticieni ca asigurarea e o categorie economica si prezentarea ei ca un raport juridic.

1.2.2 ASPECTUL ECONOMIC AL ASIGUR?RII