Pagina documente » Recente » Cai de crestere a eficientei serviciilor dintr-o institutie publica.

Despre lucrare

acces premium
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.


Cuprins

?CUPRINS
INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I: CONSIDERA?II PRIVIND SERVICIILE PUBLICE 3
1.1. Necesitatea constiturii serviciilor publice 3
1.2. Notiunea de serviciu public 3
1.3. Istoricul serviciilor publice 5
1.4. Delimitarea serviciilor publice 6
1.5. Caracteristicile si tipologia serviciilor publice 8
1.6. Functionarea serviciilor publice 10
1.7. Influenta serviciilor publice asupra starii de sanatate 11
CAPITOLUL 2: PREZENTAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI PIATRA-NEAMT 15
2.1. Scurt istoric al Primariei Municipiului Piatra Neamt 15
2.2. Prezentarea generala a organiza?iei 15
CAPITOLUL 3: OFERTA ?I TARIFELE DE SERVICII PUBLICE DIN CADRUL PRIMARIEI MUNICIPIULUI PIATRA NEAMT 24
3.1. Serviciul Public de Protectie si Asistenta Sociala 25
3.2. Serviciul Public Comunitar De Evidenta A Persoanelor 26
3.3. Serviciul Public pentru Administrarea Cimitirului Municipal Piatra Neamt 27
3.4. Serviciul Public Gradina Zoologica 28
3.5. Serviciul Public De Administrare Crese 30
3.6. Serviciul Administrare Piete si Platforme Comerciale 30
3.7. Serviciul Public Comunitar Pentru Cadastru Si Agricultura 31
3.8. Casa De Cultura A Municipiului Piatra Neamt 34
3.9. Serviciul Public Pentru Administrarea Parcurilor ?i Spatiilor Verzi 35
CAPITOLUL 4: CAI DE CRESTERE A EFICIENTEI SERVICIILOR PUBLICE LA PRIMARIA MUNICIPIULUI PIATRA NEAMT 39
CAPITOLUL 5: CONCLUZII 43
BIBLIOGRAFIE 45

EXTRAS DIN DOCUMENT

INTRODUCERE

Definitia clasica, conturata la inceputul secolului al-XX-lea, considera ca serviciul public este acea activitate de interes general prestata numai de o persoana publica. În aceasta acceptiune subzista definitia lui Duguit, potrivit caruia serviciul public este „activitatea pe care guvernantii sunt obligati sa o presteze in interesul celor guvernati”. Este evident ca definirea serviciului public se face dupa natura juridica a organului care il presteaza si care trebuie neaparat sa fie persoana publica, adica statul, colectivitate locala sau alta institutie publica.

Serviciile publice pot exista numai daca autoritatile publice si-au manifestat intentia de a-si asuma o activitate de interes general.

Notiunea de serviciu public apare, de aceea, ca o notiune subiectiva si evolutiva. Evolutia are loc in sensul largirii sferei de cuprindere.

Înfiintarea serviciilor publice se realizeaza prin acte de autoritate, ale Parlamentului, Guvernului, autoritatilor administrative autonome, autoritatilor locale si celorlalte autoritati publice care au ca atributii satisafcerea interesului public.

Recunoasterea unui serviciu public presupune reglementarea acestuia in sistemul juridic intern, in sensul precizarii bazelor acestora. În acest sens vor realiza o enumerare, dar si exemplificare a modalitatilor de reglementare a serviciilor publice.

Pentru a fi vorba de un serviciu public, trebuie sa existe o autoritate publica insarcinata cu organizarea acestuia. Prin organizare, sunt vizate diferite aspecte: determinarea regulilor de functionare, atribuirea dreptului de exploatare, controlul conditiilor de exercitare a acestui drept.

Pentru fiecare tip de serviciu public un mare numar de configuratii posibile in ceea ce priveste organizarea si functionarea si, in unele cazuri, responsabilitatile pot fi repartizate intre mai multe niveluri de autoritati administrative.

Primaria Municipiului Piatra Neam?, ca membra a Asociatiei Municipiilor din Romania are ca viziune satisfactia permanenta a clientilor (persoane fizice si juridice),a angajatilor, apreciati ca si colaboratori si a societatii civile, urmarind sa devina un lider regional si national.

Primaria Municipiului Piatra Neamt, cu sediul in Str. Stefan cel Mare, nr. 6-8, dispune de un aparat administrativ propriu, compus numar total de 160 functionari publici si angajati si un numar de directii si cinci servicii sau compartimente subordonate direct Primarului sau viceprimarilor.

Prin acest studiu de caz ne propunem sa prezentam situatia actuala a serviciilor asigurate de Primaria Piatra Neamt si a tarifelor solicitate pentru fiecare in parte, evidentiind avantajele pe care acestea le ofera si determinand caile de crestere a eficientei acestor servicii.

În lucrarea de fata vom face referire doar la acele servicii publice pentru care autoritatile administratiei locale au inceput deja procesul de informatizare. Facem precizarea ca informatiile necesare documentatiei pentru anumite servicii este disponibila pe site-ul www.Piatra Neamt.ro, nefacand obiectul studiului intreprins.

CAPITOLUL I: CONSIDERATII PRIVIND

SERVICIILE PUBLICE

1.1. Necesitatea constiturii serviciilor publice

Socializarea, caracteristica continua a vietii noastre, implica indisolubil evolutia comunitatii umane. În acest sens, este evident faptul ca aceasta evolutie se realizeaza in totalitate in directia oamenilor, a necesitatilor acestora, privite ca voce comuna. Nevoile sociale, manifestate in toate domeniile (geografie, cultura, economie etc.) devin, astfel, o tinta pentru autoritati, prin satisfacerea lor realizandu-se progresul, dar si bunastarea sociala.

S-a cautat modalitatea de satisfacere a nevoilor umane si, astfel, au luat fiinta serviciile publice, fiecarei nevoi sociale corespunzandu-i o activitate a autoritatilor statului sau, dupa caz, judetului, orasului, comunei, in totalitate spre beneficiul comunitatii umane.

Totusi, nu orice activitate de interes public poate fi considerata serviciu public, ci doar acele activitati care sunt recunoscute prin reglementari legislative. În lipsa prevederilor legale care sa delimiteze sfera interesului public, autoritatile publice nu au nicio obligatie juridica.

Prin urmare, serviciile publice ne apar ca fiind strict necesare in sistemul nostru constitutional, in primul rand, pentru ca ele evoca obligatii ale statului fata de drepturile fundamentale ale cetateanului.

1.2. Notiunea de serviciu public

Literatura din perioada interbelica fundamenta notiunea de serviciu public pornind

de la nevoile sociale pe care le satisfacea statul, serviciul public fiind mijlocul prin care administratia isi exercita activitatea. Astfel, profesorul Paul Negulescu, intelegea prin serviciu public un organism administrativ, creat de stat, judet sau comuna, cu o competenta si puteri determinate, cu mijloace financiare procurate din patrimoniul general al administratiei publice care 1-a creat, pus la dispozitia publicului pentru a satisface in mod regulat si continuu o nevoie cu caracter general, careia initiativa privata nu ar putea sa-i dea „decat o satisfactiune incompleta si intermitenta"(Iorgovan, A., 2005. p. 60).

Pe cand, in opinia profesorul Anibal Teodorescu, care se inscrie in teoria lui G. Jéze, serviciile publice se intalnesc pretutindeni unde este o activitate de stat. În orice caz, se sustine ca functie executiva a statului se exercita prin servicii publice; totalitatea serviciilor publice formeaza administratia. Autorul A. Iorgovan face referire la definitia data de A. Teodorescu in Tratat de drept administrativ (vol. I, p. 256) conform careia „Serviciul public este serviciul infiintat si organizat de catre stat sau subimpartirile sale administrative pentru indeplinirea atributiilor lor executive"(Plumb Ioan, 2000, p. 49) si la cea a profesorului Tarangul, care defineste serviciul public drept orice activitate a autoritatilor publice pentru satisfacerea unei nevoi de interes general, care este atat de importanta, incat trebuie sa functioneze in mod regulat si continuu (de exemplu politia, invatamantul, justitia, transporturile pe caile ferate, asistenta sociala). Profesorul Tarangul, la randul sau, pune accentul pe activitate, criticandu-i pe cei care prin serviciu public inteleg nu numai activitatea in intelesul general, dar si organul care o exercita.

Emanuel Albu sustine in Administratia ministeriala ca notiunea de serviciu public are o dubla acceptiune, intocmai ca si notiunea de administratie publica. Astfel, pe de o parte, prin serviciul public se intelege o structura organizatorica, un organism social iar, pe de alta parte, prin serviciu public se intelege activitatea cu caracter de prestatie pe care o realizeaza respectivul organism.