Pagina documente » Recente » CARDUL-INSTRUMENT MODERN DE PLATA IN SISTEMUL BANCAR ROMANESC.doc

Despre lucrare

lucrare-licenta-cardul-instrument-modern-de-plata-in-sistemul-bancar-romanesc.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-cardul-instrument-modern-de-plata-in-sistemul-bancar-romanesc.doc


Cuprins

?CAPITOLUL II : CARDUL-INSTRUMENT MODERN DE PLATA IN SISTEMUL BANCAR ROMANESC

1.2. Evolutia pietei cardurilor

Initial, asa zisul „card”, a avut forma unor bonuri valorice in schimbul carora se puteau face achizitii de la comerciantii care au acceptat sa participe la acest plan de creditare. Comerciantii care vindeau marfuri, de regula de valori mici, in schimbul acestor bonuri valorice, le depuneau periodic la banca, iar banca factura cumparatorilor contravaloarea acestora.

Pe baza acestui sistem, in 1951 Franklin National Bank of New York a emis practic primele carduri din lume.

Anul 1958 a fost remarcabil pentru dezvoltarea cardurilor universale. În acest an a fost creata Carte Blanshe care initial a fost un card particular al corporatiei hoteliere „Hilton”.

Pe 1 octombrie 1958 a fost emis primul card American Express, iar peste un an aceasta companie detinea 32 mii de intreprinderi si peste 475 de detinatori de carduri.

În anii ‚50 peste 100 de banci americane au demarat propriile programe privind cardurile de credit. Cu toate acestea, perioada noua in dezvoltarea businessului cu carduri a inceput atunci cind au intrat pe piata bancile americane Bank of America si Chase Manhattan Bank.

Piata cardurilor ca parte integranta a finantarii mondiale este supusa, mai mult decat oricare alta activitate, unui rapid proces de globalizare, pe langa cei doi mari jucatori (VISA International si MasterCard International), un rol activ in globalizarea pietei cardurilor il joaca si Europay International, American Express, Dinners, JCB etc.

Primele carduri au fost din carton, pe care datele erau fie scrise, fie presate. Au inceput apoi sa se foloseasca plastine metalice, pe care datele se embosau si au aparut cardurile plastice.

Initial informatia despre client pe card era numai in forma de date embosate [1 Alina Bratu - Credit.Banci , Constanta 2007,pag.76]. Pe masura dezvoltarii ideilor stiintifice, cardul a capatat o banda metalica, pe care se pastreaza informatia de baza despre client. Aparitia benzii magnetice a permis emiterea cardurilor fara a embosa informatia pe suprafata ei. Aceste carduri pot fi utilizate de pe banda magnetica.

Ultima etapa a evolutiei tehnologice a adus pe carduri microschemele. Acest lucru da posibilitatea cardurilor sa indeplineasca mai multe functii decat cardurile cu banda magnetica. Astfel de carduri au primit si denumirea de smart card, deoarece cardul, datorita cipului este apt sa indeplineasca functiile documentului, portmoneului si cardului de credit, dar cardurile cu microcip nu au o raspandire larga in sfera cardurilor bancare.

Cartile de plata au cunoscut o evolutie favorabila la noi in tara datorita avantajelor si facilitatilor pe care le ofera. Riscul furtului nu a disparut complet deoarece si cardul poate fi furat, insa datorita necunoasterii codului PIN, nu este atat de tentant.

Principalul avantaj al cardului este reprezentat de faptul ca se pot efectua plati la diversi acceptori de carduri (magazine, hoteluri, agentii imobiliare etc.), fara a mai fi necesara retragerea numerarului ca operatie premergatoare platii.

Mai nou, unele banci ofera facilitatea de a efectua unele plati direct din contul de card a unor cheltuieli cu caracter repetitiv lunar. Aceasta elimina utilizarea numerarului si riscul aferent, eliminarea factorului timp, prin scutirea deplasarii la toti acesti furnizori de servicii.

Cardul poate fi definit ca un instrument de decontare care faciliteaza detinatorului achizitionarea de bunuri si servicii fara sa fie nevoie de existenta numerarului (cash).

Cardul ofera detinatorului accesul la un cod bancar din care se efectueaza plata bunurilor si serviciilor achizitionate, fie pe seama disponibilului existent in cont, fie prin apelarea la un credit.

Functia de identificare pe care o detine cardul, pune in relatie cei doi parteneri : desinatorul cardului si emitentul acestuia (banca). Obiectul relatiei dintre acesti parteneri il constituie contul deschis in numele detinatorului de card.

Functia de plata si de credit a cardului presupune existenta a trei particularitati : detinatorul cardului (clientul platitor), beneficiarul sumei (comerciant) si gestionarul contului platitorului (banca emitenta a cardului).

Banca emitenta a cardurilor trebuie sa organizeze si sa asigure functionarea unui centru de procesare si autorizare, care sa certifice validitatea operatiunilor efectuate de detinatorul de card.

2.1.1. Aparitia cardurilor in Romania

Dupa anul 1990, aparitia unui sistem bancar adaptat realitatilor unei economii concurentiale a fost insotita de o preocupare tot mai accentuata a bancilor pentru produse si servicii diversificate, moderne, la nivelul standardelor internationale.

Anul 1992 reprezinta anul debutului tranzactiilor cu carduri in Romania. Initiativa a apartinut unui grup de cinci banci comerciale (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Romana de Comert Exterior, Banca Agricola si Unicredit Tiriac Bank ) la care s-a adaugat din 1995 si BancPost. Aceste banci au pus bazele programelor de carduri in tara noastra, angajandu-se in directia acceptarii la decontare a cardurilor emise de banci straine si ulterior a emiterii de carduri nationale si internationale.

Dupa acest prim pas, a urmat aderarea celor sase banci la sistemele mondiale VISA International si, din 1994, Europay International. În paralel, fiecare banca si-a creat departamente specializate pentru dezvoltarea serviciilor de decontari prin carduri si - beneficiind si de consultanta organismelor internationale specializate - au elaborat strategii de urmat.

Pentru derularea tranzactiilor cu carduri internationale era nevoie de crearea unui centru national care sa prelucreze, sa autorizeze si sa transmita operatiunile de plata efectuate. Aceste atributii au revenit ROMCARD, societate capabila sa autorizeze tranzactiile in maximum 30 de secunde (initial telefonic) si sa faciliteze decontarile valutare [2Stoica, Ovidiu; Capraru, Bogdan; Filipescu, Dragos, op.cit., p. 139].

Dupa ce au devenit membrii VISA International, cele mai importante cinci banci din Romania: Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Romana de Comert Exterior BANCOREX, BRD, Banca Agricola si Unicredit Tiriac Bank au fondat la inceputul anului 1994, cu o contributie initiala de 1000 lei si 40.000 USD din partea fiecarei banci actionare, societatea comerciala pe actiuni ROMCARD S.A., avand ca obiect de activitate procesarea tranzactiilor cu carduri bancare.

Actionarii mentionati mai sus au fondat Romcard ca o companie capabila de a oferi intreg domeniul de servicii pentru prelucrarea tranzactiilor cu cardurilor bancare, catre toate bancile care doresc acest lucru.

Partenerii Romcard sunt in principal banci importante, iar toate serviciile sunt furnizate in conformitate cu standardele internationale, sub reguli stricte bazate pe certificarile de confirmare a compatibilitatii Romcard, semnate cu organizatiile internationale: MasterCard, VISA, American Express, Diners Club, JCB.

EXTRAS DIN DOCUMENT

Oferta anului

Reducere 2020