Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea materialelor. Regulile si metode de evaluare a materialelor

Despre lucrare

lucrare-licenta-contabilitatea-materialelor.-regulile-si-metode-de-evaluare-a-materialelor
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-materialelor.-regulile-si-metode-de-evaluare-a-materialelor


Cuprins

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

Introducere

În prezent in Republica Moldova are loc trecerea de la economia centralizata planificata la cea de piata, fapt ce a determinat necesitatea crearii unui nou mecanism de dirijare a economiei. Un rol primordial in aceasta ii revine contabilitatii, care in actualele conditii trebuie sa asigure cu informatie obiectiva si veridica proprietarii si angajatii intreprinderilor, investitorii si creditorii, actionarii, bursele de valori, autoritatile fiscale si alte autoritati de stat, structurile de prognozare a dezvoltarii economiei si alte categorii de utilizatori ai informatiei prezentate in rapoartele (situatiile) financiare ale intreprinderilor. Contabiliatea financiara reprezinta un sistem de colectare, prelucrare si inregistrare a informatiilor care se contin in rapoartele financiare.

Actualitatea temei: in cadrul unei unitati economice se desfasoara o multitudine de operatiuni care trebuie dirijate de contabilitate. Contabilitatea materialelor duce evidenta intrarilor si iesirilor materialelor in cadrul unitatii economice.

Structura: În baza temei “Contabilitatea materialelor” in cadrul unei unitati economice am structurat teza in urmatoarele capitole:

Capitolul I “Continutul economic si notiuni generale privind contabilitatea materialelor”. În capitolul dat contine notiuni generale, regulile si metodele de evaluare a materialelor, si simultan am mentionat si caracterizat documentele aferente contabilizarii materialelor.

Capitolul II “Organizarea contabilitatii materialelor” Acest capitol consta din prezentarea materialelor in rapoartele financiare si evidente materialelor in contabilitate si la depozit.

Pentru studiul acestei teme am analizat contabilitatea materialelor ale intreprinderii SRL “Ivlevi”. Aceasta societate cu raspundere limitata activeaza in orasul Chisinau, bd. Moscova 29/10. a fost inregistrata pe 22 ianuarie 2004, pentru a initia activitatea de prestare a serviciilor de constructie. Nr. De inregistrare 1004600004193 si cod fiscal 5678766. “Ivlevi” SRL ofera un asortiment larg de servicii in sfera constructiilor. Baza metodologica si informativa consta in folosirea metodelor, regulelor de evaluare si contabilizarea materialelor.

Capitolul I “Continutul economic si notiuni generale privind contabilitatea materialelor”

1.1 Continutul si structura materialelor

Orice intreprindere, pentru a-si atinge obiectivul propus, trebuie sa dispuna de mijloace industriale si comerciale, respective de un aparat de productie format din masini, utilaje, cladiri si alte instrumente. Totodata, pentru a face sa functioneze acest aparat, intreprinderea va trebui sa aiba in vedere:

? cumpararea de materii prime;

? asigurarea stocurilor pe diferite stadii ale proceslui de productie, in vederea evitarii intreruperilor si salturilor in activitate;

? sa vinda produse obtinute pentru a-si recupera resursele cheltuite.

Stocurile de marfuri si materiale se consuma la prima lor utilizare in procesul de productie, participind la un singur ciclu de exploatare care, in general, nu poate fi mai mare de un an. Ciclul de exploatare in care apar stocurile si marfurile se refra la fazele circuitului economic al unitatii productive; aprovizionare, productie – desfacere. Pe parcursul acestor faze, stocurile isi modifica atit forma , cit si continutul lor material. Astfel, in cazul intreprinderilor productive:

- in faza de aprovizionare: activele circulanate sub forma disponibilitatilor banesti se transforma in active circulante sub forma stocurilor de materii prime si materiale consumabile;

- in faza de productie: stocurile de materii prime si materiale consumabile se transforma in stocuri de semifabricate si produse finite;

- in faza de desfacere stocurile de semifabricate si produse finite sunt vindute clientilor, iar in urma decontarilor cu clientii se transforma in active circulante sub forma disponibilitatilor banesti.

În cazul unei intreprinderi de comert- ciclul de exploatare este realizat numai prin doua faze ale circuitului economic: aprovizionare si desfacere.

În faza de aprovizionare intreprinderea cumpara bunuri, activele circulante banesti se transforma in active circulante sub forma stocurilor de marfuri si in faza de desfacere are loc revinzarea lor in aceeasi stare, cind stocurile de marfuri se transforma in active circulante banesti.

Potrivit paragrafului 6 din SNC 2, stocurile de marfuri si materiale sunt reprezentate de:

a) materialele;

b) animale la crestere si ingrasat;

c) obiecte de mica valoare si scurta durata;

d) productie in curs de executie;

e) produse;

f) marfuri (inclusiv terenuri si alte active materiale curente si pe termen lung achizitionate si destinate revinzarii).

a) Materialele – sunt divizate in :

? Materiale prime (de baza) – reprezinta acele materiale care sunt consumate la prima lor utilizare in procesul de productie sicare se regasesc in componenta produselor finite (servicii) integral sau partial, in starea lor initiala sau transformata (de exemplu, materia prima faina; produsul finit piinea).

? Materiale auxiliare (materiale consumabile) – reprezinta acele materiale care sunt consumate pentru intretinerea continuitatii procesului de productie si, de obicei nu se regasesc in componenta produselor finite (de exemplu: combustibil, piese de schimb, ambalaje si materiale de ambalat, materiale de constructie, etc.)

1.2 Regulile si metode de evaluare a materialelor

Declansarea si derularea operatiunilor si tranzactiilor economico-financiare, procurarile de bunuri economice, consumul sau vinzarea lor, angajarea unor cheltuieli, obtinerea veniturilor, incasarea creantelor, plata datoriilor s.a. necesita inregistrarea oportuna si corecta a acestora in contabilitate. În vederea realizarii acestui obiectiv contabilitatea trebuie sa constate si sa evalueze corect bunurile economice intrate sau iesite din intreprindere, precum si alte mijloace, surse sau procese economice generate de miscarea acestor bunuri.

În conformitate cu Bazele conceptuale ale pregatirii si prezentarii rapoartelor financiare, constatarea este un proces de includere in rapoartele financiare a postului care corespunde definitiei elementului din raportul financiar si urmatoarelor criterii de constatare:

- avantajele economice viitoare aferente postului pot fi obtinute (pierdute) de intreprindere;