May 08 2024
Contabilitatea stocurilor de marfuri (S.C. XYZ S.A.)
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINSPag.
Cap.1. Notiuni generale
1
1.1. Introducere
1
1.2. Prezentarea generala a societatii
2
Cap.2. Organizarea contabilitatii stocurilor
3
2.1. Obiectivele si factorii contabilitatii stocurilor
3
2.2. Continutul si structura stocurilor
4
2.3. Organizarea contabilitatii stocurilor
6
2.3.1. Clasificarea si codificarea stocurilor
6
2.3.2. Reguli si metode de evaluare a stocurilor
6
2.3.3. Organizarea activitatii privind stocurile,
circuitului documentelor primare si a evidentei
operative
12
2.3.4. Organizarea contabilitatii analitice a stocurilor
17
2.3.5. Organizarea contabilitatii sintetice a stocurilor
18
Cap.3. Caracterizarea generala a operatiunilor cu marfuri si
reflectarea in contabilitate a marfurilor
19
3.1. Operatiuni cu marfuri in cazul utilizarii metodei
inventarului permanent
20
3.1.1. Operatiuni cu marfuri in cazul utilizarii metodei
inventarului permanent la cost de achizitie
20
3.1.2. Metoda inventarului permanent la pret standard
27
3.1.3. Metoda inventarului permanent la pret de vinzare
32
3.1.4. Metoda inventarului permanent in conditiile
existentei reducerilor de pret
35
3.2. Metoda inventarului intermitent
40
3.3. Contabilitatea diverselor operatii privind stocurile de
marfuri
41
3.3.1. Contabilitatea aprovizionarii de marfuri cu
diferente la receptie
41
3.3.2. Contabilitatea marfurilor aflate la terti
44
3.3.3. Contabilitatea marfurilor cu plata in rate
50
Cap.4. Analiza stocurilor de marfuri
57
Cap.5. Concluzii si propuneri
63
Alte date
?{p}PROIECT DE DIPLOMA pag.{p}
?
CAP.1. NOTIUNI GENERALE
1.1. INTRODUCERE
Pe parcursul dezvoltarii societatii umane si a mediului economic in ansamblul sau si pe masura transformarii realitatilor din viata individului in ce priveste factorul banesc s-a conturat tot mai clar necesitatea gestionarii corecte si rationale a fondurilor financiare din cadrul unei societati. Aceste fonduri se regasesc in valori care constituie elemente ale structurii economice a intreprinderii. Ponderea cea mai mare a acestor fonduri, in forma transformata, o reprezinta stocurile.
Corespunzator celor trei stadii ale circuitului economic, procesul de aprovizionare – procesul de productie – procesul de desfacere, stocurile se gasesc concomitent sub forma stocurilor in curs de aprovizionare (in circulatie), a stocurilor pentru productie si a stocurilor pentru desfacere. Asadar, mijloacele circulante materiale sunt destinate sa asigure continuitatea procesului de productie si circulatie, fiind intr-o permanenta schimbare si transformare in cadrul unui circuit inchis. Ele isi schimba forma succesiv in fiecare faza a circuitului economic.
Deoarece in cunoasterea, gestiunea si controlul patrimoniului un rol deosebit ii revine contabilitatii, ea trebuie astfel organizata incat sa asigure executarea la timp si de calitate a lucrarilor corespunzatoare, astfel incat sa reflecte o imagine clara si fidela a acestuia.
1.2. PREZENTARE GENERALA A SOCIETATII
Denumirea agentului economic: SC BEGACOM SA.
Forma juridica: societate pe actiuni
Adresa: Timisoara, str. Bocsei nr. 3 – sediu central si punct de lucru
str. Ialomita nr. 2, str. Mures nr. 2– puncte de lucru
Înmatriculata la Oficiul Reg. Com. Timis cu nr. J35/2302/1991, cod fiscal R1825111.
Capitalul social subscris: 62.250.000 lei, din care varsat 62.250.000 lei. Principalul obiect de activitate desfasurat efectiv: comert.
Produse realizate/serviciile prestate efectiv: comert cu amanuntul produse alimentare si nealimentare.
Scurt istoric juridic:
SC TRAIANO(fosta denumire a societatii), cu sediul in Timisoara, str. Bocsei nr. 3, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Timis sub nr. J35/2302 din 16.08.1991, avand codul fiscal R1825111, a fost infiintata in anul 1991 ca societate cu raspundere limitata, prin asocierea SC Roital SRL (48,2%) – persoana juridica italiana , cu SC Bega SA Timisoara (50,2%) si SC Saltim Hermes SA Timisoara (1,6%) , conform statutului, contractului de societate si a sentintei civile nr. 2177/S/09.08.1999.
SC Traiano SRL sufera modificari in structura actionariatului in anul 1999. SC Roital SRL Italia, in baza contractului de cesiune din 21.05.1999 cedeaza partile sociale asociatului SC Bega SA, modificare mentionata in actul aditional nr.1515/ 21.05.1999. In acest fel SC Bega SA devine asociat majoritar, detinand 98,4% din partile sociale, valoarea capitalului social, de 62.250 mii lei, ramanand neschimbata de la infiintare .
SC Traiano SRL are ca obiect principal de activitate comercializarea cu amanuntul a produselor alimentare si nealimentare intr-un magazin situat in cadrul complexului comercial Bega, avand o suprafata a salii de vanzare de 1555 mp.
Începand cu luna august 2000, conform hotararii Adunarii Generale a Asociatilor, SC TRAIANO SRL a preluat activitatea comerciala a SC BEGA SA - de vanzare cu amanuntul in raioane specializate a produselor textile , incaltaminte, sportive, de papetarie si mobilier, prin cumpararea stocului de marfa detinut de catre aceasta si prin renegocierea contractului de inchiriere cu SC BEGA SA , in calitate de proprietar al spatiului.
În noua forma, isi desfasoara activitatea la subsolul centrului comercial - pentru marfuri alimentare, si etajul 2 - pentru marfuri nealimentare.
În luna septembrie 2001 societatea si-a schimbat denumirea din TRAIANO in BEGACOM, iar in decembrie 2001 si-a schimbat forma juridica din SRL in SA .
Scurta descriere a evolutiei si perspectivelor afacerii:
De la infiintare pana in prezent societatea a desfasurat activitate de comert cu amanuntul si cu ridicata pentru produse preponderent alimentare in centrul comercial Bega. Obiectul de activitate a fost completat cu comercializarea gamei de produse nealimentare in luna august 2000, cand societatea a inceput sa administreze activitatea desfasurata in acelasi centru comercial, la etajele 2 si 3 ale cladirii. În acest fel cifra de afaceri a societatii a crescut cu 180% fata de anul 1999, de la 21,1 mld.lei la 59,3 mld.lei iar numarul de personal a crescut de la 45 la 71 angajati in 2000.
În 2001 societatea a realizat o crestere a cifrei de afaceri cu 102% fata de 2000, personalul ajungand la 120 salariati. Dezvoltarea se datoreaza dublarii in luna august 2001 a suprafetei salii de vanzare a magazinului alimentar ceea ce implicit a avut efecte in cresterea nivelului veniturilor.
Documente similare
· Contabilitatea stocurilor de marfuri (S.C. XYZ S.A.)· Contabilitatea stocurilor si a operatiilor cu marfuri (S.C. XYZ S.R.L.)
· Contabilitatea stocurilor si operatiilor cu marfuri in comert cu amanuntul
· Contabilitatea stocurilor de produse si marfuri in socetatile cu profil ceramic (S.C. XYZ S.A.)
· Subsistem informatic pt desfacerea stocurilor de marfuri (S.C. XYZ S.A.)
· Reflectarea in contabilitate a stocurilor de marfuri si ambalaje
· REALIZAREA UNUI SUBSISTEM INFORMATIC PENTRU DESFACEREA STOCURILOR DE MARFURI ? APLICATIE LA SOCIE...
· Contabilitatea stocurilor si monografia stocurilor (S.C. XYZ S.A.)
· Contabilitatea gestiunii de marfuri (S.C. XYZ S.A., Mehedinti)
· Analiza stocurilor firmei sau contabilitatea stocurilor firmei