Pagina documente » Stiinte Economice » Contabilitatea veniturilor reprezentand prestari servicii in asigurari (S.C. XYZ S.R.L.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-contabilitatea-veniturilor-reprezentand-prestari-servicii-in-asigurari-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-contabilitatea-veniturilor-reprezentand-prestari-servicii-in-asigurari-s.c.-xyz-s.r.l.-


Cuprins

CUPRINS:
Capitolul I:
Concepte de baza ale asigurarilor:
1.1 Scurt istoric al asigurarilor.
1.2 Definirea notiunii de risc si incertitudine.
1.3 Primele aparitii ale conceptului asigurare.
1.4 Aparitia primelor societati de asigurare.
1.5 Asigurarea - un domeniu economico-juridic specific.
1.6 Principiile fundamentale ale asigurarii.
1.7 Clasificarea asigurarilor.
1.8 Conditiile de validitate ale contractului de asigurare.
1.9 Drepturile si obligatiile partilor in contactele de asigurare.
1.10 incetarea efectelor juridice ale contractului de asigurare.
Autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare:
2.1 Ce reprezinta brokerul de asigurare ?
2.2 Autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare.
2.3 Organul competent in autorizarea si functionarea brokerilor de asigurare.
2.4 Activitatea brokerilor de asigurare.
Capitolul III:
Studiu de caz intocmit la SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL:
3.1 Prezentarea generala a societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.2 Istoricul societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.3 Structura organizatorica.
3.4 Organigrama societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.4.1 Descrierea atributiilor fiecarui serviciu.
3.5 Registrele societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.6 Documentele cu regim special ale SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.7 Prezentarea detaliata a activitatii SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.8 Principalele realizari ale SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL pe parcursul derularii activitatii.
3.9 Prezentarea situatiei contabile a societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
3.9.1 Structura activului net total al societatii comerciale analizate.
3.9.2 Pasivul bilantului.
3.10 Politica salariala a SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
Capitolul IV:
Etapele parcurse de SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL in vederea obtinerii veniturilor din prestari servicii in domeniul asigurarilor:
4.1 Concepte de baza ale activitatii de marketing.
4.2 Definirea si stabilirea planului de marketing.
4.3 Planificarea marketingului :
4.3.1 Planificarea orientata functional.
4.3.2 Planificarea orientata spre produs.
4.4 Cercetarea de marketing.
4.5 Piata de desfacere si beneficiarii (clientii) societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
4.6 Concurenta.
4.7 Sistemul logistic al SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
4.8 Derularea propriu-zisa a activitatii societatii EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
4.9 inregistrarea in contabilitate a veniturilor obtinute din incheierea contractelor de asigurare.
Capitolul V:
Concluzii si propuneri de imbunatatire a activitatii SC EXPERT ASIG BROKER DE ASIGURARE REASIGURARE SRL.
Bibliografie.

EXTRAS DIN DOCUMENT

?CAPITOLUL I :

Concepte de baza ale asigurarilor

1.1 Scurt istoric al asigurarilor:

Istoria atesta faptul ca, inca din timpuri stravechi, oamenii au fost preocupati de prevenirea si mai ales de existenta unor posibilitati de a suporta in comun pagubele generate de producerea unor evenimente incerte, nedorite.

Înca din antichitate istoria consemneaza actiuni de solidarizare a oamenilor in fata unor evenimente nedorite dar greu de controlat si prevenit, actiuni concretizate in forme simple de asociere.

1.2 Definirea notiunii de „risc si incertitudine”:

Orice persoana care traieste intr-o societate organizata este afectata de riscuri intr-un fel sau altul. Persoanele fizice, societatile comerciale si alte organizatii se intalnesc cu riscul in activitatea lor, iar asigurarile ii ajuta sa se protejeze impotriva riscurilor.

Dictionarul explicativ al limbii romane defineste notiunea de risc ca fiind „acea posibilitate de a ajunge intr-o primejdie, de a infrunta un necaz sau de a suporta o paguba”1), iar notiunea de incertitudine reprezinta „starea de nesiguranta, indoiala, ezitare, schimbare a unui fenomen”2).

Riscul este omniprezent in intreaga lume. El poate produce dezastre, afectand vieti omenesti si distrugand proprietati agonisite cu greu, unele din acestea fiind emblematice pentru popor.

Datorita rolului sau important si datorita raspandirii sale, asigurarile sunt

1) „Dictionarul explicativ al limbii romane”, Editura Academiei Romane, Bucuresti. 1075.

2) N.Dobrota si colaboratorii, „Ecomonie Politica”, Editura Economica, Bucuresti, 1995.

considerate o industrie care este investita cu interesul publicului. Starea economica a fiecarei persoane, siguranta sa, sunt in mare masura determinate si de gradul de protejare prin asigurare si de valoarea investita in politele de asigurare.

1.3 Primele aparitii ale conceptului „asigurare”:

Pentru prima data se vorbeste despre conceptul de ”asigurare” intr-un document cu o vechime de circa 6.500 de ani, referitor la mestesugarii taietori de piatra din Egipt, care au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor, pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri care-i loveau pe membrii colectivitatii.

De la romani a ramas un „Regulament al Colegiului funerar din Lavinium”, care grupa membrii colegiului intr-o asociatie de inmormantare ce functiona pe baza unor cotizatii de inscriere si a unor plati periodice. Membrii asociatiei aveau astfel asigurate, la deces, un rug si un mormant3).

Din oranduirea sclavagista dateaza unele procedee practicate de comercianti cu ocazia transporturilor navelor de bunuri. Pierderile rezultate din aruncarea peste bord a unei parti din incarcatura navelor pentru salvarea expeditiei aflata in pericol in cazuri de naufragiu, furtuna, esuare, etc., erau repartizate in mod proportional, fiind suportate de toti participantii la expeditie, pe principiul averii comune. Aceste principii au fost cuprinse in legislatia maritima a insulei Rhodos (anul 916 i.e.n.) si s-au mentinut pana in zilele noastre. Ele au fost codificate in colectia de legi York-Anvers elaborata in anul 1890 si modificata in anii 1924 si 1950.

1.4 Aparitia primelor societati de asigurare :

La inceputul secolului trecut existau in lume 30 de firme de asigurari: 14 in Marea Britanie, 5 in SUA, 3 in Germania, 2 in Franta si cate una in Olanda, Elvetia si Austro-Ungaria. În jurul anului 1850 numarul lor s-a ridicat la 306, cu sedii in 14 tari; in anul 1900 erau 1272 in 26 de tari, iar in anul 1910 erau 2540 in 29 de tari.

3) Mihaela Tudor „Asigurari pentru agentii economici”, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2002

Pe teritoriul tarii noastre, forme incipiente de asigurare sunt cunoscute cu mult inainte de secolul al XIX-lea. Prima organizatie de asigurare propriu-zisa a fost intemeiata de catre Asociatia Meseriasilor din Brasov, in anul 1844, sub denumirea de Institutul General de Pensii din Brasov, avand caracter de societate de asigurari de viata.

Odata cu dezvoltarea societatii s-au accentuat si stradaniile individuale si colective de prevenire a unor evenimente nedorite pricinuite de calamitati ale naturii, de accidente, de boli, de efectele imbatranirii, etc. De asemenea, au crescut preocuparile oamenilor in ceea ce priveste limitarea pagubelor pe care le genereaza aceste evenimente si de acoperire a acestor pagube, deci de inlaturare a efectelor acestor evenimente.

„Fundamentarea deciziilor in conditiile existentei reale a riscului si a incertitudinii, presupune cunoasterea profunda si in timp util a mediului intern si a celui extern al activitatii agentilor economici”4).

Cu toate masurile intreprinse, oamenii au ramas neputinciosi in fata unor evenimente generatoare de mari pagube, cum sunt calamitatile naturii: seisme, uragane, grindina, furtuni etc.

Toate acestea au dus la o mobilizare a populatiei si a societatii in general pentru gasirea unor metode eficiente de aparare, de prevenire si compensare a eventualelor pagube pricinuite.

Se poate spune ca asigurarile se constituie intr-un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice la constituirea unui fond banesc, in conditiile in care, fiind amenintate de aceleasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a

prejudiciilor generate de producerea acestor pericole in viitor, probabil, posibile dar nesigure.

Studiile privind orientarile conceptuale in analiza starilor de risc si incertitudine pun pe primul plan necesitatea unei abordari integratoare, care sa aiba in vedere atat caracterul sistemic al complexului economic, cat si dinamica proceselor social-economice. Utilizarea deopotriva a stiintei si tehnicii in domeniul studiului situatiilor de risc si incertitudine, depinde de potentialul uman, creator al sistemelor complexe de

4) Al. Gherasim, Risc si incertitudine in economia de piata, Tribuna Economica, Bucuresti, 1995.

analiza si care a facut posibila aplicarea acestora intr-o gama din ce in ce mai larga si mai variata.

Din evaluarea conjuncturii in care se manifesta procesele de crestere economica poate rezulta aparitia in sistem a unor efecte si consecinte secundare si neasteptate, caracterizate ca evenimente neanticipate. O asemenea stare care determina oscilatii ale asteptarilor, surprinde agentii economici, iar manifestarea unor evenimente cauzatoare de risc, legate de dinamica proceselor din domeniul economic, social si politic, ilustreaza decalajul ce exista intre asteptarile initiale si rezultatele prezentate de activitatea economica. De aceea, „perceperea evenimentelor contradictorii, ca rezultat al consecintelor conjuncturale, reprezinta punctul de pornire in reconstituirea strategiilor de actiune, a obiectivelor urmarite si a mijloacelor alocate cercetarii riscului si incertitudinii”5).

1.5 Asigurarea – un domeniu juridico-economic specific :

În conceptia noastra raporturile de asigurare au un caracter absolut specific si bine individualizat al domeniului la care ne referim.

Un argument in favoarea celor sustinute, este acela ca domeniul asigurarilor este reglementat de legi distincte si specifice care nu se confunda cu reglementarile de drept comercial.

Activitatea de asigurare este reglementata in Romania prin lege si alte acte normative date in executarea legii de organele autorizate sa emita astfel de acte normative.