Pagina documente » Stiinte Economice » Corporatii transnationale. Management si organizare

Despre lucrare

lucrare-licenta-corporatii-transnationale.-management-si-organizare
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-corporatii-transnationale.-management-si-organizare


Cuprins

-Cuprins-
Cap.I. TRASATURI CARACTERISTICE ALE CORPORATIILOR
TRANSNATIONALE.
Introducere.2
1.1. Procesul de transnationalizare......6
1.2. Scurt istoric al Corporatiilor Transnationale.7
1.3. Abordari conceptuale..11
1.4. Factori care au favorizat dezvoltarea Corporatiilor
Transnationale...........12
1.5. Codul de conduita al Corporatiilor Transnationale......14
1.6. Trasaturile Corporatiilor Transnationale.....17
Cap.II. MANAGEMENTUL SI ORGANIZAREA CORPORATIILOR. TRANSNATIONALE
.
2.1. Managementul Corporatiilor Transnationale.27
2.2. Organizarea Corporatiilor Transnationale....30
2.3. Sisteme interne ale Corporatiei Transnationale. Relatii
ierarhice...39
Cap.III. EXPANSIUNEA CORPORATIILOR TRANSNATIONALE.
3.1. Motivatii de expansiune.............48
3.2. Modalitati de implantare ale Corporatiilor Transnationale...........53
3.3. Piata Corporatiilor Transnationale..............67
Cap.IV. IMLICATIILE EXPANSIUNII CORPORATIILOR TRANSNATIONALE ASUPRA ECONOMIEI MONDIALE.
4.1. Relatiile Corporatiilor Transnationale cu statele nationale..........75
4.2. Corporatiilor Transnationale si Investitiile Straine Directe..........85
Concluzii.........95
Bibliografie......99
1

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

INTRODUCERE

Traim vremuri in care ceva fundamental se intampla. Modelele politice, stilurile de viata, strategiile de afaceri, sau sistemele de protectie sociala stabilite de la cel de-al doilea razboi mondial incoace sunt supuse unor puternice presiuni ale shimbarii. Mai mult. Pare ca s-au atins limitele unor mai vechi certitudini.

Pe plan mondial, are loc abandonarea unor practici puternic incetatenite, a unor certitudini sedimentate vreme indelungata.

Astfel marile companii japoneze au inceput sa renunte la practica angajarii pe viata, institutia sociala cea mai reprezentativa pentru aceasta tara. În Italia unde firma de familie a reprezentat piatra de temelie a economiei, are loc un proces lent dar inevitabil de diminuare al acestora. Tarile din America Latina, s-au angajat intr-o competitie surda intre ele in directia deschideri lor catre fluxurile comerciale internationale, a reglementari economiei si privatizari intreprinderilor de stat.

Întrebati in repetate randuri despre motivele pentru care au loc astfel de schimbari, managerii sau oficialii guvernamentali au oferit si ofera una si aceeasi explicatie : „Trebuie sa ne mentinem (sau sa devenim) competitivi intr-o economie globala.”

Renato Ruggerio fost director general al Organizatiei Mondiale a Comertului declara cu ceva ani in urma: „Traim intr-o economie mondiala a momentului. Adesea ne sculam in sunetul unui radio-desteptator fabricat in Singapore sau Hong Kong. Dupa ce am baut o cafea columbiana, in timp urmaream un jurnal de stiri pe un post de televiziune american, ne imbracam intru-un costum italian confectionat din lana australiana. Ne urcam dupa aceea intr-un automobil german montat in Slovacia, pentru a merge sa lucram intr-o companie transnationala, al carui sediu central a fost proiectat de un arhitect chinez sau finlandez. Aici, materialul de birou provine din Coreea de Sud, Statele Unite sau dintr-o tara europeana. Pranzul se poate servi intr-un restaurant mexican administrat de un marocan, pentru a putea apoi asista la o reuniune internationala asigurata de o duzina de sisteme de comunicatii nationale”1

Renato Ruggerio nu face o trecere in revista a principalelor momente ale unei zile ci, evidentiaza caracteristicile cotidiene ale unui fenomen de profunzime din economia mondiala actuala.

Parasim progresiv o lume in care economiile nationale sunt relativ izolate intre ele prin bariere in calea fluxurilor comerciale si investitionale, prin distante fizice, diferente de fus orar si de limba, prin reglementari guvernamentale, sisteme culturale si medii de afaceri, pentru a ne indrepta spre o lume in care economiile nationale fuzioneaza intr-un imens sistem economic interdependent.

_________________

1- Alexandra Horbet, Anda Mazilu, Costea Munteanu „Marketing Investitional Interntional” Editura Fundatiei Romania de maine Bucuresti 2002 pag 140

Acest proces denumit in mod uzual globalizare inseamna de fapt cresterea interconexiunilor dintre societati, astfel incat evenimentele ce se petrec intr-o anumita parte a lumii influenteaza, intr-o masura tot mai mare oameni si societati situate intr-o alta parte a lumii. Lumea de azi pare „a se comprima” oameni putand simti si experimenta, in mod direct acelasi lucru. Cel mai elocvent exemplu in acest sens il reprezinta sistemul World Wide Web, dar si reteaua de posta electronica, care au transformat comunicatiile intr-o maniera ce nu putea fi anticipata nici macar cu cinci ani in urma. Acestea sunt cele mai evidente exemple, dar pot fi aduse si altele: comunicatiile planetare prin televiziune, cotidienele cu circulatie mondiala, miscarile sociale internationale precum Amnesty sau Greenpeace, francizele globale, cum sunt McDonald’s, Coca Cola, Pizza Hut, dar si problemele si riscurile globale, precum poluarea mediului, SIDA, terorismul international, traficul cu arme si droguri, etc.

Iar in cadrul acestui proces atat de complex, corporatiile transnationale fara indoiala joaca un rol si au un cuvant destul de important de spus.