Pagina documente » Stiinte Economice » Costul de productie, o influenta pentru managementul organizatiei (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-costul-de-productie-o-influenta-pentru-managementul-organizatiei-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-costul-de-productie-o-influenta-pentru-managementul-organizatiei-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

CUPRINS
Costul de productie, o influenta pentru managementul organizatiei
Capitolul 1
Descrierea Societatii Comerciale Rolem S.R.L Codlea
1.1 Istoricul firmei.............3
1.2 Obiectul de activitate......8
1.3 Organizarea S.C. Rolem S.R.L.........9
1.4 Managementul firmei...19
1.5 Sistemul de costuri al firmei S.C. Rolem S.R.L...29
Capitolul 2
Concepte privind calculul costului de productie
2.1 Rolul, functiile si tipologia costului de productie.35
2.2 Metoda ABC..............42
2.3 Impactul in management al costului de productie.48
2.4 Efectele costului asupra preturilor si profitului....58
Capitolul 3
Costul de productie pentru reperul ?DP 210 Ala?
3.1 Prezentarea produsului ?DP 210 Ala?61
3.2 Prezentarea fluxului de fabricatie.....62
3.3 Antecalculatia costului..66
3.4 Calculul costului de productie.........69
3.5 Calculul costului de productie prin metoda ABC..78
Capitolul 4
Analiza cheltuielilor firmei
4.1 Analiza cheltuielilor aferente veniturilor...........83
4.2 Analiza cheltuielilor materiale........87
4.3 Analiza cheltuielilor salariale.........90
4.4 Analiza cheltuielilor cu dobinzile....94
Capitolul 5
Solutii de imbunatatire a costurilor de productie
5.1 Modalitati de reducere a costului produselor......98
5.2 imbunatatirea sistemului de calcul al costurilor prin folosirea metodei ABC...........105
5.3 Masuri de reducere a costului de productie......109
Concluzii generale...........116
Bibliografie....120
Anexe..........121

Alte date

?

COSTUL DE PRODUCTIE, O INFLUENT? PENTRU MANAGEMENTUL ORGANIZATIEI

INTRODUCERE

Într-o economie de piata, scopul final al agentului economic il reprezinta obtinerea de profit. În esenta preocuparea oricarui agent economic este de a-si acoperi costurile de productie si de a obtine profit cat mai mare. În conditiile economiei de piata o intreprindere care nu-si acopera cheltuielile nu este rentabila si deci va da faliment.

De aceea abordarea si conducerea actiunilor concrete de reducere a costurilor de productie constituie o latura esentiala a conducerii manageriale, a mecanismului de conducere profitabila a firmei.

Nici un manager nu poate fi un bun specialist daca nu stie sa opereze, in decizii, cu indicatorii de costuri si eficienta, daca nu cunoaste o calculatie de costuri si nu stie sa le analizeze critic. De asemenea nu poate fi un bun specialist daca nu cunoaste caile concrete de reducere a nivelului costurilor, de crestere a productivitatii muncii si a ratei profitului.

În conditiile concurentei specifice economiei de piata, intreprinzatorii pentru a obtine profit cat mai mare, actioneaza in directia reducerii costurilor de productie, calea cea mai sigura spre cresterea eficientei.

Realizarea in bune conditii a actiunii de reducere a costurilor de productie presupune o analiza aprofundata a activitatilor desfasurate de firma, a structurii si dinamicii factorilor de productie utilizati de firma.

Calculul costului are o insemnatate capitala pentru tot ceea ce urmeaza sa faca o firma, acordandui-se o mare insemnatate atat in practica cat si in teorie. Numai un calcul corect si corespunzator al costurilor poate ajuta firma sa-si modeleze consumurile de resurse tinand cont de schimbarile survenite in structura activitatilor, sa se preocupe mai mult de calitatea produselor realizate si respectarea termenelor de livrare.

Prin cheltuieli de productie se manifesta eforturile totale facute de agentul economic (eforturi umane, financiare, materiale) pentru obtinerea productiei ce urmeaza a fi realizata de firma.

În management, in special dupa 1950, s-a incercat sa se rezolve problema determinarii costului de productie. S-au avansat multe solutii, au fost progrese notabile, dar intreprinderile inca incearca sa cunoasca exact costurile diferitelor produse pe care le fac. De exemplu in aceasta situatie este S.C. Rolem S.R.L.

Pentru managementul unei firme este necesara o analiza cat mai exacta a costurilor aferente, deoarece costurile insotesc orice activitate productiva, intra in pretul oricarui produs pe care firma il ofera consumatorului pe piata produsului respectiv.

De aceea cu ajutorul datelor din bilantul contabil s-a incercat o analiza a cheltuielilor celor mai importante din cadrul firmei (analiza cheltuielilor aferente veniturilor, analiza cheltuielilor materiale, cheltuielilor salariale precum si analiza cheltuielilor cu dobanzile).

În lucrare am incercat sa constat daca o noua metoda de calcul al costului de productie; metoda ABC este satisfacatoare pentru S.C. Rolem S.R.L. si daca pot fi facute pe aceasta baza o serie de propuneri de reducere a costului de productie.

CAPITOLUL 1

DESCRIEREA SOCIET?TII COMERCIALE ROLEM S.R.L.-CODLEA

1.1 ISTORICUL FIRMEI

S.C. Rolem S.R.L isi incepe activitatea in anul 1994 ca un joint-venture in care sunt reprezentate cu parti egale Grupul ?Tiriac? (33%) si firmele Behr Wendlingen (33%) si Holzindustrie Bruchsal (33% - care apartine concernului Daimler - Benz). În anul 1994 firma se intindea pe o suprafata de 10.000 m2 iar in prezent suprafata pe care se intinde societatea a crescut la 20.225 m2. La inceput numarul salariatilor era de 400, azi firma dispune de 2.000 de angajati cu o medie de varsta de 27 de ani (67% din structura salariatilor sunt femei).

În 1994 se lucra intr-o singura hala pe utilaje noi aduse din Germania. Astfel se produce in conditii provizorii, singurul reper - W 202 - fiind ornament de usa cu un singur tip de furnir pentru Germania.

Înca de la inceput se punea accent pe calitatea produselor, pe insusirea pasilor procesului tehnologic si nu pe cantitatea de produse create.

În anul 1995 numarul de elemente produse creste folosindu-se doua tipuri de furniruri.

La 9 iunie 1995 are loc deschiderea oficiala a firmei. Numarul angajatilor creste de la 400 la 600. În acest an se introduce un standard uniform de calitate pentru locatiile firmei din Romania si Germania. Din acest an, pe langa producerea ornamentelor din lemn pentru panourile usilor de la Mercedes C-Klasse, a inceput fabricarea elementelor de ornament pentru noua limuzina, Mercedes Clasa E. Pentru aceasta limuzina se produc ornamentele din panourile usilor din fata/spate si cel de la plansa de bord din dreapta pasagerului. O importanta deosebita in cadrul productiei o detin comenzile speciale. Acestea constau din ornamente cu acoperire speciala sau ornamente personalizate atat pentru clasa sport dar si pentru clasa de lux din gama Mercedes Benz.

Începand din anul 1996 productia se stabilizeaza, se dezvolta un concept de scolarizare pentru angajati si pentru cadrele de conducere. Din septembrie 1996 se lucreaza in sistemul lohn. Prelucrarea prin lohn este o intelegere scrisa intre un producator si beneficiar, prin care beneficiarul se angajeaza sa puna la dispozitia producatorului materia prima si materialul cu scopul prelucrarii lor, corespunzator documentatiei si prescriptiilor tehnice ale beneficiarului, contra unei retributii in bani sau natura. Începand cu noiembrie 1996 se introduce un sistem de propuneri de imbunatatire care vizeaza implicarea salariatilor in modificarea si imbunatatirea procedeelor.

Pentru anul 1996 cifra de afaceri a fost de peste 55 milioane marci. Acest lucru s-a datorat investitiilor materiale si financiare masive precum si scolarizarii personalului muncitor la standardele de calitate ale grupului Mercedes. Într-un singur an s-au investit peste 25 milioane marci in utilaje noi, iar grupul ?Tiriac? a modernizat intreaga cladire. Pentru o buna instruire a personalului la S.C. Rolem S.R.L. au venit specialisti ai grupului Mercedes. Dificultatile aparute, legate de comunicare si schimbarea mentalitatilor legate de munca si autocontrol, au fost depasite pe parcurs. În prezent, la S.C. Rolem S.R.L. lucreaza sase angajati de la Mercedes Benz AG (cu un contract de munca in Romania de cinci ani) si alti trei de la ceilalti doi parteneri. Ei au sarcina de a organiza desfasurarea activitatii productive si de a asigura necesarul de piese de calitate superioara. Pentru o buna desfasurare a lucrurilor ei sunt sprijiniti de noua cadre de conducere din partea romana.

În noiembrie 1996 firma Behr Wendlingen se retrage, firma S.C. Rolem S.R.L. ramanand un joint-venture intre HIB Bruchsal si Grupul Tiriac.

Începand din 1997 incep sa se produca piese pentru BMW (schimbatoare de viteza) si se introduc noi tehnologii. În acest an S.C. Rolem S.R.L. obtine certificatul ISO 9002. Apoi si-a propus sa perfectioneze in continuare calitatea produselor.

La sfarsitul anului se introduce evaluarea performantelor intreprinderii dupa modelul EFQM (sistemul European Foundation for Quality Management). Fundatia EFQM se formeaza in 1988 cand 14 firme de varf din Europa recunosc posibilitatea intaririi pozitiei pe piata prin aplicarea managementului calitatii totale. Pana in 1996 numarul firmelor membre la aceasta fundatie era de 550. Scopul evaluarii performantelor intreprinderii este de a masura si imbunatati integral si regulat procesele de transformare si imbunatatire care au loc in departamente. Aceasta evaluare se efectueaza de cadrele de conducere din fiecare departament in cadrul unei evaluari. De asemenea aceasta evaluare permite firmei o verificare interna si externa a rezultatelor cu scopul unei comparatii reciproce. Modelul cuprinde 9 criterii: conducere (10%), politica si strategie (8%), orientare catre angajati (9%), resurse (9%), procese (14%), satisfacerea clientilor (20%), satisfacerea angajatilor (9%), responsabilitate sociala/imagine (6%), rezultate financiare (15%). Fiecare din aceste criterii sunt analizate de catre o echipa avand in frunte un responsabil de criteriu care coordoneaza activitatea echipei. Fiecare echipa are sarcina de a culege si evalua cat mai multe date relevante. Responsabilii de criteriu participa la o sedinta unde se va evalua fiecare criteriu si se va atribui un punctaj.

Din mai 1997 se editeaza revista firmei intitulata ?Pasi in doi?. Aceasta revista are ca scop informarea angajatilor despre problemele firmei precum si despre ceea ce se intentioneaza sa se faca in viitor .

În 1998 se pun bazele unei firme ?sora? S.C. HIBROM S.R.L. iar activitatea oficiala si-o incepe la 1 ianuarie 1999. În S.C. HIBROM S.R.L. se realizeaza proiectele pentru viitoarele modele ce pot fi scoase pe piata auto, incepand de la faza de proiectare a produsului, trecand prin faza de prototipuri, realizand anteseria, pana la momentul in care produsul poate fi realizat in serie. Prin adaugarea ?VDA 6? la sistemul managementului calitatii rezulta o mai buna orientare catre clienti si o stabilizare a tuturor proceselor la S.C. Rolem S.R.L..

Din 01.01.1999 Grupul Tiriac se retrage, firmele S. C. HIBROM S.R.L. si S.C. ROLEM S.R.L. sunt detinute 100% de catre Holzindustrie Bruchsal. Datorita unei capacitati de productie reduse, pentru a face fata comenzilor aparute, S.C. ROLEM S.R.L. incepe constructia unei noi hale de productie.

Din anul 2000 S.C. Rolem S.R.L. si S.C. HIBROM S.R.L. devin o parte a Grupului Dräxlmaier. Grupul Dräxlmaier este un furnizor de sistem in industria auto, specializat pe elemente de interior, sisteme electrice si electronice. Grupul Dräxlmaier are sediul la Vilsbiburg in landul Bavaria din Germania. În Romania Dräxlmaier mai are filiale la Pitesti, Satu Mare si Timisoara. În S.C. ROLEM S.R.L. si HIBROM se introduce sistemul de management al calitatii Dräxlmaier DQS. În departamentul de logistica se introduce un sistem informatic folosit de grup, denumit SAP.