Pagina documente » Stiinte Economice » Costurile calitatii si analiza economica si financiara (S.C. XYZ S.R.L.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-costurile-calitatii-si-analiza-economica-si-financiara-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-costurile-calitatii-si-analiza-economica-si-financiara-s.c.-xyz-s.r.l.-


Cuprins

CUPRINS
INTRODUCERE ......... ...........3
CAPITOLUL 1
ANALIZA ACTIVITATII S.C. CORINA GEALAN S.R.L
1.1Prezentarea generala S.C. CORINA GEALAN S.R.L ...4
1.2Analiza sistemului de management
1.2.1Sistemul informational .......9
1.2.2Sistemul organizatoric ......11
1.2.3Sistemul metodologic-managerial .......12 1.2.4.Sistemul decizional ........ ...13
1.3Analiza economico -financiara ............. 14
1.3.1Analiza potentialului intern ............ .16
1.3.2Analiza potentialului material ... .........18
1.3.3Analiza cheltuielilor ......... 21
1.3.4Analiza rentabilitatii ...... 24
1.3.5Analiza patrimoniului ...... 26
1. 4 Analiza mediului extern S.C. CORINA GEALAN S.R.L.............33
1.4.1 Principalii factori specifici mediului extern ..........33
1.4.2 Descrierea pietei interne si externe timplariei PVC 34
CAPITOLUL II
SISTEMUL COSTURILOR CALITATII
2.1 Calitate, notiune concreta , complexa , dinamica ........41
2.2.Standarde , norme, reglementari privind calitatea .....43
2.3 Influenta calitatii asupra performantelor organizatiei 46
2.3.1Analiza calitatii ............47
2.3.2Evaluarea de ansamblu a calitatii la nivel de firma . .49
2.4 Costurile calitatii ..50
2.4.1 Teorii privind costurile calitatii .........50
2.4.2 Costurile calitatii publicate ............53
2.5 Costurile organizatiei ......56
2.5.1Costurile directe , indirecte si de oportunitate ..........57
2.5.2Costurile de regie .........57
2.5.3Costurile controlabile si necontrolabile 60
2.5.4Costurile fixe si variabile ..61
2.6. Clasificarea costurilor calitatii ............63
2.6.1Importanta costurilor calitatii ...........64
2.6.2Clasele de costuri ale calitatii .. .........65
2.6.2.1 Costurile de prevenire 65
2.6.2.2 Costurile de evaluare ..68
2.6.2.3 Costurile interne ale defectelor ...69
2.6.2.4. Costurile externe ale defectelor ..71
2.7 Costurile ascunse si evidente ale calitatii 73
2.8 Modelele calitatii conformitatilor ...........74
2.9.Obiectivele de reducere a costurilor calitatii.............78
CAPITOLUL III
ANALIZA COSTURILOR CALITATII S.C. CORINA GEALAN S.R.L
3.1Costurile calitatii la S.C. CORINA GEALAN S.R.L...80
3.2 Modalitatile de reducere a costurilor calitatii .........90
3.3.Diagrama Pareto aplicata la S.C. CORINA GEALAN S.R.L ....90
3.4 Implementarea ISO si efectele asupra costurilor calitati ..........93
CAPITOLUL IV
PROPUNERI DE iMBUNATATIRE A SISTEMULUI COSTURILOR CALITATII LA S.C. CORINA GEALAN S.R.L .........95
CAPITOLUL V
CONCLUZII .........99

EXTRAS DIN DOCUMENT

?INTRODUCERE

Principalele obiective pe care ni le propunem in cadrul acestei lucrari sunt legate de prezentarea importantei pe care o are managementul calitatii , costurile calitatii in cadrul firmei S.C . CORINA GEALAN S.R.L. .

O atentie deosebita se acorda modului in care firma a pus bazele unui sistem coerent de asigurare a calitatii care sa fie aplicat corect si in timp real.

Prin implementarea standardului de management integrat al calitatii , firmele din sectorul de tamplarie pot deveni mai competitive , in conditiile diminuarii costurilor de productie .

Implementarea unui sistem de management al calitatii ramane inca o problema mult discutata , desi necesitatea ei se face resimtita chiar si in domeniul tamplariei pvc .Standardele ISO sunt recunoscute in peste 120 de tari din intreaga lume , adoptarea lor fiind o conditie impusa de numerosi clienti sau furnizori .

La nivel managerial , problema calitatii este influentata de mentalitatea managerilor de nivel mediu sau superior . Pentru unele companii , nevoia de imbunatatire a comunicarii pe probleme legate de calitate si de costurile calitatii a fost atat de acuta incat a devenit un obiectiv major .Spre deosebire de acestea , in alte firme managerii afirma ca timpul si resursele acordate activitatilor de prevenire si diminuare a defectelor sunt multe mai mari decat pierderile suferite din produsul neconform .

Costurile calitatii inregistrate de firme tind sa contrazica marea majoritatea a managerilor , ele situandu-se in domeniul tamplariei pvc la 15 % din vanzari .

Situatia este cu atat mai grava cu cat , aceste costuri sunt in general constituite din produsele defecte ce atrag dupa sine nemultumirea clientului .În acelasi timp , in mare parte , aceste costuri sunt suportate de producator lucru care il dezavantajeaza .

Un bun sistem de management al calitatii presupune si un management bun al sistemului costurilor calitatii .Tocmai de aceea , o analiza a costurilor producatorului , cercetarile de marketing asupra costurilor cauzate de calitatea slaba a produselor conduc la implementarea si aplicarea unui sistem de control al costurilor calitatii in cadrul firmelor .

CAPITOLUL I

ANALIZA ACTIVIT?TII S.C. CORINA GEALAN S.R.L

1.1 Prezentarea generala a firmei

Societatea comerciala Corina Gealan este o societate cu raspundere limitata si functioneaza in conformitate cu prevederile legilor romane , Contractul de societate si Statutul societatii . Ea a fost infiintata in anul 1994, avand in prima faza 15 muncitori si cinci angajati cu studii medii.

Denumirea initiala a firmei a fost „ S.C.Corina Prod Service S.R.L. „ avand sediul in cartierul Drumul Taberei ,Bucuresti .

În anul 1998 firma achizitioneaza un nou spatiu de productie situat in comuna Bragadiru , soseaua Alexandriei , numarul 298 , judetul Ilfov , insumand 2.000 mp.. Dimensiunile firmei cresc semnificativ in anul 2002 , cand spatiul de productie este constituit dintr-o hala de 3.000 mp.

Firma si-a orientat activitatea catre unul din domeniile de baza ale constructiilor , avand ca obiectiv principal producerea si montarea tamplariei din profile PVC si a geamurilor termoizolante. Fiind prima firma din Bucuresti cu activitate in acest domeniu, s-au facut eforturi deosebite, financiare si tehnice, pentru asigurarea spatiilor de productie, dotarea cu utilaje si nu in ultimul rand, pentru realizarea unei mediatizari adecvate.

În toate aceste activitati, un real ajutor s-a primit din partea firmei germane GEALAN, ajutor materializat in scolarizarea personalului muncitor si asistenta tehnica in timpul executarii lucrarilor de specialitate .

Organele de conducere sunt :

? Adunarea Generala a Actionarilor care decide asupra activitatii firmei si asigura strategia ei economica si comerciala ;

? Consiliul de Administratie

? Directorul General , care este numit de catre Adunarea Generala a Actionarilor , pe o perioada de 5 ani si conduce intreaga activitate a unitatii .

S.C . CORINA GEALAN S.R.L. are ca obiect principal de activitate executia si montajul tamplariei din PVC si aluminiu .Ea lucreaza numai cu furnizori de renume mondial , primul dintre acestia fiind concernul german GEALAN , pionier al producatorilor de profile PVC pentru geam termoizolant in Romania .

Conform obiectului de activitate ,S.C. CORINA GEALAN S.R.L realizeaza urmatoarele activitati :

? fabricarea si montajul tamplariei PVC si aluminiu

? fabricarea si montajul tamplariei aluminiu placat cu lemn

? fabricarea geam termoizolator

? fabricarea rulouri exterioare cu lamele de PVC/aluminiu

? fabricarea rulouri , rame si usi cu plase contra insectelor

? fabricarea usilor de garaj si portilor industriale

? fabricarea instalatiilor de incalzire solare

? comercializarea centralelor termice

? fabricarea si comercializarea usilor rezistente la foc

? fabricarea sistemelor de invelitori si caramida

Concurentii existenti

În domeniul tamplariei PVC si aluminiu exista foarte multe firme care produc si comercializeaza geamuri termopan .Acest domeniu de activitate prezinta o evolutie ascendenta .Tot mai multe persoane doresc sa-si inlocuiasca geamurile clasice cu geamuri termoizolatoare .Desi acest lucru inseamna realizarea unei investitii destul de mari , multi oameni considera ca achizitionarea unor geamuri termopan este o necesitate , datorita avantajelor pe care le ofera acestea ( un aspect mai frumos , durabilitate mai mare , izolare termica , fonica , etc.) .În conditiile unei cereri tot mai mari , au fost infiintate un numar mare de firme care se ocupa de producerea si comercializarea geamurilor termopan .Cu toate acestea , calitatea produselor oferite de multe firme este indoielnica datorita conditiilor in care sunt realizate produsele .De cele mai multe ori nu se respecta o serie de reguli in producerea si montarea geamurilor termopan ceea ce determina scaderea durabilitatii acestora sau izolare ( termica si fonica) redusa.Tocmai de aceea , sunt considerati concurenti pentru firma Gealan firme precum : Trocal , Kommerling si Rehau .Sunt singurele firme care ofera produse de calitate . Aceste firme , ca de altfel si firma Gealan importa tehnologia germana in domeniul tamplariei PVC si aluminiu, colaborand cu furnizori de renume mondial .Calitatea produselor Gealan este foarte buna , fiind garantata de colaborarea cu concernul german Gealan .Firma ofera produse dotate cu o serie de sisteme : sistem de asigurare a securitatii , cauciuc rezistent la intemperii , transfer termic redus , stabilitatea ramei tamplariei etc. Preturile produselor oferite spre vanzare sunt comparabile cu cele ale concurentei iar promovarea produselor se face prin intermediul celor 10 magazine ale firmei .

Concurentii potentiali

Domeniul tamplariei PVC este in continua dezvoltare .Cu toate ca exista foarte multe firme in acest domeniu si cu toate ca pentru realizarea unor produse de calitate sunt necesare investitii foarte mari , se poate spune ca exista concurenti potentiali . Din randul acestora fac parte firmele din domeniul constructiilor care , din dorinta de a nu apela la firmele specializate in productia tamplariei PVC si aluminiu , isi pot achizitiona o masina prin care se asambleaza componentele unui geam termopan . Investitia facuta de catre aceste firme nu este foarte mare ( consta in achizitionarea utilajului respectiv , a profilelor si feroneriei de la furnizori specializati ) dar calitatea produselor este slaba datorita nerespectarii unor reguli in ceea ce priveste asamblarea pieselor . Ex. : intre geamurile propriu –zise corect este sa se introduca argon sau krypton si nu aer pur .

Produse substituibile