Pagina documente » Recente » Creditul neguvernamental tendinte si previziuni.doc

Despre lucrare

lucrare-licenta-creditul-neguvernamental-tendinte-si-previziuni.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-creditul-neguvernamental-tendinte-si-previziuni.doc


Cuprins

?Cuprins

INTRODUCERE {p}

Capitolul 1: Creditarea – activitatea specifica bancilor comerciale si tipuri de credite bancare {p}

1.1. Notiunea de creditare si trasaturile activitatii de creditare {p}

1.2. Tipuri de credite bancare {p}

1.2.1. Tipuri de credite acordate persoanelor fizice {p}

1.2.2. Tipuri de credite acordate persoanelor juridice {p}

Capitolul 2: Contextul macroeconomic al creditului neguvernamental {p}

2.1. Contextul macroeconomic si financiar international {p}

2.2. Sectorul bancar {p}

2.3. Creditele si riscul de credit {p}

Capitolul 3: Date statistice in evolutia creditului neguvernamental {p}

3.1. Structura creditului neguvernamental {p}

3.2. Creditul catre companiile nefinanciare {p}

3.3. Creditul catre populatie {p}

Capitolul 4: Abordarea crizei mondiale din perspectiva creditului neguvernamental {p}

4.1. Canalele de transmisie a crizei financiare asupra economiei in Romania {p}

4.2. Evolutia crizei in Romania {p}

4.3. Consecintele crizei financiare in Romania {p}

4.4. Economia Romaniei si criza financiara. Masuri stabilizatoare {p}

CONCLUZII {p}

BIBILOGRAFIE {p}

INTRODUCERE

Functia principala a creditului, in conditiile principale actuale pe care le parcurge economia Romaniei, o constituie finantarea completarii resurselor financiare necesare desfasurarii optime a activitatii agentilor economici cu capital privat si de stat. Importanta rolului sistemului bancar in finantarea economiei, respectiv a creditului a fost pregnanata in aceasta perioada de tranzitie a economiei romanesti, in conditiile procesului inflationist crescut, cand reluarea si desfasurarea activitatilor agentilor economici presupunea cheltuieli suplimentare. Cu toate ca ritmul privatizarii in tara noastra a fost unul lent, sectorul privat s-a dezvoltat continuu in cei treisprezece ani de tranzitie, proces la care a contribuit si sistemul bancar romanesc.

Evolutia creditului neguvernamental in perioada 1997–2009 este edificatoare, inregistrandu-se o crestere de peste 262 de ori, respective de la 684 miliarde lei in 1997, la 179626 miliarde lei in 2009; crestere a fost sustinuta de dezvoltarea sectorului privat, de efectele procesului de privatizare si de reducerea treptata a dobanzilor active. Astfel, sistemul bancar contribuie la eforturile facute de agentii economici pentru redresarea economiei si pentru relansarea activitatilor productive la parametrii superiori si de competitivitate.

Implicarea sistemului bancar in finantarea economiei s-a realizat pe multiple planuri, printre care amintim: imprumuturi pentru capital de lucru sau pentru investitii, credite pentru privatizare, incurajarea capitalului strain pentru a participa la privatizarea din Romania, etc. Rolul sistemului bancar in finantarea economiei este pus in evidenta si prin finantarile prin credite cu dobanzi preferentiale a productiei de export si a exportului de produse.

Consideram ca rolul sistemului bancar si-a indeplinit misiunea de finantator al economiei in bune conditii si ca foarte multi agenti economici au putut depasi multe greutati si inregistra succese in activitatea lor, ca urmare a sprijinului primit prin imprumuturile contractate. Aceasta afirmatie poate fi sustinuta si prin faptul ca celelalte institutii specifice ale pietei de capital, in special bursa de valori si societati financiare sunt aproape inexistente in procesul de finantare al economiei.

Apreciem ca dificultatile din economia reala vor continua si anii care urmeaza, mai ales in contextul cerintelor integrarii in Uniunea Europeana, prin finalizarea procesului de privatizare, prin investitii productive, de fapt prin competitivitate si calitate. În aceste conditii sistemul bancar isi va pastra rolul de finantator al economiei prin disponibiliatea lor de a contribui prin parghii specifice si in mod special prin creditul bancar la completarea resurselor financiare, atat de necesare economiei.

EXTRAS DIN DOCUMENT