Oct 21 2024
Cresterea cantitativa a ofertei si diversificarea preparatelor culinare in conceptia catering (S.C. X
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINS1.INTRODUCERE
2.APORTUL CATERINGULUI INDUSTRIAL SI COMERCIAL LA RIDICAREA
PERFORMANTELOR CALITATIVE ALE PRODUSELOR ALIMENTARE.
2.1. GENERALITATI
2.2. PRINCIPALELE GRUPE DE ALIMENTE
2.3. PARTICULARITATI ALE CATERINGULUI INDUSTRIAL SI COMERCIAL
2.3.1. CLASIFICAREA PRODUSELOR ALIMENTARE iN GENERAL
2.3.2. CLASIFICAREA PRODUSELOR CATERING
2.3.3. GRUPELE DE ALIMENTE
3.TEHNICI DE PROMOVARE
3.1. STRUCTURA ACTIVITATII PROMOTIONALE - REDUCERILE
TEMPORARE DE PRET
3.2. TEHNICI CARE URMARESC ATRAGEREA TINTEI CATRE PRODUS.
PUNEREA iN VALOARE A PRODUSELOR LA LOCUL ViNZARII
3.2.1. PUBLICITATEA LA LOCUL ViNZARII
3.2.2. PUBLICITATEA DIRECTA
3.3. MODELUL COMPONENTELOR DE ACCEPTARE A ALIMENTELOR
3.4. TEHNOPREZENTAREA PRODUSELOR CULINARE
4.CRESTEREA OFERTEI LA S.C. LUSSAM S.R.L CA URMARE A DIVERSIFICARII
GAMEI SORTIMENTALE
4.1. SCURT ISTORIC AL S.C. LUSSAM S.R.L
4.2. ORGANIGRAMA S.C. LUSSAM S.R.L
4.3. EVOLUTIA INDICATORILOR ECONOMICI LA S.C. LUSSAM S.R.L
PE PERIOADA 1999 - 2001
4.3.1. EVOLUTIA CIFREI DE AFACERI LA
S.C. LUSSAM S.R.L iN PERIOADA 1999-2001
4.3.2. EVOLUTIA VENITURILOR LA S.C. LUSSAM S.R.L
iN PERIOADA 1999-2001
4.3.3. EVOLUTIA CHELTUIELIILOR LA S.C. LUSSAM S.R.L
iN PERIOADA 1999-2001
4.3.4. EVOLUTIA PROFITULUI LA S.C. LUSSAM S.R.L
iN PERIOADA 1999-2001
4.3.5. EVOLUTIA RATEI DE RENTABILIITATE LA
S.C. LUSSAM S.R.L iN PERIOADA 1999-2001
4.3.6. EVOLUTIA PRODUCTIVITATII MUNCII LA
S.C. LUSSAM S.R.L iN PERIOADA 1999-2001
4.3.7. EVOLUTIA PROFITULUI MEDIU PE LUCRATOR LA
S.C. LUSSAM S.R.L iN PERIOADA 1999-2001
4.3.8. EVOLUTIA iNCASARILOR PE LOC DE MASA LA
S.C. LUSSAM S.R.L iN PERIOADA 1999-2001
4.4 STUDIU PRIVIND CALITATEA SI CANTITATEA OFERTEI LA S.C. LUSSAM S.R.L
5. CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE
Alte date
?CAPITOLUL 1.
INTRODUCERE
Dezvoltarea si diversificarea serviciilor este expresia necesitatii satisfacerii unor nevoi sociale. Integrate in structurile si mecanismul procesului social al productiei, serviciile sunt oferite colectivitatilor de oameni, unitatilor economice, institutiilor si persoanelor fizice.
Intreprinderile de alimentatie publica si de turism, similar altor intreprinderi economice, sunt un produs, un rezultat al mediului social economic. Pe de alta parte este generatoare de noi necesitati determinate de indeplinirea rolului sau economico-social si de realizarea obiectului sau de activitate.
În paralel cu dezvoltarea economica, a crescut gradul de ocupare a populatiei si in consecinta, rezolvarea problemei alimentatiei a impus noi preocupari pentru imbinarea cerintelor de satisfacere a necesarului fiziologic, de incadrare in timpul liber si in bugetul de venituri disponibile. În acelasi timp, dezvoltarea turismului si a transportului de pasageri, in special pe cale aeriana si maritima, au creat un cadru favorabil pentru aparitia unei noi ramuri a pregatirii si distributiei alimentelor cu un grad avansat de prelucrare, denumita catering.
În conditiile economiei de piata consumatorul devine axul central al tuturor activitatilor economice ce converg spre satisfacerea cat mai deplina a dorintelor, exigentelor, preferintelor, necesitatilor, aceasta satisfacere fiind insasi esenta activitatii economice realizate.
Influenta alimentatiei asupra starii de sanatate a individului, importanta acesteia in dezvoltarea armonioasa a organismului, in mentinerea vigorii fizice si intelectuale, deci impactul asupra rezultatelor obtinute in activitatile economico-sociale, au determinat ritmuri accentuate de crestere pentru sectoarele care au ca obiect de activitate alimentatia omului si semnificative transformari corelate cu importanta economica si sociala a acestor activitati.
Tehnologia culinara moderna, cu toate exigentele ei, nu se mai poate sprijini numai pe intuitia, talentul sau indemanarea lucrarilor din activitatea productiva a acestui sector, producandu-se mutatii rapide in procesul de prelucrare, in sortimentul produselor comercializate, in cererea de consum, intensificandu-se interdependentele cu alte sectoare de activitate.
Oferta de produse alimentare trebuie sa corespunda noilor exigente, specifice omului modern, tentat tot mai mult de procurarea hranei gata preparate. Nevoia de hrana trebuie satisfacuta la un nivel superior prin acoperirea necesarului fiziologic cu alimente variate, gustoase, salubre, in conditile economisirii fondului de timp afectat pregatirii zilnice, diminuarii efortului fizic solicitat de aceasta activitate si totodata prin costuri mai reduse.
Conform dictionarului Oxford English cuvantul “Catering” provine de la cate- substantiv cu sensul de cumparatura, ulterior de mancaruri cumparate ajungand la verbul “to cate”- a imbraca si in continuare la un nou substantiv “caterer”, cu semnificatia de persoana care asigura provizii pentru o gospodarie, club, sau furnizeaza alimentele necesare unei sarbatori.
Astazi cateringul este inteles ca un proces complex prin care se realizeaza pe cale industriala produse gata de consum cele mai multe (congelate) necesitand parcurgerea unui lant frigorific perfect pus la punct de aprovizionare la productie de consum.
Conditiile de viata contemporane, cand un numar din ce in ce mai mare de persoane lucreaza la mari distante de locuinta, cand gradul de ocupare a femeilor este in crestere si timpul disponibil pentru procurarea materiilor prime si prepararea hranei scade, au constituit factori de stimulare a dezvoltarii retelei de fabricare, pastrare si distribuire a alimentelor gata preparate, pe care consumatorii sa le poata procura in orice moment, cu efort minim si in timp redus.
Cea mai puternica influenta asupra aparitiei si dezvoltarii cateringului a avut-o extinderea consumului alimentelor in afara domiciliului. Sistemul catering se adreseaza in special consumatorilor colectivi: cantine scolare, cantine restaurant, spitale, unitati militare si de aviatie, restaurante cu autoservire, unitati cu servire rapida. Acestia au devenit consumatori exigenti, care accepta sa-si satisfaca nevoia de hrana cu alimente gata preparate dar, care, sa aiba o valoare nutritiva normala, preturi mai mici si sa fie prezentate corespunzator.
Fabricarea produselor tip catering permite o valorificare superioara si complexa a materiilor prime, aditivarea cu un sortiment diversificat de constituenti de gust, aroma, aspect, posibilitatea de fortificare cu substante biologic active (aminoacizi esentiali, vitamine, saruri minerale), precum si echilibrarea valorii nutritive.
Profilul fiecarei unitati, nu se poate realiza intotdeauna dupa proiecte tip, deorece fiecare unitate, prin specificul sau, trebuie sa raspunda nevoilor consumatorilor din zona in care aceasta este amplasata. Materialele de finisare trebuie sa fie aspectuoase, cu un colorit placut si durata de serviciu cat mai mare. Decoratiunile si ornamentele in sala de servire, se recomanda sa fie cat mai judicios alese, pentru a fi vizibile din toate unghiurile posibile. De asemenea, se va tine seama de sursele de iluminat si de influenta pe care o are fiecare culoare asupra bunei dispozitii a consumatorilor in timpul servirii mesei.
Documente similare
· Cresterea cantitativa a ofertei si diversificarea preparatelor culinare in conceptia catering (S....· Tehnica servirii preparatelor din carne de pasare si retete culinare din carne de pasare
· Tehnica servirii preparatelor din carne de peste si retete culinare din carne de peste
· Diversificarea sortimentului de produse tip bumbac
· Conceptia generala despre segmentarea pietii
· CONCEPTIA DESPRE FRUMUSETEA CORPULUI IN SOCIETATEA MODERNA
· Tipologia actuala a intreprinderii de produse catering
· Tipologia actuala a intreprinderii de produse catering (S.C. XYZ S.A.)
· Posibilitati de degradare a produselor tip catering in timpul circuitului logistic (S.C. XYZ S.R.L.)
· Elemente de inginerie tehnologica. Implementarea HACCP la fabricarea preparatelor din carne