Pagina documente » Stiinte Economice » Distributia fizica a produselor (S.C. XYZ S.R.L.)

Cuprins

lucrare-licenta-distributia-fizica-a-produselor-s.c.-xyz-s.r.l.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-distributia-fizica-a-produselor-s.c.-xyz-s.r.l.-


Extras din document

C U P R I N S
Introducere 5
Cap 1. Distributia fizica 7
1.1 Conceptul de distributie fizica 7
1.2 Rolul si importanta distributiei 9
1.3 Canale de distributie 11
1.3.1 Dimensiunile canalului de distributie 13
1.3.2 Tipuri de canale de distributie 14
1.3.3 Organizarea si comportamentul canalelor de distributie 20
1.4 Logistica marfurilor 21
1.4.1 Continutul si structura sistemului logistic 21
1.4.2 Coordonarea functiilor logistice 27
Cap 2. inghetata-istoric si caracteristici 31
2.1 Istoria inghetatei 31
2.2 Schimbari structurale in producerea inghetatei 34
2.3 Pastrarea inghetatei 45
2.4 Ambalarea inghetatei 46
2.5 Depozitarea inghetatei 47
Cap3. Piata inghetatei 50
3.1 Piata in ansamblul ei 50
3.2 Piata inghetatei 55
3.2.1 Distributia pe piata interna 56
3.3 Concurenta pe piata inghetatei 58
3.3.1 Comportamentul anticoncurential 59
3.3.2 Formele concurentei 60
Cap 4.KUBO ICE REAM COMPANY SRL-important producator si distribuitor de inghetata 61
4.1 Scurta prezentare 61
4.2 Structura ofertei 67
4.3 Cererea manifestata pe piata 72
4.4 Aprovizionarea cu materii prime 77
4.4.1 Sursele de cumparare 80
4.5 Clientii societatii 81
4.6 Concurentii fimei Kubo 83
4.7 Analiza Swot 86
4.8 Participarea S.C. KUBO ICE CREAM COMPANY S.R.L. la
tirguri si expozitii 88
4.9 Concluzii 91
4.10 Perspective si propuneri 93
Bibliografie 96

Alte date

?

Introducere

“Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul in care trebuie sa-si organizeze activitatea, in general, si cea de marketing, in special, pentru a se putea adapta cu succes la schimbarile semnificative care au avut loc in ultimii ani in mediul de afaceri.” Ph. Kotler¹

Termen de origine anglo-saxona, marketingul deriva din participiul prezent al verbului “to market”, a carui semnificatie este aceea de a desfasura tranzactii de piata (cuprinzand ideea de actiune continua), respectiv de a cumpara si a vinde.

Înca din 1776, renumitul Adam Smith² spunea: “numai consumul reprezinta scopul final si preocuparea principala a producatorului”, el descriind, de fapt, ceea ce in ultimii ani a devenit cunoscut sub numele de concept de marketing.

În evidentierea semnificatiei marketingului, se ia, de regula, ca punct de plecare definitia formulata de Asociatia Americana de Marketing (A.M.A.), potrivit careia marketingul vizeaza “realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul de bunuri si servicii de la producator la consumator sau utilizator.

În viziunea lui Peter Drucker³ “marketing inseamna mult mai mult decat a vinde. El este o activitate proprie. Cultivarea activitatii de desfacere cuprinde intreaga intreprindere… Punctul de vedere al activitatii de desfacere si responsabilitatea pentru activitatea de desfacere trebuie, prin urmare, sa patrunda in toate domeniile intreprinderii. Conform acestei opinii, marketingul nu reprezinta un plan de desfacere al productiei unei firme,

derivat din celelalte planuri, cum ar fi cel de productie, ci inseamna acordarea planului de marketing cu planurile invecinate, de o asemenea maniera, incat sa se gaseasca in raporturi de interdependenta si nicidecum de dominanta. De asemenea, marketingul introduce o serie de indici ai noului – care il definesc mai complet – cum ar fi activitatile care depasesc distributia pura a marfurilor, deci fluxul fizic de bunuri.

Lucrarea prezenta a fost structurata in patru capitole:

? Primul capitol defineste distributia fizica si sistemul logistic

? Al doilea capitol ne prezinta piata si concurenta care se manifesta in interiorul ei

? Al treilea capitol ne face cunoscuta istoria inghetatei si procesul de obtinere a acestui produs racoritor

? Capitolul patru prezinta societatea KUBO cu principalul sau domeniu de activitate

Aceste patru capitole au fost realizate cu sprijinul personalului societatii comerciale KUBO ICE CREAM COMPANY S.R.L., care mi-au oferit date despre aceasta societate si sub indrumarea Doamnei Lector Universitar Drd. Ana Butnaru, carora le multumesc.

Mi-a facut mare placere sa colaborez cu toate persoanele care m-au indrumat si sa abordez o tema atat de frumoasa.

Autorul

Cap I. DISTRIBUTIA FIZIC?

1.1 Conceptul de distributie fizica

În cursul ultimelor decenii, specialistii in domeniul marketingului au utilizat diversi termeni pentru a descrie fluxul fizic al marfurilor de la punctul de origine la cele de utilizare. Conceptul initial de distributie fizica a fost inlocuit de concepte mai cuprinzatoare, cum sunt “logistica” si “managementul lantului de aprovizionare/furnizare”.

Una din definitiile de inceput ale distributiei fizice este cea propusa de Asociatia Americana de Marketing. Conform acestei definitii, distributia fizica consta in miscarea si manipularea bunurilor de la locul unde acestea sunt produse la cel in care sunt consumate sau utilizate.

Termenul logistica a inceput sa fie tot mai frecvent folosit in anii 80. Initial, distributia fizica si logistica au fost considerate sinonime. La sfarsitul deceniului al IX lea, conceptul de logistica a inceput sa fie considerat mai complex decat distributia fizica. Un exemplu semnificativ in privinta mutatiilor conceptuale care au vut loc in acest domeniu este faptul ca, in anul 1991, Consiliul Managementului logistic, o prestigioasa organizatie profesionala din SUA a inlocuit termenul de manegement al distributiei fizice (definit in 1976) prin cel de logistica, pe care l-a definit astfel: ”procesul de planificare,implementare si control al fluxului si depozitarii eficiente si eficace a bunurilor, serviciilor si informatiilor legate de acestea, de la punctul de origine la punctul de consum, cu scopul de a corespunde cerintelor clientului”.

Exista numeroase definitii ale distributiei fizice. Majoritatea sunt in asentimentul definitiei formulata de Philip Kotler [1 P. Kotler – Marketing, Management Analysis, Planning and control pagina 1987] unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniul marketingului mondial. El a considerat ca distributia fizica implica planificarea, realizarea si controlul fluxului fizic al materialelor si produselor finite de la punctele de origine la punctele de utilizare in vederea satisfacerii necesitatilor consumatorilor in conditiile obtinerii de profit. Aceasta definitie pune accentul pe urmatoarele aspecte:

? caracterul complex al distributiei fizice, determinat de activitati intercorelate de planificare, desfasurare si control al fluxului fizic al marfurilor;

? obiectul distributiei fizice care este prezentat nu numai de produse finite, ci si de materiale;

? scopul operatiunii de distributie fizica si concordanta sa cu scopul dual al oricarei activitati de marketing – satisfacerea nevoilor si obtinerea de profit;

? amplasarea spatiala a distributiei fizice, cuprinde intregul traseu de la punctele de origine la cele de utilizare.

Alaturi de produs, pret si promovare, distributia este o componenta a mixului de marketing conform definitiei propuse de E. Jerome McCarthy [ 2 E.J. McCarthy Basic Marketing. A Managerial Aproach 12th, Ed. Irwin Homewood, 1996] si acceptate de majoritatea teoreticienilor si practicienilor. Submixul distributiei este proiectat pe baza celor doua variabile de baza: canalele de marketing si distributia fizica.

Canalele de marketing sunt alcatuite din ansamblul organizatiilor independente, care sunt implicate in procesul de asigurare a disponibilitatii produsului sau serviciului pentru utilizare sau consum (producatori, brokeri, reprezentanti ai producatorilor, angrosisti, detailisti). Distributia fizica se refera la fluxul fizic al produselor de la furnizor la client.

1.2 Rolul si importanta distributiei

Privita ca mijloc de legatura intre productie si consum, distributia se inscrie, cu un rol esential, in dinamica activitatii economico sociale contemporane. În acest context, trebuie mentionat, mai intai faptul ca prin intermediul distributiei se finalizeaza activitatea economica a intreprinderilor, se incheie ciclul economic al produselor: producatorul, respectiv comerciantul, redobandeste, in forma baneasca, resursele investite in producerea (comercializarea) produselor, precum si un anumit profit pentru activitatea desfasurata, iar consumatorul (utilizatorul) intra in posesia bunurilor (serviciilor) dorite. Pentru a scoate in evidenta importanta distributiei in procesul reproductiei, este necesar sa se faca o analiza a legaturii realizate de catre aceasta intre productie si consum, in cele doua planuri ale sale: spatial si temporal.

Daca, sub aspect spatial, distributia pune in contact centrele de productie cu cele de consum, conectand, in acelasi timp, la circuitul economic national si international diferite zone cu profilul lor specific in ceea ce priveste productia si consumul, sub aspect temporal, distributia apare ca un ”regulator” intre productie si consum, sprijinindu-le desfasurarea lor specifica – concentrata temporal, sezonier sau uniforma – si amortizand efectele nesincronizarii lor.

În aprecierea importantei distributiei in cadrul mixului de marketing trebuie avut in vedere si faptul ca, in realizarea legaturii dintre producator si consumator, distributia nu se va limita la rolul unui intermediar pasiv, ci, dimpotriva, ea isi asuma rolul de exponent al preocuparilor acestora, influentandu-i, deopotriva, prin cresterea sanselor vanzarilor si satisfacerii cerintelor de consum.

Ca mijloc de legatura intre productie si consum, distributia se inscrie cu un rol esential in dinamica societatii contemporane. Acest rol are o importanta pe deplin comparabila cu cea a productiei; nu lipsesc cazurile cand distributia marfurilor este chiar mai dificil de realizat decat producerea acestora. Prin pozitia intermediara pe care o ocupa, distributia nu este doar o consecinta a gradului de dezvoltare a productiei si consumului de bunuri si servicii, ci ii revine si rolul de factor accelerator in viata societatii.

Modul in care marfurile parcurg traseul distributiei pana ajung la consumatorii finali prezinta o importanta deosebita pentru functionarea mecanismului economic, in general, cat si pentru soarta fiecarui agent economic, in parte.

Ca variabila a mixului de marketing, distributia va fi luata in consideratie in deciziile intreprinderii in diferite variante, apreciate ca fiind cele mai eficiente si, deci, cele mai indicate intr-o anumita etapa, pentru anumite categorii de produse sau de piete.

1.3 Canale de distributie

Una din functiile esentiale ale distributiei o constituie relizarea actelor de vanzare – cumparare, prin intermediul carora, odata cu miscarea efectiva a marfurilor, are loc schimbarea proprietatii asupra lor, respectiv transferarea succesiva a dreptului de proprietate de la producator pana la consumator. Este vorba de un itinerar in circuitul economic al marfurilor, denumit canal de distributie.

Cu peste doua decenii in urma, termenul canal de distributie a inceput sa fie inlocuit cu termenul canal de marketing. În esenta, canalul de marketing este definit ca un ansamblu de organizatii independente, implicate in procesul de asigurare a disponibilitatii produsului pentru consum ori utilizare. Fiecare canal de distributie se constituie intr-o componenta a unui sistem de asemenea canale, cu caracteristici determinate de componentele mediului in care functioneaza. Structura interna a sistemului va fi marcata, in special, de mediul concurential, mai multe canale de distributie disputandu-si, in acelasi timp, distributia unui produs.