Pagina documente » Stiinte Economice » Elaborarea strategiei de dezvoltare a unei organizatii (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-elaborarea-strategiei-de-dezvoltare-a-unei-organizatii-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-elaborarea-strategiei-de-dezvoltare-a-unei-organizatii-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE .............3

CAPITOLUL I
Conceptele de strategie, politica, tactica
a organizatiei si managementul strategic ..............4

1. Conceptul de strategie ....4
1.1. Scurta incursiune in retrospectiva ..4
1.2. Personalitati in domeniul strategiei 5
1.3. Definitia strategiei si principalelor caracteristici 7
1.4. Componentele strategiei ............10
1.4.1. Misiunea organizatiei ......10
1.4.2. Obiectivele strategice ......11
1.4.3. Optiunile strategice .........14
1.4.4. Resursele ......15
1.4.5. Termenele ....16
1.4.6. Avantajul competitiv .......17
2. Conceptul de tactica .....18
2.1. Componentele tacticii ..............18
2.2. Diferentierea dintre tactica si strategie .........19
3. Conceptul de politica a organizatiei 20
3.1. Diferentierea dintre politica si strategie .........20
4. Conceptul de management strategic 21

CAPITOLUL II
Tipologia strategilor organizatiilor ....25

1. Clasificarea strategiilor 25
1.1. Mijloace strategice ...39
2. Rolul strategiilor de firma ............41
2.1. La nivel de organizatie .............43
2.2. La nivel de macroeconomie .......44

CAPITOLUL III
Elaborarea strategiei organizatiei ......46

1. Necesitatea schimbarii strategiei ....47
2. Pregatirea personalului la elaborarea strategiei 48
3. Metodologia elaborarii si implementarii strategiei ............49
3.1. Fundamentarea strategiei ..........51
3.2. Elaborarea strategiei .57
3.3. Implementarea strategiei ...........63

CAPITOLUL IV
Prezentarea generala a societatii BTT -ACT S.A. .64

1. Caracteristici tipologice 64
2. Situatia economico - financiara ......69
3. Identificarea simptomelor semnificative
si a punctelor forte si punctelor slabe ..............77

CAPITOLUL V
Proiectarea strategiei firmei BTT - ACT S.A. ......81

1. Formularea misiunii firmei ...........81
2. Stabilirea obiectivelor strategiei .....81
3. Conturarea principalelor optiuni strategice ......82
4. Elaborarea strategiei ....83

CONCLUZII SI PROPUNERI .........89

BIBLIOGRAFIE ............93

ANEXE

Alte date

?

INTRODUCERE

Agentiile turistice sunt in cautarea propriilor lor identitati si a manifestarilor economice vizibile intr-un mediu economic aflat in tranzitie spre economia de piata. Adaptarea lor la mediu, el insusi aflandu-se intr-o permanenta modificare, poate fi favorizata de adoptarea unei strategii adecvate.

Strategia de dezvoltare a unei organizatii are in vedere o serie de optiuni, obiective, prioritati, concomitent cu stabilirea modului de utilizare a acestora.

Componentele unei strategii au in vedere:

1. Fixarea domeniilor de activitate ale unitatii. Acest domeniu se regaseste in structura de productie si in formele de manifestare a acestora, respectiv specializarea si profilarea. Ca urmare, strategia este un ansamblu de actiuni, prioritati, angajamente luate in vederea atingerii unui anumit numar de obiective;

2. Domeniul in care va activa intreprinderea trebuie sa fie insotit de un anumit numar de obiective. În functie de specificul unitatii, pentru realizarea acestor obiective se are in vedere:

- extinderea firmei;

- reproiectarea sistemului de management;

- patrunderea mai puternica pe piata;

- pozitia agentiei in raport cu concurenta;

- pozitia agentiei in raport cu concurenta potentiala.

Procesul de elaborare si materializare a unei strategii trebuie sa raspunda anumitor oportunitati si sa tina seama de impulsurile resimtite din mediul ambiant, urmarindu-se evitarea impactului negativ al acestora asupra intreprinderii. Întreprinderea este un sistem caracterizat prin dinamism in incercarile sale de adaptare la mediul ambiant.

Strategiile, sub diferitele lor forme, sunt realizate in functie de situatia economica a intreprinderii si pot influenta benefic intreprinderile. Ele permit intreprinderii sa raspunda influentelor manifestate din mediul sau ambiant, sa-si imbunatateasca rezultatele obtinute, ceea ce constituie semne ale revigorarii sale si deci ale adoptarii ei la specificul mediului ambiant in care functioneaza.

Scopul adoptarii unei strategii de catre o firma este de a-si asigura superioritatea fata de alta, care are aceleasi dimensiuni si aceleasi caracteristici.

Se apreciaza ca o buna strategie poate permite unei intreprinderi sa atinga performantele economice mai mari si mai rapid decat alta cu care se afla in concurenta si care dispune de mijloace mai bune.

CAPITOLUL I

CONCEPTELE DE STRATEGIE, POLITIC?, TACTIC?

A ORGANIZATIEI SI MANAGEMENTUL STRATEGIC

1. Conceptul de strategie

1.1. Scurta incursiune in retrospectiva

Poate parea surprinzator pentru nu putine persoane, termenul de strategie prezinta o istorie multimilenara. Radacinile etimologice ale cuvantului „strategie” le regasim in antichitatea greaca timpurie, cand titulatura „strategos” se referea la rolul generalului care comanda o armata. Mai tarziu, a dobandit semnificatia „general” cu referire la rolul de conducator de armata in unele orase-stat ale Greciei antice (in greaca veche, „stratos” insemna armata, iar „egos” conducator). În timpul lui Pericle (450 i.e.n.) rolul implica trasaturi preponderent administrative, iar pe vremea lui Alexandru cel Mare (330 i.e.n.), strategia se referea la abilitatea de a desfasura fortele pentru a coplesi opozitia (dusmanul) si de a crea un sistem unitar de guvernare globala.

Daca in antichitate termenul „stratego” insemna „planificarea distrugerii inamicilor prin utilizarea eficace al resurselor”, in perioada moderna strategia are o semnificatie mult mai complexa, respectiv „arta de a conduce in razboi”.

Chiar daca termenul de strategie provine din limba greaca asa cum am aratat, semnificatia actuala provine din opera clasica a lui Sun Tzu, elaborata in anul 500 i.d.H., „Arta razboiului”, considerata a fi primul tratat de strategie militara.

Multe principii din strategia militara se aplica in situatii concrete de afaceri. Strategiile militare pot oferi managerilor informatii privind avantajele strategiilor ofensive sau defensive, avantajele unei incercuiri fata de cele ale unui asalt frontal, avantajele replicilor gradate ca raspuns la actiunile agresive ale adversarului, avantajele razboiului de uzura si potentialele beneficii de pe urma derutei sau demoralizarii adversarului [1 Dan Anghel Constantinescu (coordonator) – Management strategic, Colectia Nationala, Bucuresti, 2000].

Totusi nu trebuie neglijate nici diferentele dintre caracteristicile unei competitii de afaceri si cele ale unui conflict militar. Obiectivul unui razboi este, in principiu, distrugerea inamicului in timp ce in afaceri scopul nu este atat de dur, cele mai multe companii preferand sa limiteze ambitiile concurentei, in loc sa o distruga.

În prezent, termenul strategie se utilizeaza cu semnificatii diferite, in functie de domeniul de studiu. Spre exemplu:

? in domeniul militar: strategia este „parte componenta a artei militare, care se ocupa cu problemele pregatirii, planificarii si ducerii razboiului si operatiei militare”. (Dictionarul explicativ al limbii romane, 1996:1024);

? in domeniul matematicii: strategia, ca element al teoriei jocurilor, este „un plan complet: un plan care specifica ce optiuni va avea (jucatorul) in orice situatie posibila” (von Neumann si Morgenstern, 1994:79) [2 Bogdan Bacanu – Management strategic, Editura Teora, 1998].

1.2. Personalitati in domeniul strategiei

Termenul de strategie a preocupat o serie de personalitati ale managementului, dar printre primii care au punctat importanta deosebita a strategiei pentru firme si au indicat continutul sau a fost renumitul profesor american Peter Drucker. În 1954, acesta releva ca strategia unei organizatii raspunde la doua intrebari: În ce consta afacerea? si Care ar trebui sa fie obiectul de activitate al firmei?

Prima abordare temeinica a strategiei a apartinut insa lui Alfred Chandler in lucrarea „Strategy and Structure”, publicata in 1962. strategia este definita de acesta ca „determinarea pe termen lung a scopurilor si obiectivelor unei intreprinderi, adoptarea cursurilor de actiune si alocarea resurselor necesare pentru realizarea obiectivelor”. Structura organizatiei o considera ca fiind „modelul de organizare si ansamblu pentru a aplica strategia aleasa, impreuna cu toate ierarhiile si relatiile de autoritate pe care acesta le implica”. Principala deficienta a definirii strategiei rezida in absenta diferentierii procesului de elaborare a strategiei insasi.