Pagina documente » Stiinte Economice » Elemente de economie si management de mediu (S.C. XYZ S.A.)

Despre lucrare

lucrare-licenta-elemente-de-economie-si-management-de-mediu-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-elemente-de-economie-si-management-de-mediu-s.c.-xyz-s.a.-


Cuprins

Cuprins
Capitolul 1 .....Prezentarea Sc. Stmpex S.A.
Capitolul 2...Managementul firmei
2.1Resursele
2.2........Materia prima
2.3.Produsele obtinute
Capitolul 3...........Evaluarea economica a bunurilor si serviciilor de mediu
3.1.Evaluarea efectelor asupra productiei
3.2.Analiza cost beneficiu in evaluarea productiei
3.3............Folosirea analizei cost-beneficiu pentru imbunatatirea reglementarilor de mediu
3.4.....Deseurile si valorificarea lor in cadrul firmei
Capitolul 4..........Conditionarea ecologica a deciziei
economice in cadrul firmei Sc. Stimpex S.A.
4.1Fundamentarea deciziilor economice corelate cu cele ecologice
4.2......Adoptarea deciziilor economico-ecologice
4.3..........Reglarea procesului decizional
Capitolul 5.Buget de venituri si cheltuieli
5.1..Sume directionate pentru caliatatea produsului
5.2......Competitivitatea firmei
5.3.......Investitii pentru retehnologizare
5.4..........Perspectivele pentru extindere
Capitolul 6.............Piata de desfacere a produselor
6.1..........Filiera de produs
6.2............Fidelitatea contractorului
Capitolul 7..Reglementari economice in contextul cerintelor ecologice

EXTRAS DIN DOCUMENT

?

Cap 1 Prezentarea generala a S.C. Stimpex S.A.

Societatea STIMPEX S.A. a fost infiintata in baza H.G. nr.1213/20.11.1990, cu capital integral de stat, prin desprindere din fosta intreprindere de Carotaj si Perforare Ploiesti.

Sediul societatii este in Bucuresti, Str. Nicolae Teclu, nr. 46-48, sector 3. Terenul pe care este situata societatea apartine SC STIMPEX SA. care detine prin certificatul de proprietate o suprafata totala de 20.450 m2, din care: 16.088 m2, suprafata construita, 685 m2, suprafata, aferenta retelelor, 3.307 m2 suprafata aferenta cailor de transport sl 380 m2 suprafata libera.

Societatea este inregistrata la Registrul Comertului al Municipiului Bucuresti sub nr. J 40/2078/19.04.1991, cod unic 326768, atribut fiscal R si este platitoare de TVA incepand cu data de 01.07.1993, in baza comunicarii D.G.F.P. - Bucuresti cu nr. ORC/120150 din 03.10.2001.

In anul 1994 in baza prevederilor Legii nr. 58/91 si a Normelor Metodologice ale FPS, FPP si a ANPD nr.1/92, salariatii societatii s-au organizat in asociatia PAS STIMPEX si au cumparat actiunile societatii care erau detinute de catre FPS si FPP IV Muntenia.

In prezent proprietarii S.C. STIMPEX S.A. sunt cei 32 de actionari, majoritatea si salariati ai societatii, care detin totalitatea actiunilor ce constituie capitalul social subscris si varsat in valoare de 8.056.792.440 lei.

in cadrul obiectului de activitate, preocuparile principale ale societatii sunt orientate in special pentru satisfacerea unor nevoi din industria extractiva de titei si gaze precum si in productia de echipamente militare, cum ar fi: echipamente speciale pentru stimularea productiei de titei, rasini pentru consolidarea sondelor, grunduri anticorozive, vopsele alchidice, antigel, lichid de frana, etc, casti, echipamente balistice, alte produse de protectie balistica si uniforme.

Nomenclatorul produselor cu marca S.C. STIMPEX S.A nu se incadreaza in gama produselor de larg consum, ci are o piata de desfacere specializata, in sensul ca beneficiarii produselor noastre sunt companii nationale ( SNP PETROM SA ) sau institutii ale statului roman care compun sistemul national de aparare (Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor). Ca o traditie pentru societate a fost dintotdeauna activitatea de cercetare - dezvoltare in domeniul produselor mai sus mentionate, precum si pentru alte produse conexe obiectului de activitate al intreprinderii.

Obiectivele societatii pe termen lung si scurt sunt aprobare si stabilite in Adunarea Generala a Actionarilor, in fata careia raspunde Consiliul de Administratie pentru modul in care este organizata, urmarita si derulata activitatea, si rezultatele obtinute in atingerea scopului.

1.2. Identificarea amplasamentului

Platforma SC STIMPEX SA este situata in partea de SE a municipiului Bucuresti pe platforma chimica Dudesti. Din punct de vedere geomorfologic platforma chimica Dudesti se situeaza in interfluviul Dambovita - Colentina la aproximativ 500m distanta fata de taluzul dinspre lunca Dambovita.

Conform datelor documentare din zona amplasamentului stratificata medie pana la cca. 20 m adancime este constituita:

? pana la cca. 1m adancime din umpluturi neomogene (pietris, moloz, pamant, resturi de sticla, etc...)

? intre l - 3,5m adancime din depuneri fine coezive reprezentate pana la cea 2m de argile maronii plastic vartoas, plastic consistente si intre 2-3,5m de prafuri argiloase galben-verzui cenusii cu calcar diseminat in benzi milimetrice si in aglomerari de 5-15mm.

? sub adancimea de 3,5 m din depuneri necoezive reprezentate pana la 4 m de nisipuri fine prafoase maronii deschise, pana la cea de 4,5m de

nisipuri fine medii, slab argiloase, galbui roscate si pana sub 20m nisipurile sunt fine medii de culoare cenusie.

In zona amplasamentului preodmina solurile brun-roscate de padure cu o alcatuire granulometrica a orizontului superior de natura argiloasa si luto-argiloasa in lunca raului Dambovita fiind prezent solul de lunca specific.

Apa subterana cantonata in staturile de nisipuri, uneori cu pietris, are un nivel liber situat la o adancime medie de cca. 6,5 m, putand inregistra in functie de volumul precipitatiilor oscilatii sezoniere de +l,5m. Alimentarea acviferului freatic se face in principal din precipitatii si secundar din pierderile retelelor hidroedilitare din zona.

Hidrogeologic, acviferele cantonate in "Nisipurile de Mostistea" si "Pietrisurile de Colentina" prezinta in general un nivel comun datorita comunicarii dintre ele.

Apele de suprafata sunt reprezentate de raul Dambovita care este situat la o distanta de cca 600m.

Clima zonei se caracterizeaza prin ierni reci si veri calduroase cu temperatura medie anuala a aerului de 10C, temperaturi maxime de 41,1C si minime de -30C. Frecventa medie a umezelii relative are iarna valori de iarna - 40-45%, primavara: 10-15%, vara: < 5% si toamna: < 20 %. Amplasamentul este caracterizat de o nebulozitate reprezentata de un numar de 110-120 zile senine si 120-140 zile acoperite anual.

Cantitatile anuale de apa provenite din precipitatii in amplasament au o valoare medie cuprinsa intre 50-600 mm coloana de apa, maxima absoluta dintr-o zi fiind de 136,6 mm si inregistrandu-se la 7.06.1970

Zona amplasamentului este caracterizata de viteze ale vanturilor cu valori maxime cuprinse intre 3,5-4,0 m/s in perioda lunilor octombrie - aprilie si cu valori minime de 2,5-3,0 m/s in lunile aprilie- octombrie.

Directiile principale ale vanturilor sunt dinspre NE (22%), E (cca.20%), SV (cca 17%) si V (cca 15%) in timp ce din celelate directii frecventa este mai redusa respectiv SE (cca. 9%), N si NV ( cca. 6 %), S (cca. 5%).

Topografia specifica zonei de amplasament reprezinta cadru artificial de tip industrial urban.

Platforma SC STIMPEX SA se invecineaza:

- pe directiile N si S cu SC SICOMED SA

- pe directia V cu SC CHIMOPAR SA

- pe directia E cu SC MOTOR'S BILAL SA, Depoul pentru tramvaie Dudesti, Bulevardul Nicolae Teclu

2.2. Sursele de poluare

Sursele de poluare din zona de amplasament sunt fixe si mobile. Sursele fixe sunt reprezentate de societatile comerciale existente pe platforma si de societatile industriale din vecinatati, iar cele mobile sunt reprezentate de autovehiculele care circula in incinta societatii si pe Bulevardul Nicolae Teclu precum si tramvaiele care circula in zona depoului Dudesti.