Pagina documente » Recente » Esecul in afacerii.doc

Cuprins

lucrare-licenta-esecul-in-afacerii.doc
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-esecul-in-afacerii.doc


Extras din document

?INTRODUCERE

Esecul in afaceri reprezinta un subiect complex. Nimanui nu-i place sa se gandeasca la esec, afacerile fiind conduse de oameni cu dorinta de a castiga. Însa inclinatia, ambitia si dorinta de a castiga nu sunt, deseori, suficiente pentru a garanta succesul intr-o lume din ce in ce mai complexa si competitiva.

Acest subiect nu se bucura de prea multa atentie in literatura economica, majoritatea publicatiilor, articolelor, tezelor, ocupandu-se de obtinerea succesului in afaceri si nu de evitarea esecului sau identificarea cauzelor care il pot produce. De asemenea, nu exista multi specialisti in acest domeniu si nici foarte multi oameni de afaceri cu adevarat pregatiti sa faca fata esecului.

Esecul in afaceri este deosebit de frecvent si chiar firesc pana la urma. Cu siguranta, nu exista om de afaceri care sa nu se fi confruntat cu un esec sau chiar cu un faliment, insa atitudinea sa in fata infrangerii l-au facut sa invete sau nu din greseli, sa capete sau nu experienta, sa observe mai bine oportunitatile de afaceri.

Un intreprinzator poate da faliment atat din motive subiective, cum sunt lipsa de experienta si incapacitatea de a atrage oameni cheie in intreprindere, cat si din motive obiective, care nu tin de abilitatile sale. Acestea pot fi facilitatile fiscale acordate de stat concurentilor, modificarile legislative defavorabile cu privire la regimul de impozitare, etc. Cei mai importanti factori tin totusi de antreprenor, printre elementele care genereaza esecul in afaceri numarandu-se absenta planificarii, supraevaluarea potentialului afacerii, necunoasterea clientelei, dar si un management deficient.

De asemenea, existenta unei concurente acerbe pe diferitele piete , reducerea duratei de viata a produselor, aparitia unor noi tehnologii cu o complexitate mai ridicata , caracterul schimbator al clientelei, schimbarile ce se produc pe diferitele piete care impun o noua redefinire a lor si internationalizarea acestora si fenomenul de imbatranire a intreprinderii trebuie luate in considerare de conducerea intreprinderilor, neglijarea acestora putand duce la incetinirea activitatii si in final la falimentarea intreprinderii.

Lucrarea de fata trateaza toate aceste cauze ce pot provoca declinul unei afaceri, avand ca scopuri nu doar identificarea si intelegera lor, dar si tragerea unor concluzii folositoare pentru evitarea acestora in viitor.

În prima parte a lucrarii, partea teoretica, sunt prezentate principalele sau cele mai frecvente cauze identificate de catre diversi autori din literatura de specialitate. Prezentarea acestor cauze este divizata in prezentarea cauzelor exogene si apoi a celor endogene, fapt ce ofera o imagine si o intelegere mai clara a acestora.

Al treilea subcapitol al primului capitol prezinta cauzele interne si externe ce reies din particularitatile mediului politic si economic din Romania. Economia si structura politica a tarii noastre furnizeaza anumite cauze particulare ale esecului afacerilor, diferite de cele ce au un caracter general. Identificarea si analiza acestora va ajuta identificarea cauzelor ce au dus la falimentul societatii analizate in capitolul al doilea.

Cea de-a doua parte a lucrarii, partea aplicativa, trateaza cauzele reale ce au dus la falimentul fabricii de zahar S.C. Nectar S.A. Pascani. În primul subcapitol, este realizata o imagine de ansamblu a industriei zaharului in Romania si in Uniunea Europeana si o descriere generala a intreprinderii producatoare de zahar.

Ca metoda de cercetare este utilizat interviul economic, care a fost acordat de fostul director al intreprinderii. De asemenea, sunt analizate o declaratie politica, rapoartele administratorului si rapoartele contabile. Din toate acestea sunt extrase principalele cauze ale esecului, tratate separat, cauze interne si cauze externe.

CAPITOLUL I. CAUZELE ESECULUI ÎN AFACERI

Analiza dinamicii activitatii diferitelor firme evidentiaza faptul ca unele dintre acestea , din diferite cauze inregistreaza esecuri care pot conduce in final catre falimentare. Întrucat astfel de situatii sunt de o importanta si actualitate deosebita, cu impact asupra tuturor categoriilor de intreprinderi, mari, mijlocii sau mici, se impune cunoasterea amanuntita a fenomenelor ce pot condcuce la esecul in afaceri.

Abordand aceasta problema, numerosi analisti si oameni de afaceri au constatat ca este greu de anticipat cand se poate produce sfarsitul unei intreprinderi si stabilirea unui mecanism care sa asigure evitarea acestuia. Cu toate ca sub raport teoretic si practic nu s-a putut da un raspuns care sa rezolve in totalitate aceste probleme, exista cauze care pot declansa esecul unor firme si simptome care il pot anticipa.

Alte date