Pagina documente » Stiinte Economice » Franchising. Cesionarea dreptului de comercializare

Cuprins

lucrare-licenta-franchising.-cesionarea-dreptului-de-comercializare
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-franchising.-cesionarea-dreptului-de-comercializare


Extras din document

CUPRINS
INTRODUCERE. 1
1. CONTINUTUL SI CARACTERISTICILE OPERATIUNILOR
DE FRANCHISING......... 3
1.1. Franchisingul - continut si evolutie. 3
1.2. Forme de franchising.... 7
1.3. Elemente definitorii ale operatiunilor de franchising......... 9
2. RETEAUA DE FRANCHISING........ 12
2.1. Franciza - o decizie strategica...... 12
2.2. Crearea unei retele de franciza - exigente prealabile........ 14
2.3. Selectarea concesionarilor si integrarea lor in retea......... 19
2.4. Comunicarea in cadrul retelei...... 24
2.5. Expansiunea retelei in strainatate.. 25
3. CONTRACTUL DE FRANCHISING. 30
3.1. Negocierea contractului de franchising. Continut si caracteristici....... 30
3.2. Avantaje si limite ale franchisingului............ 39
4. EVOLUTIA FRANCHISINGULUI SPRE PARTENERIAT... 45
4.1. Premise ale evolutiei.... 45
4.2. Avantaje ale parteneriatului......... 46
5. OPERATIUNI DE FRANCHISING iN ROMiNIA............. 50
5.1. Cadrul legislative....... 50
5.2. Franciza in Rominia: intre realitate si perspectiva.......... 51
CONSIDERATII FINALE... 54
BIBLIOGRAFIE 56

Alte date

?INTRODUCERE

Franchisingul este una din cele mai de succes metode de afaceri intalnite la ora actuala in lume. Este o forma de colaborare intre intreprinzatori, in principal pentru distributia bunurilor si serviciilor, prin care un franchisor permite concesionarului sau concesionarilor sai sa foloseasca marca, formula comerciala si know-how-ul sau, in schimbul unei taxe si al unui comision din cifra de afaceri.

Franciza cuprinde un pachet complex de servicii cu care franchisorul vine in sprijinul concesionarului pentru dezvoltarea afacerii. Pachetul poate cuprinde, in functie de specificul activitatii, know-how, conceptul de afacere, instruirea personalului, amenajarea localului, utilarea lui, aprovizionare, plan de investitii, reclama, consultanta.

Aparut in anii 1850 in Statele Unite, franchisingul s-a extins ulterior in intreaga lume. Desi la mijlocul anilor ’90 franciza devenise un fenomen mondial, Statele Unite ale Americii inca detin suprematia in domeniu. În Europa, tarile care domina in aceasta privinta sunt Franta, Marea Britanie si Germania, cu peste 1.500 de sisteme de franciza si in jur de 70.000 de puncte francizate in total.(Capitolul 1)

Franchisingul este un „business marriage” intre o afacere deja existenta si un nou sosit pe piata. Beneficiarul francizei cumpara de la franchisor drepturile inregistrate pentru a reproduce afacerea intr-un format „la cheie”, pe un teritoriu specific si pe o perioada de timp delimitata.

Într-o lume care evolueaza ametitor de rapid, in care ideile se schimba, frontierele dispar, iar concurenta este din ce in ce mai acerba, orice intreprindere care a atins un stadiu important de dezvoltare, pentru a continua sa progreseze, trebuie sa aiba in vedere o strategie de expansiune pe alte piete. Patrunderea pe alte piete se loveste insa de un obstacol: specificitatea contextului socio-economic si juridic al fiecarei tari. Fiind si o forma de marketing si distributie internationala ce permite, prin crearea unei retele de distributie internationala, extinderea ariei de comercializare a diferitelor produse sau servicii de marca, franchisingul ofera mari avantaje in acest sens si reduce considerabil riscurile aferente exportului. Datorita acestei modalitati de extindere se realizeaza o penetrare a pietelor straine intr-o maniera directa, iar integrarea in contextul socio-economic al tarilor avute in vedere este mult accelerata.(Capitolul 2)

Franchisorul si concesionarul gasesc in franciza un interes comun, pastrandu-si independenta juridica. Franchisorul isi asigura o dezvoltare rapida prin multiplicarea formulei sale de afaceri, iar concesionarul reuseste sa reduca riscurile aferente crearii unei intreprinderi.

Franchisorul trebuie sa puna la dispozitia concesionarului un format complet al afacerii care sa includa numele, imaginea si impactul firmei sale, dovada testarii lui anterioare, know-how-ul, servicii de training si suport. Beneficiarul francizei investeste capital, timp, efort si eventual o experienta anterioara in afaceri pentru a „clona” sistemul de business al franchisorului.(Capitolul 3)

Mediul international actual este caracterizat de existenta unor piete din ce in ce mai turbulente, cu consumatori din ce in ce mai exigenti, concurenta fiind tot mai feroce. Aceasta, precum si alti factori, au determinat evolutia franchisingului spre parteneriat, care este un sistem de cooperare comerciala stabilit intre doua sau mai multe intreprinderi, sistem bazat pe relatii de egalitate. Ca si franchisingul, parteneriatul presupune licentierea marcii si o importanta fidelizare a clientelei, datorita mai ales efectului de retea si omogenitatii sistemului. Parteneriatul se deosebeste insa de franciza sub aspectul know-how-ului, al managementului, precum si sub aspect juridic.(Capitolul 4)

Dupa 1989, franchisingul si-a facut tot mai simtita prezenta si in Romania. În prezent in tara noastra exista aproximativ 30 de retele de franchising si tot mai multi franchisori se arata interesati de patrunderea pe piata. De asemenea, in ciuda unor costuri investitionale destul de mari, tot mai multi intreprinzatori romani doresc sa intre intr-un sistem de franciza, care le ofera know-how gratuit, tehnologie, publicitate la nivel global, o strategie de marketing viabila si verificata pe zeci de piete mondiale, precum si riscuri mult diluate.(Capitolul 5)

1. CONTINUTUL SI CARACTERISTICILE OPERATIUNILOR DE FRANCHISING

1.1. FRANCHISINGUL - CONTINUT SI EVOLUTIE

Mediul international este caracterizat incepand cu anii ’60 – ’70 de aparitia si afirmarea unor tipuri de afaceri care merg dincolo de cadrul strict al schimbului de marfa si depasesc specificitatea contractelor de export-import traditionale. Printre aceste forme de afaceri se numara si franchisingul. El este, in esenta, o tehnica de comercializare sau de distributie prin care o firma – franchisor, cedent sau proprietar – cedeaza unor persoane sau firme individuale – franchisee, concesionar sau beneficiar – permisiunea de a face afaceri intr-un anumit mod, intr-un anumit loc si pe o anumita perioada de timp, folosindu-se de drepturi intelectuale si materiale apartinand primului. Franciza cuprinde un pachet complex de servicii cu care franchisorul vine in sprijinul concesionarului pentru dezvoltarea afacerii. Pachetul poate cuprinde, in functie de specificul activitatii, know-how, conceptul de afaceri, instruirea personalului, aranjarea magazinului (localului), utilarea si mobilarea lui, aprovizionare, plan de investitii, reclama, consultanta. [1) www.francize.ro])

Exista diferite definitii ale franchisingului, dupa cum diversi autori au considerat ca fiind esentiale diferite aspecte ale acestei operatiuni.

Astfel, Asociatia Britanica de Franchising (The British Franchise Association ) defineste franchisingul ca o licenta contractuala cedata de o persoana, numita franchisor, unei alte persoane, numita franchisee, care permite sau cere franchiseeului sa desfasoare in perioada de valabilitate o anumita afacere folosind un nume specificat apartinand franchisorului sau in legatura cu acesta.

Asociatia Micilor Comercianti ( Small Business Association ) din Statele Unite ale Americii defineste franchisingul ca un acord legal de a desfasura o anumita afacere in conformitate cu metodele de operare, sistemul de finantare, intinderea teritoriala si taxele de comision prevazute.

Departamentul de comert din Statele Unite ofera o alta definitie a franchisingului, vazand in aceasta operatiune o metoda de a face afaceri prin care franchiseeul primeste dreptul de a se angaja in distribuirea sau vanzarea de bunuri si servicii printr-un concept de marketing proiectat de catre franchisor.

Franchisingul mai poate fi definit ca o oportunitate de afaceri prin care proprietarul (producator sau distribuitor) unui serviciu sau produs de marca acorda drepturi exclusive unei persoane fizice sau unei firme pentru distribuirea si/sau vanzarea serviciului sau produsului, primind in schimb o plata sau royalty, in conditiile respectarii unor standarde de calitate. [2) Robert Justis, Richard Judd, Franchising, South-Western Publishing Co., Cincinnati, Ohio, 1989, pagina 6.])

O alta definitie a francizei poate fi aceea de forma de colaborare intre intreprinzatori pentru distributia bunurilor si serviciilor, in cadrul careia un cedent (afiliant) permite concesionarului (sau afiliatului) sau sa foloseasca marca sa, formula comerciala si know-how-ul sau, in schimbul unei taxe si al unui comision din cifra de afaceri, partile ramanind, din punct de vedere juridic si economic, independente una fata de cealalta.

Franchisingul poate fi abordat atat din perspectiva franchisorului cat si din cea a concesionarului. Primului, franchisingul ii permite extinderea unei afaceri, a unui concept care si-a dovedit deja viabilitatea, de la o singura unitate la o operatiune complexa, cu mai multe locatii, si prin care se ofera o gama mai larga de produse si servicii. Concesionarului i se ofera posibilitatea de a utiliza un concept deja testat, marci recunoscute, si de a beneficia de asistenta tehnica si manageriala din partea franchisorului, precum si de efectele campaniei publicitare realizate de acesta. Acestea sunt avantaje de care proprietarul unei afaceri independente nu beneficiaza.

Atat din perspectiva franchisorului, cat si din cea a concesionarului, franchisingul reprezinta o metoda de a face afaceri foarte atragatoare. Pentru franchisor franciza inseamna crestere prin extinderea retelei de distributie. Unele contracte privind distributia sunt similare celor privind franciza si invers. Un concesionar cu multa libertate de actiune in afaceri poate fi asemanat cu un distribuitor independent. De asemenea, un distribuitor poate fi supus unor numeroase controale de catre producator si, intr-un astfel de caz, el se aseamana cu un concesionar.

Tabel 1.1

Franciza si distributia: principalele asemanari si deosebiri

FRANCIZA SI DISTRIBUTIA

Asemanari

Deosebiri

? Ambele se bazeaza pe relatii contractuale;

? Concesionarul si distribuitorul cunosc clientela si pietele locale, stiind foarte bine sa vina in intampinarea asteptarilor, a cererii consumatorilor;

? De obicei, ambii cumpara in vrac si vand in cantitati mici.

? Proprietarul isi asuma obligatii contractuale mai mari decat producatorul sau furnizorul, obligatii care au in vedere pregatirea concesionarului;

? De obicei, concesionarul face afaceri cu o singura firma, iar distribuitorul cu mai multe;

? Modul in care este platit franchisorul poate fi diferit de acela in care este platit furnizorul distribuitorului;

? Relatiile existente in sistemul francizei presupun mai multe interese comune.

Sursa: Philip F. Zeidman, Franciza, Casa de Editura Capital si Editura Expert, Bucuresti, 1999, pagina 20.

Franciza se aseamana si cu licenta. Astfel, franchisingul poate fi vazut ca o relatie de licentiere in cadrul careia proprietarul unui bun, a unui serviciu, sau a unei metode (franchisorul), acorda drepturi de distributie unor afiliati (concesionarii), acestia primind adesea si exclusivitate pentru o anumita zona geografica. [1) Robert Justis, Richard Judd, Franchising, South-Western Publishing Co., Cincinnati, Ohio, 1989, pagina 7.

])

Tabel 1.2

Franciza si licenta: principalele asemanari si deosebiri