Apr 19 2024
Grupul Bancii Mondiale. Banca Mondiala in Romania
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Cuprins
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Extras din document
CUPRINS:1.1. Despre Grup 36
1.2. Ce este Banca Mondiala? 36
2.2.1. Pe scurt 36
2.2.2. Misiunea sa 38
2.2.3. 10 chipuri neasteptate ale Bancii Mondiale 38
2.2.4. De unde provin resursele Bancii Mondiale? 41
2.2.5. Unde ajung aceste resurse? 41
1.3. Ce face Banca Mondiala? 42
2.3.1. De ce aceasta actiune? 42
2.3.2. Strategii 42
2.3.3. Politici si proceduri 43
2.3.4. Produse si servicii 45
2.3.5. Proiecte si imprumuturi 46
2.3.6. Eficacitate si evaluare 47
2.3.7. Comunicarea cunostintelor 47
1.4. Institutiile 47
2.4.1. Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare 48
2.4.2 Asociatia Internationala de Dezvoltare 49
2.4.3. Societatea Financiara Internationala (SFI) 49
2.4.4. Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor (AMGI). 49
2.4.5. Centrul International pentru Rezolvarea Dezacordurilor privind Investitiile (CIRDI) 50
2.4.6. Statele membre 51
2.4.7. Consiliul Guvernatorilor 51
2.4.8. Consiliul Administratorilor 51
2.4.9. Presedintele si Directia 51
2.4.10. Organizarea institutiilor 52
1.5.Istoric 52
1.6.Parteneriate 53
2.6.1. Fondul Monetar International 53
2.6.2. Natiunile Unite 54
2.6.3. Bancile multilaterale de dezvoltare 55
1.7. Banca Mondiala in Rominia
Alte date
?Grupul Bancii Mondiale1.1. Despre Grup
Banca Mondiala este o Institutie Financiara Internationala destinata sa promoveze dezvoltarea economica a tarilor membre si mai ales a tarilor in curs de dezvoltare prin ajutorul sau financiar si tehnic. Ea a fost creata la 1 iulie 1944 printr-o conferinta a 44 de guverne, la Bretton Woods, New Hampshire. Acum are sediul la Washington si detine mai mult de 100 de birouri regionale. Numara 184 de tari membre si, ca personal, in jur de 8000 de angajati la Washington si 2000 in strainatate.
Grupul Bancii Mondiale este compus din :
* Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD)
* Asociatia Internationala de Dezvoltare (AID)
* Societatea Financiara Internationala (SFI)
* Agentia Multilaterala de Garantare a Investitiilor (AMGI)
* Centrul International pentru Rezolvarea Dezacordurilor privind Investitiile (CIRDI)
Nota: Termenul de Banca Mondiala sau Banca desemneaza BIRD-ul si AID.
BIRD-ul numara astazi mai mult de 180 de state membre. Principalii subscriitori sunt Germania, Statele Unite, Japonia si tarile din OPEP.
Dupa ce a imprumutat tarile europene pentru reconstructia lor de dupa razboi, BIRD - ul s-a consacrat finantarii prin imprumuturi a proiectelor tarilor in curs de dezvoltare si furnizarii unui ajutor tehnic. Banca elaboreaza programe pentru a ajuta tarile sa se deschida economiei de piata.
2.2. Ce este Banca Mondiala?
2.2.1. Pe scurt
Creat in 1944, Grupul Bancii Mondiale este una din principalele surse de ajutor pentru dezvoltare. Banca Mondiala, care a furnizat tarilor cliente 17,3 miliarde de dolari sub forma de imprumuturi in timpul exercitiului 2001, este acum prezenta in mai mult de 100 de tari in dezvoltare pe care le finanteaza, dar carora le da si idei cu scopul de a le ajuta sa-si amelioreze nivelul de viata si sa inlature cele mai mari rele ale saraciei. in colaborare cu organisme publice, cu organizatii neguvernamentale si cu sectorul privat, ea formuleaza strategii pentru ajutorarea fiecarui client al sau. Prin intermediul reprezentantelor in strainatate, Banca pune in functiune programele sale pe tari, intretine dialogul cu puterile publice si societatea civila si ajuta la o mai buna intelegere a problemelor de dezvoltare.
Banca Mondiala are mai mult de 180 de state membre ale caror opinii si interese sunt reprezentate de un Consiliu al guvernatorilor si de un Consiliu al administratorilor, cu sediile la Washington. Tarile membre au rol de actionari care detin puterea de decizie ultima in sanul Bancii Mondiale.
Banca isi utilizeaza resursele financiare, agentii inalt calificati si suma importanta a cunostintelor sale pentru a ajuta fiecare tara in curs de dezvoltare sa intre pe calea unei cresteri stabile, durabile si echitabile. Ea centreaza esentialul actiunii sale pe ajutorul ce trebuie acordat populatiilor celor mai saracite si celor mai defavorizate, dar, pentru toti clientii sai, pune accentul pe necesitatea:
* de a investi in resursa umana, in mod particular, finantand servicii de sanatate si de educatie de baza;
* de a centra eforturile pe dezvoltarea sociala, pe incluziune, pe guvernare si pe fortificarea institutiilor ca elemente fundamentele ale luptei impotriva saraciei:
* de a intari capacitatea Statului sa infiinteze, intr-un mod eficient si transparent, servicii de calitate
* de a proteja mediul inconjurator;
* de a sustine si de a incuraja dezvoltarea intreprinderilor private;
• de a promova reforme pentru a instaura un mediu macroeconomic stabil care sa permita facilitarea investitiei si a planificarii pe termen lung.
Cu imprumuturile acordate, cu consiliile sale si cu asistenta sa tehnica. Banca Mondiala sustine un ansamblu vast de programe concepute pentru a face sa dea inapoi saracia si pentru a ameliora nivelul de trai in tarile in curs de dezvoltare.
Lupta impotriva saraciei in lume consta in a face in asa fel incat locuitorii tuturor tarilor de pe planeta sa aiba o sansa sa-si amelioreze conditiile de existenta si pe cele ale copiilor lor. in cursul generatiei trecute s-au realizat progrese remarcabile in aceasta privinta. In tarile in curs de dezvoltare:
* Durata medie de viata a trecut de la 55 la 65 de ani.
* Numarul de adulti alfabetizati s-a dublat.
* Sunt 681 de milioane de copii scolarizati in ciclul primar, fata de 411 milioane inainte
* .Mortalitatea infantila a scazut cu 50 %.
*
Grupul Bancii Mondiale / 37
Cu toti acesti pasi inainte, problemele de dezvoltare raman enorme. Din cei 4,7 miliarde de locuitori ai celor 100 de tari cliente ale Bancii Mondiale:
* 3 miliarde traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi si 1,3 miliarde cu mai putin de 1 dolar;
* Aproape 3 milioane de copii din tarile in curs de dezvoltare mor in fiecare an de boli impotriva carora nu exista nici un vaccin; .
* 113 milioane de copii nu sunt scolarizati;
* 1,5 miliarde de persoane nu au apa potabila.
Banca nu va putea sa-si atinga obiectivele propuse decat formuland bune strategii de lupta impotriva saraciei si centrandu-si activitatile de imprumut asupra saraciei. Programele Bancii considera ca prioritate dezvoltarea sociala si umana durabila si sprijinirea gestiunii economice, si piui din ce in ce mai mult accentul pe incluziune, pe gestiunea afacerilor publice si pe sprijinirea institutiilor.
Banca ajuta tarile si la intrunirea conditiilor esentiale pentru a atrage si a retine investitiile private. Cu asistenta furnizata sub forma de imprumuturi si de sfaturi din partea bancii, tarile au inceput reforme pentru restructurarea economiei lor si pentru intarirea sistemului lor bancar. Ele investesc in resursele umane precum si in protectia mediului inconjurator, ceea ce mareste forta lor de atractie asupra investitorilor si sporeste productivitatea investitiilor private.
In timpul exercitiului 2001. Banca si-a concentrat actiunea in favoarea tarilor in curs de dezvoltare, in domeniile urmatoare:
• Accelerarea micsorarii datoriei:
Progrese considerabile au fost realizate in punerea in functiune a cadrului intarit al Initiativei in favoarea tarilor sarace foarte indatorate (Pays Pauvres Tres Endettes - PPTE), care vizeaza sa furnizeze o micsorare mai ampla, mai importanta si mai rapida a datoriei anumitor tari, cele mai dezmostenite din lume, dintre care foarte multe se gasesc in Africa. La data de 30 iunie 2001, 23 de tari - fata de 7. anul precedent - au beneficiat de o micsorare in numele dispozitivului, care a finantat pana acum mai mult de 34 de miliarde de dolari de micsorari in total. Gratie acestui program (si a aplicarii altor mecanisme traditionale), aceste 23 de tari si-au vazut datoria totala redusa la o treime, cheltuielile sociale crescand si platile pentru serviciul datoriei diminuand.
• Sprijinul luptei impotriva HIV/SIDA
Epidemia de HIV/SIDA este astazi cea mai grava amenintare asupra dezvoltarii Africii subsahariene. in colaborare cu diversi parteneri, Banca a lansat in septembrie 2000 un program plurinational de lupta impotriva HIV/SIDA (MAP) in Africa. Acest program inedit va permite distribuirea intr-un mod flexibil si rapid in conditiile Asociatiei Internationale de Dezvoltare (AID- ghiseul concesionai al Bancii), a fondurilor destinate sa finanteze diferite proiecte intocmite de tari pentru a lupta impotriva HIV/SIDA.
• Sprijinul multidimensional al luptei impotriva saraciei
Raportul asupra dezvoltarii in lume in 2000-2001 subliniaza importanta faptului de a ameliora oportunitatile saracilor si de a-i ajuta sa-si sporeasca siguranta materiala daca vrem sa inlaturam saracia sub toate aspectele sale. Pentru acest lucru, Banca a acordat 608 milioane de dolari imprumuturi in sprijinul luptei impotriva bolilor transmisibile, adica de doua ori volumul mediu al finantarilor consimtite in acesti ultimi patru ani; actiunea pe care o duce in favoarea educatiei pune accentul pe posibilitatile de acces, calitatea invatamantului si echitate; pentru a promova un mediu inconjurator mai putin poluat si mai salubru, Banca participa la vaste consultari mondiale in vederea strangerii elementelor necesare formularii unei noi strategii a mediului inconjurator; dreptul si justitia formeaza un domeniu in care sprijinul Bancii se dezvolta rapid si depaseste cadrul reformei legislative propriu-zise pentru a acoperi invatarea dreptului de catre public, programele de lupta impotriva coruptiei in sanul aparatului judiciar, mecanismele autohtone de rezolvare a dezacordurilor si ajutorul juridic acordat femeilor aflate in nevoie.
• O dezvoltare mai eficienta
Numarul de proiecte clasate "riscante" incluse in portofoliul Bancii a fost redus la jumatate in decursul ultimelor cinci exercitii si acum atinge nivelul cel mai slab, neatins de foarte multi ani. Calitatea serviciilor de evaluare si de supervizare a proiectelor de asemenea s-a ameliorat sensibil, si se observa o evolutie similara pentru serviciile in afara imprumuturilor.
Documente similare
· Grupul Bancii Mondiale. Banca Mondiala in Romania· Particularitati in finantarea proiectelor de investitii de catre banca mondiala pentru Reconstruc...
· Locul si rolul bancii comerciale in structura sistemului bancar din Romania
· Pozitia si rolul Bancii XYZ in Sistemul Bancar din Romania. Plata facturilor la ATM
· Banca Nationala a Romaniei. Banca centrala si de emisiune
· Resursele de energie mondiale in contextul globalizarii. Strategia de dezvoltare (S.C. XYZ S.A.)
· Istoria Bancii Nationale a Romaniei. Politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei
· Moneda internationala. Politica monetara a Bancii XYZ
· Prezentarea Bancii Romane pentru Dezvoltare
· Politica monetara a Bancii XYZ in perioada de tranzitie