Nov 10 2019
Impozite si taxe. Aparitia si dezvoltarea lor
Postat de licenteoriginale • In Stiinte Economice
Despre lucrare
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
Cuprins
CUPRINSI. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE SI TAXELE . CONCEPT , TIPURI SI FUNCTII
I.1 SCURT ISTORIC PRIVIND APARITIA SI EVOLUTIA IMPOZITELOR SI TAXELOR
II. CONTINUTUL SI CARACTERISTICILE IMPOZITELOR SI TAXELOR
II.1 DEOSEBIRI INTRE IMPOZITE SI TAXE CA NOTIUNI FISCALE
II.2 CLASIFICAREA IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE
II.3 ROLUL IMPOZITELOR IN ECONOMIA ROMANIEI CONTEMPORANE
III. IMPOZITELE LOCALE IN PRACTICA ROMANEASCA CONTEMPORANA
IV. CONSIDERATII PRIVIND IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE
V. CONCLUZII SI PROPUNERI
V.1 PREVEDERI LEGALE CARE, IN MOD OBLIGATORIU, TREBUIE RESPECTATE IN
V.1.1 ELABORAREA HOTARARILOR CONSILIILOR LOCALE.
V.1.2 STABILIREA, CONSTATAREA, CONTROLUL, URMARIREA SI INCASAREA IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE, PRECUM SI A ALTOR VENITURI ALE UNITATILOR ADMINISTRATIV- TERITORIALE PRIN COMPARTIMENTE PROPRII DE SPECIALITATE, IN CONDITIILE LEGII.
V.2 LIPSA UNEI PROCEDURI PRESTABILITE, A UNUI MODEL DE HOTARARE PRIN CARE SA SE STABILEASCA IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE, CA SI LIPSA DE SPRIJIN SI INDRUMARE IN DESFASURAREA ACTIVITATII, ATAT DE NECESARE CONSILIILOR LOCALE IN
V.3 TERMENUL DE EMITERE A HOTARARILOR PRIN CARE SE STABILESC IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE
V.4 EMITEREA DE HOTARARI CU DEPASIREA LIMITELOR SI COMPETENTELOR PREVAZUTE DE LEGE
_______________________________________________________________________________________
1
EXTRAS DIN DOCUMENT
? INOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE SI
TAXELE . CONCEPT , TIPURI SI FUNCTII
1.1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia impozitelor si taxelor
Impozitele sunt cea mai importanta resursa financiara a statului si cea mai veche, in ordinea aparitiei veniturilor publice .
În acceptiune generala, impozitele reprezinta o prelevare 88888 la dispozitia statului a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice sau juridice, in vederea acoperirii cheltuielilor publice . Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului . Autoritate abslitata cu instituirea de impozite este statul, dreptu acestuia de a introduce impozite exercitandu-se, de cele mai multe ori, prin intermediul organelor centrale, Parlamentul, iar uneori si prin organele administratiei centrale de stat locale .
Parlamentul se pronunta in legatura cu introducerea impozitelor de inportanta generala, iar organele de stat locale pot introduce anumite impozite in favoarea unitatilor administrativ locale .
Oricare ar fi institutia care percepe impozitul, aceasta se face in virtutea autorizarii legii . Legea care introduce ipozitul este data de Parlament, dar este aplicata de Guvern si de Administratia Financiara .
Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil . Caracterul definitiv al impozitului evidentiaza lipsa obligatiei de restituire direct catre platitor a sumei percepute . In schimbul acestora, platitorii nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata .
Pentru toate societatile, impozitele constituie o necesitate, ele fiind principalul alimentator cu venituri banesti a bugetului, dar si importante instrumente de politica financiara, economica si sociala .
Initial, unicul rol al impozitelor a fost de natura pur financiara . Din punct de vedere al rolului pe plan financiar, acestea constutuie principalul mijloc de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice .
Fiecarui moment de dezvoltare al societatii ii carespunde unui anumit nivel al impozitelor, nivel care se schimba pe masura acestei dezvoltari .Specific evolutiei impozitelor in perioada postbelica este tendinta cresterii lor in marime absoluta si relativa. Sporirea volumului impozitelor s-a realizat prin cresterea numarului platilor, cresterea volumului materiei impozabile, precum si prin majorarea cotelor de impunere . Astfel, in tarile dezvoltate, impozitele si taxele procura intre opt si noua zecimi din totalul resurselor financiare ale statului . In tarile in curs de dezvoltare, procurarea impozitelor si taxelor cunoaste diferente mai mari in totalul resurselor financiare, variind intre cinci si noua zecimi .
In perioada moderna, impozitele au dobandit un rol, fiind folosite ca instrument de interventie al statului in viata economica au devenit o metoda de conducere prin care se regleza mecanismele pietei . In functie de intentia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca instrument de stimulare sau franare a unor activitati de crestere ori reducere a productiei sau consumului unui anumit produs . Ele servesc ca metode interventioniste cu caracter conjunctural sau structural, pentru corectarea evolutiei, pentru stabilizarea si echilibrarea cresterii economice .
In cazurile cand se urmareste o activitate a vietii economice, prin intermediul impozitelor, se actioneaza prin diminuarea marimii acestora, iar atunci cand se urmareste 8888 cresterii se procedeaza la suprataxare, prin majorarea nivelului impozitelor si multiplicare numarului lor.
Intereseaza in mod deosebit, folosirea impozitelor ca instrument de incurajare, de stimulare a activitatii . In ultimul timp s-au impus unele modalitati specifice cum sunt :
reducerea prosperitatii impozitelor, care are ca urmare sporire profiturilor ce raman la dispozitia aagentilor economici ;
practicarea de bonificatii fiscale ;
practicarea amortizarilor acclerate a mijloacelor fixe, care lasa agentilor economici o parte mai mare din profit .
Toate acestea sunt fie scutiri de impozite, fie reduceri sau anumite inlesniri cu carecter fiscal .
Pe plan social rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca, prin intermediul lor, statul redistribuie o parte importanta din produsul intern brut intre clase si grupuri sociale intre persoanele fizice si cele juridice . In acest mod are loc o anumita rectificare a discrepantelor dintre nivelurile veniturilor .
Modalitatile de interventie sunt numeroase :
practicarea unui nivel minim de venit neimpozabil ;
acordarea de inlesniri fiscale categoriilor defavorizate ;
reducerea impozitelor pentru anumite bunuri de prima necesitate ;
majorarea impozitelor pentru acele bunuri ale caror consum trebuie tinut sub control (alcool, tutun, bunuri de lux) .
In cazul consumului, daca se doreste stimularea cereriii se actioneaza prin reduceri de impozite si prin micsorarea numarului impozitelor, iar daca se doreste diminuarea cererii se procedeaza la o majorare a impozitului pe bunurile sauserviciile respective si la o multiplicare a numarului de impozite .
Folosirea impozitelor in plan social urmareste asigurarea bunastarii, securitatii si justitiei social .
Prin lege se stabilesc anumite limite ale impozitelor, al caror nivel difera de la o tara la alta, si de la o perioada la alta . Astfel, dupa cel de-al doilea razboi mondial se considera ca aceasta limita reprezinta 25% din PNB . In a doua jumatate a anilor ’80 aceasta pondere reprezenta, in majoritatea tarilor dezvoltate din Europa, intre 35% si 45% .
Un nivel prea ridicat al impozitelor aduce neajunsuri, slabeste initiativa si multiplica fenomenele de evaziune si frauda fiscala, genereaza inflatia . De aceea, se considera un nivel rational al impozitelor dincolo de care s-ar inregistra descresteri in randamentul acestora .
Limita impozitelor este influentata atat de factori externi sistemului de impozite, cat si de factori interni acestuia .
Din categoria factorilor externi sitemului de impozite care influenteaza limita impozitelor se pot mentiona :
` nivelul produsului intern brut pe locuitor ;
nivelul mediu al impozitului si 88888
prioritatile stabilite de stat in ceea ce priveste destinatia resurselor financiare concentrate la dispozitia sa.
In cadrul factorilor proprii sistemului de impozite, careinfluenteaza limita impozitelor, locul cel mai important il ocupa progresivitatea cotelor de impunere . In tarile in care impozitele au o pondere mai ridicata in produsul intern brut, intalnim si cote de impunere cu o progresivitate mai accentuata .
1.2 Continutul si caracteristicile impozitelor si taxelor
Impozitul este o categorie financiara, cu caracter istoric, a carei aparitie este legata de existenta statului si a banilor .
Conceptiile vizand necesitatea si rolul impozitelor se intemeiaza pe teoriile despre stat si criteriile ce trebuie luate in considerare pentru dimensionarea taxelor fiscale . In legatura cu acestea au fost formulate teoria echivalentei, teoria sacrificiului si cele trei variante ale sale – teoria sacrificiului proportional, teoria sacrificiului egal si teoria sacrificiului minim .
Adeptii teoriei echivalentei sustin ca impozitele reprezinta o contraprestatie pe care cetatenii o datoreaza statului pentru serviciile aduse de catre acesta .
Teoria sigurantei sustine ca impozitele trebuie considerate drept prime de asigurare pentru viata si averea cetatenilor . Creand conditii pentru desfasurarea in siguranta a diferitelor activitati (prin legi, institutii si organe de stat ), statul trebuie sa primeasca o parte din veniturile realizate sub protectia sa sub forma impozitelor .
Potrivit teoriei sacrificiului, statul este un produs necesar al dezvoltarii istorice, iar impozitul reprezinta un produs necesar al raportului putere si 8888 . In consecinta, in calitatea sa de institutie de suprastructura, statul are dreptul sa ceara supusilor sa faca un anumit sacrificiu menit sa acopere cheltuielile publice . Potrivit primei variante a teoriei, utilitatea absoluta specificata prin impozite, trebuie sa fie egela pentru toti indivizii . In varianta a treia se considera ca impozitul este egal cu predarea proportionala din utilitatea individuala, raportata la calitatea totala . Varianta a treia sustine ca impunerea trebuie sa aiba o sarcina minima pentru totalitatea platitorilor de impozite.
Documente similare
· Impozite si taxe. Aparitia si dezvoltarea lor· Impozite si Taxe.
· Taxe si impozite datorate statului
· Impozite si taxe si impactul fiscal asupra intreprinderii (S.C. XYZ S.A.)
· Taxe si impozite datorate statului. Fiscalitatea intreprinderii
· Sistemul de impozite si taxe locale din Romania si rolul acestora
· Buget si fiscalitate. Bugetul asigurarilor sociale de stat impozite si taxe
· Impozite si taxe datorate bugetelor locale de persoane fizice si juridice. Studiu de caz pe exemp...
· Aparitia, dezvoltarea si domeniile de aplicare ale marketingului
· Aparitia si dezvoltarea pietei valutare in Romania