Pagina documente » Stiinte Economice » Influenta modificarilor structurale asupra functionarii sistemului de resurse umane (S.C. XYZ S.A.)

Cuprins

lucrare-licenta-influenta-modificarilor-structurale-asupra-functionarii-sistemului-de-resurse-umane-s.c.-xyz-s.a.-
Aceasta lucrare poate fi descarcata doar daca ai statut PREMIUM si are scop consultativ. Pentru a descarca aceasta lucrare trebuie sa fii utilizator inregistrat.
lucrare-licenta-influenta-modificarilor-structurale-asupra-functionarii-sistemului-de-resurse-umane-s.c.-xyz-s.a.-


Extras din document

Cuprins
Capitolul 1 Concepte teoretice privind activitatea de resurse umane
1.1 Introducere......4
1.1.1 Functiunea resurselor umane.........6
1.1.2 Obictivele M R U .......5
1.1.3 Activitatile din domeniul resurselor umane.............8
1.1.4 M R U concept, principi, obiective, preocuparii.12
1.2 Functiunea de personal.15
1.3 Activitati specifice functiei de personal........15
Capitolul 2 Prezentarea SC ALKAROM SA
2.1 Scurt istoric..32
2.2 Situatia economico- financiara a firmei. .....35
2.3 Obiect de activitate.........53
2.4 Capital social..........59
2.5 Structura organizatorica ..60
Capitolul 3 Prezentarea activitatilor departamentului de resurse umane
3.1 Analiza activitatilor din domeniul resurselor umane..62
3.2. Strategii si politici in domeniul resurelor umane......68
3.3. Analiza posturilor........77
3.4 Planificarea personalului.............85
3.5. Selectia si incadrarea personalului...........91
3.5. Formarea si perfectionarea personalului101
Capitolul 4 Propuneri de perfectionare a managementului resurselor umane la S.C. ALKAROM S.A...........104
4.1 .
4.2
4.3
4.4
Anexe
Bibliografie

Alte date

? -ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE, FACULTATEA DE MANAGEMENT-

?

Capitolul 1

Concepte teroetice privind activitatea de resurse umane

1. Introducere

"Perfectionarea managementului resurselor umane este un lucru firesc, perfect justificat, deoarece trebuie sa stii pe cine sa te bazezi, in cine sa ai incredere.

Exista mai multe modalitati de a afla acest lucru: printr-o cuantificare a profesionalismului pe baza rezultatelor obtinute, avand ca tinta obiectivele strategice ale S.C. Alkarom S.A. sau printr-o testare periodica...

Convingerea mea este ca evolutia indicatorilor care certifica experiente pozitive si un trend ascendent constituie un punct de reper solid in analiza capacitatii managerilor.

Este evident faptul ca acolo unde sunt puse in pericol obiectivele firmei se impune o analiza de detaliu, indiferent de mijloacele pe care le alegi.

În conditiile economiei de piata, un bun manager trebuie sa aiba in vedere permanent organizarea intreprinderii si sa o regandeasca in conditiile in care factori obiectivi impun acest lucru. Competitie si calitate, acestea sunt elementele care stau la baza unui produs uman sau material", subliniaza director general executiv.

Managementul resurselor umane reprezinta managementul diferitelor activitati, proiectate pentru a creste eficienta fortei de munca a unei organizatii, in vederea indeplinirii obiectivelor acesteia. Într-un numar tot mai mare de organizatii, managerii resurselor umane participa direct Ia formularea si implementarea strategiilor. Aceasta demonstreaza tendinta conform careia resursele umane devin un element strategic pentru succesul organizatiei

Resursele umane reprezinta una dintre cele mai importante inventii ale unei organizatii, ale carei rezultate devin tot mai evidente in timp. Resursele umane sunt unice in ceea ce priveste potentialul lor de crestere si dezvoltare, capacitatea lor de a-si cunoaste si invinge propriile limite.

De ce am ales aceasta tema?

Din motive obiective legate in principiu de o optiune viitoare (specializare in domeniul resurselor umane), cunosterea unei ramuri bine inchegate si dezvoltarea in cadrul unei firme ce impulsioneaza dezvoltarea fortei de munca.

Resursele umane reprezinta un domeniu complex si vast si referitor la organizatie, fiecare unitate combina in diferite proportii resurse materiale, resurse financiare, resurse informationale si resurse umane pentru a produce bunuri si servicii.

Dintre toate acestea, resursele umane sunt vitale pentru asigurarea succesului oricarei afaceri. Fara angajati capabili o firma produce ineficient si risca falimentul. Preocuparea de a avea angajati de calitate este, asadar, pe deplin justificata.

Managementul resurselor umane este consecinta fireasca a acestei preocupari si consta intr-o serie de activitati menite sa influenteze performantele personalului firmei.

Asa cum atatea eforturi sunt dedicate gasiri si utilizarii celor mai eficiente materii prime sau echipamente tehnice, de ce sa nu acorde si o grija cel putin asemanatoare celei mai importante resurse a firmei, cea umana?

Din moment ce manageri isi indeplinesc obiectivele prin intermediul eforturilor angajatilor din subordine, toti manageri sunt si manageri de resurse umane. Managementul resurselor umane permite acestora sa analizeze mai bine problemele angajatilor si sa le gaseasca solutii mai bune.

Angajatii costa. Resursele umane reprezinta una dintre cele mai mari investiti financiare ale firmei. Este deci normal ca utilizarea lor eficienta sa constituie o prioritate. A trata angajatii ca simple resurse similare cu cele materiale inseamna a ne condamna firma la ineficienta.

Resursele umane sunt un tip mai special de resurse: cu cat incercam sa le ,,consumam" mai mult cu atat utilizarea lor se dovedeste a fi mai ineficienta.

Cum sa avem grija de aceasta resursa? Pentru a o putea folosi cu succes, ea trebuie dezvoltata. Acest lucru face din managementul resurselor umane o activitate mai complexa decat simpla angajare, concediere sau conducere a unor oameni pentru a atinge rezultate in urma carora ei sunt recompensati corespunzator.

1.1 Functiunea resurselor umane

Rolul general al functiunii resurselor umane este de a permite organizatiei sa-si atinga obiectivele prin luarea de initiative si asigurarea serviciilor de indrumare si sustinere pentru toate chestiunile care tin de angajatii organizatiei, de a contribui la crearea unui mediu in care oamenii sa-si valorifice la maximum capacitatea si sa-si fructifice potentialul in beneficiul lor dar si al organizatiei.

Functiunea de resurse opereaza ca parte din procesul total de management al intreprinderii si nu poate fi abordata separat de restul componentelor procesului1

1Michael Armstrong - ’’Managementul resurselor umane’’ – Manual de practica, Editura Bucuresti, 2003

1.2 Obiectivele Managementului resurselor umane

1. Integrarea obiectivelor sociale in obiective generale ale intreprinderii prin corelarea dezvoltarii umane si sociale cu restrictiile economice ale intreprinderii;

2. Administrarea personalului:

- inregistrarea personalului: intocmirea dosarelor individuale, a fiselor de baza, intocmirea statisticilor aferente, inregistrarea miscarilor de personal etc.;

- aplicarea dispozitiilor legale si regulamentare in intreprindere;

- administrarea remuneratiilor: fixarea acestora, urmarirea salariilor individuale, a primelor acordate, a platilor (retinerilor) din partea salariatilor etc.;

3. Gestiunea personalului:

- intocmirea previziunilor privind necesarul de forta de munca

- recrutarea personalului;

- incadrarea personalului;

- proceduri pentru evaluarea posturilor de lucru si a salariatilor care le ocupa

- evaluarea planurilor privind promovarea si mutarea personalului.

4. Calculul costurilor cu personalul:

- determinarea diferitelor cheltuieli cu personalul in functie de sistemele de remunerare;